Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

Magazin

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja...

A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19....

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte...

A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.

Strandfoci sikerek

Sport

Strandfoci sikerek

Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Hír 2018. 03. 24.

50 éves a Siófoki Kórház-Rendelőintézet

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Soha nem akartunk nagyobbak lenni, mint szükséges, és nem akartunk többet tenni, mint lehetséges” – fogalmazta meg az idei évben 50. évfordulóját ünneplő Siófoki Kórház-Rendelőintézet küldetését az intézmény főigazgatója, dr. Inczeffy István. A jeles jubileum alkalmából március 24-én ünnepi előadást, díjátadót és az elmúlt 50 év emlékeiből nyílt fotókiállítást tekinthettek meg a kórház egykori és jelenlegi dolgozói a Kálmán Imre Kulturális Központban.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából az ünnepségen két olyan dolgozót köszöntöttek, akik közel öt évtizede lépték át a Kórház bejáratát. Dr. Inczeffy István főigazgató díszoklevelet és kitüntetést adott át Lengyelné Bencze Zsuzsannának a kórház és a betegek érdekében tanúsított munkájáért. Lengyelné Bencze Zsuzsanna 1968-tól dolgozott a városi ügyeleten, majd a bőr- és nemi beteg gondozóban, később a fizioterápián. 1982-ben az Egészségügyi Főiskola intézetvezető képző szakán szerzett oklevelet. 1984-96 között a Bányász Szanatórium vezető ápolója volt, majd a foglalkozás-egészségügyi szakrendelésen dolgozott.

A Siófoki Kórház-Rendelőintézet fennállásának 50. évfordulója alkalmából az ünnepségen elismerésben részesült dr. Tivadar János. A Pécsi Orvosi Egyetem általános orvostudományi karán végzett orvosdoktor első munkahelye az egyetem elvégzése után 1969. október 1-jén a Siófoki Kórház szülészeti- nőgyógyászati osztálya lett. Dr. Tivadar János 1973-ban szakvizsgázott, és több mint tíz éven keresztül osztályvezető helyettesi feladatokat látott el. 50 éve áll szó szerint éjjel-nappal osztálya és a betegek rendelkezésére.

Az elismerések átadása előtt a jubileumi ünnepségen dr. Inczeffy István, a Siófoki Kórház-Rendelőintézet főigazgatója köszöntötte a megjelent egykori és jelenlegi kórházi dolgozókat, vendégeket.

- Napjainkban meghatározó helyet foglal el a terület betegeinek gyógyításában az 1968-ban létesült intézményünk, mely egy idős Siófok várossá avatásával. Kórházunk 50 éve végzi a Balaton déli partjának Balatonvilágostól Fonyódig terjedő szakaszán, és Somogy megye további hozzárendelt településein élőknek, valamint a szabadságukat itt töltő turisták és idényjellegű munkavállalók egészségügyi ellátását. A kórház osztálystruktúrája, ágyszáma, diagnosztikus szolgáltatásai, a járóbeteg-szakrendelések rendelkezésre állása leképezi a terület lakosságának szükségleteit, biztosítja a nyári időszakban ideiglenesen itt tartózkodó bel- és külföldi turisták magas színvonalú szakmai ellátását. Jelenleg 327 ágyon, több mint 700 dolgozóval, 9 fekvőbeteg osztályon, 15 szakmában, illetve 787 heti szakorvosi és 180 heti nem szakorvosi óraszámmal biztosítja a térség lakosai részére a fekvő- és járóbeteg-ellátást – számolt be a kórház jelenlegi helyzetéről a főigazgató, aki az elmúlt 50 év fejlesztéseiről, az osztályok korszerűsítéseiről, új osztályok kialakításáról is beszélt.  

2005-ben Siófok Város Kórház-Rendelőintézete elnyerte „Az év kórháza” címet. 2006-ban az intézmény a déli Balaton-part és észak Somogy lakosságának folyamatos ellátását biztosító súlyponti kórháza lett. 2012-ben megkezdődött az egészségügy rendszerszintű átalakítása. A struktúraátalakítás a Siófoki Kórházat is érintette. 2012. május 1. napjától az intézmény állami tulajdonba került, fenntartója a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Szervezeti- és Minőségfejlesztési Intézet lett, amely a tulajdonosi jogokat gyakorolja. A kórház neve 2012. május 1. napjától Siófoki Kórház-Rendelőintézet, melynek a struktúrája is megváltozott.

Dr. Inczeffy István 2013-ban került egy elhivatott menedzsment élére azzal a céllal, hogy elődei eredményeit tisztelve egy biztos szakmai és gazdasági alapokon álló, fejlődésorientált, beteg-centrikus egészségügyi ellátást biztosítsanak itt, a Balaton déli partján, Siófokon.

- 50 év alatt a kórház dolgozóinak elhivatottsága példaértékű volt, szakmai felkészültségük és hivatástudatuk segítségével felépült egy magas színvonalú beteg-centrikus ellátás, melynek alapját a stabilitás, a kiszámíthatóság és a hitelesség alkotja. Ezt hozták létre elődeink, ezt szilárdítjuk mi, akik most dolgozunk, tettük ezt azért, hogy utódaink olyan tisztelettel emlékezzenek ránk, mint ahogy mi tesszük ezt a mai napon. Hogy is lehetne összefoglalni az elmúlt évtizedeket? Miért tudott a Siófoki Kórház megmaradni, fejlődni, mindig megvalósítható célokat kitűzni? Miért tudtunk a magyar egészségügyi ellátás palettáján stratégiailag meghatározó szerepet vállalni? Mert soha nem akartunk nagyobbak lenni, mint szükséges, és nem akartunk többet tenni, mint lehetséges. Ez a kórházunk küldetése. Tudjuk, hogy még rengeteg tennivalónk van, tisztán látjuk feladatainkat, és megteszünk mindent, hogy továbbra is a térség meghatározó intézménye maradjunk – mondta el dr. Inczeffy István.

Dr. Gajdácsi József az Egészségbiztosítási Alap működtetéséért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy az elmúlt 50 évben a kórház jelentős fejlődésen ment keresztül, és egyre inkább megtalálta szerepét a hazai egészségügyi ellátásban.

- A Siófoki Kórháznak meghatározó funkciója van a megyei integrált egészségügyi ellátásban, a járó-beteg szakellátás és a fekvőbeteg szakellátás biztosításában is. 2012 májusa óta állami fenntartásban van, és így állami garanciával, stabil háttérrel működik. Ennek bizonyítéka, hogy a szerződésben foglalt finanszírozáson felül a szaktárca az elmúlt ciklusban a kórház kiegyensúlyozott működésére 265 millió forintot, vis major keretből közel 57 millió forintot, év végi extra támogatásból több mint 96 millió forintot, azaz összesen közel 1 milliárd forintot fordított. Az elmúlt ciklus eredményeit tekintve a korszerű ellátási feltételek megvalósítására, a sürgősségi ellátás fejlesztésére, energetikai fejlesztésekre, illetve a humán erőforrás továbbképzésre 8 sikeres uniós pályázat keretein belül közel 4,3 milliárd forint forrást fordított – A helyettes államtitkár az infrastrukturális fejlesztések mellett a felkészült orvosokat, ápolókat és kórházi dolgozókat is kiemelte, akik számára elindította a kormány a béremelési folyamatot.

- Egy olyan intézményt ünnepelhetünk a mai napon, amely az elmúlt 50 esztendőben bizonyította azt, hogy megérte a sok küzdelem, megérte a mindennapi kitartás, a kihívásokkal való szembenézés. 5 évtizeddel a megalapítása óta kijelenthetjük, hogy egy hiánypótló szolgáltatásokat nyújtó egészségügyi intézményként, a Balaton déli partjának egészségügyi bástyájaként funkcionál – hangzott Witzmann Mihály országgyűlési képviselő beszéde, aki szerint a jubileum a számvetésre is alkalmas, hogy értékeljük, vizsgáljuk a múltat, elemezzük a jelen lehetőségeit és új célokat tűzzünk ki.

- 1980. október 1-jével kineveztek a Siófoki Kórház sebészeti osztályának élére. Jól működő intézménybe kerültem, ahol nagyszerű, elkötelezett emberekkel találkoztam – emlékezett vissza dr. Farkas Sándor nyugalmazott sebész főorvos a Siófoki Kórházban eltöltött éveire, majd olyan dokumentumokból idézett, melyek az egykori állapotokat, a fejlesztések igényét mutatták be, melyek eredményei ma is látszódnak. A nyugalmazott sebész főorvos kinevezése után a kórház akkori igazgatójának írt leveléből például kiemelte, a traumatológia vonatkozásában Siófok az ország legexponáltabb helye volt. Dr. Farkas Sándor fogalmazta meg azt az igényt, hogy a sebészeti ambulancia számára biztosítsanak a mentők által jól megközelíthető helyiséget az intézmény földszintjén. 13 év múlva teljesült ez az igény, és az akkor létrejött sebészeti ambulancia lett a csírája a múlt évben átadott sürgősségi osztálynak.

A sebész főorvos az intenzív osztály halaszthatatlan kialakítására is kérvényt nyújtott be, melynek megindulásával a halálozás száma is csökkent.

„1981-ben a kórház ágyainak száma télen elegendő, nyáron jellemző a túlzsúfoltság” – idézte dr. Farkas Sándor, aki szerint a problémák akkor oldódtak meg, amikor megépült a kórház új szárnya, melyben a sebészeti osztálynak is jutott hely, és ez az ágyszám bővülés tette lehetővé a traumatológia részleg kialakítását 1991-ben.

A traumatológia műszerpark felújítása és fejlesztése stratégiai kérdés volt.

- Külön öröm a számomra, amikor manapság az egykor általam valósággal kierőszakolt artroszkópos eszköztár mindennapos használatát látom a központi műtőben. Ez a műszerpark ma a központi műtő leggyakrabban használt műszerparkjának számít. Ugyanez az érzés fog el a baleseti sebészek folyamatos jelenlétének láttán, illetve a nagyszerű sportsebészeten járva is.

Az általam szükségesnek tartott endoszkópia szintén méltó helyet kapott a kórházban – emelte ki dr. Farkas Sándor.  

Az 50. jubileumát ünneplő Siófoki Kórház-Rendelőintézet egykori és jelenlegi dolgozóit a Balaton Táncegyüttes ünnepi műsorával köszöntötte. A Siófok 50 – Pillanatképek a város életéből című kiállítás sorozat részeként a Siófoki Kórház elmúlt 50 évét bemutató fotókiállítás nyílt a Kálmán Imre Kulturális Központ előcsarnokában.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »

Látványos prológgal rajtolt Siófokon a Tour de Hongrie

2018. 08. 22.

Augusztus 14-én Siófokon rendezték meg a 39. Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpárverseny látványos prológját.
Részletek »

Megyei strandfoci bajnokság

2018. 08. 19.

Megyei strandfoci bajnokság
Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a siófoki MLSZ Beach Arénában a leány U16-os megyei bajnokság, 5 csapat részvételével.
Részletek »

Balaton-trófea

2018. 08. 19.

Balaton-trófea
Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton-trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »

Kosártábor

2018. 08. 18.

Kosártábor
Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.
Részletek »

Balaton Trófea

2018. 07. 28.

Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton Trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »
Még több sport cikk