Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
Magyarország első Cars & Coffee luxusautó kiállítása Siófokon

Magazin

Magyarország első Cars & Coffee luxusautó...

Május 6-án délután 14 és 17 óra között közel 100 luxusautó lesz látható Siófok Főterén a Cars & Coffee első hazai kiállításán.

Mesés tavasz a KIKK-ben

Kultúra

Mesés tavasz a KIKK-ben

Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe...

Átadták a Siófok Kézilabda Club büszkeségét, a Kiss Szilárd Arénát

Sport

Átadták a Siófok Kézilabda Club...

Látványos show műsor keretében vehették birtokba a Siófok KC profi kézilabdásai, az utánpótlás nevelésben résztvevő több száz...

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi közlekedést a Balatonon is

Balaton

Magyar fejlesztés forradalmasíthatja a vízi...

Az elektromos meghajtású járművek térhódítása a vizeket is elérte, és az elektromos hajók után most megszületett a világ első...

Kultúra 2017. 09. 20.

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.

A Nyitott Templomok Napja keretében megrendezett megemlékezéssel tisztelegtek Siófok díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt szeptember 16-án. A Siófoki Női Kar kezdeményezésére a művész emléke újraéledt a városban. A Kele utcai temetőben található sírját Siófok Önkormányzata ez alkalomra lecsiszoltatta, rendbe tetette, itt rótták le kegyeletüket a város vezetői, egyesületei, polgárai.

 

„Én vagyok a világ világossága” címmel Muzsinszki Nagy Endre Jézus életét ábrázoló nagyméretű olajfestményeiből nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján. A tárlatot Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.

- Ezek a festmények gyönyörűek, így együtt nagyon hatásosak, tanúskodnak a művész mesterségbeli tudásáról, aki a képekben fejezi ki saját hitét. Muzsinszki igazi szuverén egyéniség volt, egy olyan korban, ahol „mindenki szem volt a láncban”. Művészetében szabad ember volt, ugyanakkor elkötelezett volt Krisztus és a keresztény tanítás iránt – méltatta Muzsinszki munkásságát Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek.

Muzsinszki Nagy Endre 1886-ban Felsőzsolcán született. Elhivatottságának gyökerei a családjához és ahhoz a vallásos közeghez vezetnek, melyben gyermekkorát töltötte. Az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakán tanult, majd Nagybányán művészeti szakon, később Olaszországban folytatta tanulmányait. 1929-ben pályázat útján nyert megbízást a jeruzsálemi Dormitio (Szűz Mária elszenderülése) -bazilika altemplomában egy 18 négyzetméteres mozaik elkészítésére. Jeruzsálemben, az Agónai (Népek temploma) -bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getszemáni kertben című munkáját őrzi. 1939-ben költözött Siófokra, 1955-ben megalapította a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát, melyet 1962-ig maga vezetett. Siófokon kezdte el és fejezte be élete fő művét is, Én vagyok a világ világossága címmel. 243 darabból álló festménysorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus egész életét. Ezek az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonába kerültek. Jézus életét vallásos fogadalom alapján festette meg több formában, köztük grafikák, színvázlatok és a kiállításon látható nagyméretű olajképek. Vallásos témájú képeit nem adta el, Balaton képek festésével tartotta fenn magát. A világ számos múzeuma, magángyűjteménye őrzi munkáit. Siófokon a Belvárosi Katolikus Templom bejárati ajtaja felett, a Kiliti Templom kórusfeljáratánál és a Balatonszéplaki Templomban láthatóak művei. Balatoni témájú festményei megtekinthetőek a Kálmán Imre Emlékházban.

Muzsinszki Nagy Endre élete utolsó éveiben visszavonult, nagy szegénységben, elfeledve élt, majd 1975-ben halt meg Nagyberényben. Végakaratának megfelelően Siófokon temették el. A festőművészt Siófok Város Önkormányzata 1998-ban posztumusz díszpolgári címmel tüntetett ki.

 

Muzsinszki Nagy Endre „Én vagyok a világ világossága” című újszövetségi festménysorozatának Jézus halálához és feltámadásához köthető darabjai láthatóak Siófokon szeptember 16. és 23. között.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál

2018. 03. 26.

Tavaszköszöntő koncert az Önkormányzatnál
A Siófoki Művészeti Iskola diákjai és művésztanárai igazi tavaszi hangulatot hoztak koncertjükkel a város Önkormányzatához.
Részletek »

Mesés tavasz a KIKK-ben

2018. 03. 21.

Mesés tavasz a KIKK-ben
Tavaszi hangulatot varázsolt a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központba Török Júlia és Mizerák Beáta közös kiállítása, a Mesékbe szőtt álmok. A KIKK Tavaszi Fesztivál című rendezvénysorozatának tárlatmegnyitójára színes akvarell és pasztell festményeket, mesebeli tündérházikókat hozott el a két siófoki alkotóművész.
Részletek »

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.
Részletek »

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai