Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Hír 2019. 03. 08.

Tagintézmények lesznek az óvodákból

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Jelenleg négy intézmény van a városban amelyik önkormányzati fenntartású: a Gondozási Központ, a KIKK, a könyvtár és Kálmán Imre Emlékház, valamint az óvodák és bölcsőde. Azért jelenleg, mert folyamatban van a bölcsőde leválasztása - erről korábban már beszámoltunk - a mostani integrált intézményként működő óvoda és bölcsőde intézményről. Július 1-től lesz egy új, ötödik városi intézmény, Siófok Város Bölcsődéje.

- Fontos számunkra az intézmények magas fokú finanszírozása és jó szakmai működése, mert egyrészről mégis csak nagy ellátórendszerekről beszélünk, másrészről egy város megtartó ereje is lehet az intézményhálózat, de a megítélésben mindenképpen nagy szerepet játszik. Az idei költségvetésben 4 milliárd forint jut az intézményekre, ez 30%-os emelkedést mutat a tavalyi évhez képest. Ebben benne vannak például a minimálbér emelkedésből fakadó plusz kiadások, de fejlesztési pénzeket is hozzátettünk. Összesen 154 millió forint jut a 4 intézmény felújítási, karbantartási és beruházási tevékenységére, ez nincs benne a költségvetésükben, ez külön soron szereplő, tehát plusz tétel. Ilyen fokú támogatás intézmények esetében elég ritka - részletezte Szamosi Lóránt, aki azt is hozzátette, hogy bőven hagyott a testület annyi mozgásteret az intézményvezetőknek, hogy a minőségi munkát plusz juttatásokkal el tudják ismerni, emellett külön figyelmet fordítottak a dologi kiadásokra, hiszen a napi biztonságos működést alapvetően ezek biztosítják, így ezen a területen is növekedés tapasztalható. Az idei költségvetés védelmet nyújt az előre nem látható eseményekkel szemben is, azaz, ha valami elromlik, tönkremegy, legyen az akár nagyobb értékű eszköz, azt az intézmények pótolni tudják.

A bölcsőde idén július 1-től önálló költségvetési és önálló vezetésű intézmény lesz. Az óvodák külön folytatják az életüket, de itt is átalakítás várható. Jelenleg kilenc óvoda, valamint a központ működik, de ettől az évtől tagintézményeket hoznak létre, amelyeket a tagintézmény-vezetők irányítanak majd, így sokkal több ideje marad a vezetőnek menedzselni az óvodát, és kiemelt feladata lesz a szülőkkel való kapcsolattartás is. Eddig egy adott óvónő végezte a vezetői feladatokat az intézményekben. Lesznek olyan jogosítványaik is a tagintézmény-vezetőknek, amelyeket az integrált intézmény vezetője fog átadni számukra, hiszen így a döntések, megoldások ott születhetnek meg, ahol a probléma keletkezik, legyen az akár szakmai, akár működéssel kapcsolatos. Ahogy a sajtótájékoztatón hallhattuk: közös célja a testületben dolgozó képviselőknek és a Fidesz-frakciónak, hogy minél magasabb színvonalon, a szülők megelégedésére valósuljon meg a gyerekek ellátása. Ehhez a működésen keresztül is vezet az út, nem csak a finanszírozáson keresztül, ezért, ha már megtörténik az intézmény átalakítása, azaz a bölcsőde leválasztása, akkor hozzá kell nyúlni az óvodák belső szerkezetéhez is, ehhez egyébként külsős szakértő segítségét is igénybe vették.

Szamosi Lóránt az óvodákkal kapcsolatban beszámolt arról is, hogy ezt a területet is elérte a munkaerőhiány, a testület ezért úgy döntött, hogy annak érdekében, hogy távolabbról is tudjanak idecsábítani szakképzett munkaerőt, 50 ezer forintos lakhatási támogatást nyújtanak a városba érkezőknek, akik óvodapedagógusi munkakörben helyezkednek el.

Az oktatással kapcsolatban elhangzott, hogy három évvel ezelőtt a Fidesz-frakció javaslatára átalakításra került a korábbi ösztöndíj-rendelet. A kiegészítés új elemként tartalmazza Siófok város szakképzési ösztöndíj-rendeletét. Akkor három és fél millió forinttal indult a program, ma 19 milliónál tart. Ez is jól mutatja az érdeklődést, és hogy igény van a program folytatására. Jelenleg négy szakma az, amelyik hivatalosan is hiányszakmaként és ösztöndíjjal támogatott szakmaként van nyilvántartva a városban, ezek a szakács, a pincér, az asztalos, a hegesztő. Azt várjuk a program sikerességétől, hogy minél több szakember maradjon helyben.

A testvérvárosi diákcsereprogram elsősorban a nyelvtanulás céljait szolgálja, ezekben vesznek részt az általános iskolások és a gimnázium tanulói. A másik vetülete a dolognak, a szakmai rész, amely a Krúdy iskolát érinti. A waldheimi Oberschuleval kötött megállapodás keretében az krúdys diákok ebben az évben a nyári szakmai gyakorlatukat már a német városban is eltölthetik.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »

Téli Portya

2019. 02. 17.

Téli Portya
A 466. számú Magyar Tenger Cserkészcsapat február első hétvégéjén megtartotta évkezdő programját, a Téli Portyát Nagyberényben.
Részletek »

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »
Még több magazin cikk

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk