Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Kultúra 2013. 07. 31.

New Orleanstól Siófokig – a déli part zenéje

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
10. születésnapját ünnepelte idén a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, tizedik alkalommal töltötte meg látogatók serege a nézőteret, csillogó rézhangszerek kavalkádja a színpadot, csendes, mégis magával ragadó hangulatot árasztó zene a nyári estét. Három nap, tizenkét előadó, rengeteg zene, hatalmas siker – talán így lehetne legegyszerűbben összefoglalni a dixieland ezévi látogatását városunkban.

A jazz szó hallatán legtöbbünknek egy bizonyos hangzásvilág, egy jellegzetes zenei élmény jut eszébe: trombita, bendzsó, bőgő, esetleg tuba szólamai kergetik egymást énekhang kísérete mellett. A laikus zenefogyasztó többnyire csak néhány előadót tud fejből felsorolni, aki ebben a műfajban jeleskedett vagy éppen most is alkot – talán nem túl nagy bátorság reprezentatív kutatások hiányában is azt állítani, hogy nem feltétlenül a határtalan változatosság jut elsőként eszünkbe erről a zenei stílusirányzatról.

Alaposan rácáfolt azonban ezekre az „előítéletekre” az idei jubileumi jazzfesztivál, amely zenészek és dallamok színes egyvelegét hozta el városunkba. BényeiTamás, a rendezvény egyik főszervezője egyenesen a legvariálhatóbb zeneként emlegeti ezt a műfajt: „A jazz a könnyűzene ősapja. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy a rock and rollt is jazz-zenészek kezdték el játszani, de a popzene, amit manapság hallunk a rádióban, szintén a jazzből nőtte ki magát. Van egy jó példám is, ami érzékelteti ennek a stílusnak a fontosságát: egy bankett szervezője milyen zenével tudja szórakoztatni a vendégeket? A rock nagyon hangos, a latin zene túl egyhangú, a jazz tehát az igazán jó választás.” A háromnapos fesztivál programja is azt az érzést erősítette, hogy nincs két egyforma zenekar, és nincs két egyforma előadás: Karády Katalintól az Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam jazzes feldolgozását az Everybody loves my baby követte, hobbizenészek profiknak adták át a színpadot, a tinédzserek előadását nagypapa korú „kalapos gengszterek” műsora váltotta. A színes lampionokkal díszített téren csak a jókedv maradt változatlan, a bátrabbak tudásuknak és vérmérsékletüknek megfelelően táncoltak a színpad előtt, de még az ülve zenét hallgatóknak is folyamatosan mozgott legalább egy testrészük a kellemes

esti kikapcsolódás során. Külön élményt jelentett a bézs kalapok, piros hózentrógerok, csíkos nadrágok látványa a 10. jubileumi siófoki jazzfesztiválon, melynek indulásáról Apáti János, a rendezvény „atyja” a következőket mesélte: „Többszöri hívás után 1971-ben tettem eleget dr. Gáti István kérésének, és jöttem Siófokra zenét tanítani, zenekarokat alapítani. Akkoriban még minden este tehéncsordák haladtak végig a mostani Fő tér helyén, ahol jelen pillanatban a színpad áll, és már akkor foglalkoztatott a kérdés: hogy lesz így itt jazzfesztivál?” A válasz egyszerűnek bizonyult: rengeteg munkával lett végül jazzfesztivál Siófokon, mégpedig kétapás, ahogy azt dr. Balázs Árpád a jubileum alkalmából mondott beszédében kiemelte. Bényei Tamás – testvére, Bényei Tibor segítségével – fejezte be, amire Apáti Jánosnak saját bevallása szerint már nem volt energiája. A polgármesteri köszöntőben elhangzott továbbá: egy évtized megmutatta, hogy az igényes jazzmuzsikára Magyarországon van igény, városunkban pedig lehetőség. Tanár és tanítványa minden évben egy pár napra Amerika déli részének hangulatát varázsolja a Balaton partjára, amikor egymás mellett ülve, békésen adhatjuk át magunkat a háborítatlan zenehallgatás ritka pillanatainak. A hétvége során a legnagyobb érdeklődés természetesen az Apáti Dixieland Band fellépését övezte, amely rendhagyó módon kezdődött. Apáti Jánost – ismét őt idézve – „soha a büdös életben” nem mutatta be zenekarának tagjait egy-egy produkció előtt, most mégis kivételt tett. A többek között civilben orvosként, mérnökként, zenetanárként vagy éppen grafikusként dolgozó, és immáron 40 éve együtt zenélő társai a bemutatás mellett egy-egy rövid szólóprogram erejéig is kiléptek ezúttal a sorból. A fellépés kiválóan sikerült, a feladat pedig adott: a 20. siófoki jazzfesztiválra egy a mostaninál is egyedibb bemutatkozási formát kell kitalálni!

 

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk