Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Kultúra

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult...

2017 legjobb sportolói

Sport

2017 legjobb sportolói

Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2017. 09. 29.

Intarzia – egy elfelejtett művészet

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Linka Sándor, Hőnich Imre, és Varga Robin közös kiállításán ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy ritka iparművészeti faberakásos technikával, az intarziával a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.

Szeptember 28-án nyílt meg a KIKK emeleti galériáján az Intarzia – egy elfelejtett művészet

című tárlat, mely egy ősidők óta ismert, napjainkban mégis ritkaságnak számító iparművészeti eljárás, az intarzia által készült faberakásos képeket mutatja be. Az október 18-ig látogatható kiállításon három, országos szinten is kiemelkedő alkotó, Linka Sándor, Hőnich Imre, és Varga Robin munkái láthatóak. A kiállítás megnyitó különlegességeként a résztvevők ki is próbálhatták, hogyan működik a gyakorlatban az intarzia.

- Az intarzia, ami berakásos technikát jelent, ős régóta ismert iparművészeti eljárás. Szokták a kifejezést ugyan kőre, fémre és más anyagokra is alkalmazni, de elsősorban a faberakásos technikát értjük alatta. Az intarziátor mestersége sokféle képességet követel: kreativitást és invenciót, pontosságot, mély szakmai ismereteket. Nem véletlen, hogy a kiállítók közül Linka Sándor pl. kreatív fajátékok készítéséről is ismert. Aki ezzel a mesterséggel próbálkozik, annak alaposan ismernie kell a fafajtákat, azok tulajdonságait, megjelenésüket, hiszen mindegyik más sajátosságával segítheti egy szép intarziakép megalkotását. Hihetetlen türelem kell még egy kis munka kivitelezéséhez is. Talán éppen ennek a sok nehézségnek köszönhető, hogy az intarzia szenvedélyének viszonylag kevesen hódolnak – mutatja be ezt a különleges technikát Torjay Valter, festőművész, művészettörténész.

Három kiemelkedő, és eltérő karakterű alkotó munkásságával ismerkedhetnek meg az érdeklődők a kulturális központ galériáján nyílt kiállításon, akiket Torjay Valter festőművész, művészettörténész a következőképpen jellemez:

Linka Sándor Szombathelyen alkot immár sok-sok évtized óta. Tevékeny, lelkes és talentumos művelője volt mindig az intarzia művészetének. Kis műhelyéből nagy számban kerültek és kerülnek ki szebbnél-szebb darabok. Stílusában, a faanyag felhasználásában mindig törekszik a témához alkalmazkodni, egyszer veretesebben, máskor játékosabban közelíti meg azt. Szívesen ábrázolja szülővárosát és szülőföldjének, Vas megyének szép részleteit. A cáki borospincékről sorozatot is készített, melyek szinte védjegyei a megyének, s számos művész örökítette meg őket az évtizedek folyamán. Szívesen ábrázolja Szombathely egy-egy régi részletét, templomait. Érdekli azonban az ember is. Jeles nagyjaink közül többeket felidéznek munkái, így Liszt Ferenc, Berzsenyi portréit gyakran állítja ki, de híres színészeink is megihlették. Ruttkai Éva, Kabos Gyula és mások, sokak által ismert és szeretett vonásaival is találkozunk munkásságában. Legkedvesebb számára talán családja, akiket mély szeretettel metsz furnérlemezbe, s a képeket részben asztalán is tartja, hogy mindig előtte legyenek. Kiemelkedő szervezőtevékenysége is, elsöprő lendületét és lelkesedését máig megőrizte.

Hőnich Imre gyermekkorában, nagyapja körül sürgölődve szerette meg a fával való munkálkodást szülőfalujában, Csobánkán. Már gyermekként próbálkozott intarziával, azonban a kenyérkereset gondja hosszú időre elszakította a rendszeresebb munka lehetőségétől, s csak nyugdíjazásától, 2006-tól tudott azzal ismét intenzíven foglalkozni. Hamar beletalálta magát a régi kerékvágásba és már egy-két év elteltével kiállításokon bizonyította tehetségét. Hönich először tájképeket készített ugyan, azonban igazi tematikáját a később elkezdett sorozatok fémjelzik a magyar történelemről és a keresztény mitológiáról. Egymás után készítette el a magyar uralkodók klasszikus ábrázolásainak intarzia változatait, de az esztergomi várban, Vitéz János egykori dolgozószobájában 1470 körül készült erényalakokat is interpretálta e technikával. Nagy szakmai felbolydulást okozott egyébként épp a közelmúltban az a nézet, mely szerint esetleg Botticelli keze is benne lehet az esztergomi falképekben. Ugyanilyen módon fogott Krisztus szenvedése stációinak megörökítéséhez is. Különösen szép ezeken a munkákon az, hogy a különböző színű fák szinte a festmény színességének érzetét kölcsönzik a munkáknak. A szemes jávor, dió, mahagóni és egyéb fafajták gazdag változatait használja a lehető legtisztább módon. Akárcsak Linka Sándornál, az ő esetében is nehéz rajzi feladatok megoldását is jelenti egy-egy arc, vagy figura kivitelezése. Ebben a történelmi munkatematikában még nagyon sok lehetőség van. Hönich képei klasszikus bútorokon, egyházi berendezéseken bizony kiválóan mutatnának, de otthonok falain is hangulatos díszek lehetnek.

Varga Robin sok évvel fiatalabb, egy más generációt képvisel. Kora azonban ne tévesszen meg senkit. Képzett asztalos és kiváló kárpitosmester, aki bonyolult feladatok megoldására is képes. Az intarzia ezekhez tartozó szenvedély, amelyben kreativitásának más területeit is mozgósítani tudja. Ennek megfelelően munkái eltérnek szellemükben és technikájukban is a korábbi generációétól. Varga Robin képein ugyanis a sokszor kissé fantasztikus és nosztalgikus jellegű nőalakoké a főszerep. Kétségtelen, hogy a kifinomult beállításokban és mozdulatokban, a sok sík dekoratív ötletben a szecesszió ihlető forrását kell keresnünk. Az alkotó azonban ezt nem veszi át mechanikusan a klasszikusoktól, Gustav Klimttől és másoktól, hanem a saját ízlésére és személyiségére szabva, a falemez törvényszerűségeit is figyelembe véve alkalmazza.  Ehhez a dekoratív formanyelvhez szükséges egy újdonság, mégpedig a szín fokozott igénybe vétele. Varga Robin ezért gyárilag színezett furnérokat is használ, kék, zöld, vörös változatokat, azonban nem eltúlozva, ízléses meglepetésként a natúr színek közé ékelve. Ez a stílus megköveteli a látványos, virtuóz vonalvezetést, a nehezen kivágható, vékony vonalakat is. Igényes bútorok betéteiként könnyen elképzelhetjük ezeket a munkákat, melyek egyszerre nosztalgikusok és modernek.

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »

50 éves Siófok

2017. 12. 01.

50 éves Siófok
jövő évben ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját Siófok, a jubileumi alkalomra a tervek szerint egész éves programsorozattal készülnek a szervezők.
Részletek »

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása

2017. 11. 25.

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása
A Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján, a Városnapon nyílt meg Siófok 85 éves festőművész díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása. A kiállítást dr. Lengyel Róbert polgármester és a szervező Helyi Érték Egyesület elnöke, Gyarmati László nyitotta meg.
Részletek »

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »
Még több kultúra cikk