Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Hír 2017. 06. 24.

Vita a város gazdálkodásáról

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A legutóbbi testületi ülésen a város tavalyi gazdálkodásáról szóló, a hivatal által készített beszámolót tárgyalta a testület, ahol ismét az elmaradt beruházásokra terelődött a szó.

Dr. Lengyel Róbert polgármester vezette fel a témát, aki elmondta, hogy előzetesen ezt a meglehetősen terjedelmes és részletekbe menő anyagot már a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság megvizsgálta, meg is tárgyalta. A témát úgy foglalta össze, hogy kiegyensúlyozott és biztonságos volt a város tavalyi évi pénzügyi működése, gazdálkodása. Szajcz Adrián beruházási és fejlesztési tanácsnok úgy fogalmazott, hogy a város polgármestere elmondta a beszámoló rózsás és fényesebbik oldalát, de a másik oldalról is szükséges ezt megnézni, nevezetesen a múlt évi beruházások oldaláról.

- Az anyagot olvasva a beruházási osztály beszámolójánál láttam utalást arra vonatkozólag, hogy a 2016. évben a megvalósított, előkészített és áthúzódó beruházások nagyjából hol tartanak, milyen ütemben vannak, és mi várható az elkövetkezendő időszakra. Ezzel nincs is semmi probléma, azt gondolom, ugyanakkor az anyagban arra való utalást nem látok, hogy a tavalyi évben, a tavaly évi költségvetésben meghatározott és meg ne valósított 1,2 milliárd értékű beruházások tekintetében a magyarázatok szerepelnének ebben a beszámolóban. Ugyanis két hónappal ezelőtt már beszéltünk és érintettük ezt a témát, akkor elmondtam, hogy ebben a tekintetben mindenféleképpen indokoltnak és célszerűnek tartanék egy vizsgálatot arra vonatkozólag, hogy ez az 1,2 milliárd forint miért nem került elköltésre, és a siófoki polgárok miért nem tudtak ezeknek a beruházásoknak örülni, és alapvetően mi az oka annak, hogy a beruházások nem tudtak megvalósulni. Ugyanakkor két hónappal ezelőtt beszéltünk arról is, hogy a meg nem valósított beruházások tekintetében több olyan beruházás is van, amelynek a beárazása elfogadhatatlan költségeket mutat, akár 50-80, de volt olyan, amelyik 100 millió forint közötti különbséget is mutatott - tette fel a kérdéseket Szajcz Adrián.

A képviselő elmondta, hogy magyarázatokat csak részben kaptak, arra számított, hogy ebben a beszámolóban részletes indoklást olvashat, de nem ez történt. Szajcz Adrián a polgármestertől azt kérdezte, hogy ez a téma további vizsgálatot érdemel-e. Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit jegyző szerint többször beszéltek már a tavalyi évi beruházások elmaradásáról, szerinte a téma "lerágott csont, amibe bele lehet kapaszkodni".

- Elmagyaráztuk, hogy mi történt 2016-ban, milyen beruházási javaslatok kerültek akkor a képviselő-testület elé. Azt gondolom, hogy számomra érthető volt, egészen részletesen ki lett fejtve, és hogy a következményével mikor és milyen formában fogunk foglalkozni, az az én munkáltatói döntésem, az az én jogköröm. Elkezdtem a vizsgálódást, ez egy hosszú folyamat, meglesz majd az eredménye, amiről természetesen tájékoztatni fogom a frakcióvezető urat. Én azt gondolnám, hogy inkább előre kellene tekinteni, azt kellene nézni, hogy most hol tartunk, merre megyünk, és mit valósítunk meg - mondta az ülésen a jegyző.

Szajcz Adrián válaszában arra tért ki, hogy a város életében a beruházások és fejlesztések, valamint ezeknek a végrehajtása a legfontosabb feladatok.

- Egy tényt ismerek, azt, hogy 1,2 milliárd forintnyi beruházás nem valósult meg Siófokon. És igenis számomra egy ilyen válasz, hogy alapvetően ez rendben van, majd kivizsgáljuk, és egyébként előre kéne tekinteni, ez nem elfogadható. Lehet, hogy valakinek ez elfogadható, de én azt gondolom, hogy nem kellene, hogy ezzel beérjük, és igenis pontosan az előretekintés és a jövőbeli tervezések szempontjából ezeket a feladatokat megfelelően kell végrehajtani, és meg kell találnunk akkor esetlegesen vagy a hibát, vagy azt a felelőst, felelősöket, ami alapján ezek a tervezések nem tudtak megvalósításra kerülni. Az egyik legfontosabb dolog a város életében, hogy a városi fejlesztések és beruházások mikor, hogyan és milyen formában tudnak megvalósulni. Szerintem a siófoki lakosságot is ez érdekli elsősorban - mondta a képviselő.

Csorba Ottó, a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság elnöke arra kérte a hivatalt, hogy a bizottság soron következő ülésére készítsen a hivatal ebben a témakörben egy részletes, mindenre kiterjedő előterjesztést, azaz, az áthúzódó beruházások meg nem valósulásának okairól és a korábban, tehát a 2015., 2016. évben meg nem valósult beruházások és a 2017-ben a beruházási sorba került vagy tervezett megvalósítási költségek közötti különbségről.

- Azt a választ én a magam részéről, jegyzőasszony nagy tisztelettel, de nem tudom elfogadni, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlójaként majd eldönti, hogy adott esetben majd mi történik, vagy mi nem történik. Közvetlenül a munkáltatói jogkör gyakorlóként nyilvánvaló, hogy el tudja dönteni, ha hibázott bárki, annak a hibának milyen a súlya, mekkora a jelentősége a munkaszervezet, a hivatal életében, milyen kihatással van Siófok város életére. Egyéni képviselőként nyilvánvaló abban érdekelt minden egyes egyéni körzet képviselője, hogy a betervezett beruházások megvalósuljanak a körzetében, és aki ebben a teremben ül, és szavazati joggal rendelkezik, azaz képviselő, mindenkinek az az érdeke, hogy meg tudjanak valósulni a beruházások. És ilyen nagy számú beruházás meg nem valósulása, ilyen nagy számú beruházás áttolása a következő évekre, nemcsak 2017-re, hanem a következő éveket is érinti ez, úgy gondolom, hogy ennek az okait, a körülményeit mindenképpen ki kell deríteni, és erre nem mondhatjuk azt, hogy ne tekintsünk visszafele. Azt úgy gondolom, hogy siófoki lakosként mindenféleképpen el kell mondani, hogy az tarthatatlan, hogy ha a képviselőtestület betervez egy beruházást, előfordult, hogy nem mindegyik tud megvalósulni abban az évben, de hogy még a következő évben sem tud megvalósulni, és esetleg a rákövetkező évben is csekély esély van arra, hogy
megvalósuljon, az úgy gondolom, hogy tarthatatlan. És már bocsánatot kérek, de ha az itt ülő bármelyik képviselő kérdez a hivataltól valamit, hogy miért és mi az oka - mivel a költségvetés megvalósításában, a hivatal életében a képviselő nem vesz részt - akkor kéretik azt egyrészt kellő komolysággal, másrészt kellő alapossággal értelmezni - mondta ki Csorba Ottó.

Így tehát a soron következő bizottsági ülésen talán már többet lehet tudni a beruházásokról, addig is, mivel a zárszámadást egyben kell megszavazni, nem lehet a részeiről külön szavazni, a testület egyhangúan elfogadta a beszámolót.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »

Megkezdték a halrács építését a Nyugati övcsatornán

2018. 02. 14.

Megkezdték a halrács építését a Balatonnál, a Nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás célja, hogy megakadályozzák az idegen halfajok vándorlását a tó irányába, és korlátozzák a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.
Részletek »

Balatoni séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2018. 02. 12.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.
Részletek »

Körtúra a téli Balatonon öt vitorlással négy nap alatt

2018. 02. 07.

Balatoni hajósok mintegy 20 fős csoportja úgy döntött, megfelelő felkészültség és átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztro kalandokkal színesítve, 4 nap alatt körbetúrázzák 5 hajóval a Balatont február 4-8. között. “Idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig kikötő is akad a közelben, miért ne hajóval tegyük ezt meg?” – tették fel a kérdést a résztvevők.
Részletek »

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. 01. 21.

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.
Részletek »

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)

2018. 01. 13.

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)
Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon.
Részletek »

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

2018. 01. 08.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került a kétnapos esemény időpontja: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk