Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Hír 2017. 08. 18.

Az önkormányzati rendszerről

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Az önkormányzati rendszer helyreállításáról, a szakemberek elvándorlásáról és a magyar egészségügy problémáiról tartott közös sajtótájékoztatót Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere az elmúlt hetekben fogadta a városban Vona Gábort, a Jobbik elnökét, Szél Bernadettet, az LMP társelnökét, majd ezen a héten Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

- Független jelöltként nyertem meg a siófoki polgármester választást, ennek megfelelően azt gondolom, hogy a nagypolitikából csak annyit szeretnék csipegetni, amennyit nagyon muszáj. Ezzel együtt nekem is van nagypolitikai meggyőződésem, és vannak vágyálmaim. Az egyik ilyen vágyálom az, hogy 2018 tavaszától más kormány irányítsa Magyarországot. Az én olvasatomban, a privát véleményem szerint 2018 tavaszán Magyarország válaszút előtt áll, vagy beleragad abba a korrupcióval átitatott posványba, amiben most van, vagy megpróbál belőle kilábalni. Én mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni, aki ezen munkálkodik, és az én értékítéletemnek megfelelő tisztesség, és a becsület útján áll. A magam eszközeivel igyekszem azon lenni, bele-belecsípni a nagypolitikába, hogy harcoljak azért, hogy az önkormányzatiság, az önkormányzatok megmaradjanak, tovább ne nyirbálhassák az önkormányzati hatásköröket, sőt van egy olyan vágyálmom is, hogy idővel az önkormányzatok hatáskörei ismételten bővüljenek. Ennek érdekében kívánok dolgozni, de hangsúlyozom, nem nagypolitikus vagyok, nem vagyok és nem is leszek országgyűlési képviselő jelölt sem, viszont a magam szerény eszközeivel harcolok azért, hogy a demokrácia keretein belül maradjon az ország – mondta el a Botka Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón Lengyel Róbert.

 

- A Fidesz az elmúlt hét esztendőben, mivel semmilyen autonómiát nem tűr a saját hatalmán kívül, megtépázta a rendszerváltás után konszenzussal kialakított magyar önkormányzati rendszert, és önkormányzati jogokat. Ma azt tapasztalhatjuk az ország minden településén, hogy az emberek is értik, hogy azokat a közszolgáltatásokat, amiket korábban a helyi közösségeknek volt lehetőségük ellátni, államosították. Legyen szó akár az iskolákról, akár az egészségügyről, akár a hulladékszállításról, mind-mind romlottak. Mindenki számára világos, hogy az önkormányzatiság nem elvont közjogi konstrukció, hanem akkor működik sikeresen egy ország, ha a feladatok, és ezek megoldásához szükséges eszközök a lehető legközelebb vannak az emberekhez. A programunk nagyon fontos elme, hogy a választási győzelem után helyre fogjuk állítani Magyarországon az európai szintű önkormányzati rendszert, és vissza fogjuk adni a helyi közösségeknek a Fidesz által elvett jogokat, hogy a legfontosabb ügyeket saját maguk tudják megoldani – beszélt az önkormányzatokról Botka László.

 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Siófok és a térség legnagyobb problémáit illetően a szakemberek elvándorlását és az egészségügy helyzetét hangsúlyozta.

- Az elmúlt években több mint fél millió magyar ember hagyta el Magyarországot, mert nem találta élhetőnek, és gazdasági migránsként ment nyugatra. Különösen sújtja ez Siófokot és a régiót, a nyári szezonban naponta hallunk arról, hogy a működőképességet veszélyezteti, hogy a szakemberek elmentek külföldre. Emellett Siófokon is az egyik legnagyobb probléma, hogy óriási az egészségügyben az orvos hiány, ami már nagymértékben veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az orvosok közül is nagyon sokan külföldre távoztak, csak a tavalyi évben több magyar orvos ment külföldre, mint ahány magyar orvostanhallgató diplomát kapott. Az a célunk, hogy ezen is változtassunk – mondta el Botka László.

 

- Polgármester úrral abban állapodtunk meg, hogy mind a ketten azt látjuk és tapasztaljuk az országban, és nagyon sokan hasonlóan látják, mint mi, hogy ahhoz, hogy a települések élhetőek legyenek, fejlődni tudjanak, a közszolgáltatások, az egészségügy színvonalát javítani tudjuk, ahhoz le kell váltanunk 2018 áprilisában a Fideszt. Ebben értettünk egyet, és ebben fogunk együttműködni – zárta a sajtótájékoztatót MSZP miniszterelnök-jelöltje.

 

 

A siófoki Fidesz frakció az alábbi sajtóközleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra:

 

Összenő, ami összetartozik!

 

Botka László és Lengyel Róbert sajtótájékoztatója eléggé ellentmondásosra sikeredett. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje polgármesterként az önkormányzati szektort bírálta, továbbá kiemelte a magyar egészségügy problémáit és a szakemberek elvándorlását. Ezekben a kérdésekben akkor lássunk mindannyian tisztán.

 

Önkormányzati szektor

A szocialisták jobb, hogyha hallgatnak az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban, mert mindannyian jól emlékszünk a kormányzásuk alatt tett megszorításokra, amelyek a magyar családok és a vállalkozások mellett az önkormányzatokat is kilátástalan helyzetbe hozták. Míg az első Orbán kormány után 2002-ben az önkormányzatok eladósodottsága 250 Mrd forint volt, addig a 8 éves szocialista kormányzás után ez 1350 Mrd forintra nőtt. A folyamatos megszorítások, az önkormányzati feladatok növelése és az ehhez való finanszírozás drasztikus csökkentése soha nem látott magasságokba emelte az önkormányzatok eladósodottságát. Ezek után számunkra teljesen érthetetlen, hogy pont egy szocialista politikus, polgármester próbál kritizálni az önkormányzati szektor helyzetéről. Aztán a Fidesz kormány Európában eddig példátlan módon átvállalta az önkormányzatok adósság állományát, mielőtt végképp ellehetetlenült volna a működésük. Ez a térségben hozzávetőlegesen Siófokon 4,6 Mrd forint, Tabon 360 millió forint, Balatonföldváron 460 millió forint volt.

 

A magyar egészségügy

Botka László úgy látszik ebben a témában is kóros amnéziában szenved. Az egészségügy területén is frissítésre szorul az emlékezete, hiszen pontosan a szocialisták kormányzása alatt történt meg több mint 6000 egészségügyi dolgozó elbocsátása, kórházakat zártak be, sikertelen kórház privatizációk jellemezték kormányzásuk alatt az egészségügyet. Botka László és a szocialista barátai voltak azok, akik a vizitdíjat és a kórházi napi díjat akarták az emberekre ráerőltetni, amelyet a magyar emberek összefogása hiúsított meg a szociális népszavazáson. Egy havi bért vettek el az egészségügyben dolgozóktól, kiszolgáltatott helyzetbe hozva őket. A szocialisták először kérjenek bocsánatot az egészségügyben dolgozóktól és utána fogalmazzanak meg kritikákat. Ezzel szemben a Fidesz kormány alatt megindultak a béremelések. 500 Mrd forintot fordított a kormányzat az egészségügyben dolgozók béremelésére. Csak a siófoki kórház 4 Mrd forintból fejlődött és újult meg az elmúlt években. A térségben 500 Millió forintért fejlesztett a kormány több mint egy tucat rendelő intézetet.

 

Szakemberek elvándorlása

Miközben a szocialisták az Uniós csatlakozás előtt azzal kampányoltak, hogy „bárki nyithat cukrászdát Bécsben”, ezzel szemben az élet számos területén megszorító intézkedéseket vezettek be, amely súlyos elvonásokat jelentett a bérből és fizetésből élő magyar emberek számára. Talán emlékszünk még Bajnai Gordon „fájni fog”, és Gyurcsány Ferenc „el lehet innen menni...” mondataira. Tetszettek volna a szocialisták nem csőd közeli állapotba kormányozni az országot és kilátástalan helyzetbe sodorni a magyar családokat. Ezzel szemben 2010 óta a Fidesz kormány alatt sikerült elérni, hogy az ország összes gazdasági mutatója javul, növekednek a bérek és Európában példátlan otthon és családtámogatási formák kerültek bevezetésre. A kormány kiemelten kezeli a Balatont, bizonyítja ezt az is, hogy a 370 Mrd forintból 103 Mrd forint saját forrás érkezik a régióba a turizmus fejlesztésére a helyben működő kis – és közép vállalkozások támogatására. Soha ekkora nemzeti forrás nem került még közvetlenül a Balatonhoz. A kormányzati intézkedések is segítik a turisztikai vállalkozásokat, mivel az 5%-os ÁFA csökkentést is kötelezően a vendéglátásban dolgozók béremelésére kell fordítani. Ez a kormányzati intézkedés is a munkavállalók itthon maradását segíti és támogatja. További kormányzati intézkedések is várhatóak ezen a téren a jövőben.

 

Az tisztán látszik, hogy az MSZP és a Jobbik összefogásra készül Siófokon is. Az országgyűlési választások előtt alig egy évvel nincsenek véletlenek. Az itt élők nevében már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy mi hangzott el a két politikus megbeszélésén és mire számíthatnak az itt élők. Hiába tagadják országosan is, a Jobbik-MSZP összeborulás nyilvánvaló. Összenő, ami összetartozik!

 

Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz frakcióvezetője 

Dr. Fábián Károly, a siófoki Fidesz elnöke

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán

2018. 06. 10.

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán
Siófok város 50. jubileumi évében 50 település csapata nevezett a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra. Június 9-én és 10-én a siófoki kikötőből rajtolnak a vitorlások Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, a Sió-csatorna vizén sárkányhajók versenyeznek, a szárazföldön a települések főzőversenye és színpadi programok színesítik a rendezvényt.
Részletek »

Itt a nyár, nyit a PLÁZS

2018. 06. 09.

Itt a nyár, nyit a PLÁZS
A nyári ellazulás epicentrumaként elhíresült siófoki PLÁZS hamarosan megnyitja kapuit. A nappali lazulós és esti bulizós programok kedvelt helyszíne szebb lesz, mint valaha. Június 16-án egy fergeteges Punnany koncerttel nyit a hely, de már 14-én ott ülhetünk az óriáskivetítő előtt, nézve a foci VB nyitómeccsét.
Részletek »

Vak Bottyános diákok amerikai élményei

2018. 06. 08.

Siófok amerikai testvérvárosába, Walnut Creekbe látogatott el tizenegy általános iskolás és három kísérőjük a Vak Bottyán János Általános Iskolából. Az amerikai cserediákok őszi látogatása után már ismerősökhöz érkeztek a magyar tanulók, Amerika csodás városai azonban számtalan új élményt tartogattak a fiatal utazók számára.
Részletek »

A Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója díjátadó ünnepély

2018. 06. 07.

A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben hagyomány, hogy a tanév végén díjátadó ünnepély keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elérő diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat Szamosi Lóránt főigazgató az iskola legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazza. Az intézmény vezetése a diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a jubiláló pedagógusok szakmai munkáját a június 5-i átadóünnepség keretei között ismerte el.
Részletek »

Gyereknap a Pillangó Oviban

2018. 05. 31.

Gyereknap a Pillangó Oviban
A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes meglepetéssel készült a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány.
Részletek »
Még több magazin cikk

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »

Asztalitenisz verseny

2018. 06. 14.

Asztalitenisz verseny
Június 9-10-én rendezték meg Siófokon a Nyugat-Magyarországi 2018. évi újonc és serdülő Területi ranglista versenyt, a MOATSZ és a Siófoki Asztalitenisz Klub szervezésével a Siófoki Beszédes József Általános Iskolában.
Részletek »

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso

2018. 06. 03.

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso
Mintegy 1500-1600 kerékpáros rajtolt el a siófoki hajóállomástól a XVII. Tour de Pelso öt különböző távú mezőnyében június 2-án.
Részletek »

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

2018. 06. 01.

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján
Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.
Részletek »

II. Siófoki Sakkfesztivál

2018. 05. 23.

II. Siófoki Sakkfesztivál
A Pünkösdi Szezonnyitó keretében május 19-én, a Nagystrandon rendezte meg a Sió-sakk SC a II. Siófoki Sakkfesztivált, amely a Nemzeti Diákverseny Sorozat délnyugat-magyarországi sakk elődöntője, a Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki fordulója és egyben Siófok város 52. sakkbajnoksága is volt.
Részletek »

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk