Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

Magazin

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki...

Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.

Síkból a térbe

Kultúra

Síkból a térbe

A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt...

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

Sport

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki...

Balaton

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által...

Hír 2018. 04. 24.

A nyár a Balatonnál készül

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Gasztronómiáról, turizmusról, szálláshelyekről és képzésről tartottak sajtótájékoztatót balatoni szakemberek a Siófoki Szakképzési Centrum által szervezett kötetlen sajtóreggeli keretében a Mandara Café & Lounge-ban április 20-án.

A nyár a Balatonnál készül címmel a gasztronómiai, a turizmus és a képzés is szerepet kapott azon a sajtótájékoztatón, mely komplex módon közelítette meg a szezonra való felkészülést.

A Siófoki Szakképzési Centrum rendezvényének vendégeként, elsőként Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a Kistücsök Étterem tulajdonosa beszélt az egész éven át nyitva tartó minőségi vendéglátóhelyekről és az egyre inkább előtérbe kerülő tó környéki borvidékekről.

- Ma már legalább tíz olyan helyet tudunk a Balatonnál ajánlani, amelyek egész évben nyitva vannak és megtalálták arculatukat. A régióban nagyon fontos, hogy egyedi arculattal rendelkezzünk, mert ezzel tudunk vendégeket vonzani, ezzel tudjuk a térséget olyan pozícióba hozni, hogy érdemes legyen ide jönni egész évben. A borturizmus és a gasztronómiai turizmus egyre nagyobb teret nyer itt a Balatonnál. Meggyőződésem, hogy ez még kiaknázatlan lehetőség. Egyre több a helyi termelő, akikkel a helyi éttermek együtt dolgoznak, egyre több az olyan gazda, aki kifejezetten azért alapít vállalkozást, hogy a helyi piacoknak szállítson – mondta el Csapody Balázs.

Mihók Tamás, a sajtóeseménynek otthont adó Mala Garden **** Superior Hotel és Étterem tulajdonosa szerint még mindig sok tennivaló van azon a téren, hogy a minőségi vendégeket meg lehessen szólítani.

- Ehhez részben szükség van arra is, hogy ne egy séma szerint nyíljanak új szálláshelyek, a vendégek azt érezzék, mintha kicsit elutaztak volna külföldre. Egy szállodában élményt árulunk, amihez hozzátartozik a gasztronómián, a dizájnon, a kényelmen, a figyelmes kiszolgáláson kívül az is, hogy tudjunk ajánlani olyan új dolgokat, amivel színesítjük a vendég néhány napját, hetét, hogy úgy távozzon szállodánkból, hogy ez a pár nap egy jó élmény volt. Nem hiszek abban, hogy a vendéget bent kell tartani a szállodában, mi arra törekszünk, hogy azokra a gasztronómiai helyekre, vagy akár sportlétesítményekre, amelyekről úgy gondoljuk, hogy színvonalasak, azokra felhívjuk a vendégek figyelmét – vallja Mihók Tamás.

- Ahhoz, hogy minőségi szolgáltatást tudjanak nyújtani akár a szállásadók, akár az éttermek, ahhoz komolyan képzett, nyelveket beszélő, a szakmájukban kiválóan dolgozni tudó szakemberekre van szükség – tette hozzá Molnár Attila, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgatója, aki szerint a képzések terén alkalmazkodni kell a helyi adottságokhoz is. Erre kiváló példa a Siófoki Szakképzési Centrum és a Balatoni Hajózási Zrt. szakmai együttműködésével szeptembertől elinduló hajós technikus képzés.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója az „előre menekülés” elvét vallja, mely szerint olyan irányba próbálnak elmozdulni, például a szakácsképzés terén, ami állandó minőségi szint megtartását eredményezi, és vonzóvá tudja tenni ezeket a szakmákat.

- Több mint 30 millió forintból újítjuk fel a Szinbád tanéttermünket, és megpróbáljuk olyanná varázsolni, amely a minőségi környezetet már a gyakorlati képzőhelyen megmutatja a diákoknak. A mi oldalunkon egyszerre van jelen a túlképzés, a túlkínálat, meg a munkaerőhiány is. Általában 30-35 fős osztályokban tanítjuk a szakács szakmát, de ebből a 30 diákból jó, ha 3-4 lesz olyan, akit érdekel a szakma, van hozzá tehetsége, fogékony a minőségi irányvonalak megtartására és használható munkaerőt fog jelenteni – beszélt a szakácsképzésről a főigazgató.

- Az egyik legfontosabb, amit a diákoknak át kell adnunk, az értékközpontúság. Nem szabad az új gasztronómiai vonulat oltárán feláldozni a régi értékeket. Körömpörköltöt is ugyanúgy el kell tudnia ma készíteni egy magyar szakács tanulónak, mint jóval a bonyolultabb ételeket. Ehhez a technikai feltételek mellett olyan, állami továbbképzésben részt vevő szakoktató gárdát kell biztosítanunk, akik haladnak a korral, de a magyar hagyományokat is ápolják. Fontos szempont a diákok helyi minőségi alapanyagokkal való megismertetése, és a tanulókat arra is meg kell tanítani, hogy hogyan lehet újragondolni a hagyományos magyar ételeket – mondta el Szamosi Lóránt, aki szerint már az iskolarendszerű képzésben tudatosítani kell a diákokban, hogy a legjobb módja az érvényesülésnek itthon van.

Csapody Balázs a Kormány Kisfaludy szálláshely fejlesztési programjáról is beszámolt, mely által megjelennek majd a minőségi szálláshelyek a Balatonnál. A fejlesztési program bővítéseként hamarosan meghirdethetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot.

- A Pannon Gasztronómiai Akadémia jelenleg tárgyalásban van a Kormányzattal és a Magyar Turisztikai Ügynökséggel, és várhatóan meghirdetik a Kisfaludy étteremfejlesztési programot, ami arról fog szólni, hogy az éttermek a konyhatechnológiájukat, a vendégfogadási körülményeiket, a saját arculatukat úgy kidolgozzák, hogy az nemzetközi mércével is mérhető legyen – emelte ki Csapody Balázs.

A szakemberek szerint a Balatonnál fontos, hogy ne csak egy-egy területre helyezzék a hangsúlyt, hanem megtalálják a gasztronómia, a turizmus és a szakképzés összefüggéseit.  

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

2018. 05. 08.

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon
Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.
Részletek »

Álláskereső RapidRandi

2018. 05. 06.

Álláskereső RapidRandi
Konkrét állásajánlatokkal térhettek haza azok a fiatalok, akik részt vettek a siófoki Plázson megrendezett Álláskereső RapidRandin. 300 nyitott pozíció várta a vendéglátásban és turizmusban elhelyezkedni vágyókat.
Részletek »

Hétköznapi hőseink képekben

2018. 04. 28.

A tűzoltók és a rendőrök munkáját, valamint Siófok 50. évfordulója alkalmából a város nevezetességeit ábrázolták alkotásaikon azok a gyerekek, akik részt vettek a Siófoki Rendőrkapitányság Nyugdíjas Egyesületének II. Gyermekrajz pályázatán.
Részletek »

Nosztalgikus klubtalálkozó

2018. 04. 26.

Nosztalgikus klubtalálkozó
Egykori kórházi és MAHART-os klubtagok emlékeztek vissza az 1970-es évektől a ’80-as évek végéig tartó sokrétű, változatos programokban gazdag klubéletre.
Részletek »
Még több magazin cikk

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »

Negyedmillió kiscsukával gyarapszik a Balaton halállománya

2018. 04. 28.

Kétszázötvenezer kiscsuka kezdheti meg új életét ezekben a napokban a Balatonban – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.
Részletek »

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

2018. 04. 27.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!
Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a vendéglátásban. Az Álláskereső RapidRandi összehozza a munkaadókat a leendő munkavállalókkal, így akár egyetlen nap alatt megoldódhat a nyári munka kérdése.
Részletek »

Nyitott Balaton: Boldog Békeidők, Piknik a Parton, pecsételés két keréken

2018. 04. 27.

Április 27-e és május 27-e között rendezik meg az idei Nyitott Balaton akciót, ahol rengeteg izgalmas kalanddal, például vártámadással várják az érdeklődőket, de a nyugalmasabb időtöltésre vágyók is találnak maguknak programot, például a Boldog Békeidők rendezvényen. A haspártiak Palacsintafesztiválon vagy a Piknik a Parton rendezvényen töltődhetnek fel élményekkel és kalóriákkal.
Részletek »

Ingatlan.com: 15-20 százalékot drágultak a Balaton környéki ingatlanok

2018. 04. 22.

Körülbelül 15-20 százalékot drágultak a Balaton környékén található ingatlanok – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Részletek »

A Balaton közepére is épül viharjelző

2018. 04. 21.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) nyílt közbeszerzésen keres szállítót 22 balatoni viharjelző berendezésre, ezek közül három a tó közepén működik majd – a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Részletek »

A Balatonon tesztelik az első sorozatgyártásra szánt elektromos jet-skit

2018. 04. 20.

A Balatonon tesztelik az első sorozatgyártásra szánt elektromos jet-skit
Az e-autók után itt a magyar e-jetski. Már a Balaton tesztelik a Narke Electrojet prototípusát, amely a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai