Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Siófok50 Születésnapi Party

Magazin

Siófok50 Születésnapi Party

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása...

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Cipőosztás a Kosársulinál

Sport

Cipőosztás a Kosársulinál

Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló...

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Kultúra 2017. 02. 17.

A „Hős kórház” 1956-ban

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Péterfy, a forradalom kórháza: egy sebész, mint szemtanú emlékezése című előadásában mesélte el siófoki közönségének Dr. Oláh Vilmos, mit élt át a Péterfy kórház sebészeként 1956-ban.

A siófoki BRTK Könyvtár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával megrendezett programsorozatának februári vendégeként Dr. Oláh Vilmos tartott előadást a forradalom 50. évfordulójának tiszteletére megírt visszaemlékezései kapcsán. A sebész szakorvos 1956-ban a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott, mely abban az időben háborús szükségkórházként működött. A háború idején a szakorvosnak több olyan műtétet is el kellett végeznie, melyeket korábban még soha nem csinált, sebészként sikeres veseeltávolítást és szemműtétet is lebonyolított. ’56-ban a kórház vezetése saját, önkéntes mentőszolgálatot létesített. A Péterfy a főváros egyik legnagyobb ágylétszámú kórházának számított, a harcok sérültjeit mentőszolgálatuk szállította ellátásra. A kórház forradalmi tanácsának elnökhelyetteseként Dr. Oláh Vilmost választották meg, amiért később megvádolták és elbocsájtották. A hamis vádak közt szerepelt például, hogy orvosként rosszul bánt az ÁVH-s katonákkal, akiknek azonban az ellátáson túl naponta cigarettát és bort is biztosítottak. A sebészorvost egy orosz sérült levele mentette meg a vádak alól a tárgyaláson, de ezt követően hosszú ideig nem kapott állást. Nyíregyházán sikerült elhelyezkednie, majd 1968-ban nyert másod főorvosi kinevezést dr. Viczián Antaltól, a Siófoki Kórház első igazgatójától. 2014-ben Siófok Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott a sebész főorvos számára, aki orvosi hivatása mellett oktatott, és több könyvet is írt.

A fotókkal illusztrált visszaemlékezésről a következőket írta Laki Judit, a könyvtár igazgatója: „Dr. Oláh Vilmos tegnap este a könyvtár falai közé hozta az emberi tisztességet, a példátlan összefogást és eszmei tisztaságot, amelyet sebészként élt át 1956-ban a Péterfy-kórház műtőasztalánál.”

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk