Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2017. 02. 17.

A „Hős kórház” 1956-ban

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Péterfy, a forradalom kórháza: egy sebész, mint szemtanú emlékezése című előadásában mesélte el siófoki közönségének Dr. Oláh Vilmos, mit élt át a Péterfy kórház sebészeként 1956-ban.

A siófoki BRTK Könyvtár az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatásával megrendezett programsorozatának februári vendégeként Dr. Oláh Vilmos tartott előadást a forradalom 50. évfordulójának tiszteletére megírt visszaemlékezései kapcsán. A sebész szakorvos 1956-ban a Péterfy Sándor utcai kórházban dolgozott, mely abban az időben háborús szükségkórházként működött. A háború idején a szakorvosnak több olyan műtétet is el kellett végeznie, melyeket korábban még soha nem csinált, sebészként sikeres veseeltávolítást és szemműtétet is lebonyolított. ’56-ban a kórház vezetése saját, önkéntes mentőszolgálatot létesített. A Péterfy a főváros egyik legnagyobb ágylétszámú kórházának számított, a harcok sérültjeit mentőszolgálatuk szállította ellátásra. A kórház forradalmi tanácsának elnökhelyetteseként Dr. Oláh Vilmost választották meg, amiért később megvádolták és elbocsájtották. A hamis vádak közt szerepelt például, hogy orvosként rosszul bánt az ÁVH-s katonákkal, akiknek azonban az ellátáson túl naponta cigarettát és bort is biztosítottak. A sebészorvost egy orosz sérült levele mentette meg a vádak alól a tárgyaláson, de ezt követően hosszú ideig nem kapott állást. Nyíregyházán sikerült elhelyezkednie, majd 1968-ban nyert másod főorvosi kinevezést dr. Viczián Antaltól, a Siófoki Kórház első igazgatójától. 2014-ben Siófok Város Önkormányzata díszpolgári címet adományozott a sebész főorvos számára, aki orvosi hivatása mellett oktatott, és több könyvet is írt.

A fotókkal illusztrált visszaemlékezésről a következőket írta Laki Judit, a könyvtár igazgatója: „Dr. Oláh Vilmos tegnap este a könyvtár falai közé hozta az emberi tisztességet, a példátlan összefogást és eszmei tisztaságot, amelyet sebészként élt át 1956-ban a Péterfy-kórház műtőasztalánál.”

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk