Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok

Magazin

Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...

Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?

Kultúra

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?

Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...

Egyre feljebb lapátolnának

Sport

Egyre feljebb lapátolnának

Új elnökséget választott a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület.

Balaton

Még Füred az élen, végül Siófok nyerheti...

Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...

Szerkesztői ajánlat

Kultúra 2014. 08. 12.

Éjféli koncert elektromos gitárra és hegedűre

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Hosszú idő után újra Omega a legendás siófoki szabadtéri színpadon.

Minden attól függ, hogyan és mikor csöppen bele az ember a dolgokba. Én például a Kandó Kálmán utcában egy kis másfél szobás lakás nagyszobájában egy NDK-s lemezjátszó és a hozzá tartozó fejhallgató segítségével. Tombolt a Csillagok Háborúja láz, ezért édesapám lemezgyűjteményéből persze, hogy az Omega Gammapolis vinyl lemeze pörgött a lemezjátszón. Aztán az összes többi, a korábbiak is és persze az az után következők. Néha becsúszott egy-két Neoton album, vagy mondjuk Baccara a külföldi diszkóláz képviselőjeként, de az Omegát senki nem tudta letaszítani és nem csak nálam. Még az Illés, Metro, LGT, Piramis sem, pedig közöttük akadt jobb muzsikus, dalszerző vagy éppen színvonalasabban zenélő banda is. Az Omega 15 évvel megalakulása után is a csúcsokat ostromolta, nem egy nosztalgia zenekar volt, hanem tört egyre feljebb és feljebb, az említett zenekarok pedig szép lassan eltűntek. Arról nem is beszélve, hogy mennyi mindent csinált meg elsőként ez az együttes, az első magyar nyelvű nagylemeztől az első nagy külföldi nyomuláson át az első lézershow-ig.  
Bizonyára sokan emlékeznek rá, a Kádár-korszak egyik népszerű kérdése az volt, mikor lesz a magyar popzenének világsztárja. Teljhatalmú Erdős Péternek és a többieknek mindig megvoltak a jelöltjeik, a Neotontól az LGT-ig, de a valódi siker küszöbéig csak az Omega jutott.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az Omega több tekintetben is úttörőnek számít a magyar könnyűzene történetében. 1968-ban elsőként jelent meg önálló albuma Magyarországon, a Trombitás Frédi és a rettenetes emberek (az Illés Ezek a fiatalok című albumán más együttesek is játszottak). Az 1969-es 10000 lépésé volt az első kinyitható lemezborító, az album zenei anyagából pedig elkészült az első önálló tévéshow, a Tízezer lépés – Omega Show. Az együttes elsőként jutott ki az Egyesült Királyságba, a magyar együttesek közül nekik volt a legtöbb eladott lemezük Magyarországon (az 1979-es Gammapolis, 650 ezer példánnyal) és külföldön (az 1977-es Time Robber, 1 millió példánnyal). Az Omega volt az első együttes, melyet a Magyar Állami Hangversenyzenekar kísért (az 1973-as Omega 5 című albumon), valamint a magyar együttesek közül az Omegának volt először digitális stúdiója. Elsőként jelent meg CD-je (az 1988-as Platina című válogatásalbum) és DVD-je (a 2000-ben kiadott OmegakonceRT Népstadion 1999). Az Omega tagjai léptek fel elsőként egységes színpadi ruhában és az együttes koncertjein használtak először füstgépet, lézershow-t, valamint a látványelemek kiegészítésére kivetítőt. Egyedüliként négyszer koncerteztek a Puskás Ferenc Stadionban (korábban Népstadionban), ebből háromszor önállóan. A Kisstadionban szintén ők játszottak a legtöbbször.

A fiatalabbak kedvéért: A hanglemez hanganyag tárolására szolgáló analóg adathordozó. Egy lapos korongból, amin a lemez mindkét oldalán a széléről a közepe felé spirális barázdák indulnak, amikről a hangszedő olvassa le a hangot. A 20. század nagy részében ezt a technológiát használták a zene kereskedelmi célú sokszorosítására. Közkeletű, ámde téves neve „bakelitlemez”. A 78-as fordulatú gramofonlemezek sellakból, míg a mikrobarázdás hanglemezek vinylből – a polivinil-klorid és polivinil-acetát kopolimerjéből – készültek. A hőre keményedő bakelitből soha nem készítettek hanglemezt, mert a rideg, törékeny bakelitbe nem lehet préselni semmit.
 

A nyolcvanas évek derekán a Szabadtéri Színpad felé közeledve a szüleim kezén csüngve csak ámultam, hogy mekkora tömeg van. El sem tudtam képzelni, hogy ennyien beférnek majd. Hát nem is fértek. A Jókai (Dimitrov) Park füves részén feküdtek, üldögéltek a koncertről kiszorultak, megtöltve azt. Mint ahogyan a Szabadtérit is, ahol először láttam lézershowt és panaszoltam még két nap múlva is, hogy be van dugulva a fülem. Eddig ilyen sosem történt velem. Hiába, az Omega a leghangosabb zenekar is volt, na.

- Ha nem játszottunk itt a szabadtéri színpadon 30-szor, akkor egyszer sem. A legelső időkben még nem volt kerítés a Szabadtéri Színpad körül és körbe lehetett állni, így elfért még sok ember.  A 70-es évek végén volt olyan nyár, amikor húszszor is körbejártuk a Balatont- mesélte a koncert előtti soundcheck-en Kóbor János - a nagy nyári rendezvényturnéknak mindig Siófok volt az utolsó állomása, ez volt a főpróba helyszíne az őszi budapesti nagykoncertek előtt. Idén ez a siófoki koncert az utolsó magyarországi fellépésünk, ezután egy külföldi turné következik, innen Németországba megyünk.

Kóboréknak egyébként Aligán van nyaralójuk, ahol nagyon sok időt töltenek, koncertre is egyenesen a Balatonból érkezett, előtte vitorlázott. A lánya, akinek mi más is lehetne a neve, mint Léna, 7 évesen már nagy vitorlázó. Kóbor nagy „fagyizabáló”, ahogy ő fogalmazott, volt is kedvenc fagyizója Siófokon. Az egyik kaposvári rajongójuk kisfiú korától követte őket egyik balatoni helyszínről a másikra. A siófoki koncertekre az Újhelyi strand közelében található Dara fagyizóból (figyelem, most is megvan még!) mindig vagy harminc gombóccal vitt az együttesnek, ebből maradt is pár gombóc mire odaért.
Benkő Lászlóra rájár a rúd, a verekedést még ki sem heverte mire a koncert napján az egész délelőttjét a siófoki rendőrkapitányságon töltötte, mert a zamárdi postán ellopták a telefonját miközben a telefonszámláját adta fel. A rendőrök végül pár órán belül megtalálták a készüléket, de a kártya nem volt benne. Azt mondta nagyon kiborította, de majd a koncert feledteti vele a kellemetlenséget mert a  „a zene felszabadít”.

- Nagyon sok szép emlék köt Siófokhoz. Nemcsak koncertezni jártunk ide a szabadtéri színpadra, többször volt rá példa, hogy tehetségkutató versenyek zsűrijeként ültem itt. Volt egy hely Siófokon, az a hazai zenésztársadalom gyűjtőhelye volt. Gyakran jártunk mi is oda, igazi közösségépítés folyt ott. Mindenki megfordult ott. (Benkő Kóborral szemben úgy emlékszik, hogy minden balatoni turné első állomása volt Siófok. a szerk.) Mindent itt reagáltunk le, Siófok volt a nyári turnék beharangozó helyszíne. Mindenből itt okultunk. Az Oratórium koncert összeállításakor olyan számokat is elővettünk, amiket korábban soha nem játszottunk, de vannak olyan nóták, amik nélkül nem megyünk haza. Nem enged a közönség. Ezeket azért muszáj eljátszani, mert a közönségnek minden nótához van kötődése, emlékeket ébreszt bennük- mesélte a billentyűs.

A képre kattintva galéria nyílik!
A képre kattintva galéria nyílik!

Azért az Omega nem mindenben volt első, ahogy Kóbor János néhány éve mesélte:
"Nekünk a Szovjetunió fehér folt volt, ugyanis annak idején mindenki mehetett, akit oda meghívtak és betartotta a szabályokat. Bennünket is eljöttek megnézni a Kisstadionba az ottani koncertügynökségtől, és mondták, hogy nagyon jó, de a Szovjetunióban ez nem fog menni: ott nem lehet levenni a mikrofont az állványról, mindenkinek egy helyben kellett állni, a szövegeket is átnézik, le kell vágni a hajunkat, szóval olyan kompromisszumokat kellett volna kötni, hogy mi inkább erre nemet mondtunk. Ennek köszönhetően maradt meg a Szovjetunióban az a furcsa legenda, hogy már láthatták azóta a legnagyobb angolszász zenekarokat is, de az Omegát még mindig nem."

A siófoki koncerten az Omega Oratórium csendült fel, azaz a régi számok feldolgozása vegyeskarra és szimfonikusokra. Az Omega Oratórium dalai nem erre az alkalomra születtek, hanem szemelvények az életműből. A legkorábbi dal 1970-es, a legkésőbbi 2006-os szerzemény.
– Amikor íródnak a zeneszámok, az ember nem számol azzal, hogy a dal évtizedeken át érvényes lesz. Amikor aztán újabbak és újabbak születtek, ezek egymásra épültek, rájöttünk, hogy felelősségünk van abban: hogyan visszük tovább a maradandó számokat? Ugyanazokból a hangokból most oratórium készült. Azokat, amik leválnak a többi nótáról, azt már érdemes egy ilyen stílusba átöltöztetni, mert a szimfonikus hangzás rangot, méltóságot, átütőerőt ad neki. Így lehet átívelni két-három korosztályt is egy dallal- mondta Benkő

A képre kattintva galéria nyílik!

A kellően rockos hangzásról az együttessel már régebb óta játszó, szintén legendás gitáros Szekeres Tamás gondoskodott, Szöllössy Kati a basszgitár húrjait pengette a Danubia Szimfonikus Zenekar és énekkar előtt. A koncerten két kivetítő és az elmaradhatatlan lézershow tette látványossá és a hangzás is a topon volt. Zsúfolásig megtelt a Szabadtéri és kicsit a régi idők is visszatértek, hiszen kívül a színpad két oldalán is nagyon sok ember hallgatta a koncertet. Ahogy Benkő is fogalmazott, ezen az estén a zene tényleg felszabadított.

g.k.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?

2020. 10. 29.

Kikről nevezte el Kálmán Imre a tacskóit?
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig látható.
Részletek »

Csiszár, Varga, Muzsinszki

2020. 09. 19.

Csiszár, Varga, Muzsinszki
Siófok ékkövei.
Részletek »

Szobor, díj, sétány – és SiópArt-emlékszám

2020. 07. 09.

Szobor, díj, sétány – és SiópArt-emlékszám
Lesz Varga Imre-szobor és Varga Imre-sétány a Rózsakertnél, továbbá Varga Imre-díjat alapít a város fiatal helyi művészek támogatására.
Részletek »

SiópArt: Varga Imre-emlékszám

2020. 06. 29.

SiópArt: Varga Imre-emlékszám
Bemutató július 7-én.
Részletek »

Az online térben virágzik a kulturális élet

2020. 05. 06.

Az online térben virágzik a kulturális élet
Tudja Ön, hogy mi volt Kálmán Imre kedvenc étele? A könyvtár online-programjából megtudhatja.
Részletek »

Zseblámpával a KIKK-ben

2020. 02. 19.

Zseblámpával a KIKK-ben
Benéztünk a nézőtér alá, felmentünk a színpad fölé. A Siófoki Hírek is ott volt a Kálmán Imre Kulturális Központ zseblámpás bejárásán, a Kultúrházak éjjel-nappal program keretében.
Részletek »

Guszti bácsi, a kultúra lovagja

2020. 01. 29.

„Nem kell mindenkinek zenésznek lenni, csak legyen jó ember”
Részletek »

Őrizz és emlékezz!

2020. 01. 28.

Őrizz és emlékezz!
A siófoki születésű Kálmán Imre szülőházában nyílt meg a Zalaegerszegi Zsidó Hitközség Őrizz és emlékezz című vándorkiállítása a magyar kultúra napján.
Részletek »

Vastaps Teleki Miklósnak

2020. 01. 18.

Vastaps Teleki Miklósnak
Ismét „Zenélt a város”, ezúttal Teleki Miklós "Artisjus"-díjas orgona- és zongoraművész, a Siófoki Alkotók Köre (SAK) tagjának koncertjét élvezhették az érdeklődők a siófoki városháza nagytermében.
Részletek »

Ukrán karácsonyi dalok Siófokon

2020. 01. 07.

A „Kárpátalja” cikke.
Részletek »

Kiderült, mi van a nagyruva alatt

2020. 01. 02.

Sok tehetség, munka, hagyományőrzés.
Részletek »

18.10-re kiderül, mi van a nagyruva alatt

2019. 12. 18.

Nagyruva alatt: egy népzenei táborban álmodta meg idei karácsonyi műsoruk kereteit Csuti Péter, a Balaton Táncegyüttes új és eddigi legfiatalabb művészeti vezetője.
Részletek »

Bécike karúszója, meg az a sok risza-cica

2019. 12. 14.

Megjelent a SiópArt ez évi harmadik száma.
Részletek »

Színjáték a magyar festészet napján

2019. 10. 27.

Október 22-én, a magyar festészet napján színjáték várta a gyerekeket a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

XXXVII. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozó

2019. 10. 22.

XXXVII. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozó
A Siófoki Férfi Dalkör Egyesület október 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban rendezte meg a XXXVII. Nemzetközi Balatoni Dalostalálkozót.
Részletek »

Hangverseny a zene világnapja alkalmából

2019. 10. 11.

A Siófoki Művészeti Iskola művésztanárai és ifjúsági zenekara adott koncertet a Zenél a város klasszikus- és komolyzenei koncertsorozat keretében október 9-én a zene világnapja alkalmából a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő termében.
Részletek »

Országos Könyvtári Napok a siófoki BRTK Könyvtárban

2019. 10. 10.

Kiállításokkal, előadásokkal, gyerekprogramokkal csatlakozott a 14. Országos Könyvtári Napokhoz a siófoki BRTK Könyvtár szeptember 30. és október 6. között.
Részletek »

Emlékházi Vigadalom

2019. 09. 26.

Emlékházi Vigadalom
Tárlatvezetéssel, filmvetítéssel, kincskereséssel és Emlékházi Vigadalommal ünnepelte a Kulturális Örökség Napokat szeptember 20-án és 21-én a Kálmán Imre Emlékház.
Részletek »

Milyen festői!

2019. 09. 25.

Milyen festői!
Holló László Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas festőművész grafikáiból, tanulmányrajzaiból, festményeiből nyílt kiállítás szeptember 20-án a Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Zenélő Templomok a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel

2019. 09. 24.

Zenélő Templomok a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel
A Budapesti Tomkins Énekegyüttes előadása nyitotta meg a Zenélő Templomok kulturális rendezvénysorozat új évadát szeptember 20-án a Siófok-Kiliti Református templomban.
Részletek »

Siófok: színes kínálat az új színházi évadban

2019. 09. 22.

A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ idei színházi évadában a legkisebbektől a felnőttekig mindenki talál majd kedvére való darabot. A város kínálatában az őszi rendezvények és előadások mellett már az új évad felnőtt- és gyermekbérletei is szerepelnek, melyek keretében operett, vígjáték, balett, mesemusical, filmvetítés, táncjáték, bábelőadás, rajzfilmzenék, sőt még lézershow is várja az érdeklődőket egészen jövő májusig.
Részletek »

Siófoki szépirodalmi sikerek

2019. 09. 21.

Siófoki szépirodalmi sikerek
Eredményesen szerepelt az Irodalmi Rádió szépirodalmi pályázatán két siófoki alkotóművész, Völgyi Ildikó és Gróf Tamás.
Részletek »

Nyitott templomok napja Siófokon

2019. 09. 17.

Nyitott templomok napja Siófokon
Az európai hírű Ars Sacra Fesztivál keretében kilencedik alkalommal rendezték meg Siófokon a Nyitott templomok napját szeptember 14-én.
Részletek »

Szeder koncert a Magyar Dal Napján

2019. 09. 13.

Szeder koncert a Magyar Dal Napján
Szeder koncertjével csatlakozott a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ szeptember 8-án a magyar könnyűzene előtt tisztelgő Magyar Dal Napja című országos kezdeményezéshez.
Részletek »

Spájz – Siófoki Értékleltár

2019. 09. 12.

Spájz – Siófoki Értékleltár
Szeptember 7-én megnyitotta kapuit a Spájz – Siófoki Értékleltár a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Újra Zenél a város

2019. 09. 09.

Újra Zenél a város
Az Apáti Dixieland Band koncertjével indult el szeptember 6-án a Zenél a város című klasszikus- és komolyzenei koncertsorozat új évada a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Házasságkötő termében.
Részletek »
Még több kultúra cikk