Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

Magazin

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja...

A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19....

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte...

A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.

Strandfoci sikerek

Sport

Strandfoci sikerek

Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Hír 2018. 04. 24.

A nyár a Balatonnál készül

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Gasztronómiáról, turizmusról, szálláshelyekről és képzésről tartottak sajtótájékoztatót balatoni szakemberek a Siófoki Szakképzési Centrum által szervezett kötetlen sajtóreggeli keretében a Mandara Café & Lounge-ban április 20-án.

A nyár a Balatonnál készül címmel a gasztronómiai, a turizmus és a képzés is szerepet kapott azon a sajtótájékoztatón, mely komplex módon közelítette meg a szezonra való felkészülést.

A Siófoki Szakképzési Centrum rendezvényének vendégeként, elsőként Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök Étterem tulajdonosa beszélt az egész éven át nyitva tartó minőségi vendéglátóhelyekről és az egyre inkább előtérbe kerülő tó környéki borvidékekről.

- Ma már legalább tíz olyan helyet tudunk a Balatonnál ajánlani, amelyek egész évben nyitva vannak és megtalálták arculatukat. A régióban nagyon fontos, hogy egyedi arculattal rendelkezzünk, mert ezzel tudunk vendégeket vonzani, ezzel tudjuk a térséget olyan pozícióba hozni, hogy érdemes legyen ide jönni egész évben. A borturizmus és a gasztronómiai turizmus egyre nagyobb teret nyer itt a Balatonnál. Meggyőződésem, hogy ez még kiaknázatlan lehetőség. Egyre több a helyi termelő, akikkel a helyi éttermek együtt dolgoznak, egyre több az olyan gazda, aki kifejezetten azért alapít vállalkozást, hogy a helyi piacoknak szállítson – mondta el Csapody Balázs.

Mihók Tamás, a sajtóeseménynek otthont adó Mala Garden **** Superior Hotel és Étterem tulajdonosa szerint még mindig sok tennivaló van azon a téren, hogy a minőségi vendégeket meg lehessen szólítani.

- Ehhez részben szükség van arra is, hogy ne egy séma szerint nyíljanak új szálláshelyek, a vendégek azt érezzék, mintha kicsit elutaztak volna külföldre. Egy szállodában élményt árulunk, amihez hozzátartozik a gasztronómián, a dizájnon, a kényelmen, a figyelmes kiszolgáláson kívül az is, hogy tudjunk ajánlani olyan új dolgokat, amivel színesítjük a vendég néhány napját, hetét, hogy úgy távozzon szállodánkból, hogy ez a pár nap egy jó élmény volt. Nem hiszek abban, hogy a vendéget bent kell tartani a szállodában, mi arra törekszünk, hogy azokra a gasztronómiai helyekre, vagy akár sportlétesítményekre, amelyekről úgy gondoljuk, hogy színvonalasak, azokra felhívjuk a vendégek figyelmét – vallja Mihók Tamás.

- Ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást tudjanak nyújtani akár a szállásadók, akár az éttermek, ahhoz komolyan képzett, nyelveket beszélő, a szakmájukban kiválóan dolgozni tudó szakemberekre van szükség – tette hozzá Molnár Attila, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgatója, aki szerint a képzések terén alkalmazkodni kell a helyi adottságokhoz is. Erre kiváló példa a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével szeptembertől elinduló hajós technikus képzés.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója az „előre menekülés” elvét vallja, mely szerint olyan irányba próbálnak elmozdulni, például a szakácsképzés terén, ami állandó minőségi szint megtartását eredményezi, és vonzóvá tudja tenni ezeket a szakmákat.

- Több mint 30 millió forintból újítjuk fel a Szinbád tanéttermünket, és megpróbáljuk olyanná varázsolni, amely a minőségi környezetet már a gyakorlati képzőhelyen megmutatja a diákoknak. A mi oldalunkon egyszerre van jelen a túlképzés, a túlkínálat, meg a munkaerőhiány is. Általában 30-35 fős osztályokban tanítjuk a szakács szakmát, de ebből a 30 diákból jó, ha 3-4 lesz olyan, akit érdekel a szakma, van hozzá tehetsége, fogékony a minőségi irányvonalak megtartására és használható munkaerőt fog jelenteni – beszélt a szakácsképzésről a főigazgató.

- Az egyik legfontosabb, amit a diákoknak át kell adnunk, az értékközpontúság. Nem szabad az új gasztronómiai vonulat oltárán feláldozni a régi értékeket. Körömpörköltöt is ugyanúgy el kell tudnia ma készíteni egy magyar szakács tanulónak, mint jóval a bonyolultabb ételeket. Ehhez a technikai feltételek mellett olyan, állami továbbképzésben részt vevő szakoktató gárdát kell biztosítanunk, akik haladnak a korral, de a magyar hagyományokat is ápolják. Fontos szempont a diákok helyi minőségi alapanyagokkal való megismertetése, és a tanulókat arra is meg kell tanítani, hogy hogyan lehet újragondolni a hagyományos magyar ételeket – mondta el Szamosi Lóránt, aki szerint már az iskolarendszerű képzésben tudatosítani kell a diákokban, hogy a legjobb módja az érvényesülésnek itthon van.

Csapody Balázs a Kormány Kisfaludy szálláshely fejlesztési programjáról is beszámolt, mely által megjelennek majd a minőségi szálláshelyek a Balatonnál. A fejlesztési program bővítéseként hamarosan meghirdethetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot.

- A Pannon Gasztronómiai Akadémia jelenleg tárgyalásban van a Kormányzattal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, és várhatóan meghirdetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot, ami arról fog szólni, hogy az éttermek a konyhatechnológiájukat, a vendégfogadási körülményeiket, a saját arculatukat úgy kidolgozzák, hogy az nemzetközi mércével is mérhető legyen – emelte ki Csapody Balázs.

A szakemberek szerint a Balatonnál fontos, hogy ne csak egy-egy területre helyezzék a hangsúlyt, hanem megtalálják a gasztronómia, a turizmus és a szakképzés összefüggéseit.  

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »

Látványos prológgal rajtolt Siófokon a Tour de Hongrie

2018. 08. 22.

Augusztus 14-én Siófokon rendezték meg a 39. Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpárverseny látványos prológját.
Részletek »

Megyei strandfoci bajnokság

2018. 08. 19.

Megyei strandfoci bajnokság
Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a siófoki MLSZ Beach Arénában a leány U16-os megyei bajnokság, 5 csapat részvételével.
Részletek »

Balaton-trófea

2018. 08. 19.

Balaton-trófea
Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton-trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »

Kosártábor

2018. 08. 18.

Kosártábor
Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.
Részletek »

Balaton Trófea

2018. 07. 28.

Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton Trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »
Még több sport cikk