Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Kultúra 2013. 11. 20.

Talentum és intellektus – 90 éves Varga Imre

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
90 éves Siófok első díszpolgára. Varga Imre november 1-jén ünnepelte születésnapját. Óbudán, Laktanya utcai múzeumában barátai, hozzátartozói mellett szülővárosának vezetése is köszöntötte Siófok szülöttét. A szobrászművész születésnapja alkalmából Vivát Varga! címmel könyv jelent meg, amelyben a mesterhez közel álló pályatársak, barátok köszöntőit gyűjtötték össze értékes gondolatokkal, amelyek között számos emlékírás Varga Imre egyedi talentumát, lenyűgöző intellektusát méltatja.

„Varga Imre szobrászművész 90 éves. Ilyenkor szoktuk mondani közhelyszerűen, hogy hihetetlen! A közhely azonban ezúttal különleges igazsággá nemesedik. Hihetetlen, mert Varga Imre energikussága, vitalitása, világlátásának elevensége, szobrászi – mit szobrászi: képzőművészi – munkásságának frissessége és mozgalmassága rácáfol e tekintélyes korra. Hihetetlen, hogy Varga Imre doyenné vált. Ő ugyanis nem nagy öreg, hanem nagy művész”. – olvasható a könyv előszavában. Ebben áll az is: szobrai három dimenzióban tették láthatóvá a magyar történelmet, művelődést és kultúrát. „Nem akarja túlszárnyalni az utolérhetetlent, hanem megmutatni, hogy érti az isteni mesterség ember által űzöttségének korlátait.” Ezt már dr. Balázs Árpád polgármester írja, ahogy azt is: mély humanizmussal jelzi, hogy az ember nemcsak anyag, a lélek is benne van. A kötetben a tudományos élet olyan szaktekintélyei osztják meg Varga Imréhez fűződő élményeiket, emlékeiket, mint Glatz Ferenc történész, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, vagy éppen Melocco Miklós szobrászművész, aki 55 éves barátságot ápol az ünnepelttel. Melocco szerint Varga Imrét a kommunista korszak szinte készen kapta, levegőnek nézni nem tudta, és különösen 1956 után kénytelen volt elismerni. Elismerni és használni. Dicsekedni azzal, hogy kinek, mifélének parancsol.

Pedig 1956-ban még ellenforradalmárként próbálták feltüntetni. Röplapterjesztéssel és fegyverviseléssel vádolták meg, mert ’56 októberében egy barátjával lelakatolták az Iparművészeti Múzeum feltört kapuját. Mindeközben a fiatalok hátán egy-egy géppisztoly lógott, önvédelmi célból. Letartóztatták, bár bizonyítékok híján elítélésére nem került sor. A retorzió persze nem maradt el, 5 év szilenciumra ítélték. Varga Imre középiskolai tanulmányai után katonai akadémiát végzett, a második világháborúban repülőtisztként szolgált. Ezért is sütötték rá a kommunizmus bélyegét, és nevezték horthysta katonatisztnek. Mégis úgy alakult, a Kádár kormány idején is kapott megbízásokat, mert ahogy Melocco Miklós megfogalmazta: vele dicsekedni lehetett. Megformázhatta Lenint és Wallenberget vagy éppen Prometheust, aminek 1965-ös bemutatása vihart kavart többek között a modern kifejezésmód miatt. „A művészvilágban szerencsére akadnak, akik a társadalmi élet útvesztőiben sem adnak esélyt a szellemi öncsonkításnak” – fogalmazta meg születésnapi köszöntőjében professzor emeritus Fekete György, aki szerint Varga Imre életműve sok-sok évtized értő vagy ellenséges közegének különös tükrévé érett. A Kossuth- és még számos díjjal kitüntetett szobrászművész termékeny alkotó, az európai kultúra egyik komoly letéteményese, aki 1923. november 1-jén született Siófokon. Elismerései közül legnagyobb büszkeséggel a Brit Portrészobrászok Szövetsége által adományozott Jean Masson – Davidson díj tölti el, hiszen azt szakmabeliek ítélték a művésznek, aki úgy vélekedik: az alkotótársak kitüntetésénél nagyobbat szobrász nem kaphat. Siófokkal való kapcsolata ma is élő, aktív, a közélettől sem tartja távol magát. Születésnapja alkalmából nemcsak a könyv, hanem egy portréfilm képkockái is Varga Imre munkássága előtt tisztelegnek. Róka Ildikó és Móczár István alkotásában a mester azt vallja: „Siófokon születtem, tehát ide tartozom”. A Siófoki szobortörténetek című portréban Varga Imre a tőle megszokott őszinteséggel így vall: „az ember visszatekintve mérlegre teheti munkásságát, mentegetheti magát, bár semmi értelme. Nincs mentség.”

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk