Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Hír 2017. 06. 21.

Visszakerülhet a Hajóállomásra a Bor és Kenyér Ünnepe

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Rendkívüli képviselő-testületi ülésen tárgyalták kedden Siófokon a városi rendezvények körül kialakult helyzetet. Az eredmény: visszahelyezik a kikötőbe a rendezvényeket.

A június 20-i rendkívüli testületi ülés kezdetén Szajcz Adrián frakcióvezető ismertette, hogy a szezonra való felkészülés során új koncepciót fogadott el a testület, ami szerint az idei rendezvényeket a Fő térre helyezik át. A Pünkösdi Szezonnyitó után azonban kiderült, hogy ez az elképzelt koncepció nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, ezeknek a rendezvényeknek a nyári szezonban a Hajóállomáson lenne a helyük, még akkor is, ha ehhez bizonyos változtatásokra van szükség, melyeket a városnak meg kell tennie. A frakcióvezető szerint a Pünkösdi Szezonnyitó bebizonyította, hogy a valóságban nem működőképes az elképzelés, a Nemzeti Regatta sikere pedig azt mutatja, hogy a Hajóállomás megfelelő rendezvénytérnek. A Szajcz Adrián által tett határozati javaslat lényege, hogy a Bor és Kenyér Ünnepe kerüljön vissza a Hajóállomásra, és a szükséges minimális műszaki beruházásokat, felújításokat augusztusig valósítsa meg a város.  

 

Kónyáné Zsarnovszky Judit jegyző a korábbi testületi üléseken a témával kapcsolatban elhangzott véleményeket sorolta fel, a gyakorlati tapasztalatok a szezonnyitó után azonban egy más helyzetet teremtettek. Azt a jegyző is elismerte, hogy egy rendeleten lehet változtatni, ha a tapasztalatok azt hozzák. A Fő tér felosztása Kónyáné Zsarnovszky Judit szerint a gazdaságosság, a tér takarítása, terhelése szempontjából lett kialakítva.

- A beterjesztett határozat nem a rendeletalkotás körülményeit, a megelőző indokait, valamint a hivatal és a szakma munkáját firtatta, nem keres okokat, hanem a kialakult helyzetre egy megoldást, egy megoldási alternatívát kínál. Született egy döntés, amit az élet nem igazol vissza, próbáljunk ezen változtatni, úgy, hogy az jó legyen a városlakóknak, az ide látogatóknak és a vállalkozóknak is – hívta fel az ülésen résztvevők figyelmét Csorba Ottó képviselő.

A beruházási osztály vezetőjének beszámolója szerint elindultak az egyeztetések a fejlesztési irányokról a Bahart, a Balaton-parti Kft. és a Termofok, valamint az önkormányzat és a Kálmán Imre Kulturális Központ részvételével, ugyanis a Hajóállomás területének tulajdonosi joga nemcsak az önkormányzatot, hanem például a Bahartot is érinti.

 

Dr. Lengyel Róbert polgármester véleménye megegyezett a Szajcz Adrián által beterjesztett határozati javaslatban foglaltakkal, mely szerint a Hajóállomást olyan állapotba kell hozni, hogy megszűnjenek a felmerült problémák, majd a terület komplex felújítását a jövőben pályázati források segítségével kellene megvalósítani. A polgármester elmondása szerint egyetért a frakcióvezetővel abban, hogy a Hajóállomás, mint rendezvényhelyszín jó, de ellentmondásos a helyzet, mert egy szakvélemény szerint balesetveszélyes a helyszín, a Bahart szakértője szerint pedig állítólag nincsenek problémák.

- A területen érintett tulajdonosokkal megkezdődtek az egyeztetések, el kéne arra jutni, hogy méressük fel, mik azok a minimális beruházások, amik ahhoz kellenének, hogy az oda érkező emberek biztonságát szavatolni tudjuk. Nyilván ezeket a közös munka során feltárandó hiányosságokat forintosítani kell. A következő lépés az lenne, hogy költségeljük be, a város a rá eső részét finanszírozza meg. Egy más kérdés, hogy a többi partner nélkül ez nem fog menni – mondta el dr. Lengyel Róbert, és hozzátette, arra lát reális esélyt, hogy belátható időn belül a minimális biztonsági szabályoknak megfelelő állapotba lehessen hozni a Hajóállomást.

- Arra kell törekedni, hogy a Bor és Kenyér Ünnepét a Fő térről vissza kell vinni a Hajóállomásra, ennek a lehetőségeit, körülményeit meg kell teremteni – hangoztatta Szajcz Adrián is.

A testület álláspontja szerint a munkálatok ütemezését, lehetséges költségvetését a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság következő ülésén, valamint a júniusi testületi ülésen is tárgyalják. A Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület által szervezett következő rendezvényről, a Borpart és Fröccsfesztről, a területengedélyezési kérelmet szintén a PTB soron következő bizottsági ülésén és a testületi ülésen tárgyalják. A beruházási osztályvezető megjegyezte, hogy a Hajóállomás mellett a Fő tér terhelhetőségét, a villamos energia kiépítését is ki kell vizsgálni.

 

A városban kialakult helyzetre és a további rendezvények sikeressége érdekében a következő javaslatokat tette Szajcz Adrián frakcióvezető: szükségessé vált a közterületekről szóló rendelet rendezvényekre vonatkozó részének a módosítása. Erre vonatkozólag a Bor és Kenyér Ünnepe kerüljön vissza a Hajóállomásra, a többi rendezvény pedig ne a Gáti gödörben kerüljön megrendezésre, hanem vagy a Fő téren, vagy pedig a Hajóállomáson. A Hajóállomáson kerüljenek kialakításra azok a műszaki feltételek, amik feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a még jobb feltételeket lehessen biztosítani a rendezvényekhez.

A képviselő-testület a beterjesztett határozati javaslatot módosítással egyhangúan elfogadta.

A rendeletmódosítás azon részéről, mely szerint a Fő téri rendezvények két szektora, az A (víztorony körül) és B (Gáti-gödör) szektor között a vállalkozóknak biztosítson a rendelet átjárhatóságot, a Fő tér műszaki paramétereit figyelembe véve, ezzel nem veszélyeztetve a tér terhelhetőségét, szeptemberben szavaz a testület.  

- Azt gondolom, hogy mivel a Fidesz frakciónak fontosak a siófoki polgárok, a siófoki vállalkozók és vállalkozások, a siófokra érkező vendégek. Ezért a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen olyan megoldási javaslatokkal éltünk, amelyek megnyugtatóan tudnák rendezni a kialakult helyzetet. Úgy gondolom, hogy konstruktívra sikerült a mai ülés, hiszen az általunk javasolt megoldások a képviselő-testület által elfogadásra kerültek. Véleményem szerint már az idei nyárra vonatkozóan is visszakerülhetnek a rendezvények méltó helyükre, a tradicionális siófoki hajóállomásra, hiszen ha valaki Siófokra érkezik, mindenképpen a Balatonra kíváncsi – mondta Szajcz Adrián a rendkívüli testületi ülés utáni sajtótájékoztatón.

A közelmúltban rendezte meg a Bahart a II. Nemzeti Regattát, amelyet Siófok Város Önkormányzata 17 millió forint támogatásban részesített.

- Két nappal a rendezvény előtt a polgármester kiadott egy olyan közleményt, melyben a hajóállomást gyakorlatilag baleset- és életveszélyesnek nyilvánított. Ez egy városvezetőtől felelőtlenség, ilyet egy felelős városvezető nem mondhat. Szeretném kiemelni azt, hogy a Bahart munkatársai a II. Nemzeti Regattát a lehető legmagasabb színvonalon tudták megrendezni, ezzel bizonyosságot adtak arról is, hogy a hajóállomás jelenlegi állapotában is alkalmas rendezvény szervezésére, nem beszélve arról, ha problémák vannak azokat egy kis munkával és időráfordítással orvosolni lehet, csak megfelelő szakmai munka szükséges ehhez – mondta Szajcz Adrián.
 

Hoffmann Henrik, a Balatoni Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a turizmus egy végtelenül érzékeny iparág, mérlegelni kell, főleg a turisztikai szezon előtt, hogy az ember milyen tartalmú nyilatkozatokat tesz közzé. A Nagyon Balaton ötödik éve indult el a Balatonnál, szervezői azok a profik, akik a Szigetet, a Balaton Soundot vagy a Volt fesztivált csinálják. Aki egy kicsit is ért hozzá, tudja, hogy bármilyen területen megszervezhető rendezvény, hiszen infrastruktúrát lehet telepíteni, a vendégek ellátását, útvonalát meg lehet szervezni egy pusztaságban is, vagy éppen a zamárdi szabad strandon. Egy ilyen negatív tartalmú nyilatkozattal, ami megjelent akár tönkre lehet tenni egy egész szezont is, és annak a sok ezer családnak a megélhetését, akik ebből igyekeznek megélni. Másrészt azt is érdemes figyelembe venni egy rendezvény szervezésénél, hogy az elsődleges vonzerő maga a Balaton. A siófoki városi rendezvényeket tematikában is érdemes elválasztani egymástól, vannak, amik a Fő térre valók, a nyári rendezvények azonban az árnyék nélküli Fő téren nehezen rendezhetőek meg, főleg úgy, hogy a vendégek a csodálatos Balaton látványáért is érkeznek a településre.

- Azt gondoltam, hogy az az idő elmúlt, amikor a turisztikai szereplők és városi vezetők egymással szemben állnak, nem közösen tolják a turizmus szekerét, hanem egymást gyengítik. Bízom benne, hogy ennek az eseménynek a kapcsán is sikerül majd túllépni ezen. Nem vagyok abban sem biztos, hogy egy teljes koncepciótlanságot fed el ezzel a polgármester, vagy az alpolgármester asszony a turizmussal kapcsolatosan, de mindenképpen az érzéketlenségüket mutatják. Felmerült a 370 milliárdos forrás, érdemes megemlíteni, hogy nem látjuk azt sem, hogy Siófok városa ezekhez a programokhoz hogyan csatlakozik, hogyan csatlakozik a Balaton rehabilitációjához, és hogyan tehetjük még sikeresebbé együtt, közösen a vállalkozásokkal a várost. Úgy érzem, hogy Siófokon a mai napig a múlt eredményeiből élünk, a mai napig az a fajta országos turisztikai növekedési tendencia az, ami a településen megjelenik. Az elmúlt 3 évben, miután a jelenlegi városvezetés fennáll, nem láttunk olyan koncepciót, ami akár közép, akár hosszú távon a turizmus ügyét előrébb vihetné. Ha igaz az a hír, hogy önkormányzati alkalmazottak a városvezető parancsára vállalkozásokat fenyegetnek meg, és egzisztenciális félelemben tartanak, mert esetleg egy más koncepciót képviselnek, vagy más a szakmai hozzáállásuk egy rendezvénykoncepcióhoz, akkor itt óriási a baj- mondta Hoffmann Henrik
E  feltevésről Lengyel Róbert polgármester is értesült és jelezte: ismeretlen tettes ellen rágalmazás miatt tesz feljelentést.

 

Gigler Anikó, a Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének elnöke arról számolt be, hogy egy petíciót adtak be az önkormányzatnak.

- Ez azt eredményezte, hogy a kereskedők attól félnek, hogy ki lesznek zárva a siófoki rendezvényekről. Mi részt szeretnénk venni a siófoki rendezvényeken, mivel itt lakunk, itt dolgozunk, ide fizetünk adót és szeretnénk a városért dolgozni továbbra is. Összefogtunk, és csak azt szeretnénk, hogy az eredeti helyükre kerüljenek vissza a rendezvények. Sajnos a Pünkösdi Szezonnyitón elkeserítő volt a helyzet, nincs arra se pénzünk, se időnk, hogy próbálkozzunk, hogy melyik helyszín lesz a jó, melyik nem. Szeretnénk együtt dolgozni a turizmusban, a kereskedőkkel összefogva olyan rendezvényeken részt venni, ami működik, és eddig is működött- mondta Gigler Anikó

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán

2018. 06. 10.

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán
Siófok város 50. jubileumi évében 50 település csapata nevezett a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra. Június 9-én és 10-én a siófoki kikötőből rajtolnak a vitorlások Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, a Sió-csatorna vizén sárkányhajók versenyeznek, a szárazföldön a települések főzőversenye és színpadi programok színesítik a rendezvényt.
Részletek »

Itt a nyár, nyit a PLÁZS

2018. 06. 09.

Itt a nyár, nyit a PLÁZS
A nyári ellazulás epicentrumaként elhíresült siófoki PLÁZS hamarosan megnyitja kapuit. A nappali lazulós és esti bulizós programok kedvelt helyszíne szebb lesz, mint valaha. Június 16-án egy fergeteges Punnany koncerttel nyit a hely, de már 14-én ott ülhetünk az óriáskivetítő előtt, nézve a foci VB nyitómeccsét.
Részletek »

Vak Bottyános diákok amerikai élményei

2018. 06. 08.

Siófok amerikai testvérvárosába, Walnut Creekbe látogatott el tizenegy általános iskolás és három kísérőjük a Vak Bottyán János Általános Iskolából. Az amerikai cserediákok őszi látogatása után már ismerősökhöz érkeztek a magyar tanulók, Amerika csodás városai azonban számtalan új élményt tartogattak a fiatal utazók számára.
Részletek »

A Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója díjátadó ünnepély

2018. 06. 07.

A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben hagyomány, hogy a tanév végén díjátadó ünnepély keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elérő diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat Szamosi Lóránt főigazgató az iskola legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazza. Az intézmény vezetése a diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a jubiláló pedagógusok szakmai munkáját a június 5-i átadóünnepség keretei között ismerte el.
Részletek »

Gyereknap a Pillangó Oviban

2018. 05. 31.

Gyereknap a Pillangó Oviban
A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes meglepetéssel készült a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány.
Részletek »
Még több magazin cikk

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »

Asztalitenisz verseny

2018. 06. 14.

Asztalitenisz verseny
Június 9-10-én rendezték meg Siófokon a Nyugat-Magyarországi 2018. évi újonc és serdülő Területi ranglista versenyt, a MOATSZ és a Siófoki Asztalitenisz Klub szervezésével a Siófoki Beszédes József Általános Iskolában.
Részletek »

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso

2018. 06. 03.

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso
Mintegy 1500-1600 kerékpáros rajtolt el a siófoki hajóállomástól a XVII. Tour de Pelso öt különböző távú mezőnyében június 2-án.
Részletek »

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

2018. 06. 01.

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján
Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.
Részletek »

II. Siófoki Sakkfesztivál

2018. 05. 23.

II. Siófoki Sakkfesztivál
A Pünkösdi Szezonnyitó keretében május 19-én, a Nagystrandon rendezte meg a Sió-sakk SC a II. Siófoki Sakkfesztivált, amely a Nemzeti Diákverseny Sorozat délnyugat-magyarországi sakk elődöntője, a Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki fordulója és egyben Siófok város 52. sakkbajnoksága is volt.
Részletek »

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk