Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
A mesebeli Fok folyó története

Magazin

A mesebeli Fok folyó története

Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó...

„A szegények szolgálatában”

Kultúra

„A szegények szolgálatában”

A Ferences Szegénygondozó Nővérek Közössége megalakulásának 90. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális...

Ifi Európa Bajnok úszó

Sport

Ifi Európa Bajnok úszó

A siófoki Németh Nándor 100 méter gyorson megnyerte az Ifjúsági Úszó Európa Bajnokságot, és továbbjutott az Ifi Világbajnokságra.

Négycsillagos lett a Siófoki Nagystrand

Balaton

Négycsillagos lett a Siófoki Nagystrand

33 strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést, köztük a Siófoki Nagystrand, amely négy csillagot érdemelt ki idén.

Hír 2017. 06. 24.

Vita a város gazdálkodásáról

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A legutóbbi testületi ülésen a város tavalyi gazdálkodásáról szóló, a hivatal által készített beszámolót tárgyalta a testület, ahol ismét az elmaradt beruházásokra terelődött a szó.

Dr. Lengyel Róbert polgármester vezette fel a témát, aki elmondta, hogy előzetesen ezt a meglehetősen terjedelmes és részletekbe menő anyagot már a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság megvizsgálta, meg is tárgyalta. A témát úgy foglalta össze, hogy kiegyensúlyozott és biztonságos volt a város tavalyi évi pénzügyi működése, gazdálkodása. Szajcz Adrián beruházási és fejlesztési tanácsnok úgy fogalmazott, hogy a város polgármestere elmondta a beszámoló rózsás és fényesebbik oldalát, de a másik oldalról is szükséges ezt megnézni, nevezetesen a múlt évi beruházások oldaláról.

- Az anyagot olvasva a beruházási osztály beszámolójánál láttam utalást arra vonatkozólag, hogy a 2016. évben a megvalósított, előkészített és áthúzódó beruházások nagyjából hol tartanak, milyen ütemben vannak, és mi várható az elkövetkezendő időszakra. Ezzel nincs is semmi probléma, azt gondolom, ugyanakkor az anyagban arra való utalást nem látok, hogy a tavalyi évben, a tavaly évi költségvetésben meghatározott és meg ne valósított 1,2 milliárd értékű beruházások tekintetében a magyarázatok szerepelnének ebben a beszámolóban. Ugyanis két hónappal ezelőtt már beszéltünk és érintettük ezt a témát, akkor elmondtam, hogy ebben a tekintetben mindenféleképpen indokoltnak és célszerűnek tartanék egy vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy ez az 1,2 milliárd forint miért nem került elköltésre, és a siófoki polgárok miért nem tudtak ezeknek a beruházásoknak örülni, és alapvetően mi az oka annak, hogy a beruházások nem tudtak megvalósulni. Ugyanakkor két hónappal ezelőtt beszéltünk arról is, hogy a meg nem valósított beruházások tekintetében több olyan beruházás is van, amelynek a beárazása elfogadhatatlan költségeket mutat, akár 50-80, de volt olyan, amelyik 100 millió forint közötti különbséget is mutatott - tette fel a kérdéseket Szajcz Adrián.

A képviselő elmondta, hogy magyarázatokat csak részben kaptak, arra számított, hogy ebben a beszámolóban részletes indoklást olvashat, de nem ez történt. Szajcz Adrián a polgármestertől azt kérdezte, hogy ez a téma további vizsgálatot érdemel-e. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző szerint többször beszéltek már a tavalyi évi beruházások elmaradásáról, szerinte a téma "lerágott csont, amibe bele lehet kapaszkodni".

- Elmagyaráztuk, hogy mi történt 2016-ban, milyen beruházási javaslatok kerültek akkor a képviselő-testület elé. Azt gondolom, hogy számomra érthető volt, egészen részletesen ki lett fejtve, és hogy a következményével mikor és milyen formában fogunk foglalkozni, az az én munkáltatói döntésem, az az én jogköröm. Elkezdtem a vizsgálódást, ez egy hosszú folyamat, meglesz majd az eredménye, amiről természetesen tájékoztatni fogom a frakcióvezető urat. Én azt gondolnám, hogy inkább előre kellene tekinteni, azt kellene nézni, hogy most hol tartunk, merre megyünk, és mit valósítunk meg - mondta az ülésen a jegyző.

Szajcz Adrián válaszában arra tért ki, hogy a város életében a beruházások és fejlesztések, valamint ezeknek a végrehajtása a legfontosabb feladatok.

- Egy tényt ismerek, azt, hogy 1,2 milliárd forintnyi beruházás nem valósult meg Siófokon. És igenis számomra egy ilyen válasz, hogy alapvetően ez rendben van, majd kivizsgáljuk, és egyébként előre kéne tekinteni, ez nem elfogadható. Lehet, hogy valakinek ez elfogadható, de én azt gondolom, hogy nem kellene, hogy ezzel beérjük, és igenis pontosan az előretekintés és a jövőbeli tervezések szempontjából ezeket a feladatokat megfelelően kell végrehajtani, és meg kell találnunk akkor esetlegesen vagy a hibát, vagy azt a felelőst, felelősöket, ami alapján ezek a tervezések nem tudtak megvalósításra kerülni. Az egyik legfontosabb dolog a város életében, hogy a városi fejlesztések és beruházások mikor, hogyan és milyen formában tudnak megvalósulni. Szerintem a siófoki lakosságot is ez érdekli elsősorban - mondta a képviselő.

Csorba Ottó, a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság elnöke arra kérte a hivatalt, hogy a bizottság soron következő ülésére készítsen a hivatal ebben a témakörben egy részletes, mindenre kiterjedő előterjesztést, azaz, az áthúzódó beruházások meg nem valósulásának okairól és a korábban, tehát a 2015., 2016. évben meg nem valósult beruházások és a 2017-ben a beruházási sorba került vagy tervezett megvalósítási költségek közötti különbségről.

- Azt a választ én a magam részéről, jegyzőasszony nagy tisztelettel, de nem tudom elfogadni, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójaként majd eldönti, hogy adott esetben majd mi történik, vagy mi nem történik. Közvetlenül a munkáltatói jogkör gyakorlóként nyilvánvaló, hogy el tudja dönteni, ha hibázott bárki, annak a hibának milyen a súlya, mekkora a jelentősége a munkaszervezet, a hivatal életében, milyen kihatással van Siófok város életére. Egyéni képviselőként nyilvánvaló abban érdekelt minden egyes egyéni körzet képviselője, hogy a betervezett beruházások megvalósuljanak a körzetében, és aki ebben a teremben ül, és szavazati joggal rendelkezik, azaz képviselő, mindenkinek az az érdeke, hogy meg tudjanak valósulni a beruházások. És ilyen nagy számú beruházás meg nem valósulása, ilyen nagy számú beruházás áttolása a következő évekre, nemcsak 2017-re, hanem a következő éveket is érinti ez, úgy gondolom, hogy ennek az okait, a körülményeit mindenképpen ki kell deríteni, és erre nem mondhatjuk azt, hogy ne tekintsünk visszafele. Azt úgy gondolom, hogy siófoki lakosként mindenféleképpen el kell mondani, hogy az tarthatatlan, hogy ha a képviselőtestület betervez egy beruházást, előfordult, hogy nem mindegyik tud megvalósulni abban az évben, de hogy még a következő évben sem tud megvalósulni, és esetleg a rákövetkező évben is csekély esély van arra, hogy
megvalósuljon, az úgy gondolom, hogy tarthatatlan. És már bocsánatot kérek, de ha az itt ülő bármelyik képviselő kérdez a hivataltól valamit, hogy miért és mi az oka - mivel a költségvetés megvalósításában, a hivatal életében a képviselő nem vesz részt - akkor kéretik azt egyrészt kellő komolysággal, másrészt kellő alapossággal értelmezni - mondta ki Csorba Ottó.

Így tehát a soron következő bizottsági ülésen talán már többet lehet tudni a beruházásokról, addig is, mivel a zárszámadást egyben kell megszavazni, nem lehet a részeiről külön szavazni, a testület egyhangúan elfogadta a beszámolót.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A mesebeli Fok folyó története

2017. 07. 16.

A mesebeli Fok folyó története
Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó nyomaira. Kutatásait tavaly elkészült Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című munkájában összegezte. A köztudatban az él, hogy a Fok folyó a mai Sió-csatorna medrével azonos, azonban a térképész kutatásai alapján Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata, majd deltatorkolata alakult ki, fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.
Részletek »

Építészeti értékeink

2017. 06. 23.

Építészeti értékeink
39 pályamű érkezett be a „Siófok településképi értékeinek feltárása„ című városi fotópályázatra, melynek célja, a város építészeti értékeinek feltárása és bemutatása volt.
Részletek »

Egészségnap a Véradás Világnapja alkalmából

2017. 06. 19.

„Retro véradás”, szűrővizsgálatok, egészséges életmóddal kapcsolatos bemutatók várták az érdeklődőket a siófoki Egészségnapon, melyet hagyományteremtő szándékkal szervezett meg a Magyar Vöröskereszt Siófoki Szervezete több helyi egyesülettel együttműködve június 18-án a Véradás Világnapja alkalmából.
Részletek »

Szoptatni trendi kiállítás és Baba-mama szoba nyílt a KIKK-ben

2017. 06. 16.

Szoptatni trendi kiállítás és Baba-mama szoba nyílt a KIKK-ben
A Szoptatni trendi kampány második magyarországi állomásaként Siófokon nyílt fotókiállítás, melynek alkalmával a Kálmán Imre Kulturális Központ ünnepélyesen átadta új Baba-mama szobáját.
Részletek »

A Széchenyi iskola legeredményesebb tanulója

2017. 06. 14.

Szülei, tanárai és osztálytársai is lehetnek büszkék Borsos Barnára, a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola 5. osztályos tanulójára, aki számos megyei és országos magyar, valamint matematika versenyen ért el kiemelkedő sikereket az idei tanévben.
Részletek »

Új dallal érkezik a Halott Pénz a PLÁZSra

2017. 06. 12.

Végre nemcsak a naptár, de a hőmérő higanyszála szerint is itt a nyár, ha pedig nyár, akkor irány a vízpart és a szabadtéri koncertek. A siófoki PLÁZS mindkettőt ötvözi, ahol a pihenés és a szórakozás is a legmagasabb fokon pörög. A PLÁZS idén is garancia a feledhetetlen estékhez és már az indítás is igen erős: június 17-én az új dalával érkező Halott Pénz és a Nagy-Szín-Pad! győztes Lóci játszik nyitja a koncertek sorát.
Részletek »

Alsóörs nyerte a II. Nemzeti Regattát

2017. 06. 11.

A vitorlásfesztivál összesített fődíját Baja vihette haza. Eredmények.
Részletek »
Még több magazin cikk

„A szegények szolgálatában”

2017. 07. 17.

„A szegények szolgálatában”
A Ferences Szegénygondozó Nővérek Közössége megalakulásának 90. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!

2017. 07. 04.

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!
A Sturcz vonósnégyes koncertjével indult el július 2-án a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ komolyzenei sorozata, a Zene a zöldben.
Részletek »

Arany dicséretben részesült a Siófoki Női Kar

2017. 07. 03.

Arany dicséretben részesült a Siófoki Női Kar
Arany dicsérettel fokozatot ért el a Siófoki Női Kar Egyesület Bati Zoltán karnagy vezetésével az Éneklő Magyarország minősítő hangversenyen.
Részletek »

Jubileumi Happiness Gála

2017. 06. 28.

Jubileumi Happiness Gála
Idén ünnepli 15. évfordulóját Siófok harmadik legrégebben fennálló táncegyesülete, a Happiness TSE. Az egyesület tánccsoportjai, szólótáncosai, versenytáncos párosai június 24-én a 15. Jubileumi nyárindító táncgálán mutatták meg tehetségüket a Kálmán Imre Kulturális Központ színpadán.
Részletek »

Miniatűr művészet

2017. 06. 27.

Siófoki alkotóművészek pályamunkái is megtekinthetőek a Szín-Folt Galéria 22. nemzetközi miniatűr kiállításán a Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Múzeumok Éjszakája az Emlékházban és a Könyvtárban

2017. 06. 26.

Idén két helyszínnel is csatlakozott Siófok a Múzeumok Éjszakájához. Június 24-én a Kálmán Imre Emlékház kiállításokkal, gyermekprogramokkal, a BRTK Könyvtár „Könyvtári Éjszakával” várta a látogatókat.
Részletek »

Fölszállott a páva: a Balaton Táncegyüttes ifjú tehetsége a legjobbak közt szerepelt

2017. 06. 25.

A területi válogató után akár a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató-verseny televíziós műsorába is bekerülhet a siófoki Balaton Táncegyüttes fiatal néptáncosa, Csuti Péter.
Részletek »

Anconai szerelmesek

2017. 06. 25.

Az Anconai szerelmesek című könnyed nyári musicallel nyitotta meg idei évadát a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpad.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra a siófoki Könyvhéten

2017. 06. 09.

Az Ünnepi Könyvhéthez csatlakozva a siófoki BRTK Könyvtár egy rendhagyó, interaktív irodalomórát szervezett a város középiskolás diákjai számára a Lógó Üveg Kultkocsmában június 7-én.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Négycsillagos lett a Siófoki Nagystrand

2017. 07. 09.

Négycsillagos lett a Siófoki Nagystrand
33 strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést, köztük a Siófoki Nagystrand, amely négy csillagot érdemelt ki idén.
Részletek »

90 éves a TÜNDE

2017. 06. 05.

90 éves a TÜNDE
Tortával és sétahajózási kedvezménnyel ünnepelték szombaton a siófoki hajóállomáson a Tünde nosztalgiahajó 90. születésnapját. A Balatoni Hajózási Zrt. minden arra járót megvendégelt egy szelet tortára, és a hajóra 90 százalékos áron lehetett jegyet váltani.
Részletek »

Újabb fejlesztésekkel indult a 171. hajózási szezon

2017. 05. 21.

Újabb fejlesztésekkel indult a 171. hajózási szezon
A BAHART saját forrásból közel 1,5 milliárd forint beruházást valósít meg két év alatt a Balaton régióban. A május 18-i közgyűléssel lezárt eredményes és kiemelkedő 2016-os év után a Társaság további fejlesztésekkel, beruházásokkal, a regionális kapcsolatok bővítésével és a szolgáltatáskínálat további szélesítésével kezdte meg a 171. hajózási szezont.
Részletek »

Nemzeti konzultáció

2017. 05. 02.

Május 20-ig lehet visszaküldeni a nemzeti konzultáció kérdőívét, melynek kitöltése által a magyar emberek kinyilváníthatják véleményüket a rezsicsökkentés védelme, a bevándorlás politika, a külföldi forrásokból finanszírozott migráns párti szervezetek és a munkahelyteremtő, adócsökkentő intézkedések védelmének kérdésében.
Részletek »

Ne csak nézd, próbáld is ki! Szakmák Éjszakája a Siófoki Szakképzési Centrum tagintézményeiben

2017. 04. 19.

Ne csak nézd, próbáld is ki! Szakmák Éjszakája a Siófoki Szakképzési Centrum tagintézményeiben
Az idei évben a Siófoki Szakképzési Centrum mind az öt tagintézménye csatlakozott a Szakmák Éjszakája országos rendezvényhez, így április 21-én este 18 órától 22 óráig Siófoktól Marcaliig a Siófoki SZC szakközépiskolái látványos szakmabemutatókkal várják az érdeklődőket.
Részletek »

A Balatont érintő kormányzati fejlesztések

2017. 04. 16.

A Balatont érintő kormányzati fejlesztések
A felújított Nemzeti Regatta motoros átadásával nyitotta meg az idei hajózási szezont a Balatoni Hajózási Zrt. A hajót ünnepélyesen átadó Dr. Mosóczi László, a Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős helyettes államtitkára az eseményen a Balaton régiót érintő kormányzati fejlesztésekről számolt be.
Részletek »

A felújított Nemzeti Regatta motoros átadásával indult el a balatoni hajózási szezon

2017. 04. 15.

A felújított Nemzeti Regatta motoros átadásával indult el a balatoni hajózási szezon
Idén már nagypénteken kezdetét vette a 171. hajózási szezon, melyet az új, Nemzeti Regatta névre keresztelt motoros hajó ünnepélyes vízre bocsátásával ünnepelt a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Kigyulladt hajót oltottak a Balatonon

2017. 04. 06.

Kigyulladt hajót oltottak a Balatonon
Látványos tűzvédelmi gyakorlattal készült fel a szezonra a Balatoni Hajózási Zrt. az érintett rendvédelmi szervek közreműködésével. A szimulált hajótűz során a katasztófavédelem és a balatoni vízirendészet szakemberei felkészülten és hatékonyan végezték el a mentési gyakorlatot.
Részletek »

Vihar idején is felkészülten

2017. 03. 29.

Április 1-jén indul el az országos viharjelző rendszer hazánk nagy tavain, melynek megfelelő működését a szezon előtt tesztelték a szakemberek.
Részletek »

Búcsúzott a Révfülöp, szolgálatba áll a Nemzeti Regatta és a Kossuth komp

2017. 03. 13.

Búcsúzott a Révfülöp, szolgálatba áll a Nemzeti Regatta és a Kossuth komp
A Balatoni Hajózási Zrt. Révfülöp nevű vízibuszától búcsúzott március elején. A társaság az idei hajózási szezont újabb felújított hajóval, a Nemzeti Regattával indítja, és a főidényre szolgálatba áll a megújult Kossuth komp is.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Tour de Hongrie Siófokon

2017. 07. 02.

Tour de Hongrie Siófokon
A Tour de Hongrie magyar dobogósát ünnepelhették Siófokon, ahol a nemzetközi kerékpárverseny útvonalán egy helyi bringás csapat is tett néhány kilométert, így üdvözölve a legnagyobb magyar kerékpárverseny mezőnyét.
Részletek »

Ifi Európa Bajnok úszó

2017. 07. 01.

Ifi Európa Bajnok úszó
A siófoki Németh Nándor 100 méter gyorson megnyerte az Ifjúsági Úszó Európa Bajnokságot, és továbbjutott az Ifi Világbajnokságra.
Részletek »

Bekerült az NBI-be a Siófoki Bányász SE U14-es csapata

2017. 06. 30.

Bekerült az NBI-be a Siófoki Bányász SE U14-es csapata
A Siófoki Bányász SE U14-es csapata az NBII-es bajnokság közép-nyugati csoportjában első helyen végzett, és a bajnoki cím megszerzésével feljutott az első osztályban szereplő 16 bajnokcsapat közé.
Részletek »

Külföldi edzők és játékosok erősítik a siófoki strandlabdarúgó csapatot

2017. 06. 26.

A Magyar Strandlabdarúgó Bajnokságon egy Brazíliából és egy Egyesült Arab Emirátusokból érkezett edző, valamint két Emirátusokból érkezett játékos erősíti a siófoki csapatot. A strandlabdarúgókat és az új játékosokat Siófok polgármestere, Dr. Lengyel Róbert köszöntötte az önkormányzatnál június 26-án.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora