Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló gyerekek javára

Magazin

Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló...

Példaértékű összefogás eredményeként 700 ezer forinttal tudta támogatni a Siófoki Férfi Dalkör a Beszédes József Általános Iskola...

Siófok 50 – ikonikus épületek

Kultúra

Siófok 50 – ikonikus épületek

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit...

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

Sport

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké...

Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2013. 11. 20.

Talentum és intellektus – 90 éves Varga Imre

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
90 éves Siófok első díszpolgára. Varga Imre november 1-jén ünnepelte születésnapját. Óbudán, Laktanya utcai múzeumában barátai, hozzátartozói mellett szülővárosának vezetése is köszöntötte Siófok szülöttét. A szobrászművész születésnapja alkalmából Vivát Varga! címmel könyv jelent meg, amelyben a mesterhez közel álló pályatársak, barátok köszöntőit gyűjtötték össze értékes gondolatokkal, amelyek között számos emlékírás Varga Imre egyedi talentumát, lenyűgöző intellektusát méltatja.

„Varga Imre szobrászművész 90 éves. Ilyenkor szoktuk mondani közhelyszerűen, hogy hihetetlen! A közhely azonban ezúttal különleges igazsággá nemesedik. Hihetetlen, mert Varga Imre energikussága, vitalitása, világlátásának elevensége, szobrászi – mit szobrászi: képzőművészi – munkásságának frissessége és mozgalmassága rácáfol e tekintélyes korra. Hihetetlen, hogy Varga Imre doyenné vált. Ő ugyanis nem nagy öreg, hanem nagy művész”. – olvasható a könyv előszavában. Ebben áll az is: szobrai három dimenzióban tették láthatóvá a magyar történelmet, művelődést és kultúrát. „Nem akarja túlszárnyalni az utolérhetetlent, hanem megmutatni, hogy érti az isteni mesterség ember által űzöttségének korlátait.” Ezt már dr. Balázs Árpád polgármester írja, ahogy azt is: mély humanizmussal jelzi, hogy az ember nemcsak anyag, a lélek is benne van. A kötetben a tudományos élet olyan szaktekintélyei osztják meg Varga Imréhez fűződő élményeiket, emlékeiket, mint Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, vagy éppen Melocco Miklós szobrászművész, aki 55 éves barátságot ápol az ünnepelttel. Melocco szerint Varga Imrét a kommunista korszak szinte készen kapta, levegőnek nézni nem tudta, és különösen 1956 után kénytelen volt elismerni. Elismerni és használni. Dicsekedni azzal, hogy kinek, mifélének parancsol.

Pedig 1956-ban még ellenforradalmárként próbálták feltüntetni. Röplapterjesztéssel és fegyverviseléssel vádolták meg, mert ’56 októberében egy barátjával lelakatolták az Iparművészeti Múzeum feltört kapuját. Mindeközben a fiatalok hátán egy-egy géppisztoly lógott, önvédelmi célból. Letartóztatták, bár bizonyítékok híján elítélésére nem került sor. A retorzió persze nem maradt el, 5 év szilenciumra ítélték. Varga Imre középiskolai tanulmányai után katonai akadémiát végzett, a második világháborúban repülőtisztként szolgált. Ezért is sütötték rá a kommunizmus bélyegét, és nevezték horthysta katonatisztnek. Mégis úgy alakult, a Kádár kormány idején is kapott megbízásokat, mert ahogy Melocco Miklós megfogalmazta: vele dicsekedni lehetett. Megformázhatta Lenint és Wallenberget vagy éppen Prometheust, aminek 1965-ös bemutatása vihart kavart többek között a modern kifejezésmód miatt. „A művészvilágban szerencsére akadnak, akik a társadalmi élet útvesztőiben sem adnak esélyt a szellemi öncsonkításnak” – fogalmazta meg születésnapi köszöntőjében professzor emeritus Fekete György, aki szerint Varga Imre életműve sok-sok évtized értő vagy ellenséges közegének különös tükrévé érett. A Kossuth- és még számos díjjal kitüntetett szobrászművész termékeny alkotó, az európai kultúra egyik komoly letéteményese, aki 1923. november 1-jén született Siófokon. Elismerései közül legnagyobb büszkeséggel a Brit Portrészobrászok Szövetsége által adományozott Jean Masson – Davidson díj tölti el, hiszen azt szakmabeliek ítélték a művésznek, aki úgy vélekedik: az alkotótársak kitüntetésénél nagyobbat szobrász nem kaphat. Siófokkal való kapcsolata ma is élő, aktív, a közélettől sem tartja távol magát. Születésnapja alkalmából nemcsak a könyv, hanem egy portréfilm képkockái is Varga Imre munkássága előtt tisztelegnek. Róka Ildikó és Móczár István alkotásában a mester azt vallja: „Siófokon születtem, tehát ide tartozom”. A Siófoki szobortörténetek című portréban Varga Imre a tőle megszokott őszinteséggel így vall: „az ember visszatekintve mérlegre teheti munkásságát, mentegetheti magát, bár semmi értelme. Nincs mentség.”

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk