Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A Kulturális Központ előtti téren felállított sátor színpadán foglalt helyet az ismert és elismert séfekből, gasztronómiai szakemberekből álló öttagú zsűri. A gasztronómiai műsorokból ismert Lázár Chef, Papp Gergely, azaz „Pimasz Úr”, Csapody Balázs a Kistücsök étterem tulajdonosa, Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Zrt. vezérigazgatója és Jókuti András a Világevő című népszerű gasztronómiai blog szerzője értékelte az éttermek ínyenc halas fogásait. A szakértők a pontozás során figyelembe vették a szezonalitást, a kreativitást, a tálalást, az ízharmóniát, valamint a technológiai módozat helyes használatát.
A vendéglőknek az idei versenyen egy közismert halfaj, a nyurgaponty felhasználásával kellett megalkotniuk ételeiket, melyeknek lehetőség szerint szezonális hozzávalókat is tartalmaztak. A nyurgaponty egy fürge mozgású balatoni hal, mely úszás közben minden felesleges zsiradékot ledolgoz magáról, ezáltal elkészítve karakteres ízvilágot ad – tudhattuk meg a szakértőktől a versenyen.
A fogásokat a Somogyi TISZK Krúdy Gyula Középiskola diákjai tálalták a zsűri elé, és az intézmény idén nemcsak segítőként vett részt a versenyen, hanem rácponty roládjukkal maguk is neveztek az éttermek sorában. A gasztronómiai megmérettetésen a Krúdy mellett a Bella Italia, a Fregatt étterem, a Hotel Residence étterem, a Kiliti Csárda, a Magyar Halászcsárda, az Öreg Halász Étterem, a PiazzaAttila, valamint a Piroska Csárda és Fogadó küzdött a zsűri pontjaiért. Olyan különlegességek kerültek az ítészek asztalára, mint például a Bella Italia Étterem nyurgaponty steak-je főtt burgonyagolyókkal joghurtos parajsalátával, Kis-balatoni nyurgaponty „Öreg Halász” módra zöldségekkel töltött pontyfilé kapormártással, puliszkával és zöldbabkévével körítve, a Residence házi fűszerdobozban készített szőlőlevélbe tekert pontyroládja, vagy a Piroska Csárda és Fogadó sáfrányos sóban marrinált nyurgapontyfilé zöldteás füstön, zelleres daragaluskával haltej paprikással, langyos rókagomba salátával, mézes karottával. A Kiliti Csárda előételként hal krokettet, majd főfogásként a mandulás nyurgaponty derék kékszőlő mártással és vadrizzsel nevű fogásával készült, a PiazzaAttila pedig halkocsonyájával szállt versenybe. A vendéglátósok az italokról sem feledkeztek meg, az ételek elfogyasztása közben a legjobb borokat kínálták a zsűrinek.
A szakértők az éttermek versenyén túl tegnap értékelték a Lázár Chef által életre hívott Street Food bajnokság résztvevőit. A Siófoki Halfesztiválra kitelepülő, halas ételeket kínáló cégek között zajlott a küzdelem a Balaton Street Food vándorserlegért, amelyet a zsűri által legjobbnak ítélt ételt készítő csapat kapott. Az utcán kínált, kézből, sétálás közben is fogyasztható, úgynevezett Street Food ételei közt szerepel például halas hamburger, vagy fish and chips is, és ezeket a közönség egészen vasárnapig tesztelheti és értékelheti majd. A rendezvényen Lázár Chef Street Food különlegességei szintén megkóstolhatóak.
A Siófoki Halfesztivál már az első napon rengeteg látogatott csábított a város Fő terére. Kora délutántól nézelődőkkel, halas fogásokat, ínyencségeket kóstolókkal telt meg a Víztorony körüli kirakodóvásár, és este a Noah's Ark, Tátrai Tibor és a Magyar Atom, valamint a Mystery Gang koncertje várta a fesztiválozókat a téren.
Ma már zajlik a város civil szervezeteinek és egyesületeinek halfőző versenye, és az érdeklődők még több halra, koncertre, helyi fellépőkre és gyerekprogramokra számíthatnak egészen vasárnap estig.
Milei Barbara
Részletes program ITT!
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.