Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Hír 2019. 03. 07.

Tíz milliárdból gazdálkodhat a város

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ahogy az elmúlt években sem forgott veszélyben a költségvetés elfogadása, úgy ebben az évben is több kompromisszum megszületése után Siófoknak jó, kiegyensúlyozott, stabil költségvetése van - hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amit Szajcz Adrián és Szamosi Lóránt tartott a februári testületi ülés után.
Fotó: Gáti Kornél

Teljesen átalakítják az óvodák működését, melyről Szamosi Lóránt adott tájékoztatást, Szajcz Adrián pedig az idei büdzsé fontosabb elemeit részletezte. Mint elmondta, a mérlegfőösszeg kicsivel több, mint 10 milliárd forint, ebben nagy változás nincs az előző évekhez képest, a tartalék keret pedig közel 400 millió forint, így ezzel a megfelelő tartalék betervezésével, a költségvetés teljesíthető, tartható. Új elem a költségvetésben az a 96 millió forint, amely a hivatali dolgozók illetményalapjának 60 ezer forintra emelése miatt került be. Ahogyan azt a sajtótájékoztatón hallhattuk, most már minden körülmény adott a hivatalban annak érdekében, hogy megfelelő kvalitású köztisztviselők tudjanak dolgozni, hiszen az elmúlt időszakban számtalanszor lehetett hallani, hogy azért mennek el a dolgozók, mert a fizetés nem túl magas.

Rengeteg lakossági panasz érkezett és érkezik a képviselőkhöz és a hivatal munkatársaihoz is a közterületek állapotával, a köztisztasággal és üzemeltetési hiányosságokkal kapcsolatban. Így az idei költségvetésben egy jelentősen magasabb összeget fordítanak ezen tevékenységek ellátására. A tavalyi évben 420 milliót költött a város a zöldterületek, parkok fenntartására, a közutak, hidak járdák, parkolók karbantartására, idén 588 millió forintot jut ezekre a tevékenységekre. Ebből 308 milliót a zöldterületek és parkok fenntartására fordítanak, és 280 millió forint jut az egyéb munkálatokra.

- Fontos dolognak tartottuk a társasház-felújítási program megtartását, hiszen a tavalyi évben indult program nagy sikerrel debütált, az első pályázatok már elbírálásra kerültek. Hozzávetőlegesen 115 millió forintot nyertek a társasházak, melyet külső hőszigetelésre, belsőterek nyílászáróinak cseréjére, gépészeti felújításra fordíthatnak. Fontos volt továbbá, hogy mint az eddigi években is, tovább folytatódjon az óvodafelújítási program is. Erre a célra 58 millió forintot biztosítottunk az ez évi büdzséből, természetesen a kötelező óvodai karbantartások mellett, melyre 30 millió forintot különítettünk el - mondta Szajcz Adrián. - Fontos számunkra továbbá a siófoki gyermekek egészséges életmódra nevelése is, ez a sport támogatásokban jelenik meg. Ez kiemelt lehetőséget biztosít annak érdekében, hogy a siófoki gyerekek megfelelő sportolási lehetőségekkel találkozzanak. Amennyiben szeretnének sportolni, akkor több lehetőség közül is választhassanak, és a lehető legjobb körülmények között mozoghassanak. Ezért a Siófoki Bányász utánpótlás csapatainak 33 millió forintos, a kézilabdázók lány utánpótlás csapatai 30 millió forintos, a Balatoni Vasasban futballozó gyerekek 13 millió forintos, a kosársulisok 10 millió forintos, a kajak-kenu egyesület pedig 5 millió forintos támogatást kaptak.

A testület kiemelten foglalkozott a civil szervezetek támogatásával, ahogy az eddigi években, idén is 18 millió forintos keretet biztosítanak. Ez az összeg egyébként a régióban magasnak számít. Az egyházak is többször fordultak segítségért a városvezetéshez, főként karbantartási, infrastrukturális javítási munkák támogatását kérték. A tájékoztatón a képviselőktől elhangzott: mint ahogy eddig is, ezt követően is támogatják ezeket a kéréseket.

Az elmúlt években történt munkának köszönhetően a testvérvárosi kapcsolatok is élénkülni látszanak, ez költségvetési tétel formájában is megmutatkozik. További cserediák programokat dolgoztak ki a delegációkban résztvevők és a testvérvárosok képviselői. Waldheim, Netanya, Porec és a partnerváros Landsberg tartoznak azon városok közé, amelyekkel fellendült a cserediák kapcsolat, és idén magasabb szintre léphet.

A Balaton-parti Kft. végzi a város marketing és pr tevékenységét a fürdőegylettel együtt, mely utóbbi szakmai partnerként jelenik meg ebben az együttműködésben. A Balaton-parti Kft. 204 millió forintból látja majd el ezt a feladatot, ebből 100 millió forint jut a rendezvényekre- amelyek között 2 új is lesz - , a maradék összeg pedig a marketing és pr tevékenységre.

Az idei évben is támogatást kapnak a rendvédelmi szervek dolgozói, illetve a kórházzal is szorosabbra szeretnék fűzni az együttműködést, hiszen az elmúlt évben megkezdődött egy program, melynek keretében a kórház egyik szintje linóleumcseréjének költségeit vállalta át az önkormányzat, az idei évben pedig egy másik szint kerül sorra.

Áthúzódó beruházások

A vállalt kötelezettségek és az intézmények működtetése miatt behatárolt volt a szerepeltethető beruházások összege. Az egyéni képviselők új beruházásokat nem tudtak tervezni, azonban az elmúlt évekből elmaradt, de már korábban költségvetési fedezettel ellátott tételek azok - ez 800 millió forintot jelent - , amelyeket át tudtak hozni az idei költségvetésbe, a képviselők és a beruházási osztály együttes munkájának eredményeként. Ezek egy részének egyébként már meg kellett volna valósulnia, van, amelyik tavalyról, van, amelyik régebbről húzódik át. Nagy valószínűséggel az áthúzódó beruházások jelentős része idén meg tud valósulni.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »

Téli Portya

2019. 02. 17.

Téli Portya
A 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat február első hétvégéjén megtartotta évkezdő programját, a Téli Portyát Nagyberényben.
Részletek »

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »
Még több magazin cikk

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk