Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A Minőségi magyar hal védjegyet az agrártárca és a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MAHAL) hozta létre. A védjegy a minőségi haltermelést szolgálja, mivel biztosítja a nyomonkövethetőséget, a kiváló minőséget, valamint bizonyítja, hogy magyar termékről van szó. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. a buzsáki telephelyén és a Balatonlelle-Irmapusztai Tógazdaságban termelt pontyra és fogassüllőre kapta meg a tanúsítványt.
– A Minőségi magyar hal védjegy elnyerése mindenképpen jelzi azt a munkát és szellemiséget, amit társaságunk képvisel. Elsődleges feladatunk ugyan a Balaton halállományának saját termelésben előállított, ezáltal ellenőrzött minőségű és egészségi állapotú halállományokkal való pótlása, de célunk, hogy a jövőben – a termőterületek további növekedésének is köszönhetően – magas minőségű élő halat tudjunk a fogyasztóknak is kínálni. Ennek a munkának az első, de nagyon lényeges lépcsőjére felléptünk: a hazai haltermelők között elsőként vehettük át ezt a védjegyet – nyilatkozta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonoprofit Zrt. vezérigazgatója, aki elmondta még, hogy a védjegy odaítélését szigorú vizsgálatok sora előzte meg.
Az igénylését követően a NÉBIH és az Élelmiszerlánc Biztonsági Centrum auditálta a haltermelés körülményeit telephelyenként. Vizsgálták a halterme-lés nyomonkövethetőségét (HACCP rendszer), a rendszeres vízvizsgálat meglétét, a kockázatalapú állategészségügyi rendszer alkalmazását, a hormonok, hormonhatású hozamfokozók, valamint állatgyógyászati célú készítmények használatát. Kritérium, hogy hormonokat, hozamfokozókat nem lehet használni, a szaporítás és nevelés csak hazánk területén történhet. – Mindezeknek társaságunk tökéletesen megfelelt. A halak húsvizsgálatát a MAHAL megbízásából a Bálint Analitika Kft. végezte Budapesten. Itt a hal küllemét, a halhús zsírtartalmát, illatát és a hús állagát vizsgálták. Halaink minden szigorú kritériumnak megfeleltek, így hazánkban elsőként kaptuk meg két telephelyünkön termelt pontyok és süllők után a védjegyet – mondta el Szári Zsolt.
A vezérigazgató a belföldi édesvízi halfogyasztással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy csak a védjegy megléte vagy nem léte miatt nem lesz növekedés, ellenben a halhús áfájának öt százalékra való mérséklése mindenképpen hozzájárulhat ehhez. A védjeggyel jelölt hal vásárlója biztos lehet abban, hogy ellenőrzött, jó minőségű és ízű, akvakultúrás terméket tehet le a családi asztalra, amiben nem fog csalódni.
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.