Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló gyerekek javára

Magazin

Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló...

Példaértékű összefogás eredményeként 700 ezer forinttal tudta támogatni a Siófoki Férfi Dalkör a Beszédes József Általános Iskola...

Siófok 50 – ikonikus épületek

Kultúra

Siófok 50 – ikonikus épületek

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit...

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

Sport

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké...

Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2013. 11. 14.

A „látott hal” és társai

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Új rendezvénnyel gyarapodott Siófok amúgy is gazdag programkínálata: októberben a balatoni halak kaptak bemutatkozási lehetőséget. A hétvége hatalmas sikere azt bizonyítja, hogy a fesztivál a gasztronómia és kultúra misztikus útjainak kereszteződésében, illetve a megújult Fő téren igazi otthonra talált.

Zenei élmények

Október 11. és 13. között a sült keszeg finom illata és a változatos dallamok lágy csengése járta be a városközpontot. Utóbbiról többek között a Kowalsky meg a Vega, a Bergendy Zenekar és a péntek esti fellépő, a Budapest Bár gondoskodott, akiknek koncertjét szerencsére nem mosta el a hirtelen jött eső. Kitűnő zene, minőségi szórakoztató muzsika ígérkezett, már az első szám elhangzása előtt taps és hangos ováció fogadta a színpadra lépő zenekart. Örökzöld táncdalok, elfelejtett filmslágerek, kuplék következtek, az előadóknak sikerült visszahozni a dalok korának hangulatát. A Budapest Bárt alapító Farkas Róbert célja a kávéházi cigányzene frissítése volt. Az egyetlen lemezre szerveződött csapat már öt éve együtt van, időközben újabb albumok készültek, és hatalmas sikerrel lépnek fel színházakban, fesztiválokon, koncertpódiumokon Közönségüket a mai hangzással sikerült meghódítani, produkcióikban számos kor, kultúra és generáció találkozik, így a fiatalabb és az idősebb korosztály is lelkes rajongójuk. Az újszerűen, kiváló ízléssel átdolgozott cigányzenei háttérrel megszólaló tangók, rumbák, régi magyar slágerek sorába még Liszt II. magyar rapszódiája is belefért.

Középpontban a gyerekek

A zenés szórakozásból a kisgyermekes szülők is kivehették a részüket: minden napra jutott a kicsik érdeklődését felkeltő koncert és műsor. De a színpad mellett is találhattak maguknak elfoglaltságot az óvodások, iskolások: megismerkedhettek a balatoni halakkal a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet könyvtárában vagy éppen a rendezvénysátor akváriumaiban. Saját készítésű rajzokért cserében a Sió mozi– természetesen halakról szóló – animációs filmekkel várta a gyerekeket, de halakkal kapcsolatos kézműves foglalkozás is hívta az ifjú érdeklődőket. A Siófoki Horgász Egyesület jóvoltából pedig a horgászkészségek összeállításáról, etetőanyagok keveréséről kaphattak hasznos tanácsokat a kíváncsi ifjak.

Halételek kavalkádja

A klasszikus ízek kedvelői a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek köszönhetően halászlét és sült keszeget fogyaszthattak a rendezvénysátorban, de a cég halsütője egyéb finomságokkal is várta a látogatókat. Ezek közül is ki kell emelni a sült gardát, a Balaton egyik emblematikus, szebb időket is látott „látott halát”. A kifejezés, azaz a látott hal a régi idők halászati szokásaira utal: miután a magaslatokon posztoló őrszem észrevette, meglátta a csapatokba verődött gardákat, jelzett a halászoknak, akik így már pontos iránymutatás birtokában eredhettek a zsákmány nyomába. A garda egyébként jó eséllyel pályázik a 2014. év hala címre is, a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet leadni a szavazatokat az év végéig.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk