Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Hír 2017. 08. 18.

Az önkormányzati rendszerről

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Az önkormányzati rendszer helyreállításáról, a szakemberek elvándorlásáról és a magyar egészségügy problémáiról tartott közös sajtótájékoztatót Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje és Lengyel Róbert, Siófok polgármestere.

Lengyel Róbert, Siófok polgármestere az elmúlt hetekben fogadta a városban Vona Gábort, a Jobbik elnökét, Szél Bernadettet, az LMP társelnökét, majd ezen a héten Botka Lászlót, az MSZP miniszterelnök-jelöltjét.

- Független jelöltként nyertem meg a siófoki polgármester választást, ennek megfelelően azt gondolom, hogy a nagypolitikából csak annyit szeretnék csipegetni, amennyit nagyon muszáj. Ezzel együtt nekem is van nagypolitikai meggyőződésem, és vannak vágyálmaim. Az egyik ilyen vágyálom az, hogy 2018 tavaszától más kormány irányítsa Magyarországot. Az én olvasatomban, a privát véleményem szerint 2018 tavaszán Magyarország válaszút előtt áll, vagy beleragad abba a korrupcióval átitatott posványba, amiben most van, vagy megpróbál belőle kilábalni. Én mindenkivel hajlandó vagyok együttműködni, aki ezen munkálkodik, és az én értékítéletemnek megfelelő tisztesség, és a becsület útján áll. A magam eszközeivel igyekszem azon lenni, bele-belecsípni a nagypolitikába, hogy harcoljak azért, hogy az önkormányzatiság, az önkormányzatok megmaradjanak, tovább ne nyirbálhassák az önkormányzati hatásköröket, sőt van egy olyan vágyálmom is, hogy idővel az önkormányzatok hatáskörei ismételten bővüljenek. Ennek érdekében kívánok dolgozni, de hangsúlyozom, nem nagypolitikus vagyok, nem vagyok és nem is leszek országgyűlési képviselő jelölt sem, viszont a magam szerény eszközeivel harcolok azért, hogy a demokrácia keretein belül maradjon az ország – mondta el a Botka Lászlóval közösen tartott sajtótájékoztatón Lengyel Róbert.

 

- A Fidesz az elmúlt hét esztendőben, mivel semmilyen autonómiát nem tűr a saját hatalmán kívül, megtépázta a rendszerváltás után konszenzussal kialakított magyar önkormányzati rendszert, és önkormányzati jogokat. Ma azt tapasztalhatjuk az ország minden településén, hogy az emberek is értik, hogy azokat a közszolgáltatásokat, amiket korábban a helyi közösségeknek volt lehetőségük ellátni, államosították. Legyen szó akár az iskolákról, akár az egészségügyről, akár a hulladékszállításról, mind-mind romlottak. Mindenki számára világos, hogy az önkormányzatiság nem elvont közjogi konstrukció, hanem akkor működik sikeresen egy ország, ha a feladatok, és ezek megoldásához szükséges eszközök a lehető legközelebb vannak az emberekhez. A programunk nagyon fontos elme, hogy a választási győzelem után helyre fogjuk állítani Magyarországon az európai szintű önkormányzati rendszert, és vissza fogjuk adni a helyi közösségeknek a Fidesz által elvett jogokat, hogy a legfontosabb ügyeket saját maguk tudják megoldani – beszélt az önkormányzatokról Botka László.

 

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje Siófok és a térség legnagyobb problémáit illetően a szakemberek elvándorlását és az egészségügy helyzetét hangsúlyozta.

- Az elmúlt években több mint fél millió magyar ember hagyta el Magyarországot, mert nem találta élhetőnek, és gazdasági migránsként ment nyugatra. Különösen sújtja ez Siófokot és a régiót, a nyári szezonban naponta hallunk arról, hogy a működőképességet veszélyezteti, hogy a szakemberek elmentek külföldre. Emellett Siófokon is az egyik legnagyobb probléma, hogy óriási az egészségügyben az orvos hiány, ami már nagymértékben veszélyezteti a biztonságos betegellátást. Az orvosok közül is nagyon sokan külföldre távoztak, csak a tavalyi évben több magyar orvos ment külföldre, mint ahány magyar orvostanhallgató diplomát kapott. Az a célunk, hogy ezen is változtassunk – mondta el Botka László.

 

- Polgármester úrral abban állapodtunk meg, hogy mind a ketten azt látjuk és tapasztaljuk az országban, és nagyon sokan hasonlóan látják, mint mi, hogy ahhoz, hogy a települések élhetőek legyenek, fejlődni tudjanak, a közszolgáltatások, az egészségügy színvonalát javítani tudjuk, ahhoz le kell váltanunk 2018 áprilisában a Fideszt. Ebben értettünk egyet, és ebben fogunk együttműködni – zárta a sajtótájékoztatót MSZP miniszterelnök-jelöltje.

 

 

A siófoki Fidesz frakció az alábbi sajtóközleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra:

 

Összenő, ami összetartozik!

 

Botka László és Lengyel Róbert sajtótájékoztatója eléggé ellentmondásosra sikeredett. Az MSZP miniszterelnök-jelöltje polgármesterként az önkormányzati szektort bírálta, továbbá kiemelte a magyar egészségügy problémáit és a szakemberek elvándorlását. Ezekben a kérdésekben akkor lássunk mindannyian tisztán.

 

Önkormányzati szektor

A szocialisták jobb, hogyha hallgatnak az önkormányzatok helyzetével kapcsolatban, mert mindannyian jól emlékszünk a kormányzásuk alatt tett megszorításokra, amelyek a magyar családok és a vállalkozások mellett az önkormányzatokat is kilátástalan helyzetbe hozták. Míg az első Orbán kormány után 2002-ben az önkormányzatok eladósodottsága 250 Mrd forint volt, addig a 8 éves szocialista kormányzás után ez 1350 Mrd forintra nőtt. A folyamatos megszorítások, az önkormányzati feladatok növelése és az ehhez való finanszírozás drasztikus csökkentése soha nem látott magasságokba emelte az önkormányzatok eladósodottságát. Ezek után számunkra teljesen érthetetlen, hogy pont egy szocialista politikus, polgármester próbál kritizálni az önkormányzati szektor helyzetéről. Aztán a Fidesz kormány Európában eddig példátlan módon átvállalta az önkormányzatok adósság állományát, mielőtt végképp ellehetetlenült volna a működésük. Ez a térségben hozzávetőlegesen Siófokon 4,6 Mrd forint, Tabon 360 millió forint, Balatonföldváron 460 millió forint volt.

 

A magyar egészségügy

Botka László úgy látszik ebben a témában is kóros amnéziában szenved. Az egészségügy területén is frissítésre szorul az emlékezete, hiszen pontosan a szocialisták kormányzása alatt történt meg több mint 6000 egészségügyi dolgozó elbocsátása, kórházakat zártak be, sikertelen kórház privatizációk jellemezték kormányzásuk alatt az egészségügyet. Botka László és a szocialista barátai voltak azok, akik a vizitdíjat és a kórházi napi díjat akarták az emberekre ráerőltetni, amelyet a magyar emberek összefogása hiúsított meg a szociális népszavazáson. Egy havi bért vettek el az egészségügyben dolgozóktól, kiszolgáltatott helyzetbe hozva őket. A szocialisták először kérjenek bocsánatot az egészségügyben dolgozóktól és utána fogalmazzanak meg kritikákat. Ezzel szemben a Fidesz kormány alatt megindultak a béremelések. 500 Mrd forintot fordított a kormányzat az egészségügyben dolgozók béremelésére. Csak a siófoki kórház 4 Mrd forintból fejlődött és újult meg az elmúlt években. A térségben 500 Millió forintért fejlesztett a kormány több mint egy tucat rendelő intézetet.

 

Szakemberek elvándorlása

Miközben a szocialisták az Uniós csatlakozás előtt azzal kampányoltak, hogy „bárki nyithat cukrászdát Bécsben”, ezzel szemben az élet számos területén megszorító intézkedéseket vezettek be, amely súlyos elvonásokat jelentett a bérből és fizetésből élő magyar emberek számára. Talán emlékszünk még Bajnai Gordon „fájni fog”, és Gyurcsány Ferenc „el lehet innen menni...” mondataira. Tetszettek volna a szocialisták nem csőd közeli állapotba kormányozni az országot és kilátástalan helyzetbe sodorni a magyar családokat. Ezzel szemben 2010 óta a Fidesz kormány alatt sikerült elérni, hogy az ország összes gazdasági mutatója javul, növekednek a bérek és Európában példátlan otthon és családtámogatási formák kerültek bevezetésre. A kormány kiemelten kezeli a Balatont, bizonyítja ezt az is, hogy a 370 Mrd forintból 103 Mrd forint saját forrás érkezik a régióba a turizmus fejlesztésére a helyben működő kis – és közép vállalkozások támogatására. Soha ekkora nemzeti forrás nem került még közvetlenül a Balatonhoz. A kormányzati intézkedések is segítik a turisztikai vállalkozásokat, mivel az 5%-os ÁFA csökkentést is kötelezően a vendéglátásban dolgozók béremelésére kell fordítani. Ez a kormányzati intézkedés is a munkavállalók itthon maradását segíti és támogatja. További kormányzati intézkedések is várhatóak ezen a téren a jövőben.

 

Az tisztán látszik, hogy az MSZP és a Jobbik összefogásra készül Siófokon is. Az országgyűlési választások előtt alig egy évvel nincsenek véletlenek. Az itt élők nevében már csak arra lennénk kíváncsiak, hogy mi hangzott el a két politikus megbeszélésén és mire számíthatnak az itt élők. Hiába tagadják országosan is, a Jobbik-MSZP összeborulás nyilvánvaló. Összenő, ami összetartozik!

 

Szajcz Adrián, a siófoki Fidesz frakcióvezetője 

Dr. Fábián Károly, a siófoki Fidesz elnöke

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »

Megkezdték a halrács építését a Nyugati övcsatornán

2018. 02. 14.

Megkezdték a halrács építését a Balatonnál, a Nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás célja, hogy megakadályozzák az idegen halfajok vándorlását a tó irányába, és korlátozzák a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.
Részletek »

Balatoni séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2018. 02. 12.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.
Részletek »

Körtúra a téli Balatonon öt vitorlással négy nap alatt

2018. 02. 07.

Balatoni hajósok mintegy 20 fős csoportja úgy döntött, megfelelő felkészültség és átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztro kalandokkal színesítve, 4 nap alatt körbetúrázzák 5 hajóval a Balatont február 4-8. között. “Idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig kikötő is akad a közelben, miért ne hajóval tegyük ezt meg?” – tették fel a kérdést a résztvevők.
Részletek »

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. 01. 21.

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.
Részletek »

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)

2018. 01. 13.

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)
Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon.
Részletek »

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

2018. 01. 08.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került a kétnapos esemény időpontja: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk