Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Gyereknap a Pillangó Oviban

Magazin

Gyereknap a Pillangó Oviban

A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes...

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Balaton 2017. 03. 29.

Vihar idején is felkészülten

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Április 1-jén indul el az országos viharjelző rendszer hazánk nagy tavain, melynek megfelelő működését a szezon előtt tesztelték a szakemberek.

A viharjelző szezonban április 1. és október 31. között a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Fertő-tó körül a jól látható, sárga színű lámpák folyamatos villogással jelzik a vihar közeledtét. Első fokú jelzés esetén percenként 45, másodfokú jelzés esetén percenként 90 villanás figyelmeztet a veszélyre. A viharjelző rendszerről, a vízi közlekedés és a vízen tartózkodás szabályairól, valamint az idei fejlesztésekről az országos viharjelző rendszer tesztelése kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem, az Országos Meteorológai Szolgálat és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakemberei.

Bartók Péter tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató helyettese a 17 éve működő viharjelző rendszert mutatta be, mely az emberek életének, testi épségének anyagi javainak védelmét, biztonságát szolgálja:

- Az OMSZ gyűjti, elemzi, értékeli Magyarországon azokat az adatokat, amelyek alapján kiadják az időjárás előrejelzést, a viharjelzést. A Vízirendészet viharjelzés idején az állampolgárok biztonsága érdekében a követendő magatartást szabályozza. Április 1. és október 31. között működik az országos viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon. Országosan 55 viharjelző állomás működik, ezen belül a Balatonon jelenleg 31 stabil telepítésű viharjelző állomás, valamint az ezt kiegészítő mobil viharjelző állomások üzemelnek. Három éve megvalósult a Balaton három medencére osztása, mely lehetővé teszi, hogy az egyes térségekben külön-külön adják ki a viharjelzést. A viharjelző rendszert kiegészítő alkalmazás a Tavihar nevű applikáció, amivel mobiltelefonon keresztül nyomon követhető a viharjelzés, valamint a VÉSZ alkalmazás, mely nemcsak a viharjelzést szolgálja, hanem a Katasztrófavédelemhez tartozó valamennyi veszélyforrást jelzi.

A 2017-es fejlesztésekkel kapcsolatban Bartók Péter elmondta, hogy folytatódik a Led-es jelzőrendszerre való áttérés, októbertől Balatonakali, Zánka, Révfülöp és Ábrahámhegy viharjelző állomásainak lámpáit is a korszerű Led-es technológiára cserélik. Siófokon és Tihanyban a viharjelző állomáson egy-egy kamerát helyeznek el, mellyel az időjárási körülményeket az Országos Katasztrófavédelem honlapján élőben nyomon követhetik a felhasználók. Új viharjelző állomást telepítenek Velencén, továbbá fejlesztik a VÉSZ alkalmazást. A távolabbi célok közt szerepel a Ledesítés folytatása, Led-es viharjelzők telepítése a tavon fixen és bójával, és egy új állomás kialakítása a Tisza-tavon.

- Az OMSZ felkészült a viharjelzési szezonra – kezdte beszámolóját Tölgyesi László, az Országos Meteorológai Szolgálat informatikai és módszertani főosztályának vezetője.

- A Balaton térségének pontos előrejelzéséhez legalább az európai kontinens időjárási viszonyait át kell látni. Műholdak, radarok méréseit, pontszerű méréseket alkalmazunk. Kiemelten fontos a Balaton partján működő szélmérő műszerek, valamint a Siófoki Meteorológai Obszervatórium állomásának mérései. Szeretnénk megőrizni a Siófoki Meteorológai Obszervatórium környezetét, mert ha beépítjük épületekkel, akkor már nem a Balatonra jellemző időjárást reprezentálja, veszélyezteti az előrejelzés pontosságát, az éghajlatváltozás megfigyelését – hangsúlyozta az OMSZ szakembere.

A MET honlapján tavaink időjárása, a viharjelzés állapota, és előrejelzések is megtalálhatóak. Újdonság, hogy idén már nemcsak a széllel kapcsolatos mérések, hanem a hőmérséklet, csapadék viszonyok, hullámmagasság is több napra előre órás bontásban olvasható az oldalon.

A MET mobil alkalmazása, a Meteora megmutatja az időjárással kapcsolatos veszélyjelzéseket, a pillanatnyi időjárási viszonyokat, valamint az időjárás-előrejelzést is tartalmaz.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy négy nagy tavunkon, a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza- és a Fertő-tavon a vihar-előrejelzésnek is köszönhetően a vízbefulladások száma a legalacsonyabb. A Balatonon a legerősebb a viharjelzéssel való ellátottság, a tavon 31 viharjelző állomás működik. A tavalyi évben országosan 111 vízbefulladás történt, ebből a négy nagy tavon csak 13 eset volt. A Balatoni Vízirendészet szakemberei tavaly több mint 300 ember életét mentették meg.

Az idei fejlesztésekről Horváth László elmondta, 260 millió forint összegű közbeszerzés kapcsán 10 új mentőhajót kap a Vízirendészet, ebből öt hajó a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz kerül, melyek már a nyáron megjelenhetnek a Balatonon. Ezenkívül két új mentőhajó, valamint két felújított mentőhajó áll majd szolgálatba. Az idei szezonban is folytatódik a zászlós vízi viharjelzés, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szolgálati hajóin kitűzött sárga és piros zászlók is a viharra figyelmeztetnek a tavon.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán

2018. 06. 10.

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán
Siófok város 50. jubileumi évében 50 település csapata nevezett a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra. Június 9-én és 10-én a siófoki kikötőből rajtolnak a vitorlások Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, a Sió-csatorna vizén sárkányhajók versenyeznek, a szárazföldön a települések főzőversenye és színpadi programok színesítik a rendezvényt.
Részletek »

Itt a nyár, nyit a PLÁZS

2018. 06. 09.

Itt a nyár, nyit a PLÁZS
A nyári ellazulás epicentrumaként elhíresült siófoki PLÁZS hamarosan megnyitja kapuit. A nappali lazulós és esti bulizós programok kedvelt helyszíne szebb lesz, mint valaha. Június 16-án egy fergeteges Punnany koncerttel nyit a hely, de már 14-én ott ülhetünk az óriáskivetítő előtt, nézve a foci VB nyitómeccsét.
Részletek »

Vak Bottyános diákok amerikai élményei

2018. 06. 08.

Siófok amerikai testvérvárosába, Walnut Creekbe látogatott el tizenegy általános iskolás és három kísérőjük a Vak Bottyán János Általános Iskolából. Az amerikai cserediákok őszi látogatása után már ismerősökhöz érkeztek a magyar tanulók, Amerika csodás városai azonban számtalan új élményt tartogattak a fiatal utazók számára.
Részletek »

A Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója díjátadó ünnepély

2018. 06. 07.

A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben hagyomány, hogy a tanév végén díjátadó ünnepély keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elérő diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat Szamosi Lóránt főigazgató az iskola legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazza. Az intézmény vezetése a diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a jubiláló pedagógusok szakmai munkáját a június 5-i átadóünnepség keretei között ismerte el.
Részletek »

Gyereknap a Pillangó Oviban

2018. 05. 31.

Gyereknap a Pillangó Oviban
A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes meglepetéssel készült a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány.
Részletek »
Még több magazin cikk

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »

Asztalitenisz verseny

2018. 06. 14.

Asztalitenisz verseny
Június 9-10-én rendezték meg Siófokon a Nyugat-Magyarországi 2018. évi újonc és serdülő Területi ranglista versenyt, a MOATSZ és a Siófoki Asztalitenisz Klub szervezésével a Siófoki Beszédes József Általános Iskolában.
Részletek »

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso

2018. 06. 03.

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso
Mintegy 1500-1600 kerékpáros rajtolt el a siófoki hajóállomástól a XVII. Tour de Pelso öt különböző távú mezőnyében június 2-án.
Részletek »

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

2018. 06. 01.

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján
Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.
Részletek »

II. Siófoki Sakkfesztivál

2018. 05. 23.

II. Siófoki Sakkfesztivál
A Pünkösdi Szezonnyitó keretében május 19-én, a Nagystrandon rendezte meg a Sió-sakk SC a II. Siófoki Sakkfesztivált, amely a Nemzeti Diákverseny Sorozat délnyugat-magyarországi sakk elődöntője, a Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki fordulója és egyben Siófok város 52. sakkbajnoksága is volt.
Részletek »

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai