Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Hír 2018. 12. 01.

Jubileumi városnappal ünnepelte 50. születésnapját Siófok

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
2018 különleges év Siófok életében, idén ünnepli várossá nyilvánításának 50. évfordulóját a Balaton-parti település. A jeles alkalomból egész évben jubileumi programokat szerveztek, melyek fénypontját a november 30-ai városnap jelentette.

A siófoki városnapon hagyományosan megrendezték a jótékonysági vásárt, melyen helyi egyesületek, civil szervezetek jótékony céllal árusították kézzel készített termékeiket a Víztorony körül, és gyűjtötték az adományokat a vásár fő támogatottja, a Nyitnikék Óvoda számára. A Kálmán Imre Kulturális Központban vehették át kitüntetéseiket a város jó tanuló, jó sportoló diákjai, és a polgármesteri hivatalban díjazták a 2018. évi városi virágosítási verseny győzteseit. A kulturális központ több különböző témájú kiállításnak is otthont adott ezen a jeles napon.

Az emeleti galérián nyílt meg Karda Imre fazekas, népi iparművész emlékére a Kezünk nyomán című tárlat a HÉ! Helyi Érték Egyesület és a kultúrház szervezésében, melyen helyi kézművesek alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. A Városnapon mutatták be Siófok kulturális folyóirata, a Siópart ünnepi számát, és a jubileumra készített mellékletét, a Somogyi Néplap 1968. december 29-i különkiadásának újranyomtatott változatát. Az előcsarnokban Balatonkiliti történetéről szóló tematikus kiállítás nyílt, és elindult a jótékonysági mézeskalácsváros aukció. A kreatív önkéntesek idén harmadik alkalommal építették fel mézeskalácsból Siófok emblematikus épületeit, melyekre a közösségi oldalon keresztül december 12-ig lehet majd licitálni. A Mézeskalácsváros Siófok 2018 jótékonysági akcióval egy hároméves kislányt, Vörös Zsófikát és a kis betegeket segítő Démétér Alapítványt támogathatják a licitálók. A városi ünnepség alkalmából hagyománnyá vált, hogy a siófoki képviselő-testület döntése értelmében azok a siófoki polgárok, jogi személyek és gazdasági társaságok, akik kimagasló közösségi munkájukkal hozzájárultak a város fejlődéséhez, hírnevének öregbítéséhez, elismerő címet kapnak. A színházteremben megrendezett díjkiosztó gálán dr. Lengyel Róbert, Siófok város polgármestere köszöntötte a díjazottakat és a megjelenteket.

- Kiemelkedő esemény egy település életében, hogy várossá avatásának 50. évfordulóját ünnepeljük. Egy igazi történelmi esemény, aminek most mi a tanúi, egyben kiváltságos részesei lehetünk. Számomra pedig külön megtiszteltetés, hogy e jubileum időpontjában én lehetek ennek a gyönyörű városnak a polgármestere – hangzott a polgármester beszédében, aki történelmi visszatekintéssel emlékezett meg az 50 éves városról.

A jubileumi díjátadón Siófok Város Díszpolgára címet vehetett át dr. Farkas Sándor nyugalmazott sebész főorvos és dr. Kersák János nyugalmazott belgyógyász főorvos. Siófokért-érem kitüntetésben részesült Majoros János, Bartha Béla és Bartháné Tatár Imola. Polgármesteri elismerő oklevelet vehetett át Bohár Árpád, Fuxhoffer Zsolt, Nagy Ferenc, dr. Nemes Levente, Happiness TSE (Lóránth Éva és Hetei Fruzsina), C&M Dance Stúdió TSE (Fülöp Milán és Kovács Franciska). Siófok várossá válásának 50 éves évfordulója alkalmából dr. Lengyel Róbert polgármester emléktárgyat adott át: Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Neszményi Zsolt, a Somogy Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja, dr. Kiss Pál, a Siófoki Járási Hivatal hivatalvezetője, Potocskáné Kőrösi Anita országgyűlési képviselő, Siófok város volt alpolgármestere, Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, Hamvas Péter, Siófok város alpolgármestere, Csorba Ottó képviselő, Lapos Gábor képviselő, Mezőfi Józsefné képviselő, Nagy Sándorné képviselő, Orbánné Wald Marianna képviselő, dr. Safar Ahmed képviselő, Szajcz Adrián képviselő, Szamosi Lóránt képviselő, Ujvári István képviselő, Völgyi Lajos képviselő és Kónyáné dr. Zsarnovszky Judit, a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője részére. A színházteremben az ünnepi műsor Szulák Andrea és Elek Norbert előadásával zárult, majd a Fő téri színpadon Éliás Gyula Jr. és sztárvendégei nagykoncertjét élvezhették az érdeklődők.

A különleges jubileumi év alkalmából Siófok Város Önkormányzata egy egyedülálló programmal is kedveskedett a városlakóknak, akik a Kiss Szilárd Sportcsarnokban a Siófok50 Születésnapi Party keretében ünnepelhették meg az idén fél évszázados városunkat, Siófokot.

A városnapon a Somogyi Néplap 1968. december 29-i, vasárnapi különszámának újranyomtatott változatát is olvashatták az érdeklődők. A 12 oldalas különszámban a számos jegyzet, ünnepi köszöntő mellett a kiadvány mai szemmel nézve talán legérdekesebb része az az összeállítás, melyben a település akkori meghatározó közéleti szereplői a jövőről alkotott elképzeléseikről és elvárásaikról vallanak. „Még nagyobb fejlődést, még több szép épületet” – olvasható Angyal József, az OTP akkori vezetőjének fényképe alatt. Boa József, KISZ politikai munkatárs a sportélettel, stadionépítéssel kapcsolatos elgondolásait fogalmazta meg, míg Jenőfi Károly, a Hazafias Népfront titkára ekképp nyilatkozott: „...szeretném, ha Siófok nem csak a nyári, hanem a téli üdültetés városa is lenne. Téliesített szállodákat, üdülőket várok, ...”. Punyi István, a Kőolajvezeték Vállalat párttitkára saját kérdését így válaszolta meg: „Mit várok az új várostól? Gyorsabb ütemű közművesítést! Azt, hogy a város mindig tiszta és rendes legyen, vonzó, hogy az ország minden részéből ideérkező emberek a Balaton gyöngyszemét lássák benne.”

1988-ban az országban az elsők között indítottak Siófokon városi újságot. A Siófoki Városi Tanács V.B. lapja a Siófoki Hírek nevet kapta, ára 9,50 Ft. volt. A várossá válás 20. évfordulóján, decemberben az első évfolyam hetedik száma jelent meg, melyben dr. Gáti István tanácselnök így köszöntötte a város polgárait:

"Boldogít az a tudat, hogy a város minden lakója tudja, hogy a cím önmagában kevés. A tettek teremthetik meg városi jövőnket. Megértettük a korai felhívást, hogy legyünk büszkék, hogy hazánk egyik legszebb vidéke, fejlődő fiatal városának polgárai lehetünk. Büszkeségünk szavak helyett tettekben realizálódjon. Tennivaló pedig bőven akad. Más hasonló nagyságú településektől eltérően Siófok fejlesztésében a hagyományok szerepe kevéssé meghatározó. A siófoki arculat kialakításának felelőssége, új hagyományok megteremtése a mi feladatunk. Sok tényező a könnyebb megoldás felé csábít bennünket. Úgy kell mégis nekünk megtalálni a helyes arányokat, hogy néhány évtized múltán is merjük vállalni cselekedeteinkért a felelősséget. Köszöntöm a 20 éves város eredményeit létrehozó siófoki embereket, s bízom a további együttes munkánkban."

A lap a köszöntő mellett címlapon hozta, az akkor hatalmas hírnek számító eseményt, azaz, hogy televízió születik Siófokon "Keresztveve: TVSIÓ" címmel. Ugyancsak a címlapon jelent meg, hogy elkezdődött a Kele utcai iskola beruházása.

Hogy ne csak kerek évfordulókra tekintsünk vissza, úgy gondoltuk, az ezredforduló, azaz a 2000. év decemberi lapszámát nézzük meg, azonban ebben nem közöltek cikket a városnapról. Így ugrottunk egyet, és a 2001. év decemberi számát olvasgattuk, amiben a 10. oldalon meg is találtuk a kétoldalas beszámolót. Dr. Balázs Árpád, akkori polgármester is a siófoki polgárokat helyezte ünnepi beszéde középpontjába: "Fejlődésünk legfőbb pillére azonban továbbra is mi magunk vagyunk. Minden, ami itt létrejött, a siófoki polgár munkájának, szorgalmának, mindennapi küzdelmeinek emlékműve. Együttműködésünk, probléma-feloldó képességünk tanúbizonysága. Nem várhatunk senkire...Nekünk kell a családunkról gondoskodni, utakat, járdákat, iskolát építeni, időst, szegényt támogatni, apró gyereket nevelni...Siófok város napja a családjáért és a közösségért dolgozó tisztességes polgár ünnepe. Az advent, a reménykedés időszakának kezdetén őszinte elismeréssel szeretnék tisztelegni mindazok előtt, akik munkájukkal a város fejlődését biztosították."

Ebben a lapszámban olvashatjuk többek között, hogy a városnapon kötötte meg testvérvárosi szerződését a testület Parnu városával, elindult a főiskola, megújult a Sió-híd. A Siófokért emlékérem díjazottjai között pedig- csakúgy mint idén - dr. Kersák János is szerepelt.

A 2018. évi városi virágosítási verseny díjazottjai kategóriánként:

Családi ház

Zsiga Vilmosné I. helyezett
Körmendy Zoltánné II. helyezett
Balogh Ilona III. helyezett

Társasházi erkély:

Vörös Ferenc I. helyezett
Takács Zsuzsanna II. helyezett

Egyéb

Pitypang Óvoda I. helyezett

Különdíj

Török Julianna: évek óta végzetttársadalmi munkájáért

Lénárt Ferencné: évek óta kiemelkedő színvonalas kertfenntartási munkájáért

Szili Zsuzsanna: évek óta kiemelkedő színvonalas kertfenntartási munkájáért

Hauszgénusz Éva: évek óta kiemelkedő színvonalas kertfenntartási munkájáért

A Civil Egyesületek különdíjban részesítették a számukra emlékezetes kerteket:

Városvédő és Szépítő Egyesület díjazottja: Négy Évszak Kertészet

Nők a Balatonért Egyesület díjazottja:Gáspár Jánosné

Nyugdíjasok Siófoki Egyesülete díjazottja: Nyitnikék Óvoda

Siófoki Nőklub Egyesület díjazottja: Török Klára

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »

Téli Portya

2019. 02. 17.

Téli Portya
A 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat február első hétvégéjén megtartotta évkezdő programját, a Téli Portyát Nagyberényben.
Részletek »

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »
Még több magazin cikk

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk