Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
május
minden ami Siófok
Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

Magazin

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését...

Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

Kultúra

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő...

„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár...

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Sport

Alakreform és sportprogramok a Kihívás Napján

Rubint Rékával edzettek a siófokiak a 2018-as Kihívás Napján május 30-án.

Találd meg álmaid balatoni állását egyetlen nap alatt!

Balaton

Találd meg álmaid balatoni állását...

Idén először rendhagyó állásbörzén vehetnek részt azok a fiatalok, akik nyáron a Balatonnál szeretnének dolgozni a turizmusban vagy a...

Kultúra 2017. 02. 17.

A „Hős kórház” 1956-ban

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Péterfy, a forradalom kórháza: egy sebész, mint szemtanú emlékezése című előadásában mesélte el siófoki közönségének Dr. Oláh Vilmos, mit élt át a Péterfy kórház sebészeként 1956-ban.

A siófoki BRTK Könyvtár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával megrendezett programsorozatának februári vendégeként Dr. Oláh Vilmos tartott előadást a forradalom 50. évfordulójának tiszteletére megírt visszaemlékezései kapcsán. A sebész szakorvos 1956-ban a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott, mely abban az időben háborús szükségkórházként működött. A háború idején a szakorvosnak több olyan műtétet is el kellett végeznie, melyeket korábban még soha nem csinált, sebészként sikeres veseeltávolítást és szemműtétet is lebonyolított. ’56-ban a kórház vezetése saját, önkéntes mentőszolgálatot létesített. A Péterfy a főváros egyik legnagyobb ágylétszámú kórházának számított, a harcok sérültjeit mentőszolgálatuk szállította ellátásra. A kórház forradalmi tanácsának elnökhelyetteseként Dr. Oláh Vilmost választották meg, amiért később megvádolták és elbocsájtották. A hamis vádak közt szerepelt például, hogy orvosként rosszul bánt az ÁVH-s katonákkal, akiknek azonban az ellátáson túl naponta cigarettát és bort is biztosítottak. A sebészorvost egy orosz sérült levele mentette meg a vádak alól a tárgyaláson, de ezt követően hosszú ideig nem kapott állást. Nyíregyházán sikerült elhelyezkednie, majd 1968-ban nyert másod főorvosi kinevezést dr. Viczián Antaltól, a Siófoki Kórház első igazgatójától. 2014-ben Siófok Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott a sebész főorvos számára, aki orvosi hivatása mellett oktatott, és több könyvet is írt.

A fotókkal illusztrált visszaemlékezésről a következőket írta Laki Judit, a könyvtár igazgatója: „Dr. Oláh Vilmos tegnap este a könyvtár falai közé hozta az emberi tisztességet, a példátlan összefogást és eszmei tisztaságot, amelyet sebészként élt át 1956-ban a Péterfy-kórház műtőasztalánál.”

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában

2018. 06. 13.

Nosztalgikus múlt és félelmet keltő jövőkép extrém szobrok formájában
„Halálra szórakoztatva” címmel nyílt meg Csiszár Zsolt siófoki alkotóművész extrém szobrainak kiállítása a Régi Könyvtár emeletén.
Részletek »

Balatoni alkotóművészek tárlata

2018. 05. 22.

Balatoni alkotóművészek tárlata
A Balaton térségében élő kiváló szobrász, textil, üveg, porcelán és belsőépítész művészek alkotásait mutatja be Siófokon a II. Balaton Szalon.
Részletek »

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk