Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

Magazin

Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

December 8-án, szombaton ismét jótékonysági hangversenyt szervezett a Reménység Alapítvány a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Cipőosztás a Kosársulinál

Sport

Cipőosztás a Kosársulinál

Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2013. 11. 14.

A „látott hal” és társai

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Új rendezvénnyel gyarapodott Siófok amúgy is gazdag programkínálata: októberben a balatoni halak kaptak bemutatkozási lehetőséget. A hétvége hatalmas sikere azt bizonyítja, hogy a fesztivál a gasztronómia és kultúra misztikus útjainak kereszteződésében, illetve a megújult Fő téren igazi otthonra talált.

Zenei élmények

Október 11. és 13. között a sült keszeg finom illata és a változatos dallamok lágy csengése járta be a városközpontot. Utóbbiról többek között a Kowalsky meg a Vega, a Bergendy Zenekar és a péntek esti fellépő, a Budapest Bár gondoskodott, akiknek koncertjét szerencsére nem mosta el a hirtelen jött eső. Kitűnő zene, minőségi szórakoztató muzsika ígérkezett, már az első szám elhangzása előtt taps és hangos ováció fogadta a színpadra lépő zenekart. Örökzöld táncdalok, elfelejtett filmslágerek, kuplék következtek, az előadóknak sikerült visszahozni a dalok korának hangulatát. A Budapest Bárt alapító Farkas Róbert célja a kávéházi cigányzene frissítése volt. Az egyetlen lemezre szerveződött csapat már öt éve együtt van, időközben újabb albumok készültek, és hatalmas sikerrel lépnek fel színházakban, fesztiválokon, koncertpódiumokon Közönségüket a mai hangzással sikerült meghódítani, produkcióikban számos kor, kultúra és generáció találkozik, így a fiatalabb és az idősebb korosztály is lelkes rajongójuk. Az újszerűen, kiváló ízléssel átdolgozott cigányzenei háttérrel megszólaló tangók, rumbák, régi magyar slágerek sorába még Liszt II. magyar rapszódiája is belefért.

Középpontban a gyerekek

A zenés szórakozásból a kisgyermekes szülők is kivehették a részüket: minden napra jutott a kicsik érdeklődését felkeltő koncert és műsor. De a színpad mellett is találhattak maguknak elfoglaltságot az óvodások, iskolások: megismerkedhettek a balatoni halakkal a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet könyvtárában vagy éppen a rendezvénysátor akváriumaiban. Saját készítésű rajzokért cserében a Sió mozi– természetesen halakról szóló – animációs filmekkel várta a gyerekeket, de halakkal kapcsolatos kézműves foglalkozás is hívta az ifjú érdeklődőket. A Siófoki Horgász Egyesület jóvoltából pedig a horgászkészségek összeállításáról, etetőanyagok keveréséről kaphattak hasznos tanácsokat a kíváncsi ifjak.

Halételek kavalkádja

A klasszikus ízek kedvelői a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek köszönhetően halászlét és sült keszeget fogyaszthattak a rendezvénysátorban, de a cég halsütője egyéb finomságokkal is várta a látogatókat. Ezek közül is ki kell emelni a sült gardát, a Balaton egyik emblematikus, szebb időket is látott „látott halát”. A kifejezés, azaz a látott hal a régi idők halászati szokásaira utal: miután a magaslatokon posztoló őrszem észrevette, meglátta a csapatokba verődött gardákat, jelzett a halászoknak, akik így már pontos iránymutatás birtokában eredhettek a zsákmány nyomába. A garda egyébként jó eséllyel pályázik a 2014. év hala címre is, a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet leadni a szavazatokat az év végéig.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk