Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2013. 11. 20.

Talentum és intellektus – 90 éves Varga Imre

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
90 éves Siófok első díszpolgára. Varga Imre november 1-jén ünnepelte születésnapját. Óbudán, Laktanya utcai múzeumában barátai, hozzátartozói mellett szülővárosának vezetése is köszöntötte Siófok szülöttét. A szobrászművész születésnapja alkalmából Vivát Varga! címmel könyv jelent meg, amelyben a mesterhez közel álló pályatársak, barátok köszöntőit gyűjtötték össze értékes gondolatokkal, amelyek között számos emlékírás Varga Imre egyedi talentumát, lenyűgöző intellektusát méltatja.

„Varga Imre szobrászművész 90 éves. Ilyenkor szoktuk mondani közhelyszerűen, hogy hihetetlen! A közhely azonban ezúttal különleges igazsággá nemesedik. Hihetetlen, mert Varga Imre energikussága, vitalitása, világlátásának elevensége, szobrászi – mit szobrászi: képzőművészi – munkásságának frissessége és mozgalmassága rácáfol e tekintélyes korra. Hihetetlen, hogy Varga Imre doyenné vált. Ő ugyanis nem nagy öreg, hanem nagy művész”. – olvasható a könyv előszavában. Ebben áll az is: szobrai három dimenzióban tették láthatóvá a magyar történelmet, művelődést és kultúrát. „Nem akarja túlszárnyalni az utolérhetetlent, hanem megmutatni, hogy érti az isteni mesterség ember által űzöttségének korlátait.” Ezt már dr. Balázs Árpád polgármester írja, ahogy azt is: mély humanizmussal jelzi, hogy az ember nemcsak anyag, a lélek is benne van. A kötetben a tudományos élet olyan szaktekintélyei osztják meg Varga Imréhez fűződő élményeiket, emlékeiket, mint Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, vagy éppen Melocco Miklós szobrászművész, aki 55 éves barátságot ápol az ünnepelttel. Melocco szerint Varga Imrét a kommunista korszak szinte készen kapta, levegőnek nézni nem tudta, és különösen 1956 után kénytelen volt elismerni. Elismerni és használni. Dicsekedni azzal, hogy kinek, mifélének parancsol.

Pedig 1956-ban még ellenforradalmárként próbálták feltüntetni. Röplapterjesztéssel és fegyverviseléssel vádolták meg, mert ’56 októberében egy barátjával lelakatolták az Iparművészeti Múzeum feltört kapuját. Mindeközben a fiatalok hátán egy-egy géppisztoly lógott, önvédelmi célból. Letartóztatták, bár bizonyítékok híján elítélésére nem került sor. A retorzió persze nem maradt el, 5 év szilenciumra ítélték. Varga Imre középiskolai tanulmányai után katonai akadémiát végzett, a második világháborúban repülőtisztként szolgált. Ezért is sütötték rá a kommunizmus bélyegét, és nevezték horthysta katonatisztnek. Mégis úgy alakult, a Kádár kormány idején is kapott megbízásokat, mert ahogy Melocco Miklós megfogalmazta: vele dicsekedni lehetett. Megformázhatta Lenint és Wallenberget vagy éppen Prometheust, aminek 1965-ös bemutatása vihart kavart többek között a modern kifejezésmód miatt. „A művészvilágban szerencsére akadnak, akik a társadalmi élet útvesztőiben sem adnak esélyt a szellemi öncsonkításnak” – fogalmazta meg születésnapi köszöntőjében professzor emeritus Fekete György, aki szerint Varga Imre életműve sok-sok évtized értő vagy ellenséges közegének különös tükrévé érett. A Kossuth- és még számos díjjal kitüntetett szobrászművész termékeny alkotó, az európai kultúra egyik komoly letéteményese, aki 1923. november 1-jén született Siófokon. Elismerései közül legnagyobb büszkeséggel a Brit Portrészobrászok Szövetsége által adományozott Jean Masson – Davidson díj tölti el, hiszen azt szakmabeliek ítélték a művésznek, aki úgy vélekedik: az alkotótársak kitüntetésénél nagyobbat szobrász nem kaphat. Siófokkal való kapcsolata ma is élő, aktív, a közélettől sem tartja távol magát. Születésnapja alkalmából nemcsak a könyv, hanem egy portréfilm képkockái is Varga Imre munkássága előtt tisztelegnek. Róka Ildikó és Móczár István alkotásában a mester azt vallja: „Siófokon születtem, tehát ide tartozom”. A Siófoki szobortörténetek című portréban Varga Imre a tőle megszokott őszinteséggel így vall: „az ember visszatekintve mérlegre teheti munkásságát, mentegetheti magát, bár semmi értelme. Nincs mentség.”

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai