Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Hír 2018. 11. 09.

(Újra)kezdődhet az uszoda tervezése

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Több mint három éve írtunk először az uszodaépítésről, akkor rendkívüli testületi ülés keretében tárgyalták a képviselők a lehetőségeket. Mindenki egyetértett abban, hogy uszoda kell, azonban az akkori,a hivatal által felvázolt tervekben sok volt a bizonytalanság. Aztán eltelt két év, és tulajdonképpen nem történt semmi. 2017. elején akadt azonban egy lehetőség.

2017. áprilisában Witzmann Mihály országgyűlési képviselő bemutatta azt a pályázati lehetőséget, melynek keretein belül uszodát lehet létesíteni Siófokon. A testület rövid időn belül döntött arról, hogy a projektet végigviszi és a költségeket vállalja. Erre a feladatra létrehozták a Siófoki Vízilabda Kft-t. amelynek az ideiglenes vezetésével Pintér Tamást bízták meg. Később a feladatok tényleges ellátására dr. Dobos Pált a Kaposvári Vízilabda Egyesület elnökségi tagját bízták meg a kft. vezetésével, párhuzamosan pedig egy sportszakmai együttműködés kezdődött a Siófoki Vízilabda Kft. és a Kaposváriak között. Erre azért volt szükség, mert a kaposvári vízilabda egyesület már két éve a Magyar Vízilabda Szövetség tagja, így TAO pályázatra jogosult.

 

- Ezután nagyon hosszú ideig nem történt semmi, ennek én magam sem tudom az okát, viszont annak örülök, hogy az elmúlt héten a projekt előkészítése végre ismét napirendre került és tudtunk beszélni a továbbiakról- mondta lapunknak Szajcz Adrián beruházási és fejlesztési tanácsnok- Jelen állás szerint az uszoda megtervezése elkezdődhet. Ez az jelenti, hogy összeállt a dokumentáció, amely a tervezéshez szükséges, és hogyha az elkövetkezendő időszakban a tervezés elindul, akkor be lehet nyújtani a vízilabda szövetség felé, akik ezt rövid időn belül elbírálják, és amennyiben támogató határozatot kap, akkor lehet folytatni a további munkálatokat.

 

Witzmann Mihály a legutóbbi terv ötletgazdája szintén azt nyilatkozta, hogy nem érti, miért csak most tesz lépéseket a siófoki önkormányzat.

– Bevallom őszintén, nem tudom mi tartott több mint másfél évig, de jobb később, mint soha. Úgy tűnik, az önkormányzati választások közeledtével polgármester úrék talán hozzáfognak a projekt előkészítéséhez.

 

Eredetileg Széplak-felsői helyszínre tervezték az létesítményt, mégpedig azért mert minél rövidebb idő alatt szerettek volna uszodát építeni, ezért egy magyar szabadalmaztatott technológiával készült- szendvicspanel- uszoda épült volna itt. A városvezetés nyomására a testületnek ezt a tervet el kellett vetni, és egy kőuszoda építése mellett döntött a városvezetés. Ekkor a főépítész figyelmeztetett arra, hogy ezen a helyszínen kőuszodát, a Balaton-törvény és a helyi építési szabályzat miatt nem lehet építeni. Így új helyszínt kellett kijelölni, amely az OBI melletti ingatlan lett, a jelenlegi edzőpályák szomszédságában.

Egy 33 méter hosszúságú uszodára lenne szükség Siófokon, amelyen 8 úszópályát lehetne kijelölni, mondta Szajcz Adrián. S ehhez építenének még öltözőket, és a tervek szerint teniszpályákat is. Az egész komplexumnak a 65. számú főút mentén található sportcélra kijelölt ingatlanon lenne hely. Szajcz Adriántól megtudtuk, amennyiben minden pályázati anyagot sikerül időben beadni és az önerőt is előteremtik a projektnek, akkor 2021-ben készülhet el a városi uszoda.

Több fórumon lehetett olvasni, hallani, hogy a kormány beígérte a tanuszodát, mégsem épül ilyen Siófokon. Ezzel szemben a kormány olyan településeknek ígért tanuszodát, ahol az úszásoktatás nem megoldott. Városunkban a Galerius fürdőben az oktatás megoldott. Másrészről a tervezett uszoda sem tanuszoda lenne, hanem hobbisportolók, sportolók számára épülő sportlétesítmény, ahol versenyek is tarthatók.

A városban előszeretettel használják a "ponyvás uszoda" kifejezést, a város vezetője legutóbbi nyilatkozatában is "sátras uszodának" nevezte a meg nem valósult tervet. Ezek az elnevezések komolytalanul hangzanak, és ezek alapján rossz szájízzel gondolhattak a város lakói a majdani uszodára, de ezek az elnevezések nagyon messze állnak a valóságtól. Nem a nagypapa ponyvás garázsára kell gondolni amibena Trabant áll, hanem a szakma szerint az ötödik építőanyagnak nevezett technológiára, amely egyszerűen írva: üvegszövet alapú, teflonbevonattal ellátott membrán anyag. Például világszerte a stadionok kilencven százalékának fedése ma már ezzel a technológiával készül.

A fenti módszerrel készülő uszoda egyébként már készen lehetne. Ez is az egyik előnye. A másik, hogy az eredeti tervek szerint 500-700 millió forintból megépíthető lett volna. Ennek 30 százaléka lett volna az önerő, a fennmaradó összeget TAO támogatásokból kellett volna összeszedni. Az uszoda, melyről most beszélünk, azaz a kőuszoda, több mint 1,2 milliárd forintba fog kerülni előreláthatólag, tehát lényegesen több önerőt kell vállalni, és majdnem 1 milliárd forintot kell összekalapozni a TAO-s pénzekből.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk