Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló gyerekek javára

Magazin

Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló...

Példaértékű összefogás eredményeként 700 ezer forinttal tudta támogatni a Siófoki Férfi Dalkör a Beszédes József Általános Iskola...

Siófok 50 – ikonikus épületek

Kultúra

Siófok 50 – ikonikus épületek

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit...

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

Sport

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké...

Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2014. 04. 19.

Zorán: „Siófok egy emlékezetes hely az életemben”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Tavaszi Fesztivál zárásaként Zorán lépett a KIKK deszkáira, aki a koncert előtt elevenítette fel régi siófoki nyarait. Szabadtéri Színpad, koncert, internet, közönség. Interjú.

Az interneten a legkorábbi kép, amit sikerült fellelnem siófoki szereplésről az egy 1996-os Szabadtéri Színpadi fellépés volt, de már sokkal korábban is koncertezett a városban.

- Először a hatvanas években kerültem közelebbi kapcsolatba Siófokkal, az Országos Rendező Iroda minden nyáron szervezett egy Balatoni Turnét, ami abból állt, hogy mi leköltöztünk ide, nem csak a zenekarral, hanem mivel ez egy vegyes műsor volt, más énekesekkel együtt. Több villát béreltünk, s innen indultunk, jártuk körbe a tavat és koncerteztünk. Mi mindig ugyanazt a műsort adtuk, de mivel akkor még állami üdültetés volt, kéthetente cserélődött a közönség így nem volt feltűnő a dolog. Két- három hónapot laktunk itt Siófokon- ez több nyáron is előfordult- nagyon jól ismertük a várost, nagyon szerettük és egy életre szóló kellemes emlék maradt ez az egész időszak.

Ami tulajdonképpen a mai napig tart, de a közönség változott. A mai világban még egy nagy rajongóbázissal rendelkező énekesnek is nagy merészség egy gitárral kiállni a színpadra, főleg ha a fiatalabb korosztályt nézzük.  

- Azóta is sokszor voltunk itt, a Szabadtéri Színpadon, a Kálmán Imre Kulturális Központba is visszajárunk és hál’ istennek mindig teltház előtt játszunk. Ha az igazgatóasszony jól informált, akkor a mostani előadáson is ez lesz, sőt a pótszékek is elkeltek. Én úgy tudom, hogy a fiatalabb korosztály is jár a koncertjeinkre, s látom is, hogy a nézőtéren nem csak az én korosztályom illetve az az alatti néhány korosztály van, hanem sokszor látok fiatal arcokat. Azt gondolom, hogy ma az internet korában bárki bármire rákattinthat anélkül, hogy tudná, hogy például mikor született az a dal vagy éppen hány éves az előadó, mindezek a dolgok csak utólag derülnek ki, amikor hallgató utánajár a dolognak. Most nem a videó megosztókra gondolok, mert ott kép is van, hanem az egyéb zenemegosztó oldalakra.

Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban/ Fotó:Gáti Kornél
Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban/ Fotó:Gáti Kornél

Nagyon széthúzódott a spektrum, a saját környezetemben lévő tizenévesektől hallom, hogy nagyon szeretik például Stinget, belehallgatnak sok olyan régi felvételbe, mondjuk Queenbe, akik már nem nagyon egzisztálnak és mégis tetszik nekik. Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amikor mi kezdtük akkor ezt ifjúsági zenének hívták és azt hitték nagyon hamar véget ér, ahogy valaki eléri a huszonöt éves kort, de persze ez folyamatosan megdőlt. Rengeteg fellépő, világsztár van színpadon a mai napig is az én korosztályomból, akik természetesen nem a mindennapi betevő miatt játszanak, hanem a zene szeretete miatt, és persze ez egy életforma, sokkal több, mint amit a közönség lát belőle. Nincs addig mit gondolkodni, amíg nekünk van kedvünk csinálni és a közönségnek van kedve eljönni.

Ez pedig most már több mint harmincöt éve tart.
 

- 1977-ben jelent meg az első közös munkánk Presserrel és Dusánnal, ezt 2007-ben megünnepeltük, ekkor született a Harminc című dal. Azóta pedig megint eltelt több mint öt év.
 

Sok olyan szerzőpáros, előadópáros van a világban, akik a magánéletben szinte nem is beszélnek egymással csak kiadnak egy- egy albumot, a zenekarokban cserélődnek az emberek, hogyhogy ez ilyen jól működik?
 

- Ezen mi is sokszor elmélázunk, hogy ez minek köszönhető. Valószínűleg annak, hogy elég sok közös nevezőnk van. Egyrészt az ízlésvilágunk, a baráti kör is átfedésben van, és van még sok szál ami amúgy is összeköt bennünket, mintsem, csak a lemezgyártás, vagy éppen a dalok megírása.

Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban       Fotó: Gáti Kornél
Zorán koncert a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban/ Fotó: Gáti Kornél

Az Egypár barát duett-lemez jó kritikákat kapott, a közönség is jól fogadta, van- e már ötlet a következő albumra, vagy egyelőre az idejét még az Aréna koncert utómunkálatai kötik le?

- Egyelőre a koncert utómunkálatai folynak, ugyanis ha minden igaz, akkor május elején kétszer ötven percben az M1-en le fog menni a koncertnek egy sűrítménye, ugyanis 185 perces volt a koncert, majdnem másfél órát kellett kivágni. A vigasz az ebben a dologban, hogy ősszel meg kell, hogy jelenjen egy DVD amin viszont az egész koncert rajta lesz. A nyár az nagyrészt ennek az utómunkálataiból fog állni, mert ez 14 kamerával lett rögzítve, 96 sávos hangrögzítőt használtunk, majdnem olyan ez mint amikor egy lemez készül, annyi munka van vele, s ehhez jön még a kép is.

Ha már koncert, történt igazán emlékezetes fellépés Siófokon?

- Igen, közben jutott nekem is eszembe, hogy egyszer- ez is jó régen történt- elindultunk a városba a Szabadtérire, de közben persze a stáb, aki építette a színpadot és csinálta a hangosítást, már előttünk itt volt, s szóltak, hogy mire elkészültek a színpaddal, leszakadt az ég. Mi még útközben voltunk, s amikor megérkeztünk még mindig javában esett. Aztán közvetlenül koncert előtt valahogy a város azon a részén kitisztult az ég, de ahogy mondták a környező településeken akkor is esett. Felettünk valami csoda folytán nem, így meg is tartottuk a koncertet, de ahogy lement az előadás, az eső újból rázendített.

 

g.k.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk