Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló gyerekek javára

Magazin

Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló...

Példaértékű összefogás eredményeként 700 ezer forinttal tudta támogatni a Siófoki Férfi Dalkör a Beszédes József Általános Iskola...

Siófok 50 – ikonikus épületek

Kultúra

Siófok 50 – ikonikus épületek

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit...

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

Sport

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké...

Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2013. 07. 31.

New Orleanstól Siófokig – a déli part zenéje

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
10. születésnapját ünnepelte idén a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, tizedik alkalommal töltötte meg látogatók serege a nézőteret, csillogó rézhangszerek kavalkádja a színpadot, csendes, mégis magával ragadó hangulatot árasztó zene a nyári estét. Három nap, tizenkét előadó, rengeteg zene, hatalmas siker – talán így lehetne legegyszerűbben összefoglalni a dixieland ezévi látogatását városunkban.

A jazz szó hallatán legtöbbünknek egy bizonyos hangzásvilág, egy jellegzetes zenei élmény jut eszébe: trombita, bendzsó, bőgő, esetleg tuba szólamai kergetik egymást énekhang kísérete mellett. A laikus zenefogyasztó többnyire csak néhány előadót tud fejből felsorolni, aki ebben a műfajban jeleskedett vagy éppen most is alkot – talán nem túl nagy bátorság reprezentatív kutatások hiányában is azt állítani, hogy nem feltétlenül a határtalan változatosság jut elsőként eszünkbe erről a zenei stílusirányzatról.

Alaposan rácáfolt azonban ezekre az „előítéletekre” az idei jubileumi jazzfesztivál, amely zenészek és dallamok színes egyvelegét hozta el városunkba. BényeiTamás, a rendezvény egyik főszervezője egyenesen a legvariálhatóbb zeneként emlegeti ezt a műfajt: „A jazz a könnyűzene ősapja. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy a rock and rollt is jazz-zenészek kezdték el játszani, de a popzene, amit manapság hallunk a rádióban, szintén a jazzből nőtte ki magát. Van egy jó példám is, ami érzékelteti ennek a stílusnak a fontosságát: egy bankett szervezője milyen zenével tudja szórakoztatni a vendégeket? A rock nagyon hangos, a latin zene túl egyhangú, a jazz tehát az igazán jó választás.” A háromnapos fesztivál programja is azt az érzést erősítette, hogy nincs két egyforma zenekar, és nincs két egyforma előadás: Karády Katalintól az Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam jazzes feldolgozását az Everybody loves my baby követte, hobbizenészek profiknak adták át a színpadot, a tinédzserek előadását nagypapa korú „kalapos gengszterek” műsora váltotta. A színes lampionokkal díszített téren csak a jókedv maradt változatlan, a bátrabbak tudásuknak és vérmérsékletüknek megfelelően táncoltak a színpad előtt, de még az ülve zenét hallgatóknak is folyamatosan mozgott legalább egy testrészük a kellemes

esti kikapcsolódás során. Külön élményt jelentett a bézs kalapok, piros hózentrógerok, csíkos nadrágok látványa a 10. jubileumi siófoki jazzfesztiválon, melynek indulásáról Apáti János, a rendezvény „atyja” a következőket mesélte: „Többszöri hívás után 1971-ben tettem eleget dr. Gáti István kérésének, és jöttem Siófokra zenét tanítani, zenekarokat alapítani. Akkoriban még minden este tehéncsordák haladtak végig a mostani Fő tér helyén, ahol jelen pillanatban a színpad áll, és már akkor foglalkoztatott a kérdés: hogy lesz így itt jazzfesztivál?” A válasz egyszerűnek bizonyult: rengeteg munkával lett végül jazzfesztivál Siófokon, mégpedig kétapás, ahogy azt dr. Balázs Árpád a jubileum alkalmából mondott beszédében kiemelte. Bényei Tamás – testvére, Bényei Tibor segítségével – fejezte be, amire Apáti Jánosnak saját bevallása szerint már nem volt energiája. A polgármesteri köszöntőben elhangzott továbbá: egy évtized megmutatta, hogy az igényes jazzmuzsikára Magyarországon van igény, városunkban pedig lehetőség. Tanár és tanítványa minden évben egy pár napra Amerika déli részének hangulatát varázsolja a Balaton partjára, amikor egymás mellett ülve, békésen adhatjuk át magunkat a háborítatlan zenehallgatás ritka pillanatainak. A hétvége során a legnagyobb érdeklődés természetesen az Apáti Dixieland Band fellépését övezte, amely rendhagyó módon kezdődött. Apáti Jánost – ismét őt idézve – „soha a büdös életben” nem mutatta be zenekarának tagjait egy-egy produkció előtt, most mégis kivételt tett. A többek között civilben orvosként, mérnökként, zenetanárként vagy éppen grafikusként dolgozó, és immáron 40 éve együtt zenélő társai a bemutatás mellett egy-egy rövid szólóprogram erejéig is kiléptek ezúttal a sorból. A fellépés kiválóan sikerült, a feladat pedig adott: a 20. siófoki jazzfesztiválra egy a mostaninál is egyedibb bemutatkozási formát kell kitalálni!

 

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk