Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Balaton 2017. 12. 11.

Balaton Konzílium: „Ma még magányos hősök tartják életben a négy évszakos Balatont”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Ma még magányos hősök tartják életben a négy évszakos Balatont” – hangzott el 3. Balaton Konzíliumon, amelynek fő témája a négy évszakos Balaton megteremtése volt. Egységesített legyen a kínálat, vagy mindenki igyekezzen valami egyedit, speciálisat nyújtani? – merült fel a kérdés.

„Mindent el kell követni a lokalitás ellen és rávenni a szállásadókat, szolgáltatókat, hogy régióban gondolkozva ajánlják, reklámozzák egymás kínálatát is a Balatonnál” – mondta Gajda Tibor, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese a balatonlellei BL YachtClubban közelmúltban megtartott konzíliumon. Kifejtette, előbb meg kell határozni mi is a konkrét cél. Szerinte már most is vannak jó kezdeményezések, akad szép kínálat, és jóval nagyobb potenciál rejlik a térségben.

 

Áttörés a balatoni termékek összekapcsolása

Beszélt arról is, hogy sikerült 55 strandot felújítani 2 milliárd forintból, de ennél is büszkébb az MTÜ arra, hogy a támogatást elnyerő önkormányzati fenntartású strandoknál kötelező lesz megvalósítani, a szálláshelyadók is értékesíthessenek strandjegyeket jutalék fejben. „Ez a legnagyobb áttörés, a balatoni termékek összekapcsolása!” – fogalmazott a vezérigazgató-helyettes, aki úgy látja, hogy a szálláshelyek a mai gyakorlat szerint igyekeznek bent tartani a vendégeket a saját fenségterületükön, amin változtatni kell, régiós programokat, attrakciókat ajánlva. Ennek szellemében kívánják a gasztro- és borturizmus számára jövőre hozzáférhetővé váló jelentős forrást is felosztani. Az a borász számíthat támogatásra, aki vállalja, hogy legalább még egy borászat termékeit kínálja a polcain és egész évben nyitva tart – mondta.

 

“Egységesen kell kezelni az üdülőrégió kínálatát”

Gajda Tibor szerint, ha mindenki a saját útját járja, nem jut sehová a régió. Szemléletformálásra van szükség, el kell felejteni a település-termékeket, egységesen kell kezelni az üdülőrégió kínálatát, és reklámozni egymás látványosságait, attrakcióit, borait a térségben – hangsúlyozta. „Legyen a vendégeknek ajánlott badacsonyi kínálatban a tapolcai tavas-barlang vagy a káptalantóti piac” – hozta fel példaként. A tapasztalatok szerint körülbelül 50 percnyi út, amit egy kocsival érkező vendég hajlandó megtenni egy-egy attrakcióért. Ezzel lehet és kell is élni.

Szólt arról is, hogy a balatoni rendezvényeknek óriási ország-marketing és külpiaci értékük van. Jövőre 140 millió forint jut a rendezvények támogatásra, ami jelentős összegnek számít ezen a területen, és amit nem lakosságarányosan kívánnak elosztani. „Azok lesznek az esélyesek a támogatások elnyerésére, akik a Balaton-márkát építik és jövőképpel rendelkeznek” – mondta.

Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szintén az összefogás fontosságát hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltást követő időket a koncepció nélküli tömegturizmus jellemezte. “Egy desztináció a termék-összekapcsolásokkal lehet sikeres. Én örülök, ha ehhez kényszerhelyzeteket teremt az állam” – fejtette ki.

 

Akik szerint fontos az egyediség

Egy Zamárdiból érkezett, a vitához hozzászóló vállalkozó szerint már nem kell több nyári program a Balatonhoz, a lehetséges forrást az állam fordítsa a téli szezon támogatására. Mint mondta, ő abban látja az előrelépést, ha egy-egy település specializálódik, más-más turisztikai igényt kiszolgálva.

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke, Szigliget polgármestere is azon a véleményen van, kell, hogy a településeknek egyedi arcuk legyen. „Gond, ha nem találunk ki egyedi, új attrakciókat. Nem feltétlenül jó irány, hogy a déli parton minden település ugyanazt akarja nyújtani” – tette hozzá.

Kardos Gábor, a Balatoni Kör elnöke is az egyediség fontosságát hangsúlyozta, emlékeztetve arra, hogy egy ilyen, nemzetközi érdeklődést felkeltő esemény volt idén év elején a BalatonÁtcsúszás is.

(A Balaton Konzílium vitáiról szóló cikkünk folytatódik. A következő részében több szó esik majd a négy évszakos Balaton ma még magányos hőseiről, és az üdülőrégió közlekedésének nehézségeiről.)

 

Forrás: hirbalaton.hu

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai