Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

Magazin

Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

December 8-án, szombaton ismét jótékonysági hangversenyt szervezett a Reménység Alapítvány a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Cipőosztás a Kosársulinál

Sport

Cipőosztás a Kosársulinál

Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2013. 07. 31.

New Orleanstól Siófokig – a déli part zenéje

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
10. születésnapját ünnepelte idén a Siófoki New Orleans Jazz Fesztivál, tizedik alkalommal töltötte meg látogatók serege a nézőteret, csillogó rézhangszerek kavalkádja a színpadot, csendes, mégis magával ragadó hangulatot árasztó zene a nyári estét. Három nap, tizenkét előadó, rengeteg zene, hatalmas siker – talán így lehetne legegyszerűbben összefoglalni a dixieland ezévi látogatását városunkban.

A jazz szó hallatán legtöbbünknek egy bizonyos hangzásvilág, egy jellegzetes zenei élmény jut eszébe: trombita, bendzsó, bőgő, esetleg tuba szólamai kergetik egymást énekhang kísérete mellett. A laikus zenefogyasztó többnyire csak néhány előadót tud fejből felsorolni, aki ebben a műfajban jeleskedett vagy éppen most is alkot – talán nem túl nagy bátorság reprezentatív kutatások hiányában is azt állítani, hogy nem feltétlenül a határtalan változatosság jut elsőként eszünkbe erről a zenei stílusirányzatról.

Alaposan rácáfolt azonban ezekre az „előítéletekre” az idei jubileumi jazzfesztivál, amely zenészek és dallamok színes egyvelegét hozta el városunkba. BényeiTamás, a rendezvény egyik főszervezője egyenesen a legvariálhatóbb zeneként emlegeti ezt a műfajt: „A jazz a könnyűzene ősapja. Mi sem bizonyítja ezt jobban annál, mint hogy a rock and rollt is jazz-zenészek kezdték el játszani, de a popzene, amit manapság hallunk a rádióban, szintén a jazzből nőtte ki magát. Van egy jó példám is, ami érzékelteti ennek a stílusnak a fontosságát: egy bankett szervezője milyen zenével tudja szórakoztatni a vendégeket? A rock nagyon hangos, a latin zene túl egyhangú, a jazz tehát az igazán jó választás.” A háromnapos fesztivál programja is azt az érzést erősítette, hogy nincs két egyforma zenekar, és nincs két egyforma előadás: Karády Katalintól az Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam jazzes feldolgozását az Everybody loves my baby követte, hobbizenészek profiknak adták át a színpadot, a tinédzserek előadását nagypapa korú „kalapos gengszterek” műsora váltotta. A színes lampionokkal díszített téren csak a jókedv maradt változatlan, a bátrabbak tudásuknak és vérmérsékletüknek megfelelően táncoltak a színpad előtt, de még az ülve zenét hallgatóknak is folyamatosan mozgott legalább egy testrészük a kellemes

esti kikapcsolódás során. Külön élményt jelentett a bézs kalapok, piros hózentrógerok, csíkos nadrágok látványa a 10. jubileumi siófoki jazzfesztiválon, melynek indulásáról Apáti János, a rendezvény „atyja” a következőket mesélte: „Többszöri hívás után 1971-ben tettem eleget dr. Gáti István kérésének, és jöttem Siófokra zenét tanítani, zenekarokat alapítani. Akkoriban még minden este tehéncsordák haladtak végig a mostani Fő tér helyén, ahol jelen pillanatban a színpad áll, és már akkor foglalkoztatott a kérdés: hogy lesz így itt jazzfesztivál?” A válasz egyszerűnek bizonyult: rengeteg munkával lett végül jazzfesztivál Siófokon, mégpedig kétapás, ahogy azt dr. Balázs Árpád a jubileum alkalmából mondott beszédében kiemelte. Bényei Tamás – testvére, Bényei Tibor segítségével – fejezte be, amire Apáti Jánosnak saját bevallása szerint már nem volt energiája. A polgármesteri köszöntőben elhangzott továbbá: egy évtized megmutatta, hogy az igényes jazzmuzsikára Magyarországon van igény, városunkban pedig lehetőség. Tanár és tanítványa minden évben egy pár napra Amerika déli részének hangulatát varázsolja a Balaton partjára, amikor egymás mellett ülve, békésen adhatjuk át magunkat a háborítatlan zenehallgatás ritka pillanatainak. A hétvége során a legnagyobb érdeklődés természetesen az Apáti Dixieland Band fellépését övezte, amely rendhagyó módon kezdődött. Apáti Jánost – ismét őt idézve – „soha a büdös életben” nem mutatta be zenekarának tagjait egy-egy produkció előtt, most mégis kivételt tett. A többek között civilben orvosként, mérnökként, zenetanárként vagy éppen grafikusként dolgozó, és immáron 40 éve együtt zenélő társai a bemutatás mellett egy-egy rövid szólóprogram erejéig is kiléptek ezúttal a sorból. A fellépés kiválóan sikerült, a feladat pedig adott: a 20. siófoki jazzfesztiválra egy a mostaninál is egyedibb bemutatkozási formát kell kitalálni!

 

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk