Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2013. 07. 31.

New Orleanstól Siófokig – a déli part zenéje

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
10. születésnapját ünnepelte idén a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, tizedik alkalommal töltötte meg látogatók serege a nézőteret, csillogó rézhangszerek kavalkádja a színpadot, csendes, mégis magával ragadó hangulatot árasztó zene a nyári estét. Három nap, tizenkét előadó, rengeteg zene, hatalmas siker – talán így lehetne legegyszerűbben összefoglalni a dixieland ezévi látogatását városunkban.

A jazz szó hallatán legtöbbünknek egy bizonyos hangzásvilág, egy jellegzetes zenei élmény jut eszébe: trombita, bendzsó, bőgő, esetleg tuba szólamai kergetik egymást énekhang kísérete mellett. A laikus zenefogyasztó többnyire csak néhány előadót tud fejből felsorolni, aki ebben a műfajban jeleskedett vagy éppen most is alkot – talán nem túl nagy bátorság reprezentatív kutatások hiányában is azt állítani, hogy nem feltétlenül a határtalan változatosság jut elsőként eszünkbe erről a zenei stílusirányzatról.

Alaposan rácáfolt azonban ezekre az „előítéletekre” az idei jubileumi jazzfesztivál, amely zenészek és dallamok színes egyvelegét hozta el városunkba. BényeiTamás, a rendezvény egyik főszervezője egyenesen a legvariálhatóbb zeneként emlegeti ezt a műfajt: „A jazz a könnyűzene ősapja. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy a rock and rollt is jazz-zenészek kezdték el játszani, de a popzene, amit manapság hallunk a rádióban, szintén a jazzből nőtte ki magát. Van egy jó példám is, ami érzékelteti ennek a stílusnak a fontosságát: egy bankett szervezője milyen zenével tudja szórakoztatni a vendégeket? A rock nagyon hangos, a latin zene túl egyhangú, a jazz tehát az igazán jó választás.” A háromnapos fesztivál programja is azt az érzést erősítette, hogy nincs két egyforma zenekar, és nincs két egyforma előadás: Karády Katalintól az Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam jazzes feldolgozását az Everybody loves my baby követte, hobbizenészek profiknak adták át a színpadot, a tinédzserek előadását nagypapa korú „kalapos gengszterek” műsora váltotta. A színes lampionokkal díszített téren csak a jókedv maradt változatlan, a bátrabbak tudásuknak és vérmérsékletüknek megfelelően táncoltak a színpad előtt, de még az ülve zenét hallgatóknak is folyamatosan mozgott legalább egy testrészük a kellemes

esti kikapcsolódás során. Külön élményt jelentett a bézs kalapok, piros hózentrógerok, csíkos nadrágok látványa a 10. jubileumi siófoki jazzfesztiválon, melynek indulásáról Apáti János, a rendezvény „atyja” a következőket mesélte: „Többszöri hívás után 1971-ben tettem eleget dr. Gáti István kérésének, és jöttem Siófokra zenét tanítani, zenekarokat alapítani. Akkoriban még minden este tehéncsordák haladtak végig a mostani Fő tér helyén, ahol jelen pillanatban a színpad áll, és már akkor foglalkoztatott a kérdés: hogy lesz így itt jazzfesztivál?” A válasz egyszerűnek bizonyult: rengeteg munkával lett végül jazzfesztivál Siófokon, mégpedig kétapás, ahogy azt dr. Balázs Árpád a jubileum alkalmából mondott beszédében kiemelte. Bényei Tamás – testvére, Bényei Tibor segítségével – fejezte be, amire Apáti Jánosnak saját bevallása szerint már nem volt energiája. A polgármesteri köszöntőben elhangzott továbbá: egy évtized megmutatta, hogy az igényes jazzmuzsikára Magyarországon van igény, városunkban pedig lehetőség. Tanár és tanítványa minden évben egy pár napra Amerika déli részének hangulatát varázsolja a Balaton partjára, amikor egymás mellett ülve, békésen adhatjuk át magunkat a háborítatlan zenehallgatás ritka pillanatainak. A hétvége során a legnagyobb érdeklődés természetesen az Apáti Dixieland Band fellépését övezte, amely rendhagyó módon kezdődött. Apáti Jánost – ismét őt idézve – „soha a büdös életben” nem mutatta be zenekarának tagjait egy-egy produkció előtt, most mégis kivételt tett. A többek között civilben orvosként, mérnökként, zenetanárként vagy éppen grafikusként dolgozó, és immáron 40 éve együtt zenélő társai a bemutatás mellett egy-egy rövid szólóprogram erejéig is kiléptek ezúttal a sorból. A fellépés kiválóan sikerült, a feladat pedig adott: a 20. siófoki jazzfesztiválra egy a mostaninál is egyedibb bemutatkozási formát kell kitalálni!

 

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai