Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Tömeges izomnövekedés Siófokon

Magazin

Tömeges izomnövekedés Siófokon

Augusztus első hétvégéjén hetedik alkalommal rendezték meg a siófoki Plázson a nyár legizgalmasabb testépítő és fitness programját, a...

Kultúra

Káprázat a parkban

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Hír 2018. 04. 24.

A nyár a Balatonnál készül

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Gasztronómiáról, turizmusról, szálláshelyekről és képzésről tartottak sajtótájékoztatót balatoni szakemberek a Siófoki Szakképzési Centrum által szervezett kötetlen sajtóreggeli keretében a Mandara Café & Lounge-ban április 20-án.

A nyár a Balatonnál készül címmel a gasztronómiai, a turizmus és a képzés is szerepet kapott azon a sajtótájékoztatón, mely komplex módon közelítette meg a szezonra való felkészülést.

A Siófoki Szakképzési Centrum rendezvényének vendégeként, elsőként Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök Étterem tulajdonosa beszélt az egész éven át nyitva tartó minőségi vendéglátóhelyekről és az egyre inkább előtérbe kerülő tó környéki borvidékekről.

- Ma már legalább tíz olyan helyet tudunk a Balatonnál ajánlani, amelyek egész évben nyitva vannak és megtalálták arculatukat. A régióban nagyon fontos, hogy egyedi arculattal rendelkezzünk, mert ezzel tudunk vendégeket vonzani, ezzel tudjuk a térséget olyan pozícióba hozni, hogy érdemes legyen ide jönni egész évben. A borturizmus és a gasztronómiai turizmus egyre nagyobb teret nyer itt a Balatonnál. Meggyőződésem, hogy ez még kiaknázatlan lehetőség. Egyre több a helyi termelő, akikkel a helyi éttermek együtt dolgoznak, egyre több az olyan gazda, aki kifejezetten azért alapít vállalkozást, hogy a helyi piacoknak szállítson – mondta el Csapody Balázs.

Mihók Tamás, a sajtóeseménynek otthont adó Mala Garden **** Superior Hotel és Étterem tulajdonosa szerint még mindig sok tennivaló van azon a téren, hogy a minőségi vendégeket meg lehessen szólítani.

- Ehhez részben szükség van arra is, hogy ne egy séma szerint nyíljanak új szálláshelyek, a vendégek azt érezzék, mintha kicsit elutaztak volna külföldre. Egy szállodában élményt árulunk, amihez hozzátartozik a gasztronómián, a dizájnon, a kényelmen, a figyelmes kiszolgáláson kívül az is, hogy tudjunk ajánlani olyan új dolgokat, amivel színesítjük a vendég néhány napját, hetét, hogy úgy távozzon szállodánkból, hogy ez a pár nap egy jó élmény volt. Nem hiszek abban, hogy a vendéget bent kell tartani a szállodában, mi arra törekszünk, hogy azokra a gasztronómiai helyekre, vagy akár sportlétesítményekre, amelyekről úgy gondoljuk, hogy színvonalasak, azokra felhívjuk a vendégek figyelmét – vallja Mihók Tamás.

- Ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást tudjanak nyújtani akár a szállásadók, akár az éttermek, ahhoz komolyan képzett, nyelveket beszélő, a szakmájukban kiválóan dolgozni tudó szakemberekre van szükség – tette hozzá Molnár Attila, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgatója, aki szerint a képzések terén alkalmazkodni kell a helyi adottságokhoz is. Erre kiváló példa a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével szeptembertől elinduló hajós technikus képzés.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója az „előre menekülés” elvét vallja, mely szerint olyan irányba próbálnak elmozdulni, például a szakácsképzés terén, ami állandó minőségi szint megtartását eredményezi, és vonzóvá tudja tenni ezeket a szakmákat.

- Több mint 30 millió forintból újítjuk fel a Szinbád tanéttermünket, és megpróbáljuk olyanná varázsolni, amely a minőségi környezetet már a gyakorlati képzőhelyen megmutatja a diákoknak. A mi oldalunkon egyszerre van jelen a túlképzés, a túlkínálat, meg a munkaerőhiány is. Általában 30-35 fős osztályokban tanítjuk a szakács szakmát, de ebből a 30 diákból jó, ha 3-4 lesz olyan, akit érdekel a szakma, van hozzá tehetsége, fogékony a minőségi irányvonalak megtartására és használható munkaerőt fog jelenteni – beszélt a szakácsképzésről a főigazgató.

- Az egyik legfontosabb, amit a diákoknak át kell adnunk, az értékközpontúság. Nem szabad az új gasztronómiai vonulat oltárán feláldozni a régi értékeket. Körömpörköltöt is ugyanúgy el kell tudnia ma készíteni egy magyar szakács tanulónak, mint jóval a bonyolultabb ételeket. Ehhez a technikai feltételek mellett olyan, állami továbbképzésben részt vevő szakoktató gárdát kell biztosítanunk, akik haladnak a korral, de a magyar hagyományokat is ápolják. Fontos szempont a diákok helyi minőségi alapanyagokkal való megismertetése, és a tanulókat arra is meg kell tanítani, hogy hogyan lehet újragondolni a hagyományos magyar ételeket – mondta el Szamosi Lóránt, aki szerint már az iskolarendszerű képzésben tudatosítani kell a diákokban, hogy a legjobb módja az érvényesülésnek itthon van.

Csapody Balázs a Kormány Kisfaludy szálláshely fejlesztési programjáról is beszámolt, mely által megjelennek majd a minőségi szálláshelyek a Balatonnál. A fejlesztési program bővítéseként hamarosan meghirdethetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot.

- A Pannon Gasztronómiai Akadémia jelenleg tárgyalásban van a Kormányzattal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, és várhatóan meghirdetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot, ami arról fog szólni, hogy az éttermek a konyhatechnológiájukat, a vendégfogadási körülményeiket, a saját arculatukat úgy kidolgozzák, hogy az nemzetközi mércével is mérhető legyen – emelte ki Csapody Balázs.

A szakemberek szerint a Balatonnál fontos, hogy ne csak egy-egy területre helyezzék a hangsúlyt, hanem megtalálják a gasztronómia, a turizmus és a szakképzés összefüggéseit.  

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Újdonságok a jubileumi évben

2018. 08. 13.

A jubileumi év nem csak a rendezvényekben hoz sok újdonságot, de Siófok marketing kommunikációs felületei is megújulnak.
Részletek »

Tömeges izomnövekedés Siófokon

2018. 08. 06.

Tömeges izomnövekedés Siófokon
Augusztus első hétvégéjén hetedik alkalommal rendezték meg a siófoki Plázson a nyár legizgalmasabb testépítő és fitness programját, a Scitec Muscle Beach-et. A gyönyörű helyszín, a szikrázó napsütés és a Balaton mellett a Team Scitec tagjai és sztárvendégek várták három napon át a sport és a nyár szerelmeseit.
Részletek »

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

A félmilliomodik utas

2018. 08. 07.

A félmilliomodik utas
Siófokon köszöntötte a BAHART az idei félmilliomodik személyhajó utasát. A főidényi hajózási szezon idén egészen augusztus 26-ig tart a sűrített menetrendi járatokkal, valamint a színes séta- és programhajó kínálattal
Részletek »

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai