Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Hír 2018. 05. 20.

Pünkösdi Szezonnyitó a Siófoki Plázson

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Az 50 éves Siófok a hagyományokhoz híven az idei évben is a Pünkösdi hétvégén nyitotta meg a nyári szezont a Nyár Fővárosa Kulcsának átadásával, a Kálmán Imre Emlékplakett és a Pro Turismo díjak kiosztásával. A rendezvény azonban új helyszínt kapott, a Siófoki Plázson négy napon át programok, koncertek és gasztronómiai élmények színesítik a szezonnyitót.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy Siófok városa a Pünkösdi Szezonnyitó alkalmával adja át a Kálmán Imre Emlékplaketteket a Kálmán Imre kultusz népszerűsítése céljából, a művész iránti tisztelet és elkötelezettség bizonyítékaként. A díjat idén Lehoczky Zsuzsa színművésznő vehette át, posztumusz Kálmán Imre Emlékplakettet kapott Honthy Hanna Kossuth-díjas művésznő, operettprimadonna.

Lehoczky Zsuzsa színművésznő élete összefonódott az operettel, a műfaj egyik nagyasszonya lett. Együtt lehetett a színpadon az operett csillagaival Honthy Hannával, Teleki Kamillal, Latabár Kálmánnal. Még 82 évesen is a színpadon van. A siófoki közönség a Csárdáskirálynő, a bárónő és a Mágnás Miska darabokban ismerhette meg. A művészt 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. A legrangosabb művészi díjon kívül két részben kapott Jászai Mari díjat, érdemes és kiváló művész. Átvehette a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, és örökös tag a Halhatatlanok Társulatában. A Budapesti Operettszínház örökös tagja, 2007-ben életműdíjat vehetett át.

Fotók: Gáti Kornél

Az idén 50 éves Siófok Város Kálmán Imre Emlékplakettet adományozott Honthy Hanna Kossuth-díjas művésznőnek, az operettprimadonna, érdemes és kiváló művész születésének 125. évfordulója alkalmából.

Honthy Hannát már 10 éves korában felvették az Operaház balettiskolájába, de testalkatát mesterei alkalmatlannak találták komolyabb kihívásokra. 14 évesen beiratkozott Rákosi Szidi színiiskolájába, 19 éves végzős hallgatóként az Elvált asszony című operettben olyan sikeresen vizsgázott, hogy a Népopera szerződtette. A Vígszínház tagja lett, majd a főváros különböző színházaiban kapott szerződést. 1922-ben, A bajadér című Kálmán Imre-operett Király színházi előadásán mérte össze tudását, tehetségét a kor ünnepelt, nála 14 évvel idősebb primadonnájával, Fedák Sárival. Neve ettől kezdve vált igazán ismertté Budapesten. Később a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. Honthy Hanna csak a színháznak élt, még 70 éves korában is énekórákra járt. 80. születésnapja alkalmából jutalomjátékot szerveztek számára a Csárdáskirálynő díszelőadásában, melyben még egyszer, utoljára fellépett.

A Kálmán Imre Emlékplaketteket a díjazottak nevében Lőrinczy György, a Budapesti Operettszínház főigazgatója vette át a díjátadó ünnepségen, melyen a Budapesti Operettszínház két művészének ünnepi műsorát is megtekinthette a közönség.

Az 50 éves Siófok Pünkösdi Szezonnyitójának különlegességeként az ünnepi menet a Millennium parktól a Siófoki Plázsig vonult, ahol a nagyszínpadon átadták a Nyár Fővárosa Kulcsát és a Pro Turismo díjat.

A szezonnyitó vendégeit Dr. Lengyel Róbert, Siófok város polgármestere köszöntötte, aki a város vendégéjszaka számának növekedését emelte ki, mely már 2015-ben átlépte a bűvös egymilliót.

- A 2018-as nyár kezdetén megint csak azt kell, hogy mondjam, hogy legyünk optimisták, és nem alap nélkül. Országos tendencia, hogy a turizmusmutató számai folyamatosan és meredeken nőnek. Lehetünk optimisták, mert az ez évi nyári szálláshelyfoglalások Siófokon a tavalyi rekordévhez képest is magasabban állnak jelenleg. Lehetünk optimisták, hiszen Magyarország biztonságos ország, és a mi szempontunkból legalább ennyire fontos, hogy Siófok is egy biztonságos város. Nagyon sok színvonalas program lesz idén nyáron is Siófokon, és az évekkel ezelőtt elkezdett szemléletváltás kezd beérni. Siófok népszerűsége töretlen. A hivatalos statisztikák szerint a pünkösdi hétvégén Siófok országosan első a szálláshelyfoglalások tekintetében – hangsúlyozta beszédében a polgármester.

Dr. Lengyel Róbert idén Keszthely város polgármesterét kérte fel a Nyár Fővárosa Kulcsának átadására, és elmondása szerint nem véletlen, hogy az elmúlt években csak balatoni polgármestereket, a Balatonhoz kötődő szervezetek vezetőit kérte fel erre a posztra.

- Egy csónakban evezünk, egy irányba kell, hogy menjünk, azonosak az érdekeink. Ha a Balaton régió jól működik, az mindannyiunk dicsősége, ha valamit elbaltázunk, az mindannyiunk felelőssége – fejtette ki a kulcsátadók kiválasztásának szimbolikáját a polgármester.

A Nyár Fővárosa Kulcsának átadása után Siófok Pro Turismo díját az idén Kovács János (jobb oldali képünkön), a siófoki János vendéglő tulajdonosa vehette át.
A János vendéglőnek sikerült megteremtenie saját magyaros konyháját, hagyományos ételek előtérbe helyezésével, és a környékbeli termelők friss alapanyagainak felhasználásával, melyeket a Balaton boraival kínálnak. Az étterem évről évre fejlődik, és ma már egész évben nyitva van és várja vendégeit.

A Pünkösdi Szezonnyitó ünnepi programjai után a Plázson Food Truck Show, óriáskerék, színpadi programok és esti nagykoncertek várják a vendégeket egészen Pünkösd Hétfőig, amikor egy különleges Csíkünneppel zárulnak a programok.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán

2018. 06. 10.

50 település csapata versenyez a Nemzeti Regattán
Siófok város 50. jubileumi évében 50 település csapata nevezett a Nemzeti Regatta vitorlásfesztiválra. Június 9-én és 10-én a siófoki kikötőből rajtolnak a vitorlások Magyarország településeinek vitorlás fesztiválján, a Sió-csatorna vizén sárkányhajók versenyeznek, a szárazföldön a települések főzőversenye és színpadi programok színesítik a rendezvényt.
Részletek »

Itt a nyár, nyit a PLÁZS

2018. 06. 09.

Itt a nyár, nyit a PLÁZS
A nyári ellazulás epicentrumaként elhíresült siófoki PLÁZS hamarosan megnyitja kapuit. A nappali lazulós és esti bulizós programok kedvelt helyszíne szebb lesz, mint valaha. Június 16-án egy fergeteges Punnany koncerttel nyit a hely, de már 14-én ott ülhetünk az óriáskivetítő előtt, nézve a foci VB nyitómeccsét.
Részletek »

Vak Bottyános diákok amerikai élményei

2018. 06. 08.

Siófok amerikai testvérvárosába, Walnut Creekbe látogatott el tizenegy általános iskolás és három kísérőjük a Vak Bottyán János Általános Iskolából. Az amerikai cserediákok őszi látogatása után már ismerősökhöz érkeztek a magyar tanulók, Amerika csodás városai azonban számtalan új élményt tartogattak a fiatal utazók számára.
Részletek »

A Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója díjátadó ünnepély

2018. 06. 07.

A Siófoki Szakképzési Centrum intézményeiben hagyomány, hogy a tanév végén díjátadó ünnepély keretében a példamutató szorgalommal rendelkező kitűnő tanulókat, a versenyeken kimagasló eredményt elérő diákokat és a kiemelkedő közösségi munkát végző fiatalokat Szamosi Lóránt főigazgató az iskola legmagasabb fokú elismerésével, a Siófoki Szakképzési Centrum Kiváló Tanulója oklevéllel jutalmazza. Az intézmény vezetése a diákok, az őket felkészítő tanárok, valamint a jubiláló pedagógusok szakmai munkáját a június 5-i átadóünnepség keretei között ismerte el.
Részletek »

Gyereknap a Pillangó Oviban

2018. 05. 31.

Gyereknap a Pillangó Oviban
A Pillangó Óvodában a május 25-i gyermeknapon igazi, önfeledt szórakozás várta a gyerekeket, akik számára változatos, érdekes meglepetéssel készült a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány.
Részletek »
Még több magazin cikk

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »

Asztalitenisz verseny

2018. 06. 14.

Asztalitenisz verseny
Június 9-10-én rendezték meg Siófokon a Nyugat-Magyarországi 2018. évi újonc és serdülő Területi ranglista versenyt, a MOATSZ és a Siófoki Asztalitenisz Klub szervezésével a Siófoki Beszédes József Általános Iskolában.
Részletek »

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso

2018. 06. 03.

Siófokról rajtolt a Tour de Pelso
Mintegy 1500-1600 kerékpáros rajtolt el a siófoki hajóállomástól a XVII. Tour de Pelso öt különböző távú mezőnyében június 2-án.
Részletek »

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

2018. 06. 01.

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján
Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.
Részletek »

II. Siófoki Sakkfesztivál

2018. 05. 23.

II. Siófoki Sakkfesztivál
A Pünkösdi Szezonnyitó keretében május 19-én, a Nagystrandon rendezte meg a Sió-sakk SC a II. Siófoki Sakkfesztivált, amely a Nemzeti Diákverseny Sorozat délnyugat-magyarországi sakk elődöntője, a Somogy megyei ifjúsági Grand Prix versenysorozat siófoki fordulója és egyben Siófok város 52. sakkbajnoksága is volt.
Részletek »

A siófoki ritmikus gimnasztikások regionális versenyeredményei

2018. 05. 09.

A siófoki iskolák a következő eredményeket érték el Somogyjádon a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjének 1-5. korcsoportos versenyén:
Részletek »

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

2018. 04. 25.

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye
31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa” versenyére, mely a siófoki tavasz egyik kiemelkedő rendezvénye.
Részletek »

Bejutott az országos döntőbe a Perczel ritmikus gimnasztika csapata

2018. 04. 19.

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium ritmikus gimnasztika csapata első helyen végzett a Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Nyugat-Magyarországi Regionális Döntőjében, így továbbjutott az országos fordulóba.
Részletek »
Még több sport cikk