Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2017. 02. 17.

A „Hős kórház” 1956-ban

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Péterfy, a forradalom kórháza: egy sebész, mint szemtanú emlékezése című előadásában mesélte el siófoki közönségének Dr. Oláh Vilmos, mit élt át a Péterfy kórház sebészeként 1956-ban.

A siófoki BRTK Könyvtár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával megrendezett programsorozatának februári vendégeként Dr. Oláh Vilmos tartott előadást a forradalom 50. évfordulójának tiszteletére megírt visszaemlékezései kapcsán. A sebész szakorvos 1956-ban a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott, mely abban az időben háborús szükségkórházként működött. A háború idején a szakorvosnak több olyan műtétet is el kellett végeznie, melyeket korábban még soha nem csinált, sebészként sikeres veseeltávolítást és szemműtétet is lebonyolított. ’56-ban a kórház vezetése saját, önkéntes mentőszolgálatot létesített. A Péterfy a főváros egyik legnagyobb ágylétszámú kórházának számított, a harcok sérültjeit mentőszolgálatuk szállította ellátásra. A kórház forradalmi tanácsának elnökhelyetteseként Dr. Oláh Vilmost választották meg, amiért később megvádolták és elbocsájtották. A hamis vádak közt szerepelt például, hogy orvosként rosszul bánt az ÁVH-s katonákkal, akiknek azonban az ellátáson túl naponta cigarettát és bort is biztosítottak. A sebészorvost egy orosz sérült levele mentette meg a vádak alól a tárgyaláson, de ezt követően hosszú ideig nem kapott állást. Nyíregyházán sikerült elhelyezkednie, majd 1968-ban nyert másod főorvosi kinevezést dr. Viczián Antaltól, a Siófoki Kórház első igazgatójától. 2014-ben Siófok Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott a sebész főorvos számára, aki orvosi hivatása mellett oktatott, és több könyvet is írt.

A fotókkal illusztrált visszaemlékezésről a következőket írta Laki Judit, a könyvtár igazgatója: „Dr. Oláh Vilmos tegnap este a könyvtár falai közé hozta az emberi tisztességet, a példátlan összefogást és eszmei tisztaságot, amelyet sebészként élt át 1956-ban a Péterfy-kórház műtőasztalánál.”

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai