Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Hír 2017. 06. 21.

Visszakerülhet a Hajóállomásra a Bor és Kenyér Ünnepe

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalták kedden Siófokon a városi rendezvények körül kialakult helyzetet. Az eredmény: visszahelyezik a kikötőbe a rendezvényeket.

A június 20-i rendkívüli testületi ülés kezdetén Szajcz Adrián frakcióvezető ismertette, hogy a szezonra való felkészülés során új koncepciót fogadott el a testület, ami szerint az idei rendezvényeket a Fő térre helyezik át. A Pünkösdi Szezonnyitó után azonban kiderült, hogy ez az elképzelt koncepció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezeknek a rendezvényeknek a nyári szezonban a Hajóállomáson lenne a helyük, még akkor is, ha ehhez bizonyos változtatásokra van szükség, melyeket a városnak meg kell tennie. A frakcióvezető szerint a Pünkösdi Szezonnyitó bebizonyította, hogy a valóságban nem működőképes az elképzelés, a Nemzeti Regatta sikere pedig azt mutatja, hogy a Hajóállomás megfelelő rendezvénytérnek. A Szajcz Adrián által tett határozati javaslat lényege, hogy a Bor és Kenyér Ünnepe kerüljön vissza a Hajóállomásra, és a szükséges minimális műszaki beruházásokat, felújításokat augusztusig valósítsa meg a város.  

 

Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző a korábbi testületi üléseken a témával kapcsolatban elhangzott véleményeket sorolta fel, a gyakorlati tapasztalatok a szezonnyitó után azonban egy más helyzetet teremtettek. Azt a jegyző is elismerte, hogy egy rendeleten lehet változtatni, ha a tapasztalatok azt hozzák. A Fő tér felosztása Kónyáné Zsarnovszky Judit szerint a gazdaságosság, a tér takarítása, terhelése szempontjából lett kialakítva.

- A beterjesztett határozat nem a rendeletalkotás körülményeit, a megelőző indokait, valamint a hivatal és a szakma munkáját firtatta, nem keres okokat, hanem a kialakult helyzetre egy megoldást, egy megoldási alternatívát kínál. Született egy döntés, amit az élet nem igazol vissza, próbáljunk ezen változtatni, úgy, hogy az jó legyen a városlakóknak, az ide látogatóknak és a vállalkozóknak is – hívta fel az ülésen résztvevők figyelmét Csorba Ottó képviselő.

A beruházási osztály vezetőjének beszámolója szerint elindultak az egyeztetések a fejlesztési irányokról a Bahart, a Balaton-parti Kft. és a Termofok, valamint az önkormányzat és a Kálmán Imre Kulturális Központ részvételével, ugyanis a Hajóállomás területének tulajdonosi joga nemcsak az önkormányzatot, hanem például a Bahartot is érinti.

 

Dr. Lengyel Róbert polgármester véleménye megegyezett a Szajcz Adrián által beterjesztett határozati javaslatban foglaltakkal, mely szerint a Hajóállomást olyan állapotba kell hozni, hogy megszűnjenek a felmerült problémák, majd a terület komplex felújítását a jövőben pályázati források segítségével kellene megvalósítani. A polgármester elmondása szerint egyetért a frakcióvezetővel abban, hogy a Hajóállomás, mint rendezvényhelyszín jó, de ellentmondásos a helyzet, mert egy szakvélemény szerint balesetveszélyes a helyszín, a Bahart szakértője szerint pedig állítólag nincsenek problémák.

- A területen érintett tulajdonosokkal megkezdődtek az egyeztetések, el kéne arra jutni, hogy méressük fel, mik azok a minimális beruházások, amik ahhoz kellenének, hogy az oda érkező emberek biztonságát szavatolni tudjuk. Nyilván ezeket a közös munka során feltárandó hiányosságokat forintosítani kell. A következő lépés az lenne, hogy költségeljük be, a város a rá eső részét finanszírozza meg. Egy más kérdés, hogy a többi partner nélkül ez nem fog menni – mondta el dr. Lengyel Róbert, és hozzátette, arra lát reális esélyt, hogy belátható időn belül a minimális biztonsági szabályoknak megfelelő állapotba lehessen hozni a Hajóállomást.

- Arra kell törekedni, hogy a Bor és Kenyér Ünnepét a Fő térről vissza kell vinni a Hajóállomásra, ennek a lehetőségeit, körülményeit meg kell teremteni – hangoztatta Szajcz Adrián is.

A testület álláspontja szerint a munkálatok ütemezését, lehetséges költségvetését a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság következő ülésén, valamint a júniusi testületi ülésen is tárgyalják. A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület által szervezett következő rendezvényről, a Borpart és Fröccsfesztről, a területengedélyezési kérelmet szintén a PTB soron következő bizottsági ülésén és a testületi ülésen tárgyalják. A beruházási osztályvezető megjegyezte, hogy a Hajóállomás mellett a Fő tér terhelhetőségét, a villamos energia kiépítését is ki kell vizsgálni.

 

A városban kialakult helyzetre és a további rendezvények sikeressége érdekében a következő javaslatokat tette Szajcz Adrián frakcióvezető: szükségessé vált a közterületekről szóló rendelet rendezvényekre vonatkozó részének a módosítása. Erre vonatkozólag a Bor és Kenyér Ünnepe kerüljön vissza a Hajóállomásra, a többi rendezvény pedig ne a Gáti gödörben kerüljön megrendezésre, hanem vagy a Fő téren, vagy pedig a Hajóállomáson. A Hajóállomáson kerüljenek kialakításra azok a műszaki feltételek, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a még jobb feltételeket lehessen biztosítani a rendezvényekhez.

A képviselő-testület a beterjesztett határozati javaslatot módosítással egyhangúan elfogadta.

A rendeletmódosítás azon részéről, mely szerint a Fő téri rendezvények két szektora, az A (víztorony körül) és B (Gáti-gödör) szektor között a vállalkozóknak biztosítson a rendelet átjárhatóságot, a Fő tér műszaki paramétereit figyelembe véve, ezzel nem veszélyeztetve a tér terhelhetőségét, szeptemberben szavaz a testület.  

- Azt gondolom, hogy mivel a Fidesz frakciónak fontosak a siófoki polgárok, a siófoki vállalkozók és vállalkozások, a siófokra érkező vendégek. Ezért a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen olyan megoldási javaslatokkal éltünk, amelyek megnyugtatóan tudnák rendezni a kialakult helyzetet. Úgy gondolom, hogy konstruktívra sikerült a mai ülés, hiszen az általunk javasolt megoldások a képviselő-testület által elfogadásra kerültek. Véleményem szerint már az idei nyárra vonatkozóan is visszakerülhetnek a rendezvények méltó helyükre, a tradicionális siófoki hajóállomásra, hiszen ha valaki Siófokra érkezik, mindenképpen a Balatonra kíváncsi – mondta Szajcz Adrián a rendkívüli testületi ülés utáni sajtótájékoztatón.

A közelmúltban rendezte meg a Bahart a II. Nemzeti Regattát, amelyet Siófok Város Önkormányzata 17 millió forint támogatásban részesített.

- Két nappal a rendezvény előtt a polgármester kiadott egy olyan közleményt, melyben a hajóállomást gyakorlatilag baleset- és életveszélyesnek nyilvánított. Ez egy városvezetőtől felelőtlenség, ilyet egy felelős városvezető nem mondhat. Szeretném kiemelni azt, hogy a Bahart munkatársai a II. Nemzeti Regattát a lehető legmagasabb színvonalon tudták megrendezni, ezzel bizonyosságot adtak arról is, hogy a hajóállomás jelenlegi állapotában is alkalmas rendezvény szervezésére, nem beszélve arról, ha problémák vannak azokat egy kis munkával és időráfordítással orvosolni lehet, csak megfelelő szakmai munka szükséges ehhez – mondta Szajcz Adrián.
 

Hoffmann Henrik, a Balatoni Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a turizmus egy végtelenül érzékeny iparág, mérlegelni kell, főleg a turisztikai szezon előtt, hogy az ember milyen tartalmú nyilatkozatokat tesz közzé. A Nagyon Balaton ötödik éve indult el a Balatonnál, szervezői azok a profik, akik a Szigetet, a Balaton Soundot vagy a Volt fesztivált csinálják. Aki egy kicsit is ért hozzá, tudja, hogy bármilyen területen megszervezhető rendezvény, hiszen infrastruktúrát lehet telepíteni, a vendégek ellátását, útvonalát meg lehet szervezni egy pusztaságban is, vagy éppen a zamárdi szabad strandon. Egy ilyen negatív tartalmú nyilatkozattal, ami megjelent akár tönkre lehet tenni egy egész szezont is, és annak a sok ezer családnak a megélhetését, akik ebből igyekeznek megélni. Másrészt azt is érdemes figyelembe venni egy rendezvény szervezésénél, hogy az elsődleges vonzerő maga a Balaton. A siófoki városi rendezvényeket tematikában is érdemes elválasztani egymástól, vannak, amik a Fő térre valók, a nyári rendezvények azonban az árnyék nélküli Fő téren nehezen rendezhetőek meg, főleg úgy, hogy a vendégek a csodálatos Balaton látványáért is érkeznek a településre.

- Azt gondoltam, hogy az az idő elmúlt, amikor a turisztikai szereplők és városi vezetők egymással szemben állnak, nem közösen tolják a turizmus szekerét, hanem egymást gyengítik. Bízom benne, hogy ennek az eseménynek a kapcsán is sikerül majd túllépni ezen. Nem vagyok abban sem biztos, hogy egy teljes koncepciótlanságot fed el ezzel a polgármester, vagy az alpolgármester asszony a turizmussal kapcsolatosan, de mindenképpen az érzéketlenségüket mutatják. Felmerült a 370 milliárdos forrás, érdemes megemlíteni, hogy nem látjuk azt sem, hogy Siófok városa ezekhez a programokhoz hogyan csatlakozik, hogyan csatlakozik a Balaton rehabilitációjához, és hogyan tehetjük még sikeresebbé együtt, közösen a vállalkozásokkal a várost. Úgy érzem, hogy Siófokon a mai napig a múlt eredményeiből élünk, a mai napig az a fajta országos turisztikai növekedési tendencia az, ami a településen megjelenik. Az elmúlt 3 évben, miután a jelenlegi városvezetés fennáll, nem láttunk olyan koncepciót, ami akár közép, akár hosszú távon a turizmus ügyét előrébb vihetné. Ha igaz az a hír, hogy önkormányzati alkalmazottak a városvezető parancsára vállalkozásokat fenyegetnek meg, és egzisztenciális félelemben tartanak, mert esetleg egy más koncepciót képviselnek, vagy más a szakmai hozzáállásuk egy rendezvénykoncepcióhoz, akkor itt óriási a baj- mondta Hoffmann Henrik
E  feltevésről Lengyel Róbert polgármester is értesült és jelezte: ismeretlen tettes ellen rágalmazás miatt tesz feljelentést.

 

Gigler Anikó, a Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy egy petíciót adtak be az önkormányzatnak.

- Ez azt eredményezte, hogy a kereskedők attól félnek, hogy ki lesznek zárva a siófoki rendezvényekről. Mi részt szeretnénk venni a siófoki rendezvényeken, mivel itt lakunk, itt dolgozunk, ide fizetünk adót és szeretnénk a városért dolgozni továbbra is. Összefogtunk, és csak azt szeretnénk, hogy az eredeti helyükre kerüljenek vissza a rendezvények. Sajnos a Pünkösdi Szezonnyitón elkeserítő volt a helyzet, nincs arra se pénzünk, se időnk, hogy próbálkozzunk, hogy melyik helyszín lesz a jó, melyik nem. Szeretnénk együtt dolgozni a turizmusban, a kereskedőkkel összefogva olyan rendezvényeken részt venni, ami működik, és eddig is működött- mondta Gigler Anikó

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »

Megkezdték a halrács építését a Nyugati övcsatornán

2018. 02. 14.

Megkezdték a halrács építését a Balatonnál, a Nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás célja, hogy megakadályozzák az idegen halfajok vándorlását a tó irányába, és korlátozzák a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.
Részletek »

Balatoni séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2018. 02. 12.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.
Részletek »

Körtúra a téli Balatonon öt vitorlással négy nap alatt

2018. 02. 07.

Balatoni hajósok mintegy 20 fős csoportja úgy döntött, megfelelő felkészültség és átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztro kalandokkal színesítve, 4 nap alatt körbetúrázzák 5 hajóval a Balatont február 4-8. között. “Idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig kikötő is akad a közelben, miért ne hajóval tegyük ezt meg?” – tették fel a kérdést a résztvevők.
Részletek »

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. 01. 21.

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.
Részletek »

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)

2018. 01. 13.

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)
Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon.
Részletek »

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

2018. 01. 08.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került a kétnapos esemény időpontja: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk