Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

Magazin

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó...

Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Kultúra

Mesés tavasz a KIKK-ben

Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe...

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

Sport

Átadták a Siófok Kézilabda Club...

Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz...

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

Balaton

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi...

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első...

Hír 2018. 03. 24.

50 éves a Siófoki Kórház-Rendelőintézet

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Soha nem akartunk nagyobbak lenni, mint szükséges, és nem akartunk többet tenni, mint lehetséges” – fogalmazta meg az idei évben 50. évfordulóját ünneplő Siófoki Kórház-Rendelőintézet küldetését az intézmény főigazgatója, dr. Inczeffy István. A jeles jubileum alkalmából március 24-én ünnepi előadást, díjátadót és az elmúlt 50 év emlékeiből nyílt fotókiállítást tekinthettek meg a kórház egykori és jelenlegi dolgozói a Kálmán Imre Kulturális Központban.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából az ünnepségen két olyan dolgozót köszöntöttek, akik közel öt évtizede lépték át a Kórház bejáratát. Dr. Inczeffy István főigazgató díszoklevelet és kitüntetést adott át Lengyelné Bencze Zsuzsannának a kórház és a betegek érdekében tanúsított munkájáért. Lengyelné Bencze Zsuzsanna 1968-tól dolgozott a városi ügyeleten, majd a bőr- és nemi beteg gondozóban, később a fizioterápián. 1982-ben az Egészségügyi Főiskola intézetvezető képző szakán szerzett oklevelet. 1984-96 között a Bányász Szanatórium vezető ápolója volt, majd a foglalkozás-egészségügyi szakrendelésen dolgozott.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából az ünnepségen elismerésben részesült dr. Tivadar János. A Pécsi Orvosi Egyetem általános orvostudományi karán végzett orvosdoktor első munkahelye az egyetem elvégzése után 1969. október 1-jén a Siófoki Kórház szülészeti- nőgyógyászati osztálya lett. Dr. Tivadar János 1973-ban szakvizsgázott, és több mint tíz éven keresztül osztályvezető helyettesi feladatokat látott el. 50 éve áll szó szerint éjjel-nappal osztálya és a betegek rendelkezésére.

Az elismerések átadása előtt a jubileumi ünnepségen dr. Inczeffy István, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet főigazgatója köszöntötte a megjelent egykori és jelenlegi kórházi dolgozókat, vendégeket.

- Napjainkban meghatározó helyet foglal el a terület betegeinek gyógyításában az 1968-ban létesült intézményünk, mely egy idős Siófok várossá avatásával. Kórházunk 50 éve végzi a Balaton déli partjának Balatonvilágostól Fonyódig terjedő szakaszán, és Somogy megye további hozzárendelt településein élőknek, valamint a szabadságukat itt töltő turisták és idényjellegű munkavállalók egészségügyi ellátását. A kórház osztálystruktúrája, ágyszáma, diagnosztikus szolgáltatásai, a járóbeteg-szakrendelések rendelkezésre állása leképezi a terület lakosságának szükségleteit, biztosítja a nyári időszakban ideiglenesen itt tartózkodó bel- és külföldi turisták magas színvonalú szakmai ellátását. Jelenleg 327 ágyon, több mint 700 dolgozóval, 9 fekvőbeteg osztályon, 15 szakmában, illetve 787 heti szakorvosi és 180 heti nem szakorvosi óraszámmal biztosítja a térség lakosai részére a fekvő- és járóbeteg-ellátást – számolt be a kórház jelenlegi helyzetéről a főigazgató, aki az elmúlt 50 év fejlesztéseiről, az osztályok korszerűsítéseiről, új osztályok kialakításáról is beszélt.  

2005-ben Siófok Város Kórház-Rendelőintézete elnyerte „Az év kórháza” címet. 2006-ban az intézmény a déli Balaton-part és észak Somogy lakosságának folyamatos ellátását biztosító súlyponti kórháza lett. 2012-ben megkezdődött az egészségügy rendszerszintű átalakítása. A struktúraátalakítás a Siófoki Kórházat is érintette. 2012. május 1. napjától az intézmény állami tulajdonba került, fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Szervezeti- és Minőségfejlesztési Intézet lett, amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja. A kórház neve 2012. május 1. napjától Siófoki Kórház-Rendelőintézet, melynek a struktúrája is megváltozott.

Dr. Inczeffy István 2013-ban került egy elhivatott menedzsment élére azzal a céllal, hogy elődei eredményeit tisztelve egy biztos szakmai és gazdasági alapokon álló, fejlődésorientált, beteg-centrikus egészségügyi ellátást biztosítsanak itt, a Balaton déli partján, Siófokon.

- 50 év alatt a kórház dolgozóinak elhivatottsága példaértékű volt, szakmai felkészültségük és hivatástudatuk segítségével felépült egy magas színvonalú beteg-centrikus ellátás, melynek alapját a stabilitás, a kiszámíthatóság és a hitelesség alkotja. Ezt hozták létre elődeink, ezt szilárdítjuk mi, akik most dolgozunk, tettük ezt azért, hogy utódaink olyan tisztelettel emlékezzenek ránk, mint ahogy mi tesszük ezt a mai napon. Hogy is lehetne összefoglalni az elmúlt évtizedeket? Miért tudott a Siófoki Kórház megmaradni, fejlődni, mindig megvalósítható célokat kitűzni? Miért tudtunk a magyar egészségügyi ellátás palettáján stratégiailag meghatározó szerepet vállalni? Mert soha nem akartunk nagyobbak lenni, mint szükséges, és nem akartunk többet tenni, mint lehetséges. Ez a kórházunk küldetése. Tudjuk, hogy még rengeteg tennivalónk van, tisztán látjuk feladatainkat, és megteszünk mindent, hogy továbbra is a térség meghatározó intézménye maradjunk – mondta el dr. Inczeffy István.

Dr. Gajdácsi József az Egészségbiztosítási Alap működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt 50 évben a kórház jelentős fejlődésen ment keresztül, és egyre inkább megtalálta szerepét a hazai egészségügyi ellátásban.

- A Siófoki Kórháznak meghatározó funkciója van a megyei integrált egészségügyi ellátásban, a járó-beteg szakellátás és a fekvőbeteg szakellátás biztosításában is. 2012 májusa óta állami fenntartásban van, és így állami garanciával, stabil háttérrel működik. Ennek bizonyítéka, hogy a szerződésben foglalt finanszírozáson felül a szaktárca az elmúlt ciklusban a kórház kiegyensúlyozott működésére 265 millió forintot, vis major keretből közel 57 millió forintot, év végi extra támogatásból több mint 96 millió forintot, azaz összesen közel 1 milliárd forintot fordított. Az elmúlt ciklus eredményeit tekintve a korszerű ellátási feltételek megvalósítására, a sürgősségi ellátás fejlesztésére, energetikai fejlesztésekre, illetve a humán erőforrás továbbképzésre 8 sikeres uniós pályázat keretein belül közel 4,3 milliárd forint forrást fordított – A helyettes államtitkár az infrastrukturális fejlesztések mellett a felkészült orvosokat, ápolókat és kórházi dolgozókat is kiemelte, akik számára elindította a kormány a béremelési folyamatot.

- Egy olyan intézményt ünnepelhetünk a mai napon, amely az elmúlt 50 esztendőben bizonyította azt, hogy megérte a sok küzdelem, megérte a mindennapi kitartás, a kihívásokkal való szembenézés. 5 évtizeddel a megalapítása óta kijelenthetjük, hogy egy hiánypótló szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi intézményként, a Balaton déli partjának egészségügyi bástyájaként funkcionál – hangzott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő beszéde, aki szerint a jubileum a számvetésre is alkalmas, hogy értékeljük, vizsgáljuk a múltat, elemezzük a jelen lehetőségeit és új célokat tűzzünk ki.

- 1980. október 1-jével kineveztek a Siófoki Kórház sebészeti osztályának élére. Jól működő intézménybe kerültem, ahol nagyszerű, elkötelezett emberekkel találkoztam – emlékezett vissza dr. Farkas Sándor nyugalmazott sebész főorvos a Siófoki Kórházban eltöltött éveire, majd olyan dokumentumokból idézett, melyek az egykori állapotokat, a fejlesztések igényét mutatták be, melyek eredményei ma is látszódnak. A nyugalmazott sebész főorvos kinevezése után a kórház akkori igazgatójának írt leveléből például kiemelte, a traumatológia vonatkozásában Siófok az ország legexponáltabb helye volt. Dr. Farkas Sándor fogalmazta meg azt az igényt, hogy a sebészeti ambulancia számára biztosítsanak a mentők által jól megközelíthető helyiséget az intézmény földszintjén. 13 év múlva teljesült ez az igény, és az akkor létrejött sebészeti ambulancia lett a csírája a múlt évben átadott sürgősségi osztálynak.

A sebész főorvos az intenzív osztály halaszthatatlan kialakítására is kérvényt nyújtott be, melynek megindulásával a halálozás száma is csökkent.

„1981-ben a kórház ágyainak száma télen elegendő, nyáron jellemző a túlzsúfoltság” – idézte dr. Farkas Sándor, aki szerint a problémák akkor oldódtak meg, amikor megépült a kórház új szárnya, melyben a sebészeti osztálynak is jutott hely, és ez az ágyszám bővülés tette lehetővé a traumatológia részleg kialakítását 1991-ben.

A traumatológia műszerpark felújítása és fejlesztése stratégiai kérdés volt.

- Külön öröm a számomra, amikor manapság az egykor általam valósággal kierőszakolt artroszkópos eszköztár mindennapos használatát látom a központi műtőben. Ez a műszerpark ma a központi műtő leggyakrabban használt műszerparkjának számít. Ugyanez az érzés fog el a baleseti sebészek folyamatos jelenlétének láttán, illetve a nagyszerű sportsebészeten járva is.

Az általam szükségesnek tartott endoszkópia szintén méltó helyet kapott a kórházban – emelte ki dr. Farkas Sándor.  

Az 50. jubileumát ünneplő Siófoki Kórház-Rendelőintézet egykori és jelenlegi dolgozóit a Balaton Táncegyüttes ünnepi műsorával köszöntötte. A Siófok 50 – Pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozat részeként a Siófoki Kórház elmúlt 50 évét bemutató fotókiállítás nyílt a Kálmán Imre Kulturális Központ előcsarnokában.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Erasmus hét a Gábor Dénes Főiskolán

2018. 04. 16.

Erasmus hét a Gábor Dénes Főiskolán
A Gábor Dénes Főiskolán április 9. és 13. között rendezték meg a Nemzetközi Erasmus hetet, amelyre különböző külföldi egyetemekről, Franciaországból, Finnországból, Görögországból, Litvániából, Portugáliából és Törökországból érkezett vendégelőadók és hallgatók.
Részletek »

Hajós képzés indul Siófokon

2018. 04. 15.

Hajós képzés indul Siófokon
A Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével szeptembertől elindul az iskolarendszerű hajós technikus képzés Siófokon. A Siófoki SZC és a BAHART igazgatója a diákok számára megrendezett hajózási szakmai nap keretében írta alá az együttműködési megállapodást április 13-án.
Részletek »

Országos pénzügyi-számviteli verseny a Krúdyban

2018. 04. 13.

Siófokon rendezte meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pénzügyi-számviteli ügyintéző Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. Április 9. és 11. között három napon át mintegy 100 résztvevő versengett a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában.
Részletek »

Az elit szakácsképzésre is alkalmas tanétteremmé alakul át a Szinbád

2018. 04. 12.

A Siófoki Szakképzési Centrum saját költségvetéséből, mintegy 40 millió forintból újítja fel a Szinbád éttermet, mely a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tanétterme lesz, és az elit szakácsképzés vidéki helyszíneként is szolgálhat majd.
Részletek »

Siófoki cukrász siker a Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen

2018. 04. 11.

Lipics Martina, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának cukrász tanulója 3. helyezést ért el cukrász kategóriában a 38. Nemzetközi Ifjúsági Gasztronómiai Versenyen.
Részletek »

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

2018. 04. 07.

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon
Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.
Részletek »

Lángeszű siófoki diákok

2018. 04. 05.

A Siófoki Beszédes József Általános Iskola Siófoki Lángőrök csapata második, a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola Fiatal Géniuszok Szövetsége nevű csapata negyedik helyezést ért el az FGSZ Földgázszállító Zrt. VIII. Lángész kerestetik! vetélkedőjén.
Részletek »

Próbára tették veszélyhelyzeti ismereteiket a Siófok környéki diákok

2018. 03. 29.

Próbára tették veszélyhelyzeti ismereteiket a Siófok környéki diákok
Nyolcvan diák lelkes versengésétől volt hangos március 22-én a siófoki tűzoltólaktanya. Az időjárásra tekintettel a laktanya falain belül állították fel azt a tizenkilenc állomást a Siófoki Katasztrófavédelmi Kirendeltség munkatársai, amelyek teljesítésével mérte össze katasztrófavédelmi ismereteit húsz csapat.
Részletek »
Még több magazin cikk

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál

2018. 03. 26.

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál
A Siófoki Művészeti Iskola diákjai és művésztanárai igazi tavaszi hangulatot hoztak koncertjükkel a város Önkormányzatához.
Részletek »

Mesés tavasz a KIKK-ben

2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.
Részletek »

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Még mindig teljes gőzzel eresztik a vizet, a Balaton vízállása 1 centiméterrel csökkent

2018. 04. 10.

Az elmúlt napokban 1 centiméterrel csökkent a Balaton vízállása, hétfőn 132 centiméter volt az átlagos vízszint a siófoki mércéhez képest, miközben a Sió-zsilipen továbbra is maximális sebességgel eresztik a tó vizét. A Sió-mentén március 14-e óta tart a harmadfokú belvízvédelmi készültség – a vizugy.hu adatai szerint.
Részletek »

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

2018. 04. 09.

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is
Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első electrojetje, a Narke. Jelenleg a balatonvilágosi központban zajlanak a további fejlesztések, valamint a sorozatgyártásra való előkészítés, hogy 2018 második negyedévében a nagyközönség előtt is bemutatkozhasson az electrojet.
Részletek »

Vasárnap elindult a viharjelzés

2018. 04. 04.

A téli leállást követően március 31-én éjfélkor újra üzembe helyezik a magyarországi tavak partjainál telepített viharjelzőrendszert. A katasztrófavédelem a Balaton, a Velencei-, a Fertő- és a Tisza-tavon működtet viharjelző állomásokat április elejétől október végéig. A viharjelzőrendszer évről évre százezrek nyaralását és szabadidejét teszi biztonságosabbá.
Részletek »

A BAHART Ügyfélközpont átadásával indult a 172. balatoni hajózási szezon

2018. 04. 02.

A Balatoni Hajózási Zrt. új Ügyfélközpontjának átadásával indult el Húsvétkor a 172. balatoni hajózási szezon. A modernizáció, az ügyfélközpontúság és a szolgáltatástartalom fejlesztése alapelvek mentén valósította meg újabb fejlesztéseit a BAHART.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

2018. 03. 30.

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát
Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz gyerek és a szurkolók az 1500 fős Kiss Szilárd Arénát.
Részletek »

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

2018. 03. 06.

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa
Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika versenyt, melynek 120 indulója közül a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola sportolói nyerték el a vándorkupát.
Részletek »

Siófoki prológgal rajtol a Tour de Hongrie

2018. 03. 01.

Siófoki prológgal rajtol a Tour de Hongrie
A legnagyobb magyar kerékpárverseny, a Tour de Hongrie 2018-ban augusztus 14-én rajtol. A szervezők tájékoztatása szerint a nemzetközi mezőny 6 versenynap alatt, 10 megyét érintve összesen 800 kilométert tesz meg a siófoki prológtól a budapesti befutóig.
Részletek »

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai