Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Tömeges izomnövekedés Siófokon

Magazin

Tömeges izomnövekedés Siófokon

Augusztus első hétvégéjén hetedik alkalommal rendezték meg a siófoki Plázson a nyár legizgalmasabb testépítő és fitness programját, a...

Kultúra

Káprázat a parkban

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Hír 2017. 09. 26.

Nőtt vagy csökkent Siófok vendégéjszakáinak száma?

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Siófokon a magánszálláshelyek vendégéjszakáinak száma vélhetően nőtt az év első hét hónapjában, a kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakáinak száma azonban csökkent – adott magyarázatot a város idegenforgalmi adóbevételéből származó adatok és a KSH adatai közti különbségre Hoffmann Henrik, ami a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint nem túl jó irány a városnak.

Hoffmann Henrik a Balatoni Turizmus Szövetség hétvégi sajtótájékoztatóján arról számolt be, összességében sikeres volt az év a balatoni üdülőrégió számára, ahol tovább nőtt a vendégforgalom, és bővült a fejlesztések, programok száma is. A szövetség elnöke beszélt arról is, hogy míg néhány éve a magyar családok 50 százaléka tudott megengedni magának egy egyhetes balatoni nyaralást, addig az idei felmérések alapján 65 százalékra nőtt ez az arány, ami leginkább a reálbérek növekedésének köszönhető. Kiemelte a kormányhatározatban nevesített 370 milliárd forintos balatoni fejlesztési csomagot, mely jól mutatja, hogy az elmúlt évben felértékelődött a hazai turizmus szerepe, hiszen jelentős mértékben, mintegy 10 százalékkal járul hozzá a GDP-hez.

A KSH szeptemberi adatai szerint az év első 7 hónapjában a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek vendégeinek 15,3 százalékát, a vendégéjszakák közel 20 százalékát regisztrálták a Balaton-régióban. A kereskedelmi szálláshelyek kapacitáskihasználtsága az első hét hónapban a tavalyi 50 százalékról közel 55 százalékra nőtt. A régió 1 millió 17 ezer vendéget fogadott 3 millió 252 ezer vendégéjszakára idén, ami jelentős növekedést jelent. A külföldi vendégek száma a korábbi év hasonló időszakához képest 9,9 százalékkal, a külföldi vendégéjszakák száma 10,5 százalékkal nőtt, ami áttörésnek számít a korábbi évekhez képest – számolt be az adatokról Balatoni Turizmus Szövetség elnöke.

A KSH adatai szerint Hévízen 7, Balatonfüreden több mint 10, Keszthelyen 40 százalék körüli növekedés volt a kereskedelmi szálláshelyeken a vendégéjszakák tekintetében, Siófokon azonban 9,4 százalékos elmaradást regisztráltak a tavalyi adatokhoz képest. 

- Vélhetően a különbség abból adódik, hogy a városi idegenforgalmi adó tartalmazza a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákat is, a KSH pedig csak a kereskedelmi szálláshelyeket tartalmazza havi bontásban. A növekedést az adja, hogy bár a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma csökkent, a magánszálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma nőtt. Ráadásul, ha ugyanezt úgy vizsgáljuk, hogy a belföldi vendégek hány vendégéjszakát töltöttek el Siófokon, akkor a belföldi vendégéjszakák számának csökkenése közel 20 százalék. Ez azt jelenti, hogy 5 vendégből idén már csak 4 választotta ugyanazok közül Siófokot. A két adat közötti különbség magyarázatára elhangzott például az is, hogy a kereskedelmi szálláshelyek nem veszik komolyan a KSH felé kitöltendő bevallásukat. Ez viszont azért sántít, mert a kereskedelmi szálláshelyek adatai a legtöbb Balaton parti településen, főleg a nagyobb településeken komoly emelkedést mutatnak. Tehát ezek szerint csak Siófokon nem veszik ezt komolyan? A bevallási hajlandóság valószínűleg mindenhol ugyanaz lehet- mondta Hoffmann Henrik.

Ebből egy következtetés vonható le, hogy a Siófokra érkező vendégek nem a kereskedelmi szálláshelyeket választják, hanem a magánszálláshelyeket. Ezzel alapvetően semmi baj nincs, jó, hogy a magánszálláshelyek is növekednek, de mindemellett a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákat is kéne növelni, vagy legalább szinten tartani. Ennek egyszerű az oka: az a vendég, aki kereskedelmi szálláshelyen lakik, jóval többet költ (a magánszálláshelyek vendégkörének fizetőképessége általában fele akkora sincs, mint a kereskedelmi szálláshelyeké), így a kereskedelmi szálláshelyekkel kapcsolatban álló nagy számú vállalkozások, vállakozók megélhetése is múlik ezen. Mindenki azt szeretné, ha a város egyéb turisztikai szolgáltatói számára is bevétel növekedést eredményezne a vendégéjszakák számának növekedése, nem beszélve az egyéb adónemekről is – válaszolta megkeresésünkre Hoffmann Henrik.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke azt is kifejtette, szerinte mit kéne fejleszteni a városban ahhoz, hogy a kereskedelmi szálláshelyek vendégköre is növekedjen.

- Érdemes lenne elgondolkodni a siófoki turisztikai termék szerkezetén, a város színvonalán, azon, hogy kiket kíván megcélozni a város, azokat a vendégeket, akik magán vagy azokat, akik kereskedelmi szálláshelyekre érkeznek. Szükség van a magánszálláshelyekre, de a globális turisztikai tendenciák nem ebbe az irányba haladnak. Jóval színvonalasabb városi programokra lenne szükség, egy tisztább, kevésbé elhanyagolt városképet kéne mutatni, főleg a turisztikailag frekventált területeken. Nem ártana az Újhelyi strandot sem felújítani, többet költeni a településmarketingre. Emellett pedig óvatosan kellene a városvezetésnek nyilatkoznia, főleg a szezon előtt – sorolta Hoffmann Henrik.

A Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint az őszi forgalom a tavalyinak megfelelő lesz, de ahhoz, hogy négy évszakos turisztikai célponttá váljon Siófok, feltétlenül szükséges lenne a működési engedélyek kiadásának rendjét átgondolni az üzletek nyitva tartására vonatkozóan.

- Ösztönözni kéne, akár pozitívan diszkriminálva azokat a vállalkozásokat, akik egész évben, vagy legalább az év nagy részében nyitva tartanak. Nem a nyári szezon, amire érdemes fókuszálni, hanem az év többi része. Hiszen az már régen kiderült, hogy a nyárból nem élünk meg, csak a nyár alapvetően kevés, hogy versenyképesek és fejlődőképesek maradjanak a vállalkozások – nyilatkozta Hoffmann Henrik.  

A nyár végével szeptember 22-én indult el a Nyitott Balaton programsorozat, melynek alapvető célja megmutatni, hogy a Balaton-régió nemcsak a nyári időszakban jelenthet vonzó úti cél a turistáknak. Az őszi akció október 15-ig több mint 100 Balaton körüli eseménnyel várja a tóhoz látogatókat, a programhoz közel 160 szálláshely és 125 olyan vendéglátóhely csatlakozott, amely helyi termékeket és különleges őszi menüt is kínál.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Újdonságok a jubileumi évben

2018. 08. 13.

A jubileumi év nem csak a rendezvényekben hoz sok újdonságot, de Siófok marketing kommunikációs felületei is megújulnak.
Részletek »

Tömeges izomnövekedés Siófokon

2018. 08. 06.

Tömeges izomnövekedés Siófokon
Augusztus első hétvégéjén hetedik alkalommal rendezték meg a siófoki Plázson a nyár legizgalmasabb testépítő és fitness programját, a Scitec Muscle Beach-et. A gyönyörű helyszín, a szikrázó napsütés és a Balaton mellett a Team Scitec tagjai és sztárvendégek várták három napon át a sport és a nyár szerelmeseit.
Részletek »

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

A félmilliomodik utas

2018. 08. 07.

A félmilliomodik utas
Siófokon köszöntötte a BAHART az idei félmilliomodik személyhajó utasát. A főidényi hajózási szezon idén egészen augusztus 26-ig tart a sűrített menetrendi járatokkal, valamint a színes séta- és programhajó kínálattal
Részletek »

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai