Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
21. századi körülmények a Szindbádban

Magazin

21. századi körülmények a Szindbádban

Megújult a Szindbád tanétterem. A Siófoki Szakképzési Centrum csaknem 40 millió forintot költött arra, hogy a Krúdy diákjai még...

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Kultúra

Siófoki Tavaszi Fesztivál

„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Óriási országos csúcsot úszott Németh Nándor

Sport

Óriási országos csúcsot úszott Németh...

Brutális országos csúccsal (48.17) nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás döntőjét Németh Nándor, aki a világ idei negyedik legjobb...

Az új Balaton-törvényről: a part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek

Balaton

Az új Balaton-törvényről: a part...

„A Balaton-part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek” – került bele az új, március 15-én hatályba lépett...

Balaton 2019. 03. 26.

Az új Balaton-törvényről: a part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„A Balaton-part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek” – került bele az új, március 15-én hatályba lépett Balaton-törvénybe, amely igény egységes volt a kormánypártiak és az ellenzékiek köreiben. Ennek az elvnek az érvényesülését az alacsonyabb szintű jogszabályokban, illetve a hamarosan elkészülő vízparti tervekben kell biztosítani.
Fotó: Gáti Kornél

Ezt Sógor Csaba, a Miniszterelnökség képviseletében tartott előadásában mondta a Balaton Fejlesztési Tanács vízvilágnapi konferenciáján Siófokon – a hirbalaton.hu összefoglalója szerint. (A régi Balaton-törvény helyébe lépő új jogszabály az országos területrendezési törvény részeként lépett életbe!)

Az állam vállalja a kártalanítást

Sógor Csaba elmondta, a március 15-én életbelépett új, a Balaton-régiót is szabályozó törvény megalkotása során elvárás volt a jogalkotók felé, hogy a régi védelmi szintek ne csökkenjenek, ugyanakkor a megszerzett építési jogokat ne vegyék el, és minél kevesebb kártalanítási kötelezettség keletkezzen általa.

A Balaton kiemelt üdülőkörzet 180 önkormányzatának 2021-ig kell összhangba hoznia a saját településrendezési tervét az új törvénnyel, amelynek során, ha az alaptörvényben foglaltak miatt ér valakit kár, az állam vállalja a kártalanítást. (Ez fontos újdonság, hiszen a 2003-as vízpart-rehabilitációs terv életbelépése után az állam nem gondoskodott kártalanításról – a szerk.) Tényleges kártalanításra csak 2022-től, a felülvizsgált, illetve módosított településrendezési tervek elfogadása után kerülhet sor. Ezek után állapítható meg ugyanis, hogy egy-egy változtatásra az alaptörvény, vagy helyi rendelet miatt kerül sor, és a kártalanításért az állam, vagy a helyi önkormányzat a felelős.

A vízpart új szabályozására még várni kell

A Balaton-parti települések esetében még meg kell várni azt a miniszteri rendeletet, amely az új vízparti tervekről szól, és ami a régi, 2003-as partvonal-rehabilitációs tervek helyébe lép. Kormányrendelet szabályozza majd a parti területek terület-felhasználása mellett a hajókikötők létesítésének, továbbá a zagyterek felhasználásának feltételeit.

A már életbelépett új törvény markánsan három felé osztotta az üdülőrégiót, külön választva a háttértelepüléseket, a vízparti települések parttól távolabb eső részeit, és a vízparti részeket. Ez utóbbi általában a vízparttól a vasútig terjedő, általában 150-300 méter széles parti sáv, amire külön szabályozási csomag lesz érvényes.

Ebben a hármas tagozódásban a háttértelepüléseken a hangsúly leginkább a tájgazdálkodás védelem elősegítésére, a partközeli részeken a zöld területek védelmére, a 44 tóparti települést érintő vízparti sávban pedig a közterületek védelmére került a hangsúly – summázta a szakember.

A régi övezeti besorolások módosultak, azonban hogy pontosan hogyan, arról még készül, várhatóan egy hónapon belül meg lesz a miniszteri rendelet. Az új övezetek közül a legfontosabb az általános mezőgazdasági besorolású övezet lesz, amelynek művelési ágankénti építésügyi előírásait két oldalon sorolja a készülő jogszabály.

A csónakkikötőkről

Az új Balaton-törvény megalkotásakor az önkormányzatokkal történt egyeztetések során komoly igény mutatkozott a csónakkikötők létesítésének megkönnyítésére.

– Itt belefutottunk a természetvédelembe, és sok mindent nem tudtunk elérni nagy harcok árán sem – fogalmazott Sógor Csaba. Ami bekerült az új szabályozásba, hogy a IV és V osztályú nádasok területén, 2 kilométerenként, maximum 20 férőhelyes csónakkikötő létesülhet, ettől eltérő igények estén a természetvédelmi hatáság engedélyére van szükség – tette hozzá. (A balatoni csónakkikötő-hiány problémájáról szóló cikkünk itt olvasható.)

A vízparton nem lehet új építési-, illetve új lakóterületeket kijelölni

Az önkormányzatok  a településrendezési terveikben új építésre szánt területet már nem jelölhetnek ki, tehát a meglévő építési területeikkel kell hogy gazdálkodjanak.

A vízparti építésre szánt területeken nem szabad több vegyes, vagyis többféle, a lakó és kereskedelmi funkciót is megengedő területet kijelölni.

– Ezzel a lehetőséggel eddig elég sokszor éltek az önkormányzatok, ami elég károsan hatott a Balaton vízpartjára – jegyzete meg Sógor Csaba magyarázatképpen, miért került bele a tiltás az új jogszabályba.

Új lakóterület kijelölését sem engedi a törvény a továbbiakban.

Kemény szabályozás a kempingek és strandok védelmére

– Az elmúlt egy évben több balatoni kempingben is épültek, illetve épülni kezdtek lakóparkok.  A korábbi Balaton-törvény 2008-as felülvizsgálata során még nem gondoltak arra, hogy a kempingekben társasházak fognak épülni, aminek megakadályozására a területek rendeltetését is szabályozni kellett volna – mondta az előadó.

Az új törvény pótolja a régi hiányosságokat, konkrétan rendelkezve arról, miként lehet használni a strandok és kempingek területét, kifejezetten tiltva bizonyos rendeltetéseket, és nem megengedve ezen területek átsorolását, legfeljebb közparkká.

Hol kezdődik a szárazföld?

A Balaton régi, 100, majd 110 centiméteres szabályozási maximum-szintjét tavaly 120 centiméterre emelték.

A jelenleg is hatályban lévő régi partvonal-rehabilitációs terv még a 100 centiméteres szabályozási szinthez készült. Az új partvonal terv fogja meghatározni, hogy az új helyzetben hol is kezdődik a szárazföld, és meddig tart a Balaton. Április elején kezdődik meg az erről készülő jogszabály egyeztetése az önkormányzatokkal – Sógor Csaba tájékoztatása szerint.

A készülő új vízparti szabályozás tervei szerint a parttól kezdődő 30 méteres sávot beépítetlenül kell megőrizni, a már meglévő építési jogok elvonása nélkül. Ha ez a szabály magánterületeket érint, ott nem a kisajátítás lesz az elsődleges megoldás, hanem korlátoznák a magáncélú hasznosítást a közcél érdekében. Például a Balaton-part elérhetőségéért szükséges lesz bizonyos magánterületek közcélra történő megnyitása.

Mi lesz a már kiadott, közfelháborodást keltő építési engedélyekkel

Vetőné Zeke Erzsébet, a Nők a Balatonért (NABE) képviseletében azt kérdezte – utalva közelmúltban nagy felháborodást keltő esetekre, a balatonakali példát konkrétan is említve – a Miniszterelnökséget képviselő szakembertől az előadást követő fórumon, hogy az új törvény életbelépése előtt kiadott építési engedélyeket felül lehet-e vizsgálni, illetve módosítani az új szabályozásnak megfelelően. A válasz szerint jogerős építési engedéllyel rendelkező beruházásnál szerzett jogot nem lehet elvonni.

A fórumon szó esett arról is, hogy a jövőben a Balaton-parti települések vízpart felőli arculatát egy országos szintű jogszabály, és nem a helyi településképi rendelet szabályozná. Elhangzott az is, hogy tervezik a pár éve megszűnt balatoni főépítészi státusz újbóli megteremtését.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Születésnapi köszöntő

2019. 04. 01.

Születésnapi köszöntő
80. születésnapja alkalmából köszöntötte Turjányi Józsefet a Siófoki Rádióklub.
Részletek »

Halak Napja

2019. 03. 28.

A különböző halfajtákkal, a horgászattal és a halfogyasztás előnyeivel ismerkedtek meg a siófoki diákok a Halak Napján.
Részletek »

Százak ünnepelték a víz világnapját a DRV-vel Siófokon

2019. 03. 27.

Százak ünnepelték a víz világnapját a DRV-vel Siófokon
Az idén 110 esztendős Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) által szervezett március 22-i víz világnapi rendezvényen óvodások, iskolások és kísérőik százai töltötték meg a siófoki Fő teret, akik gyermekkoncerten, vízzel kapcsolatos ügyességi és oktató jellegű játékokon, kézműves foglalkozásokon, valamint színes és izgalmas bemutatókon vehettek részt. A társaság által szervezett véradáson rekordszámú véradó jelent meg és segített önként a rászorulóknak. A programsorozat részeként meghirdetett Nyílt Napok keretében pedig 15 vízmű- és szennyvíztelep fogadta a több mint 400 látogatót a víz világnapjának hetében.
Részletek »

Márciusi Gasztro Mustra

2019. 03. 20.

Márciusi Gasztro Mustra
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesülete második alkalommal rendezte meg a Márciusi Gasztro Mustrát és kézműves vásárt a március 15-i hosszú hétvégén, a siófoki hajóállomáson.
Részletek »

21. századi körülmények a Szindbádban

2019. 03. 16.

21. századi körülmények a Szindbádban
Megújult a Szindbád tanétterem. A Siófoki Szakképzési Centrum csaknem 40 millió forintot költött arra, hogy a Krúdy diákjai még magasabb szinten sajátíthassák el a gasztronómiai fogásokat.
Részletek »

Nőnapi lélekápolás

2019. 03. 12.

Nőnapi lélekápolás
Minden NŐ hercegnő címmel intenzív lélekápolással várta a hölgyeket március 8-án nőnap alkalmából a Kálmán Imre Kulturális Központ.
Részletek »

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »
Még több magazin cikk

Bach Mindenkinek Fesztivál

2019. 03. 31.

A Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai, növendékei és gyermekkórusának koncertjével csatlakozott Siófok a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.
Részletek »

Siófoki Tavaszi Fesztivál

2019. 03. 25.

Siófoki Tavaszi Fesztivál
„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Alkotó Kezek

2019. 03. 23.

Alkotó Kezek
V. alkalommal került megrendezésre a Kilitiért Egyesület szervezésében a Kiliti Alkotó Kezek képzőművészeti kiállítás.
Részletek »

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére

2019. 03. 19.

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás március 13-án a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Öt balatoni település szabad strandjai újulnak meg nyárig

2019. 03. 24.

A délnyugat Balaton öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabad strandjai fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán, amiből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világítás felújítások, utcabútor cserék valósulhatnak meg, és játszóterek mellett futó- és sportpálya is épül június végéig – hangzott el egy balatonboglári sajtótájékoztatón csütörtökön.
Részletek »

BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat

2019. 03. 14.

BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat
A Balatoni Hajózási Zrt. a Budapest Boat Show-n jelentette be, hogy az idén 16 éves BAHART Regatta versenysorozat számos újdonsággal várja a résztvevőket. Azonban van, ami az évek múlásával sem változik. A szervezők a 2019. évi vitorlás szezonban is öt alkalmas sorozatot hirdetnek a lelkes amatőr vitorlázóknak, hogy összemérjék felkészültségüket és tudásukat a Balatonon. A sorozat idei évada májustól szeptemberig élménydús küzdelmet kínál az érdeklődőknek.
Részletek »

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Óriási országos csúcsot úszott Németh Nándor

2019. 04. 06.

Óriási országos csúcsot úszott Németh Nándor
Brutális országos csúccsal (48.17) nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás döntőjét Németh Nándor, aki a világ idei negyedik legjobb idejét úszta.
Részletek »

Torna Diákolimpia Országos Elődöntő

2019. 04. 05.

Siófokon rendezte meg a „Piruett” Közhasznú Sportegyesület a Torna Diákolimpia Leány Országos Elődöntőjét, melyen közel 300 tornász vett részt.
Részletek »

Elrajtolt a 12. Spuri Balaton Szupermaraton

2019. 03. 22.

Elrajtolt a 12. Spuri Balaton Szupermaraton
Elkezdődött a maratoni idény a Balatonon! A Budapest Sporiroda (BSI) 12. alkalommal rendezte meg a Spuri Balaton Szupermaratont.
Részletek »

Siófoki ritmikus gimnasztika győzelem

2019. 03. 21.

Siófoki ritmikus gimnasztika győzelem
Első helyen végzett a siófoki Vak Bottyán csapata a ritmikus gimnasztika diákolimpia regionális döntőjén.
Részletek »

Tour de Hongrie – Siófokról rajtol, Székesfehérváron zárul a körverseny

2019. 03. 13.

Tour de Hongrie – Siófokról rajtol, Székesfehérváron zárul a körverseny
Siófoki prológgal kezdődik és székesfehérvári befutóval zárul júniusban a 40. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. A viadal keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyitány után az első szakaszra Velence és Esztergom között kerül sor, majd a Balassagyarmat és Miskolc közötti táv vár a versenyzőkre. Ezt követően két félszakaszt rendeznek: Kazincbarcikáról Tiszafüredre, majd onnan Hajdúszoboszlóra teker a mezőny, mielőtt sor kerül a királyetapra, amely Karcagról indulva a Kékestetőn ér véget. A vasárnapi záró szakaszt Kecskemét és Székesfehérvár között rendezik.
Részletek »

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai