Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Hír 2017. 06. 24.

Vita a város gazdálkodásáról

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A legutóbbi testületi ülésen a város tavalyi gazdálkodásáról szóló, a hivatal által készített beszámolót tárgyalta a testület, ahol ismét az elmaradt beruházásokra terelődött a szó.

Dr. Lengyel Róbert polgármester vezette fel a témát, aki elmondta, hogy előzetesen ezt a meglehetősen terjedelmes és részletekbe menő anyagot már a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság megvizsgálta, meg is tárgyalta. A témát úgy foglalta össze, hogy kiegyensúlyozott és biztonságos volt a város tavalyi évi pénzügyi működése, gazdálkodása. Szajcz Adrián beruházási és fejlesztési tanácsnok úgy fogalmazott, hogy a város polgármestere elmondta a beszámoló rózsás és fényesebbik oldalát, de a másik oldalról is szükséges ezt megnézni, nevezetesen a múlt évi beruházások oldaláról.

- Az anyagot olvasva a beruházási osztály beszámolójánál láttam utalást arra vonatkozólag, hogy a 2016. évben a megvalósított, előkészített és áthúzódó beruházások nagyjából hol tartanak, milyen ütemben vannak, és mi várható az elkövetkezendő időszakra. Ezzel nincs is semmi probléma, azt gondolom, ugyanakkor az anyagban arra való utalást nem látok, hogy a tavalyi évben, a tavaly évi költségvetésben meghatározott és meg ne valósított 1,2 milliárd értékű beruházások tekintetében a magyarázatok szerepelnének ebben a beszámolóban. Ugyanis két hónappal ezelőtt már beszéltünk és érintettük ezt a témát, akkor elmondtam, hogy ebben a tekintetben mindenféleképpen indokoltnak és célszerűnek tartanék egy vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy ez az 1,2 milliárd forint miért nem került elköltésre, és a siófoki polgárok miért nem tudtak ezeknek a beruházásoknak örülni, és alapvetően mi az oka annak, hogy a beruházások nem tudtak megvalósulni. Ugyanakkor két hónappal ezelőtt beszéltünk arról is, hogy a meg nem valósított beruházások tekintetében több olyan beruházás is van, amelynek a beárazása elfogadhatatlan költségeket mutat, akár 50-80, de volt olyan, amelyik 100 millió forint közötti különbséget is mutatott - tette fel a kérdéseket Szajcz Adrián.

A képviselő elmondta, hogy magyarázatokat csak részben kaptak, arra számított, hogy ebben a beszámolóban részletes indoklást olvashat, de nem ez történt. Szajcz Adrián a polgármestertől azt kérdezte, hogy ez a téma további vizsgálatot érdemel-e. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző szerint többször beszéltek már a tavalyi évi beruházások elmaradásáról, szerinte a téma "lerágott csont, amibe bele lehet kapaszkodni".

- Elmagyaráztuk, hogy mi történt 2016-ban, milyen beruházási javaslatok kerültek akkor a képviselő-testület elé. Azt gondolom, hogy számomra érthető volt, egészen részletesen ki lett fejtve, és hogy a következményével mikor és milyen formában fogunk foglalkozni, az az én munkáltatói döntésem, az az én jogköröm. Elkezdtem a vizsgálódást, ez egy hosszú folyamat, meglesz majd az eredménye, amiről természetesen tájékoztatni fogom a frakcióvezető urat. Én azt gondolnám, hogy inkább előre kellene tekinteni, azt kellene nézni, hogy most hol tartunk, merre megyünk, és mit valósítunk meg - mondta az ülésen a jegyző.

Szajcz Adrián válaszában arra tért ki, hogy a város életében a beruházások és fejlesztések, valamint ezeknek a végrehajtása a legfontosabb feladatok.

- Egy tényt ismerek, azt, hogy 1,2 milliárd forintnyi beruházás nem valósult meg Siófokon. És igenis számomra egy ilyen válasz, hogy alapvetően ez rendben van, majd kivizsgáljuk, és egyébként előre kéne tekinteni, ez nem elfogadható. Lehet, hogy valakinek ez elfogadható, de én azt gondolom, hogy nem kellene, hogy ezzel beérjük, és igenis pontosan az előretekintés és a jövőbeli tervezések szempontjából ezeket a feladatokat megfelelően kell végrehajtani, és meg kell találnunk akkor esetlegesen vagy a hibát, vagy azt a felelőst, felelősöket, ami alapján ezek a tervezések nem tudtak megvalósításra kerülni. Az egyik legfontosabb dolog a város életében, hogy a városi fejlesztések és beruházások mikor, hogyan és milyen formában tudnak megvalósulni. Szerintem a siófoki lakosságot is ez érdekli elsősorban - mondta a képviselő.

Csorba Ottó, a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság elnöke arra kérte a hivatalt, hogy a bizottság soron következő ülésére készítsen a hivatal ebben a témakörben egy részletes, mindenre kiterjedő előterjesztést, azaz, az áthúzódó beruházások meg nem valósulásának okairól és a korábban, tehát a 2015., 2016. évben meg nem valósult beruházások és a 2017-ben a beruházási sorba került vagy tervezett megvalósítási költségek közötti különbségről.

- Azt a választ én a magam részéről, jegyzőasszony nagy tisztelettel, de nem tudom elfogadni, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójaként majd eldönti, hogy adott esetben majd mi történik, vagy mi nem történik. Közvetlenül a munkáltatói jogkör gyakorlóként nyilvánvaló, hogy el tudja dönteni, ha hibázott bárki, annak a hibának milyen a súlya, mekkora a jelentősége a munkaszervezet, a hivatal életében, milyen kihatással van Siófok város életére. Egyéni képviselőként nyilvánvaló abban érdekelt minden egyes egyéni körzet képviselője, hogy a betervezett beruházások megvalósuljanak a körzetében, és aki ebben a teremben ül, és szavazati joggal rendelkezik, azaz képviselő, mindenkinek az az érdeke, hogy meg tudjanak valósulni a beruházások. És ilyen nagy számú beruházás meg nem valósulása, ilyen nagy számú beruházás áttolása a következő évekre, nemcsak 2017-re, hanem a következő éveket is érinti ez, úgy gondolom, hogy ennek az okait, a körülményeit mindenképpen ki kell deríteni, és erre nem mondhatjuk azt, hogy ne tekintsünk visszafele. Azt úgy gondolom, hogy siófoki lakosként mindenféleképpen el kell mondani, hogy az tarthatatlan, hogy ha a képviselőtestület betervez egy beruházást, előfordult, hogy nem mindegyik tud megvalósulni abban az évben, de hogy még a következő évben sem tud megvalósulni, és esetleg a rákövetkező évben is csekély esély van arra, hogy
megvalósuljon, az úgy gondolom, hogy tarthatatlan. És már bocsánatot kérek, de ha az itt ülő bármelyik képviselő kérdez a hivataltól valamit, hogy miért és mi az oka - mivel a költségvetés megvalósításában, a hivatal életében a képviselő nem vesz részt - akkor kéretik azt egyrészt kellő komolysággal, másrészt kellő alapossággal értelmezni - mondta ki Csorba Ottó.

Így tehát a soron következő bizottsági ülésen talán már többet lehet tudni a beruházásokról, addig is, mivel a zárszámadást egyben kell megszavazni, nem lehet a részeiről külön szavazni, a testület egyhangúan elfogadta a beszámolót.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán

2018. 06. 10.

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán
Siófok város 50. jubileumi évében 50 település csapata nevezett a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra. Június 9-én és 10-én a siófoki kikötőből rajtolnak a vitorlások Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, a Sió-csatorna vizén sárkányhajók versenyeznek, a szárazföldön a települések főzőversenye és színpadi programok színesítik a rendezvényt.
Részletek »

Itt a nyár, nyit a PLÁZS

2018. 06. 09.

Itt a nyár, nyit a PLÁZS
A nyári ellazulás epicentrumaként elhíresült siófoki PLÁZS hamarosan megnyitja kapuit. A nappali lazulós és esti bulizós programok kedvelt helyszíne szebb lesz, mint valaha. Június 16-án egy fergeteges Punnany koncerttel nyit a hely, de már 14-én ott ülhetünk az óriáskivetítő előtt, nézve a foci VB nyitómeccsét.
Részletek »

Vak Bottyános diákok amerikai élményei

2018. 06. 08.

Siófok amerikai testvérvárosába, Walnut Creekbe látogatott el tizenegy általános iskolás és három kísérőjük a Vak Bottyán János Általános Iskolából. Az amerikai cserediákok őszi látogatása után már ismerősökhöz érkeztek a magyar tanulók, Amerika csodás városai azonban számtalan új élményt tartogattak a fiatal utazók számára.
Részletek »

A Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója díjátadó ünnepély

2018. 06. 07.

A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben hagyomány, hogy a tanév végén díjátadó ünnepély keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elérő diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat Szamosi Lóránt főigazgató az iskola legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazza. Az intézmény vezetése a diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a jubiláló pedagógusok szakmai munkáját a június 5-i átadóünnepség keretei között ismerte el.
Részletek »

Gyereknap a Pillangó Oviban

2018. 05. 31.

Gyereknap a Pillangó Oviban
A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes meglepetéssel készült a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány.
Részletek »
Még több magazin cikk

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »

Asztalitenisz verseny

2018. 06. 14.

Asztalitenisz verseny
Június 9-10-én rendezték meg Siófokon a Nyugat-Magyarországi 2018. évi újonc és serdülő Területi ranglista versenyt, a MOATSZ és a Siófoki Asztalitenisz Klub szervezésével a Siófoki Beszédes József Általános Iskolában.
Részletek »

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso

2018. 06. 03.

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso
Mintegy 1500-1600 kerékpáros rajtolt el a siófoki hajóállomástól a XVII. Tour de Pelso öt különböző távú mezőnyében június 2-án.
Részletek »

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

2018. 06. 01.

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján
Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.
Részletek »

II. Siófoki Sakkfesztivál

2018. 05. 23.

II. Siófoki Sakkfesztivál
A Pünkösdi Szezonnyitó keretében május 19-én, a Nagystrandon rendezte meg a Sió-sakk SC a II. Siófoki Sakkfesztivált, amely a Nemzeti Diákverseny Sorozat délnyugat-magyarországi sakk elődöntője, a Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki fordulója és egyben Siófok város 52. sakkbajnoksága is volt.
Részletek »

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk