Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok

Magazin

Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...

Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?

Kultúra

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?

Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...

Egyre feljebb lapátolnának

Sport

Egyre feljebb lapátolnának

Új elnökséget választott a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület.

Balaton

Még Füred az élen, végül Siófok nyerheti...

Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...

Szerkesztői ajánlat

Kultúra 2014. 06. 05.

Fesztiválszezonra felkészülve

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Nyakunkon a nyár, közeleg a fesztiválok szezonja, és a nyár fővárosa, Siófok ismét megtelik vendégekkel. A Balaton parti településen élőket és az ide látogató nyaralókat idén újra számtalan változatos program várja majd a város több helyszínén. Györkös Marianna, a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója segítségével összegyűjtöttük olvasóinknak, mit érdemes Siófokon megnézni idén nyáron.
Györkös Marianna a KIKK igazgatónője/ Fotó: Gáti Kornél

Milyen programokkal indul az idei siófoki nyári szezon?

A pünkösdi hétvégén június 6. és 9. között kerül sor a hagyományos Balatoni Szezonnyitóra. Pénteken egy kiállítással kezdünk:60 éves lett a Baross Gábor Középiskola, erre a jubileumra emlékezünk az iskola egyik diákjának fotókiállításával, ami a KIKK emeleti galériáján nyílik meg pénteken 16:30-kor. Este a Blokk együttes koncertje kezdődika Rózsakertben igazi házibuli hangulattal. A Szezonnyitó  kiemeltnapja a szombat, amelytradicionálisan 9:30-kor Zákonyi Ferenc emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét. Ezt követően a Millenium parkban folytatódik a program:először a Hot Jazz Band formációja játszik, majd 10 órakor kerül sor a Kálmán Imre emlékplakett átadására. Ezt minden évben egy olyan művésznek adományozza a

város, aki sokat tett az operett műfajáért, Kálmán Imre munkásságának megőrzéséért. Idén a díjat Mikó István kapja, akinek egész életpályáját végigkísérték az operettek. Ezt követően a már jól ismert, hagyományos ünnepi felvonulás indul  a Hajóállomásra. A színes forgatagban a Hot Jazz Band is játszik , lesznek mazsorettek, huszárok, hagyományőrző tűzoltók, siófoki egyesületek, néptáncosok, táncosok, egyéb hagyományőrző egyesületek és veteránautók, veteránmotorok is. A Hajóállomáson következik a Szezonnyitó legszimbolikusabb része, a Nyár fővárosa kulcsának átadása, melyet idén Varga Mihály miniszter úr ad át  Siófok polgármesterének. Itt kerül sor a Pro Tourismo díjak átadására is, amellyel a Fürdőegylet javaslata alapján díjazzák azokat, akik sokat tettek a város turizmusáért.

Az ünnepi programok mellett mire számíthatnak még a Szezonnyitóra látogatók?

Amikor az ünnepség lezajlott, indulnak a Hajóállomáson a színpadi programok. Délutánonként a siófoki egyesületek mutatkozhatnak be, este különböző együttesek, sztárfellépők érkeznek. Az esti és a délutáni koncerteknél is nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy élő zenés produkciók legyenek, így igazi zenei élményt láthat a közönség. Ezért tartottuk fontosnak, hogy például Tóth Verát is a Fourtissimo Jazz Orchestrával hívjuk, Bereczki Zoltán is a saját zenekarával érkezik és teljes koncertet fog adni. A hétvégén fellép még Váczi Eszter és quartettje,Abaházi Csaba és zenekara, a Fool Moon a capella formáció. Gondoltunk a nosztalgiázókra is, Szenes Iván slágereiből lesz egy összeállítás élő zenekaros kísérettel egy művész házaspár előadásában, majd az 50 éves Beatlesre emlékezünk a Belmondóval, ez lesz a záró koncert. Ha valaki inkább a komolyabb műfajok kedvelője, a Római Katolikus Templomban a Siófoki Bányász Női Kar és a Siófoki Városi Gyermekkórus közös koncertjét hallgathatja meg.
Természetesen sok-sok kísérőprogrammal is készülünk. Vasárnap a kicsiket jelmezes, díszletes királyi várjátszó fogadja, délelőtt pedig a katasztrófavédelem munkatársai látványos bemutató keretében ismertetnek meg bennünket a különböző veszélyhelyzetek kezelésével. Hétfőn egészségnap lesz szűrővizsgálatokkal, véradással a Siófoki Vöröskereszt szervezésében, majd a Siófoki Állatvédő Alapítvány mutatkozik be menhelyes kutyákkal, játékos vetélkedőkkel, állattartási tanácsokkal. A közönséget hagyományőrző, a századelő szezonnyitóit idéző körhinta, népi játékok, kirakodóvásár, gasztronómiai finomságok, borászatok is várják. Célunk,, hogy kisgyerekekkel érkező családok, fiatalok, idősebbek is mind-mind találjanak maguknak programot a négy nap során

Felvonulás a Szezonnyitón/ Fotó: Gáti Kornél
Fotó:Gáti Kornél

A Szezonnyitót követően a VB láz jegyében mivel készül a város?

Június 12-én indul a Nagyon Balaton programsorozat keretében a VB Terasz, amely 31 napon keresztül várja a Fő téren a sportrajongókat. A meccsek este kezdődnek majd, de a programok már déltől indulnak. Animátorok segítségével különböző focihoz kapcsolódó sporteszközöket lehet kipróbálni, bubble-football, csocsóasztalok, stb. Lesz egy pódium, ahol szakkommentátorok, tévés sportújságírók, szakvezetők, játékosok segítenek majd a meccsek végigkövetésében esténként. A VB siófoki vonatkozású eseményeként július 13-án 17 órakor egy megemlékezés lesz arról, hogy 30 éve nyert MNK kupát az akkori NB II-es Siófoki Bányász . Az érdeklődők régi játékosokkal idézhetik majd fel a 30 évvel ezelőtti győzelmet.

Mivel várják azokat, akik esetleg kevésbé rajonganak a futballért?

Június 20-22. között lesz Víztorony Fesztivál párhuzamosan a VB Terasszal a Víztorony tövében. Esti koncertek lesznek, jön például Xantus Barbara jazz formációjával, utcabáli hangulatot hoz Garami Gábor és zenekara, a Garami Funky Staff Vasárnap a Kávészünet Együttes lép fel a fesztiválon megzenésített versekkel, végül Tabáni István érkezik zenekarával. Mivel a Víztorony születésnapja alkalmából rendezzük meg ezt a fesztivált, a Víztoronynak idén is lesz tortája. Egy hatalmas mozaikot rakunk össze, melyből Siófok polgármestere a képviselőtestület tagjai segítségével szétoszt a közönségnek. Terveink közt szerepel toronyzene is, a fúvósok rögtönzött koncertet fognak adni a Víztorony teraszáról a szülinapi köszöntés során. Lesz gyermekprogram, Varga Izabella jön egy interaktív gyerekkoncerttel.
Július 11-13-án lesz a New Orleans Jazz Fesztivál amely a VB Terasz miatt most nem a megszokott helyén a Kulturális Központ előtt, hanem a Víztorony tövében kerül majd megrendezésre. Itt dixieland muzsika várja majd a közönséget minden este.

Fotó: Gáti Kornél

Milyen programok lesznek láthatóak a Szabadtéri Színpadon?

Június közepén elindulnak a Szabadtéri Színpad programjai is. Ismét kiállítással nyitunk: ez a Régi Siófoki nyaraink, így üdültünk mi című kiállítás, amely most már 3. éve, mindig egy kicsit megújulva várja a nagyközönséget. Tavaly az anyag Sajdik Ferenc karikatúráival bővült, idén pedig Tóth Baranyi Antal gyűjteményéből válogathattunk hozzá újabb kincseket. Nagyon izgalmas a régebbi korokból elolvasni, hogy akkor mit tartottak fontosnak, mit üzentek haza a Balatonról az itt üdülők, és néhány érdekes, mai szemmel olykor mulatságos plakát, reklám is szerepel a kiállításon. Ez egész nyáron minden nap várja az érdeklődőket.
Filmvetítések is lesznek: június végétől minden szerdán ingyenes kertmozival várjuka régi, ma már klasszikusnak számító magyar filmek kedvelőit.
Koncertek, színházi előadások, vendégprodukciók is lesznek a nyár folyamán. Nyári színházi előadás lesz például a Van aki forrón szereti a Turay Ida Színház társulatától a  Csakazértis szerelem, amely egy új, az Első Emelet nevű együttes történetét bemutató musical, a Piszkos Fred, a kapitány, vagy éppen a Kaktusz virága. Ezen túl lesz Kárpátia koncert, az Irish Dance produkciója idén újra eljön hozzánk, jön a Csík zenekar, Halász Judit, és a Nagyon Balaton programsorozat keretében az Omega koncertje.

 

Mit tartogat még a július?

Július 19-én jön a Nagy Csobbanás, ez szintén Nagyon Balatonos rendezvény, egy egynapos gyermekfesztivál lesz a Hajóállomáson. Azért lesz izgalmas, mert a közmédia gyermekcsatornája, az M2 támogatja, úgyhogy itt lesz például a Tévé Maci kuckója, lesz egy rögtönzött stúdió, ahol a gyerekek kipróbálhatják milyen műsorvezetőnek vagy időjárás jelentőnek lenni. A színpadon koncertek várják a kicsiket, például Odett és Heincz Gábor, azaz Biga. De emellett játszóházak, kézműves foglalkozások is várják majd a kicsiket.

Fotó: Gáti Kornél

Mi lesz az idei nyár utolsó nagy fesztiválja?

Augusztus 15-24-ig lesz a Siófolk és a Bor és Kenyér Ünnepe a Hajóállomáson. Egybeér a két program, és egy tíz napos nagy fesztivállá változik, ahol először a népzenére és a világi zenére koncentrálunk augusztus 15-20-ig. A folk műfaj színe java jön, lesz például Muzsikás, Sebő Együttes, Pál István Szalonna és Bandája, és más népek zenéit bemutató zenekarok, valamint latin, görög táncház is várja a közönséget. Augusztus 20-án Nikola Parov Quartet jön, utána a Balkán Fanatic ad este koncertet. Ezt követően áttérünk a Bor és Kenyér Ünnepére, ahol már más műfajokat is megmutatunk. Jön a HoneyBeast az Anna and the Barbies, Kowalsky meg a Vega, Szabó Balázs bandája, Ladánybene koncert, Gájer Bálint pedig Michael Buble műsorával érkezik. Mindemellett a Hajóállomáson kirakodóvásár, pékségek, borászatok lesznek megtalálhatóak egészen augusztus 24-ig.

2014 nyarán tehát újra rengeteg változatos programmal várja Siófok a város lakóit és az ide érkezőket, a fesztiválok sora azonban augusztussal még nem ér véget. Októberben jön a Halfesztivál, ami a Nagyon Balaton rendezvénysorozat záró rendezvénye lesz.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?

2020. 10. 29.

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig látható.
Részletek »

Csiszár, Varga, Muzsinszki

2020. 09. 19.

Csiszár, Varga, Muzsinszki
Siófok ékkövei.
Részletek »

Szobor, díj, sétány – és SiópArt-emlékszám

2020. 07. 09.

Szobor, díj, sétány – és SiópArt-emlékszám
Lesz Varga Imre-szobor és Varga Imre-sétány a Rózsakertnél, továbbá Varga Imre-díjat alapít a város fiatal helyi művészek támogatására.
Részletek »

SiópArt: Varga Imre-emlékszám

2020. 06. 29.

SiópArt: Varga Imre-emlékszám
Bemutató július 7-én.
Részletek »

Az online térben virágzik a kulturális élet

2020. 05. 06.

Az online térben virágzik a kulturális élet
Tudja Ön, hogy mi volt Kálmán Imre kedvenc étele? A könyvtár online-programjából megtudhatja.
Részletek »

Zseblámpával a KIKK-ben

2020. 02. 19.

Zseblámpával a KIKK-ben
Benéztünk a nézőtér alá, felmentünk a színpad fölé. A Siófoki Hírek is ott volt a Kálmán Imre Kulturális Központ zseblámpás bejárásán, a Kultúrházak éjjel-nappal program keretében.
Részletek »

Guszti bácsi, a kultúra lovagja

2020. 01. 29.

„Nem kell mindenkinek zenésznek lenni, csak legyen jó ember”
Részletek »

Őrizz és emlékezz!

2020. 01. 28.

Őrizz és emlékezz!
A siófoki születésű Kálmán Imre szülőházában nyílt meg a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség Őrizz és emlékezz című vándorkiállítása a magyar kultúra napján.
Részletek »

Vastaps Teleki Miklósnak

2020. 01. 18.

Vastaps Teleki Miklósnak
Ismét „Zenélt a város”, ezúttal Teleki Miklós "Artisjus"-díjas orgona- és zongoraművész, a Siófoki Alkotók Köre (SAK) tagjának koncertjét élvezhették az érdeklődők a siófoki városháza nagytermében.
Részletek »

Ukrán karácsonyi dalok Siófokon

2020. 01. 07.

A „Kárpátalja” cikke.
Részletek »

Kiderült, mi van a nagyruva alatt

2020. 01. 02.

Sok tehetség, munka, hagyományőrzés.
Részletek »

18.10-re kiderül, mi van a nagyruva alatt

2019. 12. 18.

Nagyruva alatt: egy népzenei táborban álmodta meg idei karácsonyi műsoruk kereteit Csuti Péter, a Balaton Táncegyüttes új és eddigi legfiatalabb művészeti vezetője.
Részletek »

Bécike karúszója, meg az a sok risza-cica

2019. 12. 14.

Megjelent a SiópArt ez évi harmadik száma.
Részletek »

Színjáték a magyar festészet napján

2019. 10. 27.

Október 22-én, a magyar festészet napján színjáték várta a gyerekeket a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

XXXVII. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozó

2019. 10. 22.

XXXVII. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozó
A Siófoki Férfi Dalkör Egyesület október 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban rendezte meg a XXXVII. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozót.
Részletek »

Hangverseny a zene világnapja alkalmából

2019. 10. 11.

A Siófoki Művészeti Iskola művésztanárai és ifjúsági zenekara adott koncertet a Zenél a város klasszikus- és komolyzenei koncertsorozat keretében október 9-én a zene világnapja alkalmából a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő termében.
Részletek »

Országos Könyvtári Napok a siófoki BRTK Könyvtárban

2019. 10. 10.

Kiállításokkal, előadásokkal, gyerekprogramokkal csatlakozott a 14. Országos Könyvtári Napokhoz a siófoki BRTK Könyvtár szeptember 30. és október 6. között.
Részletek »

Emlékházi Vigadalom

2019. 09. 26.

Emlékházi Vigadalom
Tárlatvezetéssel, filmvetítéssel, kincskereséssel és Emlékházi Vigadalommal ünnepelte a Kulturális Örökség Napokat szeptember 20-án és 21-én a Kálmán Imre Emlékház.
Részletek »

Milyen festői!

2019. 09. 25.

Milyen festői!
Holló László Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas festőművész grafikáiból, tanulmányrajzaiból, festményeiből nyílt kiállítás szeptember 20-án a Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Zenélő Templomok a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel

2019. 09. 24.

Zenélő Templomok a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel
A Budapesti Tomkins Énekegyüttes előadása nyitotta meg a Zenélő Templomok kulturális rendezvénysorozat új évadát szeptember 20-án a Siófok-Kiliti Református templomban.
Részletek »

Siófok: színes kínálat az új színházi évadban

2019. 09. 22.

A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ idei színházi évadában a legkisebbektől a felnőttekig mindenki talál majd kedvére való darabot. A város kínálatában az őszi rendezvények és előadások mellett már az új évad felnőtt- és gyermekbérletei is szerepelnek, melyek keretében operett, vígjáték, balett, mesemusical, filmvetítés, táncjáték, bábelőadás, rajzfilmzenék, sőt még lézershow is várja az érdeklődőket egészen jövő májusig.
Részletek »

Siófoki szépirodalmi sikerek

2019. 09. 21.

Siófoki szépirodalmi sikerek
Eredményesen szerepelt az Irodalmi Rádió szépirodalmi pályázatán két siófoki alkotóművész, Völgyi Ildikó és Gróf Tamás.
Részletek »

Nyitott templomok napja Siófokon

2019. 09. 17.

Nyitott templomok napja Siófokon
Az európai hírű Ars Sacra Fesztivál keretében kilencedik alkalommal rendezték meg Siófokon a Nyitott templomok napját szeptember 14-én.
Részletek »

Szeder koncert a Magyar Dal Napján

2019. 09. 13.

Szeder koncert a Magyar Dal Napján
Szeder koncertjével csatlakozott a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ szeptember 8-án a magyar könnyűzene előtt tisztelgő Magyar Dal Napja című országos kezdeményezéshez.
Részletek »

Spájz – Siófoki Értékleltár

2019. 09. 12.

Spájz – Siófoki Értékleltár
Szeptember 7-én megnyitotta kapuit a Spájz – Siófoki Értékleltár a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Újra Zenél a város

2019. 09. 09.

Újra Zenél a város
Az Apáti Dixieland Band koncertjével indult el szeptember 6-án a Zenél a város című klasszikus- és komolyzenei koncertsorozat új évada a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Házasságkötő termében.
Részletek »
Még több kultúra cikk