Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

Magazin

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja...

A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19....

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte...

A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.

Strandfoci sikerek

Sport

Strandfoci sikerek

Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Hír 2018. 05. 20.

Pünkösdi Szezonnyitó a Siófoki Plázson

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Az 50 éves Siófok a hagyományokhoz híven az idei évben is a Pünkösdi hétvégén nyitotta meg a nyári szezont a Nyár Fővárosa Kulcsának átadásával, a Kálmán Imre Emlékplakett és a Pro Turismo díjak kiosztásával. A rendezvény azonban új helyszínt kapott, a Siófoki Plázson négy napon át programok, koncertek és gasztronómiai élmények színesítik a szezonnyitót.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy Siófok városa a Pünkösdi Szezonnyitó alkalmával adja át a Kálmán Imre Emlékplaketteket a Kálmán Imre kultusz népszerűsítése céljából, a művész iránti tisztelet és elkötelezettség bizonyítékaként. A díjat idén Lehoczky Zsuzsa színművésznő vehette át, posztumusz Kálmán Imre Emlékplakettet kapott Honthy Hanna Kossuth-díjas művésznő, operettprimadonna.

Lehoczky Zsuzsa színművésznő élete összefonódott az operettel, a műfaj egyik nagyasszonya lett. Együtt lehetett a színpadon az operett csillagaival Honthy Hannával, Teleki Kamillal, Latabár Kálmánnal. Még 82 évesen is a színpadon van. A siófoki közönség a Csárdáskirálynő, a bárónő és a Mágnás Miska darabokban ismerhette meg. A művészt 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A legrangosabb művészi díjon kívül két részben kapott Jászai Mari díjat, érdemes és kiváló művész. Átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, és örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. A Budapesti Operettszínház örökös tagja, 2007-ben életműdíjat vehetett át.

Fotók: Gáti Kornél

Az idén 50 éves Siófok Város Kálmán Imre Emlékplakettet adományozott Honthy Hanna Kossuth-díjas művésznőnek, az operettprimadonna, érdemes és kiváló művész születésének 125. évfordulója alkalmából.

Honthy Hannát már 10 éves korában felvették az Operaház balettiskolájába, de testalkatát mesterei alkalmatlannak találták komolyabb kihívásokra. 14 évesen beiratkozott Rákosi Szidi színiiskolájába, 19 éves végzős hallgatóként az Elvált asszony című operettben olyan sikeresen vizsgázott, hogy a Népopera szerződtette. A Vígszínház tagja lett, majd a főváros különböző színházaiban kapott szerződést. 1922-ben, A bajadér című Kálmán Imre-operett Király színházi előadásán mérte össze tudását, tehetségét a kor ünnepelt, nála 14 évvel idősebb primadonnájával, Fedák Sárival. Neve ettől kezdve vált igazán ismertté Budapesten. Később a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Honthy Hanna csak a színháznak élt, még 70 éves korában is énekórákra járt. 80. születésnapja alkalmából jutalomjátékot szerveztek számára a Csárdáskirálynő díszelőadásában, melyben még egyszer, utoljára fellépett.

A Kálmán Imre Emlékplaketteket a díjazottak nevében Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója vette át a díjátadó ünnepségen, melyen a Budapesti Operettszínház két művészének ünnepi műsorát is megtekinthette a közönség.

Az 50 éves Siófok Pünkösdi Szezonnyitójának különlegességeként az ünnepi menet a Millennium parktól a Siófoki Plázsig vonult, ahol a nagyszínpadon átadták a Nyár Fővárosa Kulcsát és a Pro Turismo díjat.

A szezonnyitó vendégeit Dr. Lengyel Róbert, Siófok város polgármestere köszöntötte, aki a város vendégéjszaka számának növekedését emelte ki, mely már 2015-ben átlépte a bűvös egymilliót.

- A 2018-as nyár kezdetén megint csak azt kell, hogy mondjam, hogy legyünk optimisták, és nem alap nélkül. Országos tendencia, hogy a turizmusmutató számai folyamatosan és meredeken nőnek. Lehetünk optimisták, mert az ez évi nyári szálláshelyfoglalások Siófokon a tavalyi rekordévhez képest is magasabban állnak jelenleg. Lehetünk optimisták, hiszen Magyarország biztonságos ország, és a mi szempontunkból legalább ennyire fontos, hogy Siófok is egy biztonságos város. Nagyon sok színvonalas program lesz idén nyáron is Siófokon, és az évekkel ezelőtt elkezdett szemléletváltás kezd beérni. Siófok népszerűsége töretlen. A hivatalos statisztikák szerint a pünkösdi hétvégén Siófok országosan első a szálláshelyfoglalások tekintetében – hangsúlyozta beszédében a polgármester.

Dr. Lengyel Róbert idén Keszthely város polgármesterét kérte fel a Nyár Fővárosa Kulcsának átadására, és elmondása szerint nem véletlen, hogy az elmúlt években csak balatoni polgármestereket, a Balatonhoz kötődő szervezetek vezetőit kérte fel erre a posztra.

- Egy csónakban evezünk, egy irányba kell, hogy menjünk, azonosak az érdekeink. Ha a Balaton régió jól működik, az mindannyiunk dicsősége, ha valamit elbaltázunk, az mindannyiunk felelőssége – fejtette ki a kulcsátadók kiválasztásának szimbolikáját a polgármester.

A Nyár Fővárosa Kulcsának átadása után Siófok Pro Turismo díját az idén Kovács János (jobb oldali képünkön), a siófoki János vendéglő tulajdonosa vehette át.
A János vendéglőnek sikerült megteremtenie saját magyaros konyháját, hagyományos ételek előtérbe helyezésével, és a környékbeli termelők friss alapanyagainak felhasználásával, melyeket a Balaton boraival kínálnak. Az étterem évről évre fejlődik, és ma már egész évben nyitva van és várja vendégeit.

A Pünkösdi Szezonnyitó ünnepi programjai után a Plázson Food Truck Show, óriáskerék, színpadi programok és esti nagykoncertek várják a vendégeket egészen Pünkösd Hétfőig, amikor egy különleges Csíkünneppel zárulnak a programok.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »

Látványos prológgal rajtolt Siófokon a Tour de Hongrie

2018. 08. 22.

Augusztus 14-én Siófokon rendezték meg a 39. Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpárverseny látványos prológját.
Részletek »

Megyei strandfoci bajnokság

2018. 08. 19.

Megyei strandfoci bajnokság
Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a siófoki MLSZ Beach Arénában a leány U16-os megyei bajnokság, 5 csapat részvételével.
Részletek »

Balaton-trófea

2018. 08. 19.

Balaton-trófea
Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton-trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »

Kosártábor

2018. 08. 18.

Kosártábor
Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.
Részletek »

Balaton Trófea

2018. 07. 28.

Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton Trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »
Még több sport cikk