Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Hír 2018. 08. 18.

Szezon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Harmadik hete tombol a kánikula, úgy tűnik, megtelt a város, nehezen találni parkolóhelyet nemcsak a városban, hanem a parton is, és például az újhelyi strandon egy törölközőt sem lehet letenni a tömegben. A kérdés csak az, hogy a júniusi változékony időjárás rányomta-e a bélyegét a teljes szezonra.

Több vendéglátós állította lapunknak, hogy jelenleg egész nap megállás nélkül dolgoznak, sok helyen asztalt kell foglalnia a vendégnek, de a szezon azoknak kedvezett, akik korábban kinyitottak. Májusban meleg volt, de nem kánikula, fürdeni lehetett a Balatonban, és az aktív kikapcsolódást kedvelők is megtalálták számításaikat, így azok a vendéglátósok jártak jól, akik már ekkor teljes gőzzel üzemeltek. A júniusi változékony időjárást, a hétvégi hidegfrontokat csak azok „élhették túl”, akik fedett kerthelyiséggel (is) rendelkeznek. Egy vendéglátós úgy fogalmazott, hogy sajnos nem „büfésbarát volt az időjárás”. Persze nem szabad elfelejteni azt sem, hogy ha rossz az idő, elmarad a vendég, az nemcsak a büfésnek, éttermesnek rossz, hanem azoknak is, akik valamilyen módon kapcsolódnak a turizmushoz. Ide sorolhatjuk a beszállítókat, a termelőket, a mosodásokat, a kertészeket, a medence- karbantartókat is, persze a teljesség igénye nélkül.

Fazekas Gábor, a Tourinform iroda munkatársa kérdésünkre elmondta, hogy az irodát június végéig 15 187 érdeklődő kereste fel, júniusban 9 800, júliusban 7 302 vendég tért be hozzájuk, legtöbbjük belföldről és Lengyelországból érkezett.

- Természetesen, a tapasztalatok alapján, az augusztusi számaink a legmagasabbak, most is ezt várjuk. A főszezonban szinte minden korosztállyal találkozunk, de jellemzően a fiatal családosokkal. Az utószezonban inkább az idősebb korosztály dominál. Korábban jelentősen csökkent a német vendégek száma, idén májustól egy kis emelkedés volt megfigyelhető a számukban. Gyakoriak a hollandok, csehek és lengyelek, ez utóbbiak inkább, és az elmúlt pár évben az oroszok - mondta Fazekas Gábor.

A Tourinform irodába szabadidő-eltöltési tippek miatt térnek be leginkább a látogatók, valamint látnivalókat, rendezvényeket keresnek. A környék felfedezése húsz kilométeres körzetre korlátozódik, folyamatos az érdeklődés a zamárdi kalandpark, a Bella lovasudvar, a hajózás, a városnéző kisvonat iránt, a programok közül a szabadtéri színpad és a Zene a zöldben koncertjeit keresik a legtöbben.

A szállodákban nehéz szabad szobát találni, a legtöbb hotelben kilencven százalék körüli a telítettség. A legkeresettebbek a saját balatoni parttal rendelkező szállodák, és azok, amelyekben animáció is van.

- Kilencven százalékos a kihasználtságunk a nyáron. Kevesebb a német vendég, de több szlovák, cseh és lengyel érkezik hozzánk, a forgalmunk legnagyobb részét a hazai vendégek adják, a belföldi vendégforgalom erősödött is, ennek kétharmadát a családok jelentik. Ami szembetűnő, hogy az átlagos tartózkodási idő öt napra csökkent- mondta lapunknak Sternócky Balázs, a Hotel Azúr értékesítési igazgatója.

- A balatoni viszonylatban jónak mondható hetven százalékos a kihasználtságunk éves szinten, nyáron közel kilencven százalék. Vendégeink nyolcvan százaléka belföldi, emellett német, lengyel, cseh, osztrák, svájci és szlovák vendégek érkeznek - mondta Geiger Violetta, a Hotel Residence igazgatója, aki hozzátette - és ezzel több, az általunk megkérdezett szállodaiparban dolgozó szakember is egyetértett -, hogy a vendégek keresik a programokat, az idei évben a Siófok 50 programsorozat miatt több pénz jut a rendezvényekre, több a program, ez lenne kívánatos minden évben és egész évben, nem csak a szezonban.

Ha már megemlítettük, a hajós programokat, szót kell ejtenünk a Balatoni Hajózási Zrt.-ről is, főleg, hogy idén a társaság a tavalyinál egy héttel előbb, július 17- én köszöntötte a komp félmilliomodik utasát. Dobos Döniz, pr-munkatárs elmondta, hogy az azóta eltelt két hét változékony időjárásának köszönhetően továbbra is növekszik az utasszám. Július 29-ig több, mint 710 ezer utast szállítottak a balatoni kompok, ami nagyságrendileg 11%-os növekedés 2017. év azonos időszakához viszonyítva. Az előző két év forgalmi tapasztalataiból kiindulva, az előzetes kalkulációk azt mutatják, hogy az egymilliós utasszámot akár már augusztusban elérheti a Bahart.

- A személyhajózás tekintetében egyelőre a tervezetthez képest is kedvezőbben alakulnak a 2018-as utasszámok. A szezonkezdés, 2018. március 31. óta július 29-ig bezárólag 430 ezer fő vette igénybe a személyhajózási lehetőségeinket. Menetrendi hajójáratainkon nagyságrendileg 300 ezer fő utazott, a sétahajó szolgáltatásunkat pedig több mint 87 ezer fő vette igénybe. Ez a 2017-es évhez képest 8,8%-os növekedést jelent. Rendkívül népszerűek és kedveltek a társaság további hajózási lehetőségei is. A legtöbben a bulihajóra (10 ezer fő) váltottak jegyet a július 7-e óta tartó hajózási főidényben, de közel 10 ezren választották az élményt, kalandot és gyorsaságot gyorshajónk és vízitaxink fedélzetén. A programhajó-kínálat összeállításakor természetesen idén is gondoltunk a kisgyermekes családokra is. Július végéig több mint 3 ezren váltottak jegyet a 10 kikötőnkből induló Mastercard varázshajókra. Szolgáltatásaink között meghatározó jelentőséggel bír még a rendezvényhajózás is, az idei évben több mint 16 ezer vendéget regisztráltunk már hajóbérléseinken. Ez az utasszám az elmúlt időszakhoz képest szintén növekvő tendenciát mutat. A rendezvényhajózás „főszezonja”– eltérően a többi szolgáltatásunktól – nem a nyári időszak, hanem sokkal inkább a tavasz és az ősz. Örömünkre szolgál, hogy már most nagy számban érkeztek hozzánk az őszi időszakra esküvők, céges rendezvények és születésnapi partik megrendezésére vonatkozó hajóbérlési kérelmek - részletezte Dobos Döniz.

Azt is megtudtuk, hogy az utazóközönség hetvenöt százaléka hazai, ezen belül is a családok vannak többségben, és az idei évben kiugróan nagy számban vannak jelen a szlovákok, szlovének és lengyelek.

A siófoki partokról is megcsodálható volt az idei Kékszalag mezőnye. A versennyel kapcsolatban Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke elmondta, hogy a vitorlássport, a vitorlázás a Balatonon még mindig kevéssé kihasznált. Emlékeztetett arra, hogy a vitorlázók csak télen nincsenek a tavon, és külföldön, kisebb tavakon is több vitorlást látni, mint a Balatonon. Ezzel egybecseng Kollár Józsefnek, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának lapunknak adott nyilatkozata is:

- Én úgy látom, hogy a vitorlássport tudna fejlődni a Balatonon, sokan azt mondják, hogy sok a vitorlás a tavon, de ez nem így van, abszolút elbír többet is a tó. Jelenleg a Balatonnál kevés a kikötői hely, kihalásos alapon lehet hozzájutni egyhez. A déli parton egyáltalán nincs szabad kikötőhely, az északin Szigligeten és Badacsonyban van egy-két szabad hely. Egy új vitorláskikötő építése komoly forrásokat igényel, férőhelytől függően 300-500 millió forintba is kerülhet - mondta a vezérigazgató.

A Balatoni Hajózási Zrt.-nek 2 projektje lenne, az első Tihanyban egy új kikötő építése, a második pedig Balatonföldváron a meglévő bővítése.

A siófoki strandok kihasználtságáról elmondható, hogy hétköznapokon 50-60 %-os telítettséggel működnek, míg a hétvégén megközelítőleg teljes a kihasználtságuk. Természetesen ezek az adatok akkor igazak, amikor az időjárás strandolásra alkalmas. Sajnálatos módon június végétől július közepéig az időjárási viszonyok ritkán voltak megfelelőek a fürdőzésre. Ez meg is látszik a strandok látogatottságán.

- A helyi lakosok körében továbbra is a szabadstrandok preferáltak, különösképpen az újhelyi strand. Az ide érkező turisták közül a prémium szolgáltatást kedvelők a siófoki nagystrandot részesítik előnyben, továbbá megfigyelhető, hogy a fejlesztések következtében a kisgyermekes családok száma megnövekedett a siófoki nagystrandon - mondta Pintér Tamás a Balatonparti Kft. ügyvezetője.

Siófok 17 km partszakasszal rendelkezik, melynek nagy része szabadstrand. A gamászai strand, a sóstói strand és a siófoki nagystrand belépőjegy ellenében látogathatók. A fizetőstrandokon növekedett a családosok száma a belépőjegyet váltók körében. A strandokkal kapcsolatban olyan információt is kaptunk, hogy minden évben vannak rongálások a területükön, legtöbbször a vizesblokkokat, öltözőcsigákat és a strandbejárókat teszik tönkre, minden esetben az éjszakai órákban.

Úgy tűnt, idén megússzuk. De nem. Minden évben a szezon kezdetekor menetrendszerűek a rémhírek, fals információk a Balatonról, Siófokról, ezekről már többször írtunk. Úgy tűnt, ebben az évben elmaradnak a hasonló, az egész országon végigsöprő álhírek, de aztán jött a július közepe. Egy országos tévéadón jelent meg a helyszíni riport, Siófok több pontjáról jelentkezett be a riporter. Persze arról volt szó, hogy a Balaton milyen drága. A sajtómunkás elmondta, hogy felderítette a legolcsóbb helyeket, de így is 250 000 forintért talált szállást hotelben, és 10 000 forintot hagytak hárman egy étteremben. A konklúzió: egy nyaralás 320 000 forintnál kezdődik. Ezzel csak az a gond, hogy nagyon felemás képet fest a városról, hiszen nem csak hotel létezik, és nem csak drága étterem. Egy gyors internetes keresés után találtunk 1750 Ft/fő áron apartmant reggelivel - nyilván ez egy szélsőséges példa - , de több oldalnyi találatot kaptunk 3000 forintos apartmanárakról, mely átlagosnak mondható. Így egy négyfős család, ha a gyerekek nem kapnak kedvezményt, 72 000 forintot fizet. Találni a városban és környékén olyan kisvendéglőket is, ahol egy főétel körettel, üdítővel 2000 forint (és van ennél olcsóbb is). Az négy embernek 8000, nem ám háromnak 10 000! De több olyan étterem van Siófokon, ahol 1000 forint körüli összegért minőségi ebédet lehet kapni, és eleve készülnek a nyaralókra, kiszállítás is van. Az már csak hab a tortán, hogy mindenki a balatoni büfék csillagászati árait emlegeti. Múlt héten egy videóriportban látható volt, hogy egy budapesti strandon 800 forint a sima lángos és 1100 a sajtos-tejfölös. Nyilván itt nagy a szórás, de például az újhelyi strandon - ahol szerintünk a déli part egyik legjobb lángosa kapható - 500 forint a sima lángos és 800 a sajtos-tejfölös.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk