Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

Magazin

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó...

Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Kultúra

Mesés tavasz a KIKK-ben

Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe...

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

Sport

Átadták a Siófok Kézilabda Club...

Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz...

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

Balaton

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi...

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első...

Balaton 2017. 03. 29.

Vihar idején is felkészülten

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Április 1-jén indul el az országos viharjelző rendszer hazánk nagy tavain, melynek megfelelő működését a szezon előtt tesztelték a szakemberek.

A viharjelző szezonban április 1. és október 31. között a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Fertő-tó körül a jól látható, sárga színű lámpák folyamatos villogással jelzik a vihar közeledtét. Első fokú jelzés esetén percenként 45, másodfokú jelzés esetén percenként 90 villanás figyelmeztet a veszélyre. A viharjelző rendszerről, a vízi közlekedés és a vízen tartózkodás szabályairól, valamint az idei fejlesztésekről az országos viharjelző rendszer tesztelése kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem, az Országos Meteorológai Szolgálat és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakemberei.

Bartók Péter tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató helyettese a 17 éve működő viharjelző rendszert mutatta be, mely az emberek életének, testi épségének anyagi javainak védelmét, biztonságát szolgálja:

- Az OMSZ gyűjti, elemzi, értékeli Magyarországon azokat az adatokat, amelyek alapján kiadják az időjárás előrejelzést, a viharjelzést. A Vízirendészet viharjelzés idején az állampolgárok biztonsága érdekében a követendő magatartást szabályozza. Április 1. és október 31. között működik az országos viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon. Országosan 55 viharjelző állomás működik, ezen belül a Balatonon jelenleg 31 stabil telepítésű viharjelző állomás, valamint az ezt kiegészítő mobil viharjelző állomások üzemelnek. Három éve megvalósult a Balaton három medencére osztása, mely lehetővé teszi, hogy az egyes térségekben külön-külön adják ki a viharjelzést. A viharjelző rendszert kiegészítő alkalmazás a Tavihar nevű applikáció, amivel mobiltelefonon keresztül nyomon követhető a viharjelzés, valamint a VÉSZ alkalmazás, mely nemcsak a viharjelzést szolgálja, hanem a Katasztrófavédelemhez tartozó valamennyi veszélyforrást jelzi.

A 2017-es fejlesztésekkel kapcsolatban Bartók Péter elmondta, hogy folytatódik a Led-es jelzőrendszerre való áttérés, októbertől Balatonakali, Zánka, Révfülöp és Ábrahámhegy viharjelző állomásainak lámpáit is a korszerű Led-es technológiára cserélik. Siófokon és Tihanyban a viharjelző állomáson egy-egy kamerát helyeznek el, mellyel az időjárási körülményeket az Országos Katasztrófavédelem honlapján élőben nyomon követhetik a felhasználók. Új viharjelző állomást telepítenek Velencén, továbbá fejlesztik a VÉSZ alkalmazást. A távolabbi célok közt szerepel a Ledesítés folytatása, Led-es viharjelzők telepítése a tavon fixen és bójával, és egy új állomás kialakítása a Tisza-tavon.

- Az OMSZ felkészült a viharjelzési szezonra – kezdte beszámolóját Tölgyesi László, az Országos Meteorológai Szolgálat informatikai és módszertani főosztályának vezetője.

- A Balaton térségének pontos előrejelzéséhez legalább az európai kontinens időjárási viszonyait át kell látni. Műholdak, radarok méréseit, pontszerű méréseket alkalmazunk. Kiemelten fontos a Balaton partján működő szélmérő műszerek, valamint a Siófoki Meteorológai Obszervatórium állomásának mérései. Szeretnénk megőrizni a Siófoki Meteorológai Obszervatórium környezetét, mert ha beépítjük épületekkel, akkor már nem a Balatonra jellemző időjárást reprezentálja, veszélyezteti az előrejelzés pontosságát, az éghajlatváltozás megfigyelését – hangsúlyozta az OMSZ szakembere.

A MET honlapján tavaink időjárása, a viharjelzés állapota, és előrejelzések is megtalálhatóak. Újdonság, hogy idén már nemcsak a széllel kapcsolatos mérések, hanem a hőmérséklet, csapadék viszonyok, hullámmagasság is több napra előre órás bontásban olvasható az oldalon.

A MET mobil alkalmazása, a Meteora megmutatja az időjárással kapcsolatos veszélyjelzéseket, a pillanatnyi időjárási viszonyokat, valamint az időjárás-előrejelzést is tartalmaz.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy négy nagy tavunkon, a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza- és a Fertő-tavon a vihar-előrejelzésnek is köszönhetően a vízbefulladások száma a legalacsonyabb. A Balatonon a legerősebb a viharjelzéssel való ellátottság, a tavon 31 viharjelző állomás működik. A tavalyi évben országosan 111 vízbefulladás történt, ebből a négy nagy tavon csak 13 eset volt. A Balatoni Vízirendészet szakemberei tavaly több mint 300 ember életét mentették meg.

Az idei fejlesztésekről Horváth László elmondta, 260 millió forint összegű közbeszerzés kapcsán 10 új mentőhajót kap a Vízirendészet, ebből öt hajó a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz kerül, melyek már a nyáron megjelenhetnek a Balatonon. Ezenkívül két új mentőhajó, valamint két felújított mentőhajó áll majd szolgálatba. Az idei szezonban is folytatódik a zászlós vízi viharjelzés, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szolgálati hajóin kitűzött sárga és piros zászlók is a viharra figyelmeztetnek a tavon.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Erasmus hét a Gábor Dénes Főiskolán

2018. 04. 16.

Erasmus hét a Gábor Dénes Főiskolán
A Gábor Dénes Főiskolán április 9. és 13. között rendezték meg a Nemzetközi Erasmus hetet, amelyre különböző külföldi egyetemekről, Franciaországból, Finnországból, Görögországból, Litvániából, Portugáliából és Törökországból érkezett vendégelőadók és hallgatók.
Részletek »

Hajós képzés indul Siófokon

2018. 04. 15.

Hajós képzés indul Siófokon
A Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével szeptembertől elindul az iskolarendszerű hajós technikus képzés Siófokon. A Siófoki SZC és a BAHART igazgatója a diákok számára megrendezett hajózási szakmai nap keretében írta alá az együttműködési megállapodást április 13-án.
Részletek »

Országos pénzügyi-számviteli verseny a Krúdyban

2018. 04. 13.

Siófokon rendezte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzügyi-számviteli ügyintéző Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Április 9. és 11. között három napon át mintegy 100 résztvevő versengett a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.
Részletek »

Az elit szakácsképzésre is alkalmas tanétteremmé alakul át a Szinbád

2018. 04. 12.

A Siófoki Szakképzési Centrum saját költségvetéséből, mintegy 40 millió forintból újítja fel a Szinbád éttermet, mely a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanétterme lesz, és az elit szakácsképzés vidéki helyszíneként is szolgálhat majd.
Részletek »

Siófoki cukrász siker a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen

2018. 04. 11.

Lipics Martina, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának cukrász tanulója 3. helyezést ért el cukrász kategóriában a 38. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen.
Részletek »

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

2018. 04. 07.

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon
Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.
Részletek »

Lángeszű siófoki diákok

2018. 04. 05.

A Siófoki Beszédes József Általános Iskola Siófoki Lángőrök csapata második, a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola Fiatal Géniuszok Szövetsége nevű csapata negyedik helyezést ért el az FGSZ Földgázszállító Zrt. VIII. Lángész kerestetik! vetélkedőjén.
Részletek »

Próbára tették veszélyhelyzeti ismereteiket a Siófok környéki diákok

2018. 03. 29.

Próbára tették veszélyhelyzeti ismereteiket a Siófok környéki diákok
Nyolcvan diák lelkes versengésétől volt hangos március 22-én a siófoki tűzoltólaktanya. Az időjárásra tekintettel a laktanya falain belül állították fel azt a tizenkilenc állomást a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai, amelyek teljesítésével mérte össze katasztrófavédelmi ismereteit húsz csapat.
Részletek »
Még több magazin cikk

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál

2018. 03. 26.

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál
A Siófoki Művészeti Iskola diákjai és művésztanárai igazi tavaszi hangulatot hoztak koncertjükkel a város Önkormányzatához.
Részletek »

Mesés tavasz a KIKK-ben

2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.
Részletek »

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Még mindig teljes gőzzel eresztik a vizet, a Balaton vízállása 1 centiméterrel csökkent

2018. 04. 10.

Az elmúlt napokban 1 centiméterrel csökkent a Balaton vízállása, hétfőn 132 centiméter volt az átlagos vízszint a siófoki mércéhez képest, miközben a Sió-zsilipen továbbra is maximális sebességgel eresztik a tó vizét. A Sió-mentén március 14-e óta tart a harmadfokú belvízvédelmi készültség – a vizugy.hu adatai szerint.
Részletek »

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

2018. 04. 09.

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is
Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első electrojetje, a Narke. Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az electrojet.
Részletek »

Vasárnap elindult a viharjelzés

2018. 04. 04.

A téli leállást követően március 31-én éjfélkor újra üzembe helyezik a magyarországi tavak partjainál telepített viharjelzőrendszert. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá.
Részletek »

A BAHART Ügyfélközpont átadásával indult a 172. balatoni hajózási szezon

2018. 04. 02.

A Balatoni Hajózási Zrt. új Ügyfélközpontjának átadásával indult el Húsvétkor a 172. balatoni hajózási szezon. A modernizáció, az ügyfélközpontúság és a szolgáltatástartalom fejlesztése alapelvek mentén valósította meg újabb fejlesztéseit a BAHART.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

2018. 03. 30.

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát
Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz gyerek és a szurkolók az 1500 fős Kiss Szilárd Arénát.
Részletek »

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

2018. 03. 06.

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa
Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika versenyt, melynek 120 indulója közül a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola sportolói nyerték el a vándorkupát.
Részletek »

Siófoki prológgal rajtol a Tour de Hongrie

2018. 03. 01.

Siófoki prológgal rajtol a Tour de Hongrie
A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2018-ban augusztus 14-én rajtol. A szervezők tájékoztatása szerint a nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 10 megyét érintve összesen 800 kilométert tesz meg a siófoki prológtól a budapesti befutóig.
Részletek »

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai