Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látogatók Walnut Creek-ből

Magazin

Látogatók Walnut Creek-ből

A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol...

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Görögországi folklórfesztiválon...

Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton...

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Sport

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett,...

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Balaton

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a...

Balaton 2017. 03. 29.

Vihar idején is felkészülten

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Április 1-jén indul el az országos viharjelző rendszer hazánk nagy tavain, melynek megfelelő működését a szezon előtt tesztelték a szakemberek.

A viharjelző szezonban április 1. és október 31. között a Balaton, a Velencei-tó, a Tisza-tó és a Fertő-tó körül a jól látható, sárga színű lámpák folyamatos villogással jelzik a vihar közeledtét. Első fokú jelzés esetén percenként 45, másodfokú jelzés esetén percenként 90 villanás figyelmeztet a veszélyre. A viharjelző rendszerről, a vízi közlekedés és a vízen tartózkodás szabályairól, valamint az idei fejlesztésekről az országos viharjelző rendszer tesztelése kapcsán tartottak sajtótájékoztatót a katasztrófavédelem, az Országos Meteorológai Szolgálat és a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szakemberei.

Bartók Péter tűzoltó ezredes, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság gazdasági főigazgató helyettese a 17 éve működő viharjelző rendszert mutatta be, mely az emberek életének, testi épségének anyagi javainak védelmét, biztonságát szolgálja:

- Az OMSZ gyűjti, elemzi, értékeli Magyarországon azokat az adatokat, amelyek alapján kiadják az időjárás előrejelzést, a viharjelzést. A Vízirendészet viharjelzés idején az állampolgárok biztonsága érdekében a követendő magatartást szabályozza. Április 1. és október 31. között működik az országos viharjelző rendszer a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza-tavon és a Fertő-tavon. Országosan 55 viharjelző állomás működik, ezen belül a Balatonon jelenleg 31 stabil telepítésű viharjelző állomás, valamint az ezt kiegészítő mobil viharjelző állomások üzemelnek. Három éve megvalósult a Balaton három medencére osztása, mely lehetővé teszi, hogy az egyes térségekben külön-külön adják ki a viharjelzést. A viharjelző rendszert kiegészítő alkalmazás a Tavihar nevű applikáció, amivel mobiltelefonon keresztül nyomon követhető a viharjelzés, valamint a VÉSZ alkalmazás, mely nemcsak a viharjelzést szolgálja, hanem a Katasztrófavédelemhez tartozó valamennyi veszélyforrást jelzi.

A 2017-es fejlesztésekkel kapcsolatban Bartók Péter elmondta, hogy folytatódik a Led-es jelzőrendszerre való áttérés, októbertől Balatonakali, Zánka, Révfülöp és Ábrahámhegy viharjelző állomásainak lámpáit is a korszerű Led-es technológiára cserélik. Siófokon és Tihanyban a viharjelző állomáson egy-egy kamerát helyeznek el, mellyel az időjárási körülményeket az Országos Katasztrófavédelem honlapján élőben nyomon követhetik a felhasználók. Új viharjelző állomást telepítenek Velencén, továbbá fejlesztik a VÉSZ alkalmazást. A távolabbi célok közt szerepel a Ledesítés folytatása, Led-es viharjelzők telepítése a tavon fixen és bójával, és egy új állomás kialakítása a Tisza-tavon.

- Az OMSZ felkészült a viharjelzési szezonra – kezdte beszámolóját Tölgyesi László, az Országos Meteorológai Szolgálat informatikai és módszertani főosztályának vezetője.

- A Balaton térségének pontos előrejelzéséhez legalább az európai kontinens időjárási viszonyait át kell látni. Műholdak, radarok méréseit, pontszerű méréseket alkalmazunk. Kiemelten fontos a Balaton partján működő szélmérő műszerek, valamint a Siófoki Meteorológai Obszervatórium állomásának mérései. Szeretnénk megőrizni a Siófoki Meteorológai Obszervatórium környezetét, mert ha beépítjük épületekkel, akkor már nem a Balatonra jellemző időjárást reprezentálja, veszélyezteti az előrejelzés pontosságát, az éghajlatváltozás megfigyelését – hangsúlyozta az OMSZ szakembere.

A MET honlapján tavaink időjárása, a viharjelzés állapota, és előrejelzések is megtalálhatóak. Újdonság, hogy idén már nemcsak a széllel kapcsolatos mérések, hanem a hőmérséklet, csapadék viszonyok, hullámmagasság is több napra előre órás bontásban olvasható az oldalon.

A MET mobil alkalmazása, a Meteora megmutatja az időjárással kapcsolatos veszélyjelzéseket, a pillanatnyi időjárási viszonyokat, valamint az időjárás-előrejelzést is tartalmaz.

Horváth László rendőr ezredes, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság vezetője a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy négy nagy tavunkon, a Balatonon, a Velencei-tavon, a Tisza- és a Fertő-tavon a vihar-előrejelzésnek is köszönhetően a vízbefulladások száma a legalacsonyabb. A Balatonon a legerősebb a viharjelzéssel való ellátottság, a tavon 31 viharjelző állomás működik. A tavalyi évben országosan 111 vízbefulladás történt, ebből a négy nagy tavon csak 13 eset volt. A Balatoni Vízirendészet szakemberei tavaly több mint 300 ember életét mentették meg.

Az idei fejlesztésekről Horváth László elmondta, 260 millió forint összegű közbeszerzés kapcsán 10 új mentőhajót kap a Vízirendészet, ebből öt hajó a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitánysághoz kerül, melyek már a nyáron megjelenhetnek a Balatonon. Ezenkívül két új mentőhajó, valamint két felújított mentőhajó áll majd szolgálatba. Az idei szezonban is folytatódik a zászlós vízi viharjelzés, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság szolgálati hajóin kitűzött sárga és piros zászlók is a viharra figyelmeztetnek a tavon.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Látogatók Walnut Creek-ből

2017. 10. 08.

Látogatók Walnut Creek-ből
A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol nyelvtudása egyaránt lenyűgözte a Siófok amerikai testvérvárosából, Walnut Creekből érkezett cserediákokat és kísérőiket.
Részletek »

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás

2017. 10. 05.

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás
Tavaly iskolák, óvodák segítségével építettük fel siófok városát mézeskalácsból. Idén folytatjuk jótékonysági kezdeményezésünket, szeretnénk, ha bővülne az „építkezők” tábora.
Részletek »

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája

2017. 10. 01.

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium és a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusa is csatlakozott idén a Kutatók Éjszakája országos rendezvényhez, szeptember 29-én délutántól késő estig előadásokkal, laborkísérletekkel és sok érdekes programmal vártak minden korosztályt.
Részletek »

50 éves a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola

2017. 09. 24.

50 éves a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola
A Siófoki Széchenyi István Általános Iskola alapításának 50. évfordulója alkalmából ünnepi programsorozat várta az intézmény egykori és jelenlegi diákjait, pedagógusait.
Részletek »

Német cserediákok a Perczelben

2017. 09. 23.

Német cserediákok a Perczelben
Aktív és tartalmas programokban gazdag hetet töltöttek el a Siófoki Perczel Mór Gimnázium német két tanítási nyelvű osztályainak diákjaihoz érkező németországi cserediákok.
Részletek »

TeSzedd! akció Siófoktól Kilitiig

2017. 09. 19.

A Balatonkiliti KÖR Egyesület idén negyedik alkalommal csatlakozott az országosan meghirdetett önkéntes szemétgyűjtő akcióhoz, a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalomhoz szeptember 15-én.
Részletek »
Még több magazin cikk

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében

2017. 10. 02.

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében
A hagyományokhoz híven az idei évben is kisbíró és néptáncosok műsora színesítette a XI Kiliti Szüreti Felvonulás menetét, a szüreti mulatság Jótékonysági Bállal zárult.
Részletek »

Intarzia – egy elfelejtett művészet

2017. 09. 29.

Intarzia – egy elfelejtett művészet
Linka Sándor, Hőnich Imre, és Varga Robin közös kiállításán ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy ritka iparművészeti faberakásos technikával, az intarziával a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

2017. 09. 20.

Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.
Részletek »

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson

2017. 08. 23.

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson
A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ nyári Belvárosi Színházi Estek sorozatának záró darabját, a Made in Hungáriát új helyszínen, a Hajóállomáson tekinthette meg a közönség.
Részletek »

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

2017. 08. 17.

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon
Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A Szabadtéri új üzemeltetője, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjét, Pintér Tamást a darab fogadtatásáról, valamint az idei nyári évadról kérdeztük.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

2017. 09. 30.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan, idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART.
Részletek »

Kampány a horgászokért

2017. 09. 22.

A mentőmellény nem a büntetéstől, hanem az értelmetlen haláltól véd! A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az őszi horgász szezon elején, a csónakból horgászók életének védelme érdekében kampányt indít.
Részletek »

Dél-Balaton: kisvállalkozói nyárértékelő

2017. 09. 11.

Dél-Balaton: kisvállalkozói nyárértékelő
A tavalyi évhez hasonló, jó forgalmat ért el ezen a nyáron a dél-balatoni vendéglátó és kiskereskedelmi, mikro- és családi vállalkozások többsége. A vállalkozók remélik, hogy nem emelkedik a szakmunkás garantált bérminimum, és a piacra bízzák ezt a kérdést a döntéshozók. Jelentős gond maradt a munkaerőhiány.
Részletek »

90 éves a Balatoni Limnológiai Intézet

2017. 09. 10.

A Balatoni Limnológiai Intézet megalapításának évfordulója alkalmából tudományos ülést tartottak Tihanyban, pénteken, a Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter által alapított intézmény kilencven esztendeje kezdte meg a tudományos kutatásokat a tóparti településen.
Részletek »

Három komoly hőségperiódus volt a nyáron

2017. 09. 03.

Három komoly hőségperiódussal, több új napi melegrekorddal, olykor heves zivatarokkal a sokéves átlaghoz képest több mint 1,5 fokkal melegebb, és némileg szárazabb volt az idei nyár – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzéséből. Az idei legmagasabb széllökést a Balatonnál mérték.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

2017. 10. 09.

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány
Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett, majd edzője javaslatára egy versenyen is megmérettette magát a 2015 évi diákoloimpián. Ez jó döntésnek bizonyult.
Részletek »

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei

2017. 08. 22.

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei
Hétvégén nyárbúcsúztató fitt őrülettel várta a Scitec a sport és az egészséges életmód szerelmeseit a Plázson.
Részletek »

EBSL-torna – Tornagyőztesként jutott tovább a magyar strandlabdarúgó-válogatott

2017. 08. 19.

A magyar strandlabdarúgó-válogatott bejutott az Európai Strandlabdarúgó Liga (EBSL) B-divíziójának nyolcas döntőjébe, miután a siófoki torna zárónapján négy góllal legyőzte Bulgáriát.
Részletek »

Szerb, francia és román válogatottat is igazolt a Siófok KC

2017. 08. 06.

Szerb, francia és román válogatott játékost is igazolt a Siófok KC női kézilabda-együttese, amely új szakvezetővel, a dán Lars Rasmussennel kezdi a 2017/18-as bajnokságot, a cél pedig az első öt közé kerülés.
Részletek »

Nemzetközi strandröplabda-versenyeknek adott otthont Siófok

2017. 08. 05.

Nemzetközi strandröplabda-versenyeknek adott otthont Siófok
Magyarországon először Siófok adott otthont a Magyar Röplabda Szövetség által megrendezett eddigi legnagyobb szabású, nemzetközi strandröplabda-versenyeknek, melyeken magyar párosoknak is szurkolhatott a közönség.
Részletek »

Siófoki bronzérmes a világbajnokságon

2017. 07. 27.

Siófoki bronzérmes a világbajnokságon
Bronzérmet nyert a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó az úszó-világbajnokságon a Duna Arénában vasárnap, megszerezve Magyarország első érmét a 17. vizes vb-n.
Részletek »
Még több sport cikk