Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Kultúra 2013. 11. 14.

A „látott hal” és társai

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Új rendezvénnyel gyarapodott Siófok amúgy is gazdag programkínálata: októberben a balatoni halak kaptak bemutatkozási lehetőséget. A hétvége hatalmas sikere azt bizonyítja, hogy a fesztivál a gasztronómia és kultúra misztikus útjainak kereszteződésében, illetve a megújult Fő téren igazi otthonra talált.

Zenei élmények

Október 11. és 13. között a sült keszeg finom illata és a változatos dallamok lágy csengése járta be a városközpontot. Utóbbiról többek között a Kowalsky meg a Vega, a Bergendy Zenekar és a péntek esti fellépő, a Budapest Bár gondoskodott, akiknek koncertjét szerencsére nem mosta el a hirtelen jött eső. Kitűnő zene, minőségi szórakoztató muzsika ígérkezett, már az első szám elhangzása előtt taps és hangos ováció fogadta a színpadra lépő zenekart. Örökzöld táncdalok, elfelejtett filmslágerek, kuplék következtek, az előadóknak sikerült visszahozni a dalok korának hangulatát. A Budapest Bárt alapító Farkas Róbert célja a kávéházi cigányzene frissítése volt. Az egyetlen lemezre szerveződött csapat már öt éve együtt van, időközben újabb albumok készültek, és hatalmas sikerrel lépnek fel színházakban, fesztiválokon, koncertpódiumokon Közönségüket a mai hangzással sikerült meghódítani, produkcióikban számos kor, kultúra és generáció találkozik, így a fiatalabb és az idősebb korosztály is lelkes rajongójuk. Az újszerűen, kiváló ízléssel átdolgozott cigányzenei háttérrel megszólaló tangók, rumbák, régi magyar slágerek sorába még Liszt II. magyar rapszódiája is belefért.

Középpontban a gyerekek

A zenés szórakozásból a kisgyermekes szülők is kivehették a részüket: minden napra jutott a kicsik érdeklődését felkeltő koncert és műsor. De a színpad mellett is találhattak maguknak elfoglaltságot az óvodások, iskolások: megismerkedhettek a balatoni halakkal a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet könyvtárában vagy éppen a rendezvénysátor akváriumaiban. Saját készítésű rajzokért cserében a Sió mozi– természetesen halakról szóló – animációs filmekkel várta a gyerekeket, de halakkal kapcsolatos kézműves foglalkozás is hívta az ifjú érdeklődőket. A Siófoki Horgász Egyesület jóvoltából pedig a horgászkészségek összeállításáról, etetőanyagok keveréséről kaphattak hasznos tanácsokat a kíváncsi ifjak.

Halételek kavalkádja

A klasszikus ízek kedvelői a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nek köszönhetően halászlét és sült keszeget fogyaszthattak a rendezvénysátorban, de a cég halsütője egyéb finomságokkal is várta a látogatókat. Ezek közül is ki kell emelni a sült gardát, a Balaton egyik emblematikus, szebb időket is látott „látott halát”. A kifejezés, azaz a látott hal a régi idők halászati szokásaira utal: miután a magaslatokon posztoló őrszem észrevette, meglátta a csapatokba verődött gardákat, jelzett a halászoknak, akik így már pontos iránymutatás birtokában eredhettek a zsákmány nyomába. A garda egyébként jó eséllyel pályázik a 2014. év hala címre is, a Magyar Haltani Társaság honlapján lehet leadni a szavazatokat az év végéig.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk