Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látogatók Walnut Creek-ből

Magazin

Látogatók Walnut Creek-ből

A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol...

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Görögországi folklórfesztiválon...

Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton...

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Sport

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett,...

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Balaton

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a...

Kultúra 2017. 09. 20.

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.

A Nyitott Templomok Napja keretében megrendezett megemlékezéssel tisztelegtek Siófok díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt szeptember 16-án. A Siófoki Női Kar kezdeményezésére a művész emléke újraéledt a városban. A Kele utcai temetőben található sírját Siófok Önkormányzata ez alkalomra lecsiszoltatta, rendbe tetette, itt rótták le kegyeletüket a város vezetői, egyesületei, polgárai.

 

„Én vagyok a világ világossága” címmel Muzsinszki Nagy Endre Jézus életét ábrázoló nagyméretű olajfestményeiből nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján. A tárlatot Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.

- Ezek a festmények gyönyörűek, így együtt nagyon hatásosak, tanúskodnak a művész mesterségbeli tudásáról, aki a képekben fejezi ki saját hitét. Muzsinszki igazi szuverén egyéniség volt, egy olyan korban, ahol „mindenki szem volt a láncban”. Művészetében szabad ember volt, ugyanakkor elkötelezett volt Krisztus és a keresztény tanítás iránt – méltatta Muzsinszki munkásságát Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek.

Muzsinszki Nagy Endre 1886-ban Felsőzsolcán született. Elhivatottságának gyökerei a családjához és ahhoz a vallásos közeghez vezetnek, melyben gyermekkorát töltötte. Az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakán tanult, majd Nagybányán művészeti szakon, később Olaszországban folytatta tanulmányait. 1929-ben pályázat útján nyert megbízást a jeruzsálemi Dormitio (Szűz Mária elszenderülése) -bazilika altemplomában egy 18 négyzetméteres mozaik elkészítésére. Jeruzsálemben, az Agónai (Népek temploma) -bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getszemáni kertben című munkáját őrzi. 1939-ben költözött Siófokra, 1955-ben megalapította a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát, melyet 1962-ig maga vezetett. Siófokon kezdte el és fejezte be élete fő művét is, Én vagyok a világ világossága címmel. 243 darabból álló festménysorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus egész életét. Ezek az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonába kerültek. Jézus életét vallásos fogadalom alapján festette meg több formában, köztük grafikák, színvázlatok és a kiállításon látható nagyméretű olajképek. Vallásos témájú képeit nem adta el, Balaton képek festésével tartotta fenn magát. A világ számos múzeuma, magángyűjteménye őrzi munkáit. Siófokon a Belvárosi Katolikus Templom bejárati ajtaja felett, a Kiliti Templom kórusfeljáratánál és a Balatonszéplaki Templomban láthatóak művei. Balatoni témájú festményei megtekinthetőek a Kálmán Imre Emlékházban.

Muzsinszki Nagy Endre élete utolsó éveiben visszavonult, nagy szegénységben, elfeledve élt, majd 1975-ben halt meg Nagyberényben. Végakaratának megfelelően Siófokon temették el. A festőművészt Siófok Város Önkormányzata 1998-ban posztumusz díszpolgári címmel tüntetett ki.

 

Muzsinszki Nagy Endre „Én vagyok a világ világossága” című újszövetségi festménysorozatának Jézus halálához és feltámadásához köthető darabjai láthatóak Siófokon szeptember 16. és 23. között.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében

2017. 10. 02.

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében
A hagyományokhoz híven az idei évben is kisbíró és néptáncosok műsora színesítette a XI Kiliti Szüreti Felvonulás menetét, a szüreti mulatság Jótékonysági Bállal zárult.
Részletek »

Intarzia – egy elfelejtett művészet

2017. 09. 29.

Intarzia – egy elfelejtett művészet
Linka Sándor, Hőnich Imre, és Varga Robin közös kiállításán ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy ritka iparművészeti faberakásos technikával, az intarziával a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson

2017. 08. 23.

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson
A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ nyári Belvárosi Színházi Estek sorozatának záró darabját, a Made in Hungáriát új helyszínen, a Hajóállomáson tekinthette meg a közönség.
Részletek »

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

2017. 08. 17.

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon
Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A Szabadtéri új üzemeltetője, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjét, Pintér Tamást a darab fogadtatásáról, valamint az idei nyári évadról kérdeztük.
Részletek »
Még több kultúra cikk