Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Hír 2018. 08. 17.

XIII. Gazdanap Siófokon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófok Térségi Gazdakör augusztus 11-én rendezte meg XIII. Gazdanapját a Kersák Lovastanyán, ahol kenyérszentelő ünnep, lovasjátékok, mezőgazdasági kiállítás és termelői vásár, valamint gazdák és vadászok találkozója várta a környékbeli gazdákat és az érdeklődőket.

A hagyományos Gazdanap megnyitóján a színpad elé felvonultak a lovasok és a kistraktorosok, és Dr. Nagy István agrárminiszter nevében Tarpataki Tamás mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a rendezvényt.

- A magyar mezőgazdaság egyik aktuális feladata, hogy az együttműködéseket, az összefogást fokozzuk. Az ilyen események, mint a Gazdanap, kiválóan alkalmasak arra, hogy olyan emberek találkozzanak egymással, mint az idősebb és fiatalabb generáció gazdái, kapcsolódó ágazatok szakemberei, fogyasztók, érdeklődők, és ez a rendezvény megteremti a lehetőséget a jövőbeni együttműködésekre – hangsúlyozta a mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár. - Az európai mezőgazdaság az egész világon az egyik legversenyképesebb, legelőrehaladottabb, legfejlettebb mezőgazdaság. Ebben az európai mezőgazdaságban kell a magyar mezőgazdaságnak, a magyar gazdáknak is helytállni és versenyképességet produkálni. Sajnos nem vagyunk olyan tőkeerősek, mint más fejlettebb országok, éppen ezért olyan eszközöket is használnunk kell, amelyek kisebb beruházással is képesek növelni a hatékonyságot. Két fontos tárgyalás zajlik jelenleg Brüsszelben, az egyik az Európai Unió hét éves költségvetéséről szól, a másik a közös agrárpolitika jövőjéről. A hétéves költségvetésről szóló tárgyalások legfontosabb pontja, hogy valószínűleg az Európai Unió összes támogatása a következő időszakban, ha kis mértékben is, de csökkeni fog. Ennek egyik oka, hogy Nagy-Britannia kilépését tervezi és ez már folyamatban van, a másik, hogy az európai országok egy olyan költséggel szembesültek az elmúlt időszakban, amely eddig nem volt jelen, ez pedig a migráció megterhelő költsége. A két tényező miatt feltehetőleg minden ágazatban csökkennek a támogatások. Magyarország álláspontja az, hogy a közös agrárpolitikában nyújtott támogatások egy euróval se csökkenjenek, azonban még nem látható, hogy mi lesz a vita vége. A másik fontos tárgyalás a közös agrárpolitika megújulására irányuló tárgyalások. Ebben az Európai Bizottság, a javaslattevő deklarált célja, hogy modernizálja az európai mezőgazdaságot, olyan típusú támogatásokat nyújtson, amely a modernizációt, digitalizációt, precíziós gazdálkodást, a kisebb környezetterhelést és a fogyasztói igényeknek való jobb megfelelést szolgálja – mondta el az ünnepélyes megnyitón Tarpataki Tamás helyettes államtitkár.

Witzmann Mihály a térség országgyűlési képviselője, a rendezvény védnöke beszédében kiemelte, hogy nekünk, balatoniaknak, somogyiaknak a mezőgazdaság és a turizmus mindig is fontos húzóágazat volt az életünkben. - A Gazdanap sikerének az lehet a titka, hogy ezt a két ágazatot, ami az ország szempontjából is nagyon fontos, gazdasági fejlődésünk szempontjából is meghatározó nagyon jól tudja ötvözni immár 13. éve. Az a szaktudás, az a szorgalom és az a szakértelem, amit a mezőgazdaságban dolgozó magyar szakemberek évről évre produkálnak, lehetővé tette, nyilván megfelelő gazdasági környezet és politikai döntések mellett, hogy 2010-hez képest ez az ágazat egy húzóágazattá fejlődjön Magyarországon. A foglalkoztatásban betöltött szerepét tekintve több mint 50 ezerrel dolgoznak ma többen a mezőgazdasági szektorban, mint 2010-ben, a mezőgazdasági export 56 százalékkal növekedett az utóbbi években, a mezőgazdaság kibocsájtása 52 százalékkal növekedett. Ezek nagymértékben hozzájárulnak Magyarország gazdasági fejlődéséhez, a magyar GDP bővüléséhez. Somogy megyében összesen 56 ezer regisztrált vállalkozás van, ebből több mint 20 ezer mezőgazdasági profilú, vagy mezőgazdasággal érintett vállalkozás, ami azt jelenti, hogy a megyei vállalkozások 36-37 százaléka a mezőgazdaságból él és tartja fenn magát – sorolta a magyar mezőgazdaság helyzetével kapcsolatos adatokat az országgyűlési képviselő.

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere, a rendezvény védnöke idén ötödik alkalommal vett részt a Gazdanapon, és beszédében a magyar gazdákat méltatta.

- XIII. Gazdanap az idei, jómagam ötödik gazdanapon veszek részt, és azt gondolom, hogy a szervezők, az akkoriak, akik kitalálták ezt a rendezvényt, és azok, akik idén a szervezéshez a munkájukat adták, vagy anyagi támogatással tették lehetővé ennek a programnak a lebonyolítását, ismételten köszönetet érdemelnek. Ha egyszer Gazdanap, akkor én is szeretnék megemlékezni a gazdákról, azokról az emberekről, akik igen fáradtságos, kemény munkával az ország kenyerét megteremtik. Jómagam is gazdálkodó családból származom, már csak ezért is, mert van némi rálátásom ennek a munkának a keménységére, mindig csak a legnagyobb tisztelettel és elismeréssel szóltam, és a jövőben is így fogok tenni, ha a gazdákról, gazdálkodásról, mezőgazdálkodásról van vagy lesz szó – emelte ki a polgármester.

A Gazdanap megnyitóját követően elkezdődtek a különböző versenyszámok. Az akadálypályán a lovasjátékok résztvevői díjugratásban mérték össze tudásukat, közben a sátraknál a főzőversenyre benevezettek már bográcsban főzték a pörkölteket, gulyásokat, lecsókat. A csodaszép vadászkutyák gazdáikkal a vadászkutya bemutatóra készültek, a mezőgazdasági kiállítás és termelői vásár kiállítói egész nap várták az érdeklődőket. A gyerekek kipróbálhatták az íjászatot, lövészetet és a vidámparkot. Véradásra a Vadászok a Civilekért Véradó Mozgalom tagjai hívták az önkéntes véradókat.

A Gazdanapra elkészült az új kenyér is a siófoki gazdák által termelt búza lisztjéből, melyet hagyományosan Dr. Gárdonyi Máté katolikus plébános és Bozsoki Sólyom János református lelkipásztor szentelt meg. A megáldott új kenyeret Tarpataki Tamás mezőgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő és dr. Lengyel Róbert polgármester szelte fel, majd a szervezők szétosztották a rendezvény résztvevői közt.

A délutáni programok egy különleges versenyszámmal, a kistraktoros ügyességi versennyel folytatódtak. A színpadon a legkisebbeknek Ringató foglalkozást tartottak, majd különböző fellépők szórakoztatták a közönséget. A rendezvény hagyományosan földműves utcabállal zárult.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk