Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

Magazin

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki...

Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.

Síkból a térbe

Kultúra

Síkból a térbe

A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt...

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

Sport

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki...

Balaton

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által...

Hír 2018. 05. 14.

Siófoki Rendőrkapitányság beszámoló a szezonfelkészülésről

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki Rendőrkapitányság 2018. évre kitűzött legfőbb stratégiai célja a lakosság szubjektív közbiztonságérzetének további növelése, amelyet fokozott, koncentrált közterületi jelenléttel, a társhatóságok (városőrség, polgárőrség) intenzívebb bevonásával, a rendészeti és bűnügyi szolgálati ágak szorosabb együttműködésével, a bűncselekmények elkövetésének megelőzésével, azon belül is a közterületen elkövetett és a kiemelt bűncselekmények számának további csökkentésével kíván biztosítani.

Stratégiai cél a vagyon elleni bűncselekmények - főként a betöréses lopás, lakásbetörés, besurranás, strandlopás, zseblopás bűncselekmények - elkövetőivel szembeni hatékonyabb fellépés. 2018. évben Siófok városában továbbra is kihasználva a térfigyelő kamerarendszer előnyeit, a rendőrség fokozni kívánja a bűncselekmények megelőzését, az elkövetők kiszűrését, elfogását, a közterület nagyobb hatásfokú védelmét.

- Rendőr szakmai szemmel azt mondom, hogy Siófok városa nem keveset tett a biztonság érdekében. Erre a rendőrség egyedül nem képes. Ezzel a térfigyelő rendszerrel az ügyészség és a bíróság véleménye szerint kristálytiszta minőségű felvételeket tudnak a tárgyalásokon bemutatni, gyorsabban, hatékonyabban tudják az itt bűncselekményt elkövető személyeket elítélni. Azt gondolom, hogy egy ilyen fejlesztésnek soha nem lehet vége, de ha visszatekintünk pár évre visszamenőleg jelen pillanatban olyan szinten lezártuk a várost és olyan szinten látunk mindent, hogy szinte majdnem minden esetben használjuk a térfigyelő kamera képeket és elemzéseket. Pozitív hozzáállást látunk a város részéről a kamerák karbantartásával, áthelyezésével kapcsolatban is – mondta el az áprilisi képviselő testületi ülésen Szijártó István ezredes, a Somogy Megyei rendőrfőkapitány helyettese.

A Siófoki Rendőrkapitányság éves beszámolója alapján 2017. évben is igyekezett fenntartani a város területén és az illetékességi terület két járásának összes településén a közrendet és a közbiztonságot, aminek köszönhetően szélsőséges közbiztonsági esemény, büntetőjogi és morális szempontból kiemelt súlyúnak tekinthető bűncselekmény nem történt. A város közbiztonsági helyzete nagymértékben javult, nem volt bűnözési hullám, nem voltak kimagasló bűnügyi eseményeket mutató időszakok, és nem történt olyan bűncselekmény, ami a lakosság körében indokoltan riadalmat, félelmet, vagy a közösségek közötti feszültséget okozhatott volna.

2017. évben a rendőrkapitányság területén a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma jelentősen, 23 százalékkal csökkent az előző évhez képest. Siófok város vonatkozásában a rendőri eljárásban regisztrált bűncselekmények száma tavaly 964 volt, amely az előző évhez viszonyítva csökkenő tendenciát mutat.

A rendőri eljárásban regisztrált közterületen elkövetett bűncselekmények száma, valamint a kiemelten kezelt bűncselekmények száma Siófok város területén emelkedést mutat. A rablás bűncselekmény száma nőtt, garázdaság bűncselekmények száma a korábbi évhez viszonyítva csökkent. A vagyon elleni bűncselekmények közül kiemelendő a lopás bűncselekmény 2017. évi alakulása, melynek száma a tavalyi évhez képest emelkedett, a lakásbetörések száma azonban csökkent.

- Tavaly ősszel a helyi lakásbetöréssel foglalkozó személyeket sikerült kivonni a területről, így egy kicsi előnnyel tudjuk kezdeni a nyarat – tette hozzá a beszámolóhoz Szijártó István ezredes.

A rendőrfőkapitány helyettes szerint a legnehezebb terület és a legkomolyabb kihívás a jövőben a közlekedési balesetek visszaszorítása lesz.

A rendőrkapitányság illetékességi területén 2017. évben 141 személyi sérüléses baleset történt, amely 34,28%-os emelkedést jelent a 2016. évben bekövetkezett 105 esettel szemben. Ezek közül halálos kimenetelű baleset 2 volt, az előző év 4 hasonló balesetével szemben.

A személyi sérüléses balesetekben megsérült személyek száma 29,14 százalékkal növekedett. Az ittasan balesetet okozók aránya csökkent, 2017-ben 141 balesetből 13 személy volt ittasan balesetet okozó. A balesetek legfőbb oka továbbra is az elsőbbségi joggal kapcsolatos szabályok megszegése, a gyorshajtás, a kanyarodási szabályok figyelmen kívül hagyása, követési távolság be nem tartása és az előzés szabályainak be nem tartása. A rendőrkapitányság illetékességi területének járásait összehasonlítva a személyi serüléses balesetek megoszlását tekintve, a Siófoki Járásban 112, míg a Tabi Járásban 29 ilyen típusú baleset történt. Baleseti gócpontok nem alakultak ki, de balesetveszélyes útszakasznak tekinthető a 65-ös számú főútvonal, a 7-es számú főútvonal, illetve a 6505-ös útszakasz.

Az illegális migráció visszaszorítása érdekében a veszélyes útvonalakon folyamatos ellenőrzést hajtott végre a rendőrség, melynek köszönhetően tavaly szeptemberben a NAV munkatársai az M7-es autópályán 10 fő illegális bevándorlót fogtak el.

A közterületek rendje és biztonsága - szakmai, lakossági, önkormányzati visszajelzések alapján - az értékelt időszakban kiegyensúlyozott, szélsőségektől mentes volt. A Siófoki Rendőrkapitányság 2017-ben is törekedett a „Látható Rendőrség” kialakítására, így rendszeresen vezényeltek gyalogos járőr szolgálatot a nagyobb tömegeket vonzó bevásárlóközpontok környékére, valamint a sűrűn látogatott, forgalmasabb város- és településrészekre. Siófokon 2017-ben mozgóőri szolgálatot nem szerveztek, mivel a nyári idegenforgalmi szezonban a turisták által közkedvelt és előszeretettel látogatott területek védelmét a saját, vagy a kapitányságra átrendelt megerősítő erők, a városőrség és a polgárőrség visszatérő járőrözésével biztosították, ezzel is növelve a szórakozni vágyók szubjektív biztonságérzetét.

2017-ben a rendőrkapitányság fő célja volt a lakossági bejelentésekre a lehető legrövidebb időn belüli reagálás, valamint a közterületen szolgálatot ellátó rendészeti, és bűnügyi szolgálati ág szoros együttműködésével a Siófoki Rendőrkapitányság illetékességi területén elkövetett bűncselekmények számának jelentős csökkentése, továbbá a bűncselekmények elkövetőinek minél rövidebb időn belül történő elfogása.

A korábbi évek gyakorlata alapján a nyári idegenforgalmi szezonban jelentős mértékben növelték a közterületi jelenlétet.

A rendőrfőkapitány helyettes a Petőfi sétány helyzetéről is beszámolt, ahol csak a tavalyi idegenforgalmi szezonban 620 ezer ember szórakozott.

- Én nem hallottam olyan bulinegyedről az országban, amely ilyen szintű lefedettségű kamerarendszerrel rendelkezne, mint a siófoki Petőfi sétány. Nem nagyon tapasztaltam még olyan bűncselekményszám esést ilyen típusú tömegrendezvényeknél, amit itt Siófokon közös erővel sikerült megoldani. A tavalyi évre 59-es számra tudtuk minimalizálni a Petőfi sétányon a bűncselekmények számát. A rendőrség ebben csak egy részt vállalt. A tavalyi évben egy eddig nem látott hozzáállást és együttműködést tapasztaltam a szórakozóhely tulajdonosokkal. Idén a teljes idegenforgalmi szezonra a Városőrséggel kiegészülve egy úgynevezett mozgóőr, gyalogos járőr lesz a sétányon, aki a délelőtt 10 és este 10 óra közötti időszakban minden nap a Hajóállomástól az Európa Hotelig fog járőrözni. Gyakorlatilag állandó rendőri jelenlétet fogunk prezentálni, hacsak egy fővel is, a Petőfi sétányra. Péntek és szombat esténként a négyszer két fő nyomozó továbbra is szolgálatot fog teljesíteni – mondta el Szijártó István ezredes.

Tavaly a strandlopások terén is megszűnt az a fajta tömeges elkövetési forma, ami korábban volt. A közrendvédelmi szolgálatteljesítés során a sikeres elővezetések végrehajtásában folyamatos emelkedés tapasztalható, 2017. évben 76,5%-os eredményességet értek el. Tavaly is kiemelt feladat volt a rendezvények biztosítása, melyek során rendkívüli esemény nem történt. Siófok város területén katasztrófa, illetve veszélyhelyzet sem történt.

- Nagyon fontos, hogy a nyár végével sem hagyjuk abba a munkát, hiszen sok nyaraló marad itt ellenőrizetlenül. Erre egy komoly programot dolgoztunk ki nemcsak Siófokon, hanem az összes Balaton parti településen. Volt olyan eset, hogy akár 50 rendőr velem együtt kint volt a közterületen és a nyaralóövezeteket ellenőrizte. Nemcsak autóból és nemcsak gyalogosan, hanem az itt élő külföldi, vagy ide nyugdíjba vonuló állampolgárokat is felkerestük, folyamatosan kapcsolatban álltunk velük. Minden évben változik a bűnözés ezen a területen is. 1-2 évvel ezelőtt minden tavasz úgy kezdődött, hogy sorban álltak a nyaralótulajdonosok az őket ért károk miatt, ez a fajta roham a tavalyi évben csökkent, idén pedig szinte elenyésző volt – hangsúlyozta Szijártó István ezredes.

A bűn- és balesetmegelőzési munka hatékonyabbá tétele érdekében a rendőrkapitányság „COoPeration” névvel kombinált programot indított, melynek sarokpontja a bűn- és balesetmegelőzési feladatok kombinált ellátása az új eszközök használata mellett. Jó tapasztalatot hoztak az újonnan alkalmazott technikai eszközök, a nagyobb létszámú rendezvényekre való alkalmi kitelepülésekről érkezett visszajelzések, valamint a bűnmegelőzési tábornak a hatása a rendőrség tudomására jutott bűncselekmények alacsony szinten való tartásában, mely a 2017-es esztendő leginkább kedvező hatású bűnmegelőzési munkavégzésének bizonyult.

A Siófoki Rendőrkapitányság öt óvodával együttműködve kezdte meg az Ovizsaru program végrehajtását. Az alap és középfokú oktatási intézményekben megtartott növekvő számú előadásokon, kitelepüléseken a balesetmegelőzés ügye minden alkalommal helyt kapott, ahogyan a több korosztályt elérni tudó nagyobb programjaikon is, mint a Denso családi napon, a Balaton Sound fesztiválon, a Nemzeti Regatta Vitorlásversenyen, a Strand fesztiválon vagy a pünkösdi fesztiválon történt kitelepülés alkalmával. A Siófoki Rendőrkapitányság a 2016/17-es és a 2017/18-as tanévben is részt vett „Az iskola rendőre program” végrehajtásában.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

2018. 05. 08.

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon
Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.
Részletek »

Álláskereső RapidRandi

2018. 05. 06.

Álláskereső RapidRandi
Konkrét állásajánlatokkal térhettek haza azok a fiatalok, akik részt vettek a siófoki Plázson megrendezett Álláskereső RapidRandin. 300 nyitott pozíció várta a vendéglátásban és turizmusban elhelyezkedni vágyókat.
Részletek »

Hétköznapi hőseink képekben

2018. 04. 28.

A tűzoltók és a rendőrök munkáját, valamint Siófok 50. évfordulója alkalmából a város nevezetességeit ábrázolták alkotásaikon azok a gyerekek, akik részt vettek a Siófoki Rendőrkapitányság Nyugdíjas Egyesületének II. Gyermekrajz pályázatán.
Részletek »

Nosztalgikus klubtalálkozó

2018. 04. 26.

Nosztalgikus klubtalálkozó
Egykori kórházi és MAHART-os klubtagok emlékeztek vissza az 1970-es évektől a ’80-as évek végéig tartó sokrétű, változatos programokban gazdag klubéletre.
Részletek »
Még több magazin cikk

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »

Negyedmillió kiscsukával gyarapszik a Balaton halállománya

2018. 04. 28.

Kétszázötvenezer kiscsuka kezdheti meg új életét ezekben a napokban a Balatonban – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.
Részletek »

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

2018. 04. 27.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!
Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a vendéglátásban. Az Álláskereső RapidRandi összehozza a munkaadókat a leendő munkavállalókkal, így akár egyetlen nap alatt megoldódhat a nyári munka kérdése.
Részletek »

Nyitott Balaton: Boldog Békeidők, Piknik a Parton, pecsételés két keréken

2018. 04. 27.

Április 27-e és május 27-e között rendezik meg az idei Nyitott Balaton akciót, ahol rengeteg izgalmas kalanddal, például vártámadással várják az érdeklődőket, de a nyugalmasabb időtöltésre vágyók is találnak maguknak programot, például a Boldog Békeidők rendezvényen. A haspártiak Palacsintafesztiválon vagy a Piknik a Parton rendezvényen töltődhetnek fel élményekkel és kalóriákkal.
Részletek »

Ingatlan.com: 15-20 százalékot drágultak a Balaton környéki ingatlanok

2018. 04. 22.

Körülbelül 15-20 százalékot drágultak a Balaton környékén található ingatlanok – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője kedd reggel az M1 aktuális csatornán.
Részletek »

A Balaton közepére is épül viharjelző

2018. 04. 21.

A Rádiós Segélyhívó és Infokommunikációs Országos Egyesület (RSOE) nyílt közbeszerzésen keres szállítót 22 balatoni viharjelző berendezésre, ezek közül három a tó közepén működik majd – a felhívás a Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.
Részletek »

A Balatonon tesztelik az első sorozatgyártásra szánt elektromos jet-skit

2018. 04. 20.

A Balatonon tesztelik az első sorozatgyártásra szánt elektromos jet-skit
Az e-autók után itt a magyar e-jetski. Már a Balaton tesztelik a Narke Electrojet prototípusát, amely a világ első sorozatgyártásra fejlesztett, elektromos meghajtású jet-skije.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai