Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
november
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófokra érkeztek „Makovecz angyalai”

Kultúra

Siófokra érkeztek „Makovecz angyalai”

A Makovecz Imre Kossuth-díjas építész által tervezett épületekben, templomokban zajló Héttorony Fesztivál a zenei programok mellett a...

Városi sakkbajnokság

Sport

Városi sakkbajnokság

20 felnőtt és 24 általános iskolás mérte össze erejét villámsakkban Siófok Város 51. Sakkbajnokságán.

Négylábú kadétok

Balaton

Négylábú kadétok

Újabb rendőrkutyák segítik majd a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját.

Hír 2017. 08. 18.

Az önkormányzati rendszerről

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Az önkormányzati rendszer helyreállításáról, a szakemberek elvándorlásáról és a magyar egészségügy problémáiról tartott közös sajtótájékoztatót Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere az elmúlt hetekben fogadta a városban Vona Gábort, a Jobbik elnökét, Szél Bernadettet, az LMP társelnökét, majd ezen a héten Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

- Független jelöltként nyertem meg a siófoki polgármester választást, ennek megfelelően azt gondolom, hogy a nagypolitikából csak annyit szeretnék csipegetni, amennyit nagyon muszáj. Ezzel együtt nekem is van nagypolitikai meggyőződésem, és vannak vágyálmaim. Az egyik ilyen vágyálom az, hogy 2018 tavaszától más kormány irányítsa Magyarországot. Az én olvasatomban, a privát véleményem szerint 2018 tavaszán Magyarország válaszút előtt áll, vagy beleragad abba a korrupcióval átitatott posványba, amiben most van, vagy megpróbál belőle kilábalni. Én mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni, aki ezen munkálkodik, és az én értékítéletemnek megfelelő tisztesség, és a becsület útján áll. A magam eszközeivel igyekszem azon lenni, bele-belecsípni a nagypolitikába, hogy harcoljak azért, hogy az önkormányzatiság, az önkormányzatok megmaradjanak, tovább ne nyirbálhassák az önkormányzati hatásköröket, sőt van egy olyan vágyálmom is, hogy idővel az önkormányzatok hatáskörei ismételten bővüljenek. Ennek érdekében kívánok dolgozni, de hangsúlyozom, nem nagypolitikus vagyok, nem vagyok és nem is leszek országgyűlési képviselő jelölt sem, viszont a magam szerény eszközeivel harcolok azért, hogy a demokrácia keretein belül maradjon az ország – mondta el a Botka Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón Lengyel Róbert.

 

- A Fidesz az elmúlt hét esztendőben, mivel semmilyen autonómiát nem tűr a saját hatalmán kívül, megtépázta a rendszerváltás után konszenzussal kialakított magyar önkormányzati rendszert, és önkormányzati jogokat. Ma azt tapasztalhatjuk az ország minden településén, hogy az emberek is értik, hogy azokat a közszolgáltatásokat, amiket korábban a helyi közösségeknek volt lehetőségük ellátni, államosították. Legyen szó akár az iskolákról, akár az egészségügyről, akár a hulladékszállításról, mind-mind romlottak. Mindenki számára világos, hogy az önkormányzatiság nem elvont közjogi konstrukció, hanem akkor működik sikeresen egy ország, ha a feladatok, és ezek megoldásához szükséges eszközök a lehető legközelebb vannak az emberekhez. A programunk nagyon fontos elme, hogy a választási győzelem után helyre fogjuk állítani Magyarországon az európai szintű önkormányzati rendszert, és vissza fogjuk adni a helyi közösségeknek a Fidesz által elvett jogokat, hogy a legfontosabb ügyeket saját maguk tudják megoldani – beszélt az önkormányzatokról Botka László.

 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Siófok és a térség legnagyobb problémáit illetően a szakemberek elvándorlását és az egészségügy helyzetét hangsúlyozta.

- Az elmúlt években több mint fél millió magyar ember hagyta el Magyarországot, mert nem találta élhetőnek, és gazdasági migránsként ment nyugatra. Különösen sújtja ez Siófokot és a régiót, a nyári szezonban naponta hallunk arról, hogy a működőképességet veszélyezteti, hogy a szakemberek elmentek külföldre. Emellett Siófokon is az egyik legnagyobb probléma, hogy óriási az egészségügyben az orvos hiány, ami már nagymértékben veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az orvosok közül is nagyon sokan külföldre távoztak, csak a tavalyi évben több magyar orvos ment külföldre, mint ahány magyar orvostanhallgató diplomát kapott. Az a célunk, hogy ezen is változtassunk – mondta el Botka László.

 

- Polgármester úrral abban állapodtunk meg, hogy mind a ketten azt látjuk és tapasztaljuk az országban, és nagyon sokan hasonlóan látják, mint mi, hogy ahhoz, hogy a települések élhetőek legyenek, fejlődni tudjanak, a közszolgáltatások, az egészségügy színvonalát javítani tudjuk, ahhoz le kell váltanunk 2018 áprilisában a Fideszt. Ebben értettünk egyet, és ebben fogunk együttműködni – zárta a sajtótájékoztatót MSZP miniszterelnök-jelöltje.

 

 

A siófoki Fidesz frakció az alábbi sajtóközleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra:

 

Összenő, ami összetartozik!

 

Botka László és Lengyel Róbert sajtótájékoztatója eléggé ellentmondásosra sikeredett. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje polgármesterként az önkormányzati szektort bírálta, továbbá kiemelte a magyar egészségügy problémáit és a szakemberek elvándorlását. Ezekben a kérdésekben akkor lássunk mindannyian tisztán.

 

Önkormányzati szektor

A szocialisták jobb, hogyha hallgatnak az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban, mert mindannyian jól emlékszünk a kormányzásuk alatt tett megszorításokra, amelyek a magyar családok és a vállalkozások mellett az önkormányzatokat is kilátástalan helyzetbe hozták. Míg az első Orbán kormány után 2002-ben az önkormányzatok eladósodottsága 250 Mrd forint volt, addig a 8 éves szocialista kormányzás után ez 1350 Mrd forintra nőtt. A folyamatos megszorítások, az önkormányzati feladatok növelése és az ehhez való finanszírozás drasztikus csökkentése soha nem látott magasságokba emelte az önkormányzatok eladósodottságát. Ezek után számunkra teljesen érthetetlen, hogy pont egy szocialista politikus, polgármester próbál kritizálni az önkormányzati szektor helyzetéről. Aztán a Fidesz kormány Európában eddig példátlan módon átvállalta az önkormányzatok adósság állományát, mielőtt végképp ellehetetlenült volna a működésük. Ez a térségben hozzávetőlegesen Siófokon 4,6 Mrd forint, Tabon 360 millió forint, Balatonföldváron 460 millió forint volt.

 

A magyar egészségügy

Botka László úgy látszik ebben a témában is kóros amnéziában szenved. Az egészségügy területén is frissítésre szorul az emlékezete, hiszen pontosan a szocialisták kormányzása alatt történt meg több mint 6000 egészségügyi dolgozó elbocsátása, kórházakat zártak be, sikertelen kórház privatizációk jellemezték kormányzásuk alatt az egészségügyet. Botka László és a szocialista barátai voltak azok, akik a vizitdíjat és a kórházi napi díjat akarták az emberekre ráerőltetni, amelyet a magyar emberek összefogása hiúsított meg a szociális népszavazáson. Egy havi bért vettek el az egészségügyben dolgozóktól, kiszolgáltatott helyzetbe hozva őket. A szocialisták először kérjenek bocsánatot az egészségügyben dolgozóktól és utána fogalmazzanak meg kritikákat. Ezzel szemben a Fidesz kormány alatt megindultak a béremelések. 500 Mrd forintot fordított a kormányzat az egészségügyben dolgozók béremelésére. Csak a siófoki kórház 4 Mrd forintból fejlődött és újult meg az elmúlt években. A térségben 500 Millió forintért fejlesztett a kormány több mint egy tucat rendelő intézetet.

 

Szakemberek elvándorlása

Miközben a szocialisták az Uniós csatlakozás előtt azzal kampányoltak, hogy „bárki nyithat cukrászdát Bécsben”, ezzel szemben az élet számos területén megszorító intézkedéseket vezettek be, amely súlyos elvonásokat jelentett a bérből és fizetésből élő magyar emberek számára. Talán emlékszünk még Bajnai Gordon „fájni fog”, és Gyurcsány Ferenc „el lehet innen menni...” mondataira. Tetszettek volna a szocialisták nem csőd közeli állapotba kormányozni az országot és kilátástalan helyzetbe sodorni a magyar családokat. Ezzel szemben 2010 óta a Fidesz kormány alatt sikerült elérni, hogy az ország összes gazdasági mutatója javul, növekednek a bérek és Európában példátlan otthon és családtámogatási formák kerültek bevezetésre. A kormány kiemelten kezeli a Balatont, bizonyítja ezt az is, hogy a 370 Mrd forintból 103 Mrd forint saját forrás érkezik a régióba a turizmus fejlesztésére a helyben működő kis – és közép vállalkozások támogatására. Soha ekkora nemzeti forrás nem került még közvetlenül a Balatonhoz. A kormányzati intézkedések is segítik a turisztikai vállalkozásokat, mivel az 5%-os ÁFA csökkentést is kötelezően a vendéglátásban dolgozók béremelésére kell fordítani. Ez a kormányzati intézkedés is a munkavállalók itthon maradását segíti és támogatja. További kormányzati intézkedések is várhatóak ezen a téren a jövőben.

 

Az tisztán látszik, hogy az MSZP és a Jobbik összefogásra készül Siófokon is. Az országgyűlési választások előtt alig egy évvel nincsenek véletlenek. Az itt élők nevében már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy mi hangzott el a két politikus megbeszélésén és mire számíthatnak az itt élők. Hiába tagadják országosan is, a Jobbik-MSZP összeborulás nyilvánvaló. Összenő, ami összetartozik!

 

Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz frakcióvezetője 

Dr. Fábián Károly, a siófoki Fidesz elnöke

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Hazajáró közönségtalálkozó Siófokon

2017. 11. 15.

A Hazajáró közönségtalálkozó körútjának egyik állomásaként Siófokra érkezett a turisztikai-honismereti magazinműsor-sorozat két szereplője, Kenyeres Oszkár és Jakab Sándor.
Részletek »

Razzia Siófokon

2017. 11. 13.

A szabályos közlekedésre hívták fel a figyelmet a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai november 8-án, Siófokon. A közlekedésbiztonsági helyzet javítása érdekében több mint száz autóst igazoltattak – számolt be sajtóközleményben a rendőrség.
Részletek »

Kistermelők és gazdák segítője

2017. 11. 11.

Kistermelők és gazdák segítője
A siófoki és tabi járás kistermelői, családi gazdaságai számára nyújtott segítő hatósági munkája elismeréseként az Év Segítő Hatósági Szakembere kitüntetésben részesült Dr. Kovács Péter, Siófok hatósági állatorvosa.
Részletek »

Diákhét a Perczelben

2017. 11. 10.

Diákhét a Perczelben
Retrobuli, casino, western hősök és rendőrök - a végzős gimnazisták idén is kitettek magukért a Perczel-napokon.
Részletek »

Bezárt a legendás Ezüstpart

2017. 11. 07.

Bezárt a legendás Ezüstpart
Nemrégiben egy Facebook-üzenetben elbúcsúzott vendégeitől Siófok és az egész Balaton egyik legismertebb szállodája
Részletek »

Elismerő szavak a Krúdy versenyzőinek

2017. 11. 02.

Elismerő szavak a Krúdy versenyzőinek
A Krúdy-napokon megtartott, immár hagyományos, de idén új köntöeben jelentkező gasztronómia versenyen elismerően nyilatkoztak a versenyzőkről a zsűri tagjai.
Részletek »

Siófokon tartotta éves nagygyűlését a világ második legnagyobb önkéntes szervezete, az AFS

2017. 11. 01.

Siófok adott otthont a nemzetközi diákcsereprogramok szervezésével foglalkozó AFS Magyarország Nemzetközi Csereprogram Alapítvány éves nagygyűlésének, amelyre a hétvégén az alapítvány több mint 130 önkéntese és fogadó családja sereglett össze hazánk minden tájáról.
Részletek »

Őszi-téli immunerősítés sütőtökkel

2017. 10. 29.

A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, sokak által kedvelt étel, a sütőtök felhasználási módjairól és kiváló immunerősítő hatásáról tájékozódhattak a siófoki gimnazisták és szakközépiskolás diákok az októberi Tökös napokon.
Részletek »

I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Krúdy napokon

2017. 10. 27.

I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Krúdy napokon
A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakács tanulója, Márta Richárd lett az Év Innovatív Séfje a Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen.
Részletek »

Állami támogatásból fejlődik a siófoki állatmenhely

2017. 10. 12.

A Siófoki Állatvédő Alapítvány a Földművelésügyi Minisztérium állatmenhelyek, illetve ebrendészeti telepek korszerűsítésére kiírt pályázatán 1,7 millió forint állami támogatást nyert, melyet a menhely külső kerítésének felújítására fordít.
Részletek »

Látogatók Walnut Creek-ből

2017. 10. 08.

Látogatók Walnut Creek-ből
A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol nyelvtudása egyaránt lenyűgözte a Siófok amerikai testvérvárosából, Walnut Creekből érkezett cserediákokat és kísérőiket.
Részletek »

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás

2017. 10. 05.

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás
Tavaly iskolák, óvodák segítségével építettük fel siófok városát mézeskalácsból. Idén folytatjuk jótékonysági kezdeményezésünket, szeretnénk, ha bővülne az „építkezők” tábora.
Részletek »

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája

2017. 10. 01.

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium és a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusa is csatlakozott idén a Kutatók Éjszakája országos rendezvényhez, szeptember 29-én délutántól késő estig előadásokkal, laborkísérletekkel és sok érdekes programmal vártak minden korosztályt.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »
Még több kultúra cikk

A balatonföldvári kikötőfejlesztésről

2017. 11. 12.

Az elmúlt hetekben a médiában és különféle internetes fórumokon, portálokon megjelent sokszor téves, vagy csúsztatásokkal tűzdelt információkkal összefüggésben a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) az alábbi sajtóközleményében foglalja össze a balatonföldvári kikötő fejlesztését érintő tényeket.
Részletek »

A balatoni halakról

2017. 11. 08.

A balatoni halakról
A Balaton halállományáról, haltelepítésekről, élőhely fejlesztésről, a Halgazdálkodás munkásságáról számolt be előadásában Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.
Részletek »

Négylábú kadétok

2017. 11. 06.

Négylábú kadétok
Újabb rendőrkutyák segítik majd a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság munkáját.
Részletek »

November 1-től tilos az éjszakai horgászat és a halradar használata a Balatonon

2017. 11. 05.

Véget ér a viharjelzés, életbe lép a szonár (halradar) használati tilalom és vízi járműből már nem lehet horgászni egész éjszaka a Balatonon november 1-től – a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. honlapjának tájékoztatása szerint.
Részletek »

A tavalyinál jóval több erős vihar csapott le idén a Balatonra

2017. 11. 04.

Október 31-én véget ért a szezonális viharjelzés a Balatonnál, a Velencei-tónál és a Tisza-tónál, a tavalyi adatokhoz képest idén sokkal több vihart jeleztek tavainkon.
Részletek »

Elemezték a Balatonra nagy erővel lecsapó vihart (met.hu)

2017. 11. 03.

Elemezték a Balatonra nagy erővel lecsapó vihart (met.hu)
2017. október 29-én egy nagyon erős hidegfront vonult végig Közép-Európa, majd a Balkán-félsziget fölött. A vihar Németországban, Csehországban és Lengyelországban emberéleteket is követelt, Magyarországon alig három óra alatt rohant végig – áll abban a tanulmányban, amelyet a siófoki obszervatórium vezetője, Horváth Ákos készített a Balatonnál is sok kárt okozó szélviharról.
Részletek »

Szálláshelyfejlesztés a Kisfaludy programmal

2017. 10. 31.

A Kisfaludy program állami szálláshely fejlesztési pályázata fellendíti a szálláshelyek előrelépését a Balatonnál is.
Részletek »

Drasztikusan nőtt a vízbefulladások száma (mti.hu)

2017. 10. 21.

Somogy megyében öt év alatt kevesebb mint felére csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, a Balatonba fulladtaké viszont drasztikusan emelkedett – számolt be Piros Attila megyei rendőrfőkapitány pénteken Siófokon a térség polgármestereinek.
Részletek »

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

2017. 09. 30.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan, idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART.
Részletek »

Három komoly hőségperiódus volt a nyáron

2017. 09. 03.

Három komoly hőségperiódussal, több új napi melegrekorddal, olykor heves zivatarokkal a sokéves átlaghoz képest több mint 1,5 fokkal melegebb, és némileg szárazabb volt az idei nyár – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzéséből. Az idei legmagasabb széllökést a Balatonnál mérték.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Mazsorett sikerek

2017. 10. 21.

Mazsorett sikerek
A siófoki Napsugár Mazsorett csoport és a Laguna Mazsorett csoport számos aranyéremmel tért haza az „I. Bakony Kupa Mazsorett Kisbér Open 2017” országos-nemzetközi versenyről.
Részletek »

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

2017. 10. 09.

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány
Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett, majd edzője javaslatára egy versenyen is megmérettette magát a 2015 évi diákoloimpián. Ez jó döntésnek bizonyult.
Részletek »

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei

2017. 08. 22.

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei
Hétvégén nyárbúcsúztató fitt őrülettel várta a Scitec a sport és az egészséges életmód szerelmeseit a Plázson.
Részletek »

EBSL-torna – Tornagyőztesként jutott tovább a magyar strandlabdarúgó-válogatott

2017. 08. 19.

A magyar strandlabdarúgó-válogatott bejutott az Európai Strandlabdarúgó Liga (EBSL) B-divíziójának nyolcas döntőjébe, miután a siófoki torna zárónapján négy góllal legyőzte Bulgáriát.
Részletek »

Szerb, francia és román válogatottat is igazolt a Siófok KC

2017. 08. 06.

Szerb, francia és román válogatott játékost is igazolt a Siófok KC női kézilabda-együttese, amely új szakvezetővel, a dán Lars Rasmussennel kezdi a 2017/18-as bajnokságot, a cél pedig az első öt közé kerülés.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai