Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a JátékKuckó

Magazin

Megnyílt a JátékKuckó

A siófoki ovisok boldogan vették birtokba a város új JátékKuckóját az élményház november 20-i megnyitóján.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Kultúra

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult...

2017 legjobb sportolói

Sport

2017 legjobb sportolói

Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.

A siófoki Balaton Táncegyüttes senior csapatával, a Balaton Baráti Társasággal kiegészülve utazott ki szeptember végén a görög Halkidiki félszigeten megrendezett nemzetközi folklórfesztiválra. 31 táncos, négy zenész, Tamás Lóránt a táncegyüttes elnöke és Kolumbán Norbert, egykori művészeti vezető képviselte a magyar néptánc hagyományokat a Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon. A táncegyüttes öt év óta most jutott ki először külföldi nemzetközi fesztiválra ilyen nagy létszámmal, így a görög rendezvénynek nagy jelentősége volt egyrészt abban, hogy a Balatonosok bemutassák tánctudásukat a nemzetközi csoportok közt, másrészt abban, hogy ezáltal nemcsak Siófokot, hanem egyedüli magyar táncegyüttesként Magyarországot is képviseljék.

- Azt gondolom maximálisan teljesítettük, amit vállaltunk és méltóképpen képviseltük a magyar folklórt, Magyarországot és szűkebb pátriánkat, Siófokot. Fantasztikus napokat töltöttünk az Égei-tenger partján, csodálatos görög embereket ismertünk meg és kapcsolatokra tettünk szert. A fesztiválnak több kiemelkedő pillanata is volt, mint például, mikor a házigazdáink a Görög est után a szállodánk managerének kérésére felkérte a Balaton Táncegyüttest, hogy csináljunk egy Magyar táncházat. Fél órán belül velünk táncolt és ünnepelt a teljes fesztivál, illetve a szálloda közönsége. Kolumbán Norbert és Kasza Krisztina vezetésével egy fergeteges Magyar estet varázsoltunk spontán. Természetesen ehhez szükségünk volt egy fantasztikus zenekarra, a minket kísérő Szemző Angélára és zenekarára, akiknek nagyon hálásak vagyunk a konstruktív együttműködésért. Az estünk sikerét abból tudtuk lemérni, hogy másnap a Balatonos pólót viselő táncosainkat megsüvegelve, széles mosollyal előre üdvözölték, mind a szálló vendégek, mind pedig a fesztiválon résztvevő más együttesek táncosai – számolt be a fesztiválon szerzett élményekről, tapasztalatokról Tamás Lóránt elnök, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani a táncegyüttes nevében Siófok város vezetésének, hogy megteremtették a lehetőségét annak, hogy egy nemzetközi folklórfesztiválon bizonyíthassanak.

- Bízom benne, hogy továbbra is megmarad ez a jó munkakapcsolat és még nagyon sok helyre vihetjük Siófok és az ország folklórkincsét és jó hírét – tette hozzá Tamás Lóránt.

A Balaton Táncegyüttesnek az idén sikerült kijutnia Landsbergbe, ahol egy testvérvárosi rendezvényen képviselték Siófokot. A két utazással teljesítették idei nagy célkitűzéseiket, táncosaik az év végéig folyamatosan próbálnak a hagyományos karácsonyi műsorra, és minden hónap első szombatján Apropók Táncházra várják a gyerekeket. A táncegyüttes vezetősége továbbra is keresi azokat a fiatal táncosokat, kezdőket és újrakezdőket, akik csatlakoznának a csapathoz, számukra ősszel nyílt próbákon biztosítanak lehetőséget, hogy bepillanthassanak az együttes életébe. A Balaton Táncegyüttes nagy váltás előtt is áll, hiszen hamarosan egy új művészeti vezetővel, Kádár Ignáccal folytatják a komoly szakmai munkát, és készülnek a jövő évi nemzetközi folklórfesztiválokra.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »

50 éves Siófok

2017. 12. 01.

50 éves Siófok
jövő évben ünnepli várossá válásának 50. évfordulóját Siófok, a jubileumi alkalomra a tervek szerint egész éves programsorozattal készülnek a szervezők.
Részletek »

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása

2017. 11. 25.

Siófok díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása
A Kálmán Imre Kulturális Központ emeleti galériáján, a Városnapon nyílt meg Siófok 85 éves festőművész díszpolgára, Csiszár Elek ünnepi kiállítása. A kiállítást dr. Lengyel Róbert polgármester és a szervező Helyi Érték Egyesület elnöke, Gyarmati László nyitotta meg.
Részletek »

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai

2017. 10. 28.

A Lángoló Tűz-Zománc Attribútumai
Glatz Marietta tervező grafikus színes tűzzománc képeiből nyílt kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban a Kálmán Imre Emléknapok alkalmából.
Részletek »

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok

2017. 10. 24.

Jubileumi Kálmán Imre Emléknapok
Hangszer és jelmezkiállítással, kávéházi operettel, operett gálaműsorral, gyermek operett előadással tiszteleg a siófoki születésű világhírű operett szerző, Kálmán Imre munkássága előtt a zeneszerzőről elnevezett siófoki kulturális központ a X. Kálmán Imre Emléknapokon október 24. és 29. között.
Részletek »

„Pécsi szál avagy vissza a kezdetekhez” a Magyar Festészet Napján

2017. 10. 22.

A Magyar Festészet Napján nyílt meg Démuth Réka Lilla festő grafikus és G.Lantos Judit festő ötvös közös kiállítása a siófoki Lógó Üveg Galériában. A tárlat a Pécsi Tudományegyetem Művészeti karán végzett siófoki képzőművészek alkotói tevékenységét mutatja be a kezdetektől napjainkig.
Részletek »

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »
Még több kultúra cikk