Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Siófok50 Születésnapi Party

Magazin

Siófok50 Születésnapi Party

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása...

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

Sport

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

A sikeres nyári kosártáborok után elkezdődött a bajnokság a kosarasoknak is. A Kosársuli csapatai a Somogy megyei illetve a Fejér megyei...

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Hír 2018. 08. 17.

XIII. Gazdanap Siófokon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófok Térségi Gazdakör augusztus 11-én rendezte meg XIII. Gazdanapját a Kersák Lovastanyán, ahol kenyérszentelő ünnep, lovasjátékok, mezőgazdasági kiállítás és termelői vásár, valamint gazdák és vadászok találkozója várta a környékbeli gazdákat és az érdeklődőket.

A hagyományos Gazdanap megnyitóján a színpad elé felvonultak a lovasok és a kistraktorosok, és Dr. Nagy István agrárminiszter nevében Tarpataki Tamás mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a rendezvényt.

- A magyar mezőgazdaság egyik aktuális feladata, hogy az együttműködéseket, az összefogást fokozzuk. Az ilyen események, mint a Gazdanap, kiválóan alkalmasak arra, hogy olyan emberek találkozzanak egymással, mint az idősebb és fiatalabb generáció gazdái, kapcsolódó ágazatok szakemberei, fogyasztók, érdeklődők, és ez a rendezvény megteremti a lehetőséget a jövőbeni együttműködésekre – hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár. - Az európai mezőgazdaság az egész világon az egyik legversenyképesebb, legelőrehaladottabb, legfejlettebb mezőgazdaság. Ebben az európai mezőgazdaságban kell a magyar mezőgazdaságnak, a magyar gazdáknak is helytállni és versenyképességet produkálni. Sajnos nem vagyunk olyan tőkeerősek, mint más fejlettebb országok, éppen ezért olyan eszközöket is használnunk kell, amelyek kisebb beruházással is képesek növelni a hatékonyságot. Két fontos tárgyalás zajlik jelenleg Brüsszelben, az egyik az Európai Unió hét éves költségvetéséről szól, a másik a közös agrárpolitika jövőjéről. A hétéves költségvetésről szóló tárgyalások legfontosabb pontja, hogy valószínűleg az Európai Unió összes támogatása a következő időszakban, ha kis mértékben is, de csökkeni fog. Ennek egyik oka, hogy Nagy-Britannia kilépését tervezi és ez már folyamatban van, a másik, hogy az európai országok egy olyan költséggel szembesültek az elmúlt időszakban, amely eddig nem volt jelen, ez pedig a migráció megterhelő költsége. A két tényező miatt feltehetőleg minden ágazatban csökkennek a támogatások. Magyarország álláspontja az, hogy a közös agrárpolitikában nyújtott támogatások egy euróval se csökkenjenek, azonban még nem látható, hogy mi lesz a vita vége. A másik fontos tárgyalás a közös agrárpolitika megújulására irányuló tárgyalások. Ebben az Európai Bizottság, a javaslattevő deklarált célja, hogy modernizálja az európai mezőgazdaságot, olyan típusú támogatásokat nyújtson, amely a modernizációt, digitalizációt, precíziós gazdálkodást, a kisebb környezetterhelést és a fogyasztói igényeknek való jobb megfelelést szolgálja – mondta el az ünnepélyes megnyitón Tarpataki Tamás helyettes államtitkár.

Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény védnöke beszédében kiemelte, hogy nekünk, balatoniaknak, somogyiaknak a mezőgazdaság és a turizmus mindig is fontos húzóágazat volt az életünkben. - A Gazdanap sikerének az lehet a titka, hogy ezt a két ágazatot, ami az ország szempontjából is nagyon fontos, gazdasági fejlődésünk szempontjából is meghatározó nagyon jól tudja ötvözni immár 13. éve. Az a szaktudás, az a szorgalom és az a szakértelem, amit a mezőgazdaságban dolgozó magyar szakemberek évről évre produkálnak, lehetővé tette, nyilván megfelelő gazdasági környezet és politikai döntések mellett, hogy 2010-hez képest ez az ágazat egy húzóágazattá fejlődjön Magyarországon. A foglalkoztatásban betöltött szerepét tekintve több mint 50 ezerrel dolgoznak ma többen a mezőgazdasági szektorban, mint 2010-ben, a mezőgazdasági export 56 százalékkal növekedett az utóbbi években, a mezőgazdaság kibocsájtása 52 százalékkal növekedett. Ezek nagymértékben hozzájárulnak Magyarország gazdasági fejlődéséhez, a magyar GDP bővüléséhez. Somogy megyében összesen 56 ezer regisztrált vállalkozás van, ebből több mint 20 ezer mezőgazdasági profilú, vagy mezőgazdasággal érintett vállalkozás, ami azt jelenti, hogy a megyei vállalkozások 36-37 százaléka a mezőgazdaságból él és tartja fenn magát – sorolta a magyar mezőgazdaság helyzetével kapcsolatos adatokat az országgyűlési képviselő.

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, a rendezvény védnöke idén ötödik alkalommal vett részt a Gazdanapon, és beszédében a magyar gazdákat méltatta.

- XIII. Gazdanap az idei, jómagam ötödik gazdanapon veszek részt, és azt gondolom, hogy a szervezők, az akkoriak, akik kitalálták ezt a rendezvényt, és azok, akik idén a szervezéshez a munkájukat adták, vagy anyagi támogatással tették lehetővé ennek a programnak a lebonyolítását, ismételten köszönetet érdemelnek. Ha egyszer Gazdanap, akkor én is szeretnék megemlékezni a gazdákról, azokról az emberekről, akik igen fáradtságos, kemény munkával az ország kenyerét megteremtik. Jómagam is gazdálkodó családból származom, már csak ezért is, mert van némi rálátásom ennek a munkának a keménységére, mindig csak a legnagyobb tisztelettel és elismeréssel szóltam, és a jövőben is így fogok tenni, ha a gazdákról, gazdálkodásról, mezőgazdálkodásról van vagy lesz szó – emelte ki a polgármester.

A Gazdanap megnyitóját követően elkezdődtek a különböző versenyszámok. Az akadálypályán a lovasjátékok résztvevői díjugratásban mérték össze tudásukat, közben a sátraknál a főzőversenyre benevezettek már bográcsban főzték a pörkölteket, gulyásokat, lecsókat. A csodaszép vadászkutyák gazdáikkal a vadászkutya bemutatóra készültek, a mezőgazdasági kiállítás és termelői vásár kiállítói egész nap várták az érdeklődőket. A gyerekek kipróbálhatták az íjászatot, lövészetet és a vidámparkot. Véradásra a Vadászok a Civilekért Véradó Mozgalom tagjai hívták az önkéntes véradókat.

A Gazdanapra elkészült az új kenyér is a siófoki gazdák által termelt búza lisztjéből, melyet hagyományosan Dr. Gárdonyi Máté katolikus plébános és Bozsoki Sólyom János református lelkipásztor szentelt meg. A megáldott új kenyeret Tarpataki Tamás mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő és dr. Lengyel Róbert polgármester szelte fel, majd a szervezők szétosztották a rendezvény résztvevői közt.

A délutáni programok egy különleges versenyszámmal, a kistraktoros ügyességi versennyel folytatódtak. A színpadon a legkisebbeknek Ringató foglalkozást tartottak, majd különböző fellépők szórakoztatták a közönséget. A rendezvény hagyományosan földműves utcabállal zárult.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Kutatók Éjszakája a siófoki Gábor Dénes Főiskolán

2018. 11. 12.

Kutatók Éjszakája a siófoki Gábor Dénes Főiskolán
A tavalyi siófoki „Kutatók éjszakája” program azzal a mondattal zárult, hogy „Jövőre Veletek ugyanitt”. Azóta eltelt egy év, és szeptember 28-án délután immár második alkalommal csatlakozott a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusa „Kutatók éjszakája”című programsorozathoz.
Részletek »

Siófok50 Születésnapi Party

2018. 11. 11.

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása a város hivatalos születésnapi ünnepsége lesz, amit minden évben a november végi Városnap jelent. Idén nem csupán egy helyszínen tiszteljük meg Siófokot, hiszen az 50. születésnapot egy kiemelt rendezvénysorozat illeti meg.
Részletek »

Királyi lakomával készültek a Krúdy-napok versenyzői

2018. 10. 25.

Királyi lakomával készültek a Krúdy-napok versenyzői
A reneszánsz lakomák hangulatát, Mátyás király udvarát idézte az idei Krúdy-napok Siófokon, ahol másodszor tartották meg a Balatoni Gasztronómiai Versenyt. A bajnokságon a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Pincére elismerésért versengtek.
Részletek »

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

2018. 11. 13.

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is
A sikeres nyári kosártáborok után elkezdődött a bajnokság a kosarasoknak is. A Kosársuli csapatai a Somogy megyei illetve a Fejér megyei bajnokságokban érdekeltek.
Részletek »

Cél a Grand Slam

2018. 10. 30.

Cél a Grand Slam
Több ízben írtunk már fiatal siófoki tehetségekről, szerepelt már nálunk többek között úszó, íjász, kerékpárversenyző, most egy fiatal teniszezőt mutatunk be.
Részletek »

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai