Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Hír 2019. 02. 12.

Szalai István a 2018. Év Somogyi Embere

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Megyehét rendezvénysorozat keretében rendezték a már hagyománnyá vált Somogyi Hírlap jelenti fotókiállítást, ahol évről évre átadják a az Év Somogyi Embere díjat. Idén a siófoki Szalai István kapta az elismerést a közösségért és a fiatalokért végzett több évtizedes munkájáért.

Foglalkozásokat, ünnepségeket, családi programokat, sportnapot, játszónapot szervez, gyümölcsöt visz az iskolába és az óvodába, presbiterként a keresztény fiatalok közösségét segíti, időseket és fogyatékkal élőket támogat, és ha kell, sportcipőket és mezeket szerez a város fiatal kosarasainak. Ahogy a díjátadón elhangzott: példa értékű lelkesedésével és munkabírásával lehetőséget biztosít a közösségek céljainak megvalósítására. Listánk természetesen nem teljes, de már ebből is látható, milyen sokrétű, időigényes és mennyi munkát jelentenek ezek a tevékenységek, amelyeket Szalai István a szabadidejében végez. Mint mondja, a plusz energiáit a közösségre fordítja.

– Azt szoktam mondani, hogy a Jóisten nekem mindent megadott az életben: van három egészséges gyermekem, és feleségemmel mi is azok vagyunk. Ezért úgy járulunk hozzá a környezetünk jobbá tételéhez, hogy a plusz energiáinkat a közösségre fordítjuk - mondta Szalai István

Tizenöt évvel ezelőtt fordultak komolyra a dolgok, felkérték a Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítványt elnökének. Az alapítvány tagjaival hetente visznek friss gyümölcsöket az óvodásoknak, ünnepségeket, tematikus napokat szerveznek, legutóbb mesedélutánt és mozidélutánt tartottak, de telepítettek már új játszóteret, tavaly a Mátyás emlékév kapcsán is több rendezvényt szerveztek, emellett nem feledkeznek el a szülőkről sem, nekik is szerveznek programokat. Miután képviselő lett a siófoki önkormányzatnál, felkérték, hogy mint a terület képviselője, vegye át a Foki-hegyi Egyesületet. A városban élők sokszor találkozhattak az egyesülettel, hiszen többek között szabadtéri programokat, családi napokat, sportnapot vagy éppen a Beszédes iskolában már hagyománnyá vált játszónapot szervezik.

Emellett a 2008-ban csapatával létrehozta a Siófoki Kosársuli Egyesületet, mivel előző évben a siófoki kosárlabda megszűnt. Jelenleg is a kosársuli egyesület elnöke, lapunkban már többször beszámoltunk a már hagyományos cipő- és mezosztásról, amikor is az egyesület minden játékosa nagy értékű kosárcipőt és mezt kap, de a Krúdy és Széchenyi iskola tornatermének parkettázása is az egyesület nevéhez fűződik, csakúgy, mint eredményjelzők, palánkok vásárlása és a Krúdy öltözőinek felújítása is. Emellett 4 utánpótlás és a felnőtt csapat edzéslehetőségeit, versenyeztetési lehetőségeit is megteremtették. Már 2007 környékén foglalkoztatta a szegények, elesettek, fogyatékkal élők helyzete, így létrehozta a Kikerics egyesületet, melynek felügyelőbizottsági tagjai dr. Gárdonyi Máté és Bozsoki-Sólyom János. Az egyesület a Gondviselés Háza és a Fogyatékkal Élők Nappali Intézménye lakóinak életét igyekszik megkönnyíteni, valamint a Beszédes iskola speciális tagozatának diákjait segíti folyamatosan. Programokat szerveznek, ismeretterjesztő előadásokat, gyümölcsöt visznek, és anyagilag is segítik például a kirándulásokat. A Balatonkiliti Református Egyházközség presbitere, újabban pedig a Siófok Holnap Egyesületben tevékenykedik, amely a volt mozi épületét alakítja közösségi házzá.

- Ahogy a díj átvételekor is mondtam, ezt az elismerést a siófoki polgárok kapták, ők részesültek rajtam keresztül ebben az elismerésben, hiszen bárkitől kértem segítséget, mindenki azonnal segített, legyen az tanár, óvónő, technikai személyzet, siófoki cégek, vagy éppen az én kis stábom, de a civil szervezeteink önkéntesei is nagy lelkesedéssel a programok mellett álltak- mondta Szalai István.

Szalai István Attila közgazdász, Balatonkilitiben él feleségével és három gyermekével. A siófoki civil élet kiemelkedő alakja. 15 éve aktívan vesz részt Siófok közéletében. A 8 éves önkormányzati képviselő munkája során több a Városfejlesztési Bizottság, Egészségügyi, Oktatási és Szociális Bizottság, Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság, Etikai Bizottság tagjaként is tevékenykedett. Tanácsnoki feladatokat látott el az Idegenforgalmi és Rendészeti Bizottság elnökeként. Küldetésének a család, a keresztény értékek, a közösség összetartását tekinti. Ezt bizonyítja az a kitartó munka, amelyet a családok támogatásáért, a gyerekek egészséges fejlődéséért, a sport népszerűsítéséért, a fogyatékkal élők megsegítéséért tesz. Négy civil szervezet munkájában végez elnöki, ügyvivői feladatokat. Aktívan közreműködik a megyei, régiós programokban is, ezzel is segítve a környezetében és a térségben élők szabadidős, kulturális tevékenységét, a családokat a minőségi programok elérésében. Évek óta nagyfokú terhelhetőséggel, kreativítással, kitartással végzifeladatát, a civil közösségek támogatásával.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »

Téli Portya

2019. 02. 17.

Téli Portya
A 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat február első hétvégéjén megtartotta évkezdő programját, a Téli Portyát Nagyberényben.
Részletek »

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »
Még több magazin cikk

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk