Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
november
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófokra érkeztek „Makovecz angyalai”

Kultúra

Siófokra érkeztek „Makovecz angyalai”

A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett épületekben, templomokban zajló Héttorony Fesztivál a zenei programok mellett a...

Városi sakkbajnokság

Sport

Városi sakkbajnokság

20 felnőtt és 24 általános iskolás mérte össze erejét villámsakkban Siófok Város 51. Sakkbajnokságán.

Négylábú kadétok

Balaton

Négylábú kadétok

Újabb rendőrkutyák segítik majd a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját.

Hír 2017. 06. 24.

Vita a város gazdálkodásáról

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A legutóbbi testületi ülésen a város tavalyi gazdálkodásáról szóló, a hivatal által készített beszámolót tárgyalta a testület, ahol ismét az elmaradt beruházásokra terelődött a szó.

Dr. Lengyel Róbert polgármester vezette fel a témát, aki elmondta, hogy előzetesen ezt a meglehetősen terjedelmes és részletekbe menő anyagot már a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság megvizsgálta, meg is tárgyalta. A témát úgy foglalta össze, hogy kiegyensúlyozott és biztonságos volt a város tavalyi évi pénzügyi működése, gazdálkodása. Szajcz Adrián beruházási és fejlesztési tanácsnok úgy fogalmazott, hogy a város polgármestere elmondta a beszámoló rózsás és fényesebbik oldalát, de a másik oldalról is szükséges ezt megnézni, nevezetesen a múlt évi beruházások oldaláról.

- Az anyagot olvasva a beruházási osztály beszámolójánál láttam utalást arra vonatkozólag, hogy a 2016. évben a megvalósított, előkészített és áthúzódó beruházások nagyjából hol tartanak, milyen ütemben vannak, és mi várható az elkövetkezendő időszakra. Ezzel nincs is semmi probléma, azt gondolom, ugyanakkor az anyagban arra való utalást nem látok, hogy a tavalyi évben, a tavaly évi költségvetésben meghatározott és meg ne valósított 1,2 milliárd értékű beruházások tekintetében a magyarázatok szerepelnének ebben a beszámolóban. Ugyanis két hónappal ezelőtt már beszéltünk és érintettük ezt a témát, akkor elmondtam, hogy ebben a tekintetben mindenféleképpen indokoltnak és célszerűnek tartanék egy vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy ez az 1,2 milliárd forint miért nem került elköltésre, és a siófoki polgárok miért nem tudtak ezeknek a beruházásoknak örülni, és alapvetően mi az oka annak, hogy a beruházások nem tudtak megvalósulni. Ugyanakkor két hónappal ezelőtt beszéltünk arról is, hogy a meg nem valósított beruházások tekintetében több olyan beruházás is van, amelynek a beárazása elfogadhatatlan költségeket mutat, akár 50-80, de volt olyan, amelyik 100 millió forint közötti különbséget is mutatott - tette fel a kérdéseket Szajcz Adrián.

A képviselő elmondta, hogy magyarázatokat csak részben kaptak, arra számított, hogy ebben a beszámolóban részletes indoklást olvashat, de nem ez történt. Szajcz Adrián a polgármestertől azt kérdezte, hogy ez a téma további vizsgálatot érdemel-e. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző szerint többször beszéltek már a tavalyi évi beruházások elmaradásáról, szerinte a téma "lerágott csont, amibe bele lehet kapaszkodni".

- Elmagyaráztuk, hogy mi történt 2016-ban, milyen beruházási javaslatok kerültek akkor a képviselő-testület elé. Azt gondolom, hogy számomra érthető volt, egészen részletesen ki lett fejtve, és hogy a következményével mikor és milyen formában fogunk foglalkozni, az az én munkáltatói döntésem, az az én jogköröm. Elkezdtem a vizsgálódást, ez egy hosszú folyamat, meglesz majd az eredménye, amiről természetesen tájékoztatni fogom a frakcióvezető urat. Én azt gondolnám, hogy inkább előre kellene tekinteni, azt kellene nézni, hogy most hol tartunk, merre megyünk, és mit valósítunk meg - mondta az ülésen a jegyző.

Szajcz Adrián válaszában arra tért ki, hogy a város életében a beruházások és fejlesztések, valamint ezeknek a végrehajtása a legfontosabb feladatok.

- Egy tényt ismerek, azt, hogy 1,2 milliárd forintnyi beruházás nem valósult meg Siófokon. És igenis számomra egy ilyen válasz, hogy alapvetően ez rendben van, majd kivizsgáljuk, és egyébként előre kéne tekinteni, ez nem elfogadható. Lehet, hogy valakinek ez elfogadható, de én azt gondolom, hogy nem kellene, hogy ezzel beérjük, és igenis pontosan az előretekintés és a jövőbeli tervezések szempontjából ezeket a feladatokat megfelelően kell végrehajtani, és meg kell találnunk akkor esetlegesen vagy a hibát, vagy azt a felelőst, felelősöket, ami alapján ezek a tervezések nem tudtak megvalósításra kerülni. Az egyik legfontosabb dolog a város életében, hogy a városi fejlesztések és beruházások mikor, hogyan és milyen formában tudnak megvalósulni. Szerintem a siófoki lakosságot is ez érdekli elsősorban - mondta a képviselő.

Csorba Ottó, a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság elnöke arra kérte a hivatalt, hogy a bizottság soron következő ülésére készítsen a hivatal ebben a témakörben egy részletes, mindenre kiterjedő előterjesztést, azaz, az áthúzódó beruházások meg nem valósulásának okairól és a korábban, tehát a 2015., 2016. évben meg nem valósult beruházások és a 2017-ben a beruházási sorba került vagy tervezett megvalósítási költségek közötti különbségről.

- Azt a választ én a magam részéről, jegyzőasszony nagy tisztelettel, de nem tudom elfogadni, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójaként majd eldönti, hogy adott esetben majd mi történik, vagy mi nem történik. Közvetlenül a munkáltatói jogkör gyakorlóként nyilvánvaló, hogy el tudja dönteni, ha hibázott bárki, annak a hibának milyen a súlya, mekkora a jelentősége a munkaszervezet, a hivatal életében, milyen kihatással van Siófok város életére. Egyéni képviselőként nyilvánvaló abban érdekelt minden egyes egyéni körzet képviselője, hogy a betervezett beruházások megvalósuljanak a körzetében, és aki ebben a teremben ül, és szavazati joggal rendelkezik, azaz képviselő, mindenkinek az az érdeke, hogy meg tudjanak valósulni a beruházások. És ilyen nagy számú beruházás meg nem valósulása, ilyen nagy számú beruházás áttolása a következő évekre, nemcsak 2017-re, hanem a következő éveket is érinti ez, úgy gondolom, hogy ennek az okait, a körülményeit mindenképpen ki kell deríteni, és erre nem mondhatjuk azt, hogy ne tekintsünk visszafele. Azt úgy gondolom, hogy siófoki lakosként mindenféleképpen el kell mondani, hogy az tarthatatlan, hogy ha a képviselőtestület betervez egy beruházást, előfordult, hogy nem mindegyik tud megvalósulni abban az évben, de hogy még a következő évben sem tud megvalósulni, és esetleg a rákövetkező évben is csekély esély van arra, hogy
megvalósuljon, az úgy gondolom, hogy tarthatatlan. És már bocsánatot kérek, de ha az itt ülő bármelyik képviselő kérdez a hivataltól valamit, hogy miért és mi az oka - mivel a költségvetés megvalósításában, a hivatal életében a képviselő nem vesz részt - akkor kéretik azt egyrészt kellő komolysággal, másrészt kellő alapossággal értelmezni - mondta ki Csorba Ottó.

Így tehát a soron következő bizottsági ülésen talán már többet lehet tudni a beruházásokról, addig is, mivel a zárszámadást egyben kell megszavazni, nem lehet a részeiről külön szavazni, a testület egyhangúan elfogadta a beszámolót.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Hazajáró közönségtalálkozó Siófokon

2017. 11. 15.

A Hazajáró közönségtalálkozó körútjának egyik állomásaként Siófokra érkezett a turisztikai-honismereti magazinműsor-sorozat két szereplője, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor.
Részletek »

Razzia Siófokon

2017. 11. 13.

A szabályos közlekedésre hívták fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai november 8-án, Siófokon. A közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében több mint száz autóst igazoltattak – számolt be sajtóközleményben a rendőrség.
Részletek »

Kistermelők és gazdák segítője

2017. 11. 11.

Kistermelők és gazdák segítője
A siófoki és tabi járás kistermelői, családi gazdaságai számára nyújtott segítő hatósági munkája elismeréseként az Év Segítő Hatósági Szakembere kitüntetésben részesült Dr. Kovács Péter, Siófok hatósági állatorvosa.
Részletek »

Diákhét a Perczelben

2017. 11. 10.

Diákhét a Perczelben
Retrobuli, casino, western hősök és rendőrök - a végzős gimnazisták idén is kitettek magukért a Perczel-napokon.
Részletek »

Bezárt a legendás Ezüstpart

2017. 11. 07.

Bezárt a legendás Ezüstpart
Nemrégiben egy Facebook-üzenetben elbúcsúzott vendégeitől Siófok és az egész Balaton egyik legismertebb szállodája
Részletek »

Elismerő szavak a Krúdy versenyzőinek

2017. 11. 02.

Elismerő szavak a Krúdy versenyzőinek
A Krúdy-napokon megtartott, immár hagyományos, de idén új köntöeben jelentkező gasztronómia versenyen elismerően nyilatkoztak a versenyzőkről a zsűri tagjai.
Részletek »

Siófokon tartotta éves nagygyűlését a világ második legnagyobb önkéntes szervezete, az AFS

2017. 11. 01.

Siófok adott otthont a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány éves nagygyűlésének, amelyre a hétvégén az alapítvány több mint 130 önkéntese és fogadó családja sereglett össze hazánk minden tájáról.
Részletek »

Őszi-téli immunerősítés sütőtökkel

2017. 10. 29.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, sokak által kedvelt étel, a sütőtök felhasználási módjairól és kiváló immunerősítő hatásáról tájékozódhattak a siófoki gimnazisták és szakközépiskolás diákok az októberi Tökös napokon.
Részletek »

I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Krúdy napokon

2017. 10. 27.

I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Krúdy napokon
A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakács tanulója, Márta Richárd lett az Év Innovatív Séfje a Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen.
Részletek »

Állami támogatásból fejlődik a siófoki állatmenhely

2017. 10. 12.

A Siófoki Állatvédő Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium állatmenhelyek, illetve ebrendészeti telepek korszerűsítésére kiírt pályázatán 1,7 millió forint állami támogatást nyert, melyet a menhely külső kerítésének felújítására fordít.
Részletek »

Látogatók Walnut Creek-ből

2017. 10. 08.

Látogatók Walnut Creek-ből
A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol nyelvtudása egyaránt lenyűgözte a Siófok amerikai testvérvárosából, Walnut Creekből érkezett cserediákokat és kísérőiket.
Részletek »

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás

2017. 10. 05.

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás
Tavaly iskolák, óvodák segítségével építettük fel siófok városát mézeskalácsból. Idén folytatjuk jótékonysági kezdeményezésünket, szeretnénk, ha bővülne az „építkezők” tábora.
Részletek »

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája

2017. 10. 01.

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium és a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusa is csatlakozott idén a Kutatók Éjszakája országos rendezvényhez, szeptember 29-én délutántól késő estig előadásokkal, laborkísérletekkel és sok érdekes programmal vártak minden korosztályt.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »
Még több kultúra cikk

A balatonföldvári kikötőfejlesztésről

2017. 11. 12.

Az elmúlt hetekben a médiában és különféle internetes fórumokon, portálokon megjelent sokszor téves, vagy csúsztatásokkal tűzdelt információkkal összefüggésben a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) az alábbi sajtóközleményében foglalja össze a balatonföldvári kikötő fejlesztését érintő tényeket.
Részletek »

A balatoni halakról

2017. 11. 08.

A balatoni halakról
A Balaton halállományáról, haltelepítésekről, élőhely fejlesztésről, a Halgazdálkodás munkásságáról számolt be előadásában Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.
Részletek »

Négylábú kadétok

2017. 11. 06.

Négylábú kadétok
Újabb rendőrkutyák segítik majd a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját.
Részletek »

November 1-től tilos az éjszakai horgászat és a halradar használata a Balatonon

2017. 11. 05.

Véget ér a viharjelzés, életbe lép a szonár (halradar) használati tilalom és vízi járműből már nem lehet horgászni egész éjszaka a Balatonon november 1-től – a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapjának tájékoztatása szerint.
Részletek »

A tavalyinál jóval több erős vihar csapott le idén a Balatonra

2017. 11. 04.

Október 31-én véget ért a szezonális viharjelzés a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál, a tavalyi adatokhoz képest idén sokkal több vihart jeleztek tavainkon.
Részletek »

Elemezték a Balatonra nagy erővel lecsapó vihart (met.hu)

2017. 11. 03.

Elemezték a Balatonra nagy erővel lecsapó vihart (met.hu)
2017. október 29-én egy nagyon erős hidegfront vonult végig Közép-Európa, majd a Balkán-félsziget fölött. A vihar Németországban, Csehországban és Lengyelországban emberéleteket is követelt, Magyarországon alig három óra alatt rohant végig – áll abban a tanulmányban, amelyet a siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos készített a Balatonnál is sok kárt okozó szélviharról.
Részletek »

Szálláshelyfejlesztés a Kisfaludy programmal

2017. 10. 31.

A Kisfaludy program állami szálláshely fejlesztési pályázata fellendíti a szálláshelyek előrelépését a Balatonnál is.
Részletek »

Drasztikusan nőtt a vízbefulladások száma (mti.hu)

2017. 10. 21.

Somogy megyében öt év alatt kevesebb mint felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a Balatonba fulladtaké viszont drasztikusan emelkedett – számolt be Piros Attila megyei rendőrfőkapitány pénteken Siófokon a térség polgármestereinek.
Részletek »

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

2017. 09. 30.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan, idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART.
Részletek »

Három komoly hőségperiódus volt a nyáron

2017. 09. 03.

Három komoly hőségperiódussal, több új napi melegrekorddal, olykor heves zivatarokkal a sokéves átlaghoz képest több mint 1,5 fokkal melegebb, és némileg szárazabb volt az idei nyár – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzéséből. Az idei legmagasabb széllökést a Balatonnál mérték.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Mazsorett sikerek

2017. 10. 21.

Mazsorett sikerek
A siófoki Napsugár Mazsorett csoport és a Laguna Mazsorett csoport számos aranyéremmel tért haza az „I. Bakony Kupa Mazsorett Kisbér Open 2017” országos-nemzetközi versenyről.
Részletek »

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

2017. 10. 09.

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány
Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett, majd edzője javaslatára egy versenyen is megmérettette magát a 2015 évi diákoloimpián. Ez jó döntésnek bizonyult.
Részletek »

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei

2017. 08. 22.

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei
Hétvégén nyárbúcsúztató fitt őrülettel várta a Scitec a sport és az egészséges életmód szerelmeseit a Plázson.
Részletek »

EBSL-torna – Tornagyőztesként jutott tovább a magyar strandlabdarúgó-válogatott

2017. 08. 19.

A magyar strandlabdarúgó-válogatott bejutott az Európai Strandlabdarúgó Liga (EBSL) B-divíziójának nyolcas döntőjébe, miután a siófoki torna zárónapján négy góllal legyőzte Bulgáriát.
Részletek »

Szerb, francia és román válogatottat is igazolt a Siófok KC

2017. 08. 06.

Szerb, francia és román válogatott játékost is igazolt a Siófok KC női kézilabda-együttese, amely új szakvezetővel, a dán Lars Rasmussennel kezdi a 2017/18-as bajnokságot, a cél pedig az első öt közé kerülés.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai