Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

Magazin

Kézből kézbe jótékonysági hangverseny

December 8-án, szombaton ismét jótékonysági hangversenyt szervezett a Reménység Alapítvány a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Cipőosztás a Kosársulinál

Sport

Cipőosztás a Kosársulinál

Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2014. 04. 19.

Zorán: „Siófok egy emlékezetes hely az életemben”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Tavaszi Fesztivál zárásaként Zorán lépett a KIKK deszkáira, aki a koncert előtt elevenítette fel régi siófoki nyarait. Szabadtéri Színpad, koncert, internet, közönség. Interjú.

Az interneten a legkorábbi kép, amit sikerült fellelnem siófoki szereplésről az egy 1996-os Szabadtéri Színpadi fellépés volt, de már sokkal korábban is koncertezett a városban.

- Először a hatvanas években kerültem közelebbi kapcsolatba Siófokkal, az Országos Rendező Iroda minden nyáron szervezett egy Balatoni Turnét, ami abból állt, hogy mi leköltöztünk ide, nem csak a zenekarral, hanem mivel ez egy vegyes műsor volt, más énekesekkel együtt. Több villát béreltünk, s innen indultunk, jártuk körbe a tavat és koncerteztünk. Mi mindig ugyanazt a műsort adtuk, de mivel akkor még állami üdültetés volt, kéthetente cserélődött a közönség így nem volt feltűnő a dolog. Két- három hónapot laktunk itt Siófokon- ez több nyáron is előfordult- nagyon jól ismertük a várost, nagyon szerettük és egy életre szóló kellemes emlék maradt ez az egész időszak.

Ami tulajdonképpen a mai napig tart, de a közönség változott. A mai világban még egy nagy rajongóbázissal rendelkező énekesnek is nagy merészség egy gitárral kiállni a színpadra, főleg ha a fiatalabb korosztályt nézzük.  

- Azóta is sokszor voltunk itt, a Szabadtéri Színpadon, a Kálmán Imre Kulturális Központba is visszajárunk és hál’ istennek mindig teltház előtt játszunk. Ha az igazgatóasszony jól informált, akkor a mostani előadáson is ez lesz, sőt a pótszékek is elkeltek. Én úgy tudom, hogy a fiatalabb korosztály is jár a koncertjeinkre, s látom is, hogy a nézőtéren nem csak az én korosztályom illetve az az alatti néhány korosztály van, hanem sokszor látok fiatal arcokat. Azt gondolom, hogy ma az internet korában bárki bármire rákattinthat anélkül, hogy tudná, hogy például mikor született az a dal vagy éppen hány éves az előadó, mindezek a dolgok csak utólag derülnek ki, amikor hallgató utánajár a dolognak. Most nem a videó megosztókra gondolok, mert ott kép is van, hanem az egyéb zenemegosztó oldalakra.

Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban/ Fotó:Gáti Kornél
Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban/ Fotó:Gáti Kornél

Nagyon széthúzódott a spektrum, a saját környezetemben lévő tizenévesektől hallom, hogy nagyon szeretik például Stinget, belehallgatnak sok olyan régi felvételbe, mondjuk Queenbe, akik már nem nagyon egzisztálnak és mégis tetszik nekik. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amikor mi kezdtük akkor ezt ifjúsági zenének hívták és azt hitték nagyon hamar véget ér, ahogy valaki eléri a huszonöt éves kort, de persze ez folyamatosan megdőlt. Rengeteg fellépő, világsztár van színpadon a mai napig is az én korosztályomból, akik természetesen nem a mindennapi betevő miatt játszanak, hanem a zene szeretete miatt, és persze ez egy életforma, sokkal több, mint amit a közönség lát belőle. Nincs addig mit gondolkodni, amíg nekünk van kedvünk csinálni és a közönségnek van kedve eljönni.

Ez pedig most már több mint harmincöt éve tart.
 

- 1977-ben jelent meg az első közös munkánk Presserrel és Dusánnal, ezt 2007-ben megünnepeltük, ekkor született a Harminc című dal. Azóta pedig megint eltelt több mint öt év.
 

Sok olyan szerzőpáros, előadópáros van a világban, akik a magánéletben szinte nem is beszélnek egymással csak kiadnak egy- egy albumot, a zenekarokban cserélődnek az emberek, hogyhogy ez ilyen jól működik?
 

- Ezen mi is sokszor elmélázunk, hogy ez minek köszönhető. Valószínűleg annak, hogy elég sok közös nevezőnk van. Egyrészt az ízlésvilágunk, a baráti kör is átfedésben van, és van még sok szál ami amúgy is összeköt bennünket, mintsem, csak a lemezgyártás, vagy éppen a dalok megírása.

Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban       Fotó: Gáti Kornél
Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban/ Fotó: Gáti Kornél

Az Egypár barát duett-lemez jó kritikákat kapott, a közönség is jól fogadta, van- e már ötlet a következő albumra, vagy egyelőre az idejét még az Aréna koncert utómunkálatai kötik le?

- Egyelőre a koncert utómunkálatai folynak, ugyanis ha minden igaz, akkor május elején kétszer ötven percben az M1-en le fog menni a koncertnek egy sűrítménye, ugyanis 185 perces volt a koncert, majdnem másfél órát kellett kivágni. A vigasz az ebben a dologban, hogy ősszel meg kell, hogy jelenjen egy DVD amin viszont az egész koncert rajta lesz. A nyár az nagyrészt ennek az utómunkálataiból fog állni, mert ez 14 kamerával lett rögzítve, 96 sávos hangrögzítőt használtunk, majdnem olyan ez mint amikor egy lemez készül, annyi munka van vele, s ehhez jön még a kép is.

Ha már koncert, történt igazán emlékezetes fellépés Siófokon?

- Igen, közben jutott nekem is eszembe, hogy egyszer- ez is jó régen történt- elindultunk a városba a Szabadtérire, de közben persze a stáb, aki építette a színpadot és csinálta a hangosítást, már előttünk itt volt, s szóltak, hogy mire elkészültek a színpaddal, leszakadt az ég. Mi még útközben voltunk, s amikor megérkeztünk még mindig javában esett. Aztán közvetlenül koncert előtt valahogy a város azon a részén kitisztult az ég, de ahogy mondták a környező településeken akkor is esett. Felettünk valami csoda folytán nem, így meg is tartottuk a koncertet, de ahogy lement az előadás, az eső újból rázendített.

 

g.k.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk