Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

Magazin

Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

December 8-án, szombaton ismét jótékonysági hangversenyt szervezett a Reménység Alapítvány a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Cipőosztás a Kosársulinál

Sport

Cipőosztás a Kosársulinál

Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2013. 11. 20.

Talentum és intellektus – 90 éves Varga Imre

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
90 éves Siófok első díszpolgára. Varga Imre november 1-jén ünnepelte születésnapját. Óbudán, Laktanya utcai múzeumában barátai, hozzátartozói mellett szülővárosának vezetése is köszöntötte Siófok szülöttét. A szobrászművész születésnapja alkalmából Vivát Varga! címmel könyv jelent meg, amelyben a mesterhez közel álló pályatársak, barátok köszöntőit gyűjtötték össze értékes gondolatokkal, amelyek között számos emlékírás Varga Imre egyedi talentumát, lenyűgöző intellektusát méltatja.

„Varga Imre szobrászművész 90 éves. Ilyenkor szoktuk mondani közhelyszerűen, hogy hihetetlen! A közhely azonban ezúttal különleges igazsággá nemesedik. Hihetetlen, mert Varga Imre energikussága, vitalitása, világlátásának elevensége, szobrászi – mit szobrászi: képzőművészi – munkásságának frissessége és mozgalmassága rácáfol e tekintélyes korra. Hihetetlen, hogy Varga Imre doyenné vált. Ő ugyanis nem nagy öreg, hanem nagy művész”. – olvasható a könyv előszavában. Ebben áll az is: szobrai három dimenzióban tették láthatóvá a magyar történelmet, művelődést és kultúrát. „Nem akarja túlszárnyalni az utolérhetetlent, hanem megmutatni, hogy érti az isteni mesterség ember által űzöttségének korlátait.” Ezt már dr. Balázs Árpád polgármester írja, ahogy azt is: mély humanizmussal jelzi, hogy az ember nemcsak anyag, a lélek is benne van. A kötetben a tudományos élet olyan szaktekintélyei osztják meg Varga Imréhez fűződő élményeiket, emlékeiket, mint Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, vagy éppen Melocco Miklós szobrászművész, aki 55 éves barátságot ápol az ünnepelttel. Melocco szerint Varga Imrét a kommunista korszak szinte készen kapta, levegőnek nézni nem tudta, és különösen 1956 után kénytelen volt elismerni. Elismerni és használni. Dicsekedni azzal, hogy kinek, mifélének parancsol.

Pedig 1956-ban még ellenforradalmárként próbálták feltüntetni. Röplapterjesztéssel és fegyverviseléssel vádolták meg, mert ’56 októberében egy barátjával lelakatolták az Iparművészeti Múzeum feltört kapuját. Mindeközben a fiatalok hátán egy-egy géppisztoly lógott, önvédelmi célból. Letartóztatták, bár bizonyítékok híján elítélésére nem került sor. A retorzió persze nem maradt el, 5 év szilenciumra ítélték. Varga Imre középiskolai tanulmányai után katonai akadémiát végzett, a második világháborúban repülőtisztként szolgált. Ezért is sütötték rá a kommunizmus bélyegét, és nevezték horthysta katonatisztnek. Mégis úgy alakult, a Kádár kormány idején is kapott megbízásokat, mert ahogy Melocco Miklós megfogalmazta: vele dicsekedni lehetett. Megformázhatta Lenint és Wallenberget vagy éppen Prometheust, aminek 1965-ös bemutatása vihart kavart többek között a modern kifejezésmód miatt. „A művészvilágban szerencsére akadnak, akik a társadalmi élet útvesztőiben sem adnak esélyt a szellemi öncsonkításnak” – fogalmazta meg születésnapi köszöntőjében professzor emeritus Fekete György, aki szerint Varga Imre életműve sok-sok évtized értő vagy ellenséges közegének különös tükrévé érett. A Kossuth- és még számos díjjal kitüntetett szobrászművész termékeny alkotó, az európai kultúra egyik komoly letéteményese, aki 1923. november 1-jén született Siófokon. Elismerései közül legnagyobb büszkeséggel a Brit Portrészobrászok Szövetsége által adományozott Jean Masson – Davidson díj tölti el, hiszen azt szakmabeliek ítélték a művésznek, aki úgy vélekedik: az alkotótársak kitüntetésénél nagyobbat szobrász nem kaphat. Siófokkal való kapcsolata ma is élő, aktív, a közélettől sem tartja távol magát. Születésnapja alkalmából nemcsak a könyv, hanem egy portréfilm képkockái is Varga Imre munkássága előtt tisztelegnek. Róka Ildikó és Móczár István alkotásában a mester azt vallja: „Siófokon születtem, tehát ide tartozom”. A Siófoki szobortörténetek című portréban Varga Imre a tőle megszokott őszinteséggel így vall: „az ember visszatekintve mérlegre teheti munkásságát, mentegetheti magát, bár semmi értelme. Nincs mentség.”

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk