Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A tavaly hagyományteremtő szándékkal létrehozott rendezvény sikeréhez a Balatoni Halgazdálkodási Zrt., a Siófoki Fürdőegylet Turisztikai Egyesület, a Kálmán Imre Kulturális Központ, a város intézményei és a civil szféra egyaránt igyekszik hozzájárulni, hogy a főszezonon túl is minél több turista látogasson el a városba.
A Siófoki Halfesztivál középpontjában idén is a magyar hal és a gasztronómia áll.
- Halból még a tavalyinál is több lesz majd – mondja a Kálmán Imre Kulturális Központ igazgatója, Györkös Marianna. - Halsütödék is érkeznek, az egyik vendéglátónk pedig például különlegességként ezer literes bográcsot állít fel a rendezvény helyszínén, és az ebben főtt halétellel szeretné elkápráztatni a közönséget. A halászat kibővített standdal települ ki, a rendezvénysátorban elhelyezett akváriumokban élő halak lesznek láthatóak, Bodó Iván ismeretterjesztő előadásokat tart majd, halászati eszközök kerülnek kiállításra, és újra eljön hozzánk a Balaton-felvidéki Nemzeti Park standja – számolt be a fesztivál egész hétvégén át tartó programjairól a művelődési ház igazgatója.
A város újra versenyt hirdet a siófoki éttermek számára, amely során a résztvevőknek olyan kreatív halas fogásokat kell alkotniuk, amik idővel az éttermi közönség kedvenc étkeivé válhatnak, ezáltal a magyar hal, valamint a város hírét is továbbítják a tányérokon túlra.
A vendéglőknek az idei versenyen egy közismert halfaj, a nyurgaponty felhasználásával kell majd megalkotniuk pályaművüket, lehetőség szerint a fogásokhoz szezonális hozzávalókat és a helyi vagy környékbeli termelőktől beszerzett alapanyagokat felhasználva. A versenyzők kreatív halételeiket a Kálmán Imre Kulturális Központ előtt felállított rendezvénysátorban mutatják majd be, ahol a zsűri értékeli a fogásokat. A 7 tagú zsűri soraiban ismert és elismert séfek, gasztronómiai szakemberek is helyet kapnak, köztük lesz például a gasztronómiai műsorokból jól ismert Kovács Lázár, azaz Lázár Chef mesterszakács és Jókuti András, a Világe3vő című népszerű gasztronómiai blog szerzője.
Siófokon idén először kerül megrendezésre a Halfesztiválon Lázár Chef által életre hívott Street Food bajnokság a rendezvényre kitelepülő, halas ételeket kínáló cégek között, amelynek fődíja egy Balaton Street Food vándorserleg és elismerő oklevél, amelyet a zsűri által legjobbnak ítélt ételt készítő csapat kap. A fogásokat természetesen a közönség is teszteli, így vasárnap délután sor kerül a „fesztivál kedvenc halas étele” közönségdíj átadására is.
A „Street food”-ról
Klasszikus értelemben véve a Street food az utcán kínált, kézből, sétálás közben is fogyasztható ételeket jelenti, ilyen például a hamburger, a hot-dog vagy éppen a fish and chips. Előnye, hogy jóval olcsóbb, mint az étteremben kapható társai, többnyire a vásárló előtt készül el, minimális befejező műveleteket követően. A Street food finom, gyors és pénztárcakímélő. Siófokon októberben a Halfesztivál nevéhez méltón egyetlen kikötés, hogy a benevezett étel valamilyen formában tartalmazzon magyar halat.
A Balaton Street Food bajnokságon a zsűri az étel íze, harmóniája, a tálalás ötletessége, kreativitása és egy adag elkészítési ideje alapján értékeli a résztvevőket. A zsűri tagjai a versenybe nevezett ételeket a készítés helyén kóstolja meg mint „vásárló”. A rendezvény különlegessége, hogy Lázár Chef is megmutatja, mit is jelent neki a Street food ételekben testet öltve.
A Siófoki Halfesztivál a második napján a város aktív közösségeit is összehozza. – mondja Györkös Marianna - október 11-én, szombaton 10 órától a Városháza téri nagy parkolóban idén újra sor kerül a város civil szervezeteinek és egyesületeinek halfőző versenyére. Az Ússzon a hal a bográcsban! szlogennel induló versenyen szabadtéri bográcsos halételeket készítenek majd a csapatok. A fogásokhoz a halat a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. biztosítja, a többi összetevőről és az egyéb felszerelésekről a csapatok gondoskodnak. A nevezők bármit főzhetnek, a lényeg, hogy a Halfesztiválhoz méltón ételeik halat tartalmazzanak.
Bár a Halfesztivál középpontjában a rendezvény nevéhez méltón a hal és a gasztronómia áll, mindemellett koncertek, előadások, gyermekfoglalkozások is színesítik az októberi siófoki hétvége programkínálatát.
- A gyerekeket kézműves foglalkozások és sok-sok program várja, vasárnap pedig egy különlegességgel készülünk számukra, rendezvényünk helyszínén egy 100 négyzetméteres Csodavilág Játszóház lesz felállítva. Itt többféle tudományos, játékos eszközt kipróbálhatnak majd a gyerekek. A mesékben szintén a magyar hal kapja a főszerepet, lesz Nagy Ho-ho Horgász mesemusical, színpadra kerül az Aranyhal meséje, és a tavalyi óriási siker után idén ismét lehet majd rajzért mozijegyet szerezni a SióMozi egyik gyerekelőadására.
A gasztronómián túl minőségi élő zenés produkciókkal készülünk: Wolf Kati érkezik majd élő zenekari kísérettel, lesz Mozizóna összeállítás, amelyben a leghíresebb filmslágerek csendülnek fel szintén élő zenekarral, jön Péterfy Bori, Tátrai Tibor, a Mystery Gang, valamint a Kiscsillag is. A sztárvendégek mellett a helyi egyesületek, fellépők is bemutatkoznak a fesztiválon. – mutatta be a Siófoki Halfesztivál kísérőprogramjait Györkös Marianna.
Milei Barbara
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.