Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Tömeges izomnövekedés Siófokon

Magazin

Tömeges izomnövekedés Siófokon

Augusztus első hétvégéjén hetedik alkalommal rendezték meg a siófoki Plázson a nyár legizgalmasabb testépítő és fitness programját, a...

Kultúra

Káprázat a parkban

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2017. 09. 20.

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.

A Nyitott Templomok Napja keretében megrendezett megemlékezéssel tisztelegtek Siófok díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt szeptember 16-án. A Siófoki Női Kar kezdeményezésére a művész emléke újraéledt a városban. A Kele utcai temetőben található sírját Siófok Önkormányzata ez alkalomra lecsiszoltatta, rendbe tetette, itt rótták le kegyeletüket a város vezetői, egyesületei, polgárai.

 

„Én vagyok a világ világossága” címmel Muzsinszki Nagy Endre Jézus életét ábrázoló nagyméretű olajfestményeiből nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján. A tárlatot Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.

- Ezek a festmények gyönyörűek, így együtt nagyon hatásosak, tanúskodnak a művész mesterségbeli tudásáról, aki a képekben fejezi ki saját hitét. Muzsinszki igazi szuverén egyéniség volt, egy olyan korban, ahol „mindenki szem volt a láncban”. Művészetében szabad ember volt, ugyanakkor elkötelezett volt Krisztus és a keresztény tanítás iránt – méltatta Muzsinszki munkásságát Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek.

Muzsinszki Nagy Endre 1886-ban Felsőzsolcán született. Elhivatottságának gyökerei a családjához és ahhoz a vallásos közeghez vezetnek, melyben gyermekkorát töltötte. Az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakán tanult, majd Nagybányán művészeti szakon, később Olaszországban folytatta tanulmányait. 1929-ben pályázat útján nyert megbízást a jeruzsálemi Dormitio (Szűz Mária elszenderülése) -bazilika altemplomában egy 18 négyzetméteres mozaik elkészítésére. Jeruzsálemben, az Agónai (Népek temploma) -bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getszemáni kertben című munkáját őrzi. 1939-ben költözött Siófokra, 1955-ben megalapította a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát, melyet 1962-ig maga vezetett. Siófokon kezdte el és fejezte be élete fő művét is, Én vagyok a világ világossága címmel. 243 darabból álló festménysorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus egész életét. Ezek az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonába kerültek. Jézus életét vallásos fogadalom alapján festette meg több formában, köztük grafikák, színvázlatok és a kiállításon látható nagyméretű olajképek. Vallásos témájú képeit nem adta el, Balaton képek festésével tartotta fenn magát. A világ számos múzeuma, magángyűjteménye őrzi munkáit. Siófokon a Belvárosi Katolikus Templom bejárati ajtaja felett, a Kiliti Templom kórusfeljáratánál és a Balatonszéplaki Templomban láthatóak művei. Balatoni témájú festményei megtekinthetőek a Kálmán Imre Emlékházban.

Muzsinszki Nagy Endre élete utolsó éveiben visszavonult, nagy szegénységben, elfeledve élt, majd 1975-ben halt meg Nagyberényben. Végakaratának megfelelően Siófokon temették el. A festőművészt Siófok Város Önkormányzata 1998-ban posztumusz díszpolgári címmel tüntetett ki.

 

Muzsinszki Nagy Endre „Én vagyok a világ világossága” című újszövetségi festménysorozatának Jézus halálához és feltámadásához köthető darabjai láthatóak Siófokon szeptember 16. és 23. között.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai