Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Kultúra

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult...

2017 legjobb sportolói

Sport

2017 legjobb sportolói

Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2017. 09. 20.

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.

A Nyitott Templomok Napja keretében megrendezett megemlékezéssel tisztelegtek Siófok díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt szeptember 16-án. A Siófoki Női Kar kezdeményezésére a művész emléke újraéledt a városban. A Kele utcai temetőben található sírját Siófok Önkormányzata ez alkalomra lecsiszoltatta, rendbe tetette, itt rótták le kegyeletüket a város vezetői, egyesületei, polgárai.

 

„Én vagyok a világ világossága” címmel Muzsinszki Nagy Endre Jézus életét ábrázoló nagyméretű olajfestményeiből nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján. A tárlatot Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere és Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek nyitotta meg.

- Ezek a festmények gyönyörűek, így együtt nagyon hatásosak, tanúskodnak a művész mesterségbeli tudásáról, aki a képekben fejezi ki saját hitét. Muzsinszki igazi szuverén egyéniség volt, egy olyan korban, ahol „mindenki szem volt a láncban”. Művészetében szabad ember volt, ugyanakkor elkötelezett volt Krisztus és a keresztény tanítás iránt – méltatta Muzsinszki munkásságát Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek.

Muzsinszki Nagy Endre 1886-ban Felsőzsolcán született. Elhivatottságának gyökerei a családjához és ahhoz a vallásos közeghez vezetnek, melyben gyermekkorát töltötte. Az Iparművészeti Iskola díszítőfestészeti szakán tanult, majd Nagybányán művészeti szakon, később Olaszországban folytatta tanulmányait. 1929-ben pályázat útján nyert megbízást a jeruzsálemi Dormitio (Szűz Mária elszenderülése) -bazilika altemplomában egy 18 négyzetméteres mozaik elkészítésére. Jeruzsálemben, az Agónai (Népek temploma) -bazilika apszisa: Jézus imádkozik a Getszemáni kertben című munkáját őrzi. 1939-ben költözött Siófokra, 1955-ben megalapította a Siófoki Képzőművészeti Szabadiskolát, melyet 1962-ig maga vezetett. Siófokon kezdte el és fejezte be élete fő művét is, Én vagyok a világ világossága címmel. 243 darabból álló festménysorozat az Angyali üdvözlettől kíséri végig Jézus egész életét. Ezek az alkotások a veszprémi Gizella Királyné Múzeum tulajdonába kerültek. Jézus életét vallásos fogadalom alapján festette meg több formában, köztük grafikák, színvázlatok és a kiállításon látható nagyméretű olajképek. Vallásos témájú képeit nem adta el, Balaton képek festésével tartotta fenn magát. A világ számos múzeuma, magángyűjteménye őrzi munkáit. Siófokon a Belvárosi Katolikus Templom bejárati ajtaja felett, a Kiliti Templom kórusfeljáratánál és a Balatonszéplaki Templomban láthatóak művei. Balatoni témájú festményei megtekinthetőek a Kálmán Imre Emlékházban.

Muzsinszki Nagy Endre élete utolsó éveiben visszavonult, nagy szegénységben, elfeledve élt, majd 1975-ben halt meg Nagyberényben. Végakaratának megfelelően Siófokon temették el. A festőművészt Siófok Város Önkormányzata 1998-ban posztumusz díszpolgári címmel tüntetett ki.

 

Muzsinszki Nagy Endre „Én vagyok a világ világossága” című újszövetségi festménysorozatának Jézus halálához és feltámadásához köthető darabjai láthatóak Siófokon szeptember 16. és 23. között.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »

50 éves Siófok

2017. 12. 01.

50 éves Siófok
jövő évben ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját Siófok, a jubileumi alkalomra a tervek szerint egész éves programsorozattal készülnek a szervezők.
Részletek »

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása

2017. 11. 25.

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása
A Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján, a Városnapon nyílt meg Siófok 85 éves festőművész díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása. A kiállítást dr. Lengyel Róbert polgármester és a szervező Helyi Érték Egyesület elnöke, Gyarmati László nyitotta meg.
Részletek »

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »
Még több kultúra cikk