Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Hír 2018. 03. 24.

50 éves a Siófoki Kórház-Rendelőintézet

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Soha nem akartunk nagyobbak lenni, mint szükséges, és nem akartunk többet tenni, mint lehetséges” – fogalmazta meg az idei évben 50. évfordulóját ünneplő Siófoki Kórház-Rendelőintézet küldetését az intézmény főigazgatója, dr. Inczeffy István. A jeles jubileum alkalmából március 24-én ünnepi előadást, díjátadót és az elmúlt 50 év emlékeiből nyílt fotókiállítást tekinthettek meg a kórház egykori és jelenlegi dolgozói a Kálmán Imre Kulturális Központban.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából az ünnepségen két olyan dolgozót köszöntöttek, akik közel öt évtizede lépték át a Kórház bejáratát. Dr. Inczeffy István főigazgató díszoklevelet és kitüntetést adott át Lengyelné Bencze Zsuzsannának a kórház és a betegek érdekében tanúsított munkájáért. Lengyelné Bencze Zsuzsanna 1968-tól dolgozott a városi ügyeleten, majd a bőr- és nemi beteg gondozóban, később a fizioterápián. 1982-ben az Egészségügyi Főiskola intézetvezető képző szakán szerzett oklevelet. 1984-96 között a Bányász Szanatórium vezető ápolója volt, majd a foglalkozás-egészségügyi szakrendelésen dolgozott.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából az ünnepségen elismerésben részesült dr. Tivadar János. A Pécsi Orvosi Egyetem általános orvostudományi karán végzett orvosdoktor első munkahelye az egyetem elvégzése után 1969. október 1-jén a Siófoki Kórház szülészeti- nőgyógyászati osztálya lett. Dr. Tivadar János 1973-ban szakvizsgázott, és több mint tíz éven keresztül osztályvezető helyettesi feladatokat látott el. 50 éve áll szó szerint éjjel-nappal osztálya és a betegek rendelkezésére.

Az elismerések átadása előtt a jubileumi ünnepségen dr. Inczeffy István, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet főigazgatója köszöntötte a megjelent egykori és jelenlegi kórházi dolgozókat, vendégeket.

- Napjainkban meghatározó helyet foglal el a terület betegeinek gyógyításában az 1968-ban létesült intézményünk, mely egy idős Siófok várossá avatásával. Kórházunk 50 éve végzi a Balaton déli partjának Balatonvilágostól Fonyódig terjedő szakaszán, és Somogy megye további hozzárendelt településein élőknek, valamint a szabadságukat itt töltő turisták és idényjellegű munkavállalók egészségügyi ellátását. A kórház osztálystruktúrája, ágyszáma, diagnosztikus szolgáltatásai, a járóbeteg-szakrendelések rendelkezésre állása leképezi a terület lakosságának szükségleteit, biztosítja a nyári időszakban ideiglenesen itt tartózkodó bel- és külföldi turisták magas színvonalú szakmai ellátását. Jelenleg 327 ágyon, több mint 700 dolgozóval, 9 fekvőbeteg osztályon, 15 szakmában, illetve 787 heti szakorvosi és 180 heti nem szakorvosi óraszámmal biztosítja a térség lakosai részére a fekvő- és járóbeteg-ellátást – számolt be a kórház jelenlegi helyzetéről a főigazgató, aki az elmúlt 50 év fejlesztéseiről, az osztályok korszerűsítéseiről, új osztályok kialakításáról is beszélt.  

2005-ben Siófok Város Kórház-Rendelőintézete elnyerte „Az év kórháza” címet. 2006-ban az intézmény a déli Balaton-part és észak Somogy lakosságának folyamatos ellátását biztosító súlyponti kórháza lett. 2012-ben megkezdődött az egészségügy rendszerszintű átalakítása. A struktúraátalakítás a Siófoki Kórházat is érintette. 2012. május 1. napjától az intézmény állami tulajdonba került, fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Szervezeti- és Minőségfejlesztési Intézet lett, amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja. A kórház neve 2012. május 1. napjától Siófoki Kórház-Rendelőintézet, melynek a struktúrája is megváltozott.

Dr. Inczeffy István 2013-ban került egy elhivatott menedzsment élére azzal a céllal, hogy elődei eredményeit tisztelve egy biztos szakmai és gazdasági alapokon álló, fejlődésorientált, beteg-centrikus egészségügyi ellátást biztosítsanak itt, a Balaton déli partján, Siófokon.

- 50 év alatt a kórház dolgozóinak elhivatottsága példaértékű volt, szakmai felkészültségük és hivatástudatuk segítségével felépült egy magas színvonalú beteg-centrikus ellátás, melynek alapját a stabilitás, a kiszámíthatóság és a hitelesség alkotja. Ezt hozták létre elődeink, ezt szilárdítjuk mi, akik most dolgozunk, tettük ezt azért, hogy utódaink olyan tisztelettel emlékezzenek ránk, mint ahogy mi tesszük ezt a mai napon. Hogy is lehetne összefoglalni az elmúlt évtizedeket? Miért tudott a Siófoki Kórház megmaradni, fejlődni, mindig megvalósítható célokat kitűzni? Miért tudtunk a magyar egészségügyi ellátás palettáján stratégiailag meghatározó szerepet vállalni? Mert soha nem akartunk nagyobbak lenni, mint szükséges, és nem akartunk többet tenni, mint lehetséges. Ez a kórházunk küldetése. Tudjuk, hogy még rengeteg tennivalónk van, tisztán látjuk feladatainkat, és megteszünk mindent, hogy továbbra is a térség meghatározó intézménye maradjunk – mondta el dr. Inczeffy István.

Dr. Gajdácsi József az Egészségbiztosítási Alap működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt 50 évben a kórház jelentős fejlődésen ment keresztül, és egyre inkább megtalálta szerepét a hazai egészségügyi ellátásban.

- A Siófoki Kórháznak meghatározó funkciója van a megyei integrált egészségügyi ellátásban, a járó-beteg szakellátás és a fekvőbeteg szakellátás biztosításában is. 2012 májusa óta állami fenntartásban van, és így állami garanciával, stabil háttérrel működik. Ennek bizonyítéka, hogy a szerződésben foglalt finanszírozáson felül a szaktárca az elmúlt ciklusban a kórház kiegyensúlyozott működésére 265 millió forintot, vis major keretből közel 57 millió forintot, év végi extra támogatásból több mint 96 millió forintot, azaz összesen közel 1 milliárd forintot fordított. Az elmúlt ciklus eredményeit tekintve a korszerű ellátási feltételek megvalósítására, a sürgősségi ellátás fejlesztésére, energetikai fejlesztésekre, illetve a humán erőforrás továbbképzésre 8 sikeres uniós pályázat keretein belül közel 4,3 milliárd forint forrást fordított – A helyettes államtitkár az infrastrukturális fejlesztések mellett a felkészült orvosokat, ápolókat és kórházi dolgozókat is kiemelte, akik számára elindította a kormány a béremelési folyamatot.

- Egy olyan intézményt ünnepelhetünk a mai napon, amely az elmúlt 50 esztendőben bizonyította azt, hogy megérte a sok küzdelem, megérte a mindennapi kitartás, a kihívásokkal való szembenézés. 5 évtizeddel a megalapítása óta kijelenthetjük, hogy egy hiánypótló szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi intézményként, a Balaton déli partjának egészségügyi bástyájaként funkcionál – hangzott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő beszéde, aki szerint a jubileum a számvetésre is alkalmas, hogy értékeljük, vizsgáljuk a múltat, elemezzük a jelen lehetőségeit és új célokat tűzzünk ki.

- 1980. október 1-jével kineveztek a Siófoki Kórház sebészeti osztályának élére. Jól működő intézménybe kerültem, ahol nagyszerű, elkötelezett emberekkel találkoztam – emlékezett vissza dr. Farkas Sándor nyugalmazott sebész főorvos a Siófoki Kórházban eltöltött éveire, majd olyan dokumentumokból idézett, melyek az egykori állapotokat, a fejlesztések igényét mutatták be, melyek eredményei ma is látszódnak. A nyugalmazott sebész főorvos kinevezése után a kórház akkori igazgatójának írt leveléből például kiemelte, a traumatológia vonatkozásában Siófok az ország legexponáltabb helye volt. Dr. Farkas Sándor fogalmazta meg azt az igényt, hogy a sebészeti ambulancia számára biztosítsanak a mentők által jól megközelíthető helyiséget az intézmény földszintjén. 13 év múlva teljesült ez az igény, és az akkor létrejött sebészeti ambulancia lett a csírája a múlt évben átadott sürgősségi osztálynak.

A sebész főorvos az intenzív osztály halaszthatatlan kialakítására is kérvényt nyújtott be, melynek megindulásával a halálozás száma is csökkent.

„1981-ben a kórház ágyainak száma télen elegendő, nyáron jellemző a túlzsúfoltság” – idézte dr. Farkas Sándor, aki szerint a problémák akkor oldódtak meg, amikor megépült a kórház új szárnya, melyben a sebészeti osztálynak is jutott hely, és ez az ágyszám bővülés tette lehetővé a traumatológia részleg kialakítását 1991-ben.

A traumatológia műszerpark felújítása és fejlesztése stratégiai kérdés volt.

- Külön öröm a számomra, amikor manapság az egykor általam valósággal kierőszakolt artroszkópos eszköztár mindennapos használatát látom a központi műtőben. Ez a műszerpark ma a központi műtő leggyakrabban használt műszerparkjának számít. Ugyanez az érzés fog el a baleseti sebészek folyamatos jelenlétének láttán, illetve a nagyszerű sportsebészeten járva is.

Az általam szükségesnek tartott endoszkópia szintén méltó helyet kapott a kórházban – emelte ki dr. Farkas Sándor.  

Az 50. jubileumát ünneplő Siófoki Kórház-Rendelőintézet egykori és jelenlegi dolgozóit a Balaton Táncegyüttes ünnepi műsorával köszöntötte. A Siófok 50 – Pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozat részeként a Siófoki Kórház elmúlt 50 évét bemutató fotókiállítás nyílt a Kálmán Imre Kulturális Központ előcsarnokában.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai