Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látogatók Walnut Creek-ből

Magazin

Látogatók Walnut Creek-ből

A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol...

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Görögországi folklórfesztiválon...

Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton...

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Sport

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett,...

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Balaton

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a...

Kultúra 2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.

A siófoki Balaton Táncegyüttes senior csapatával, a Balaton Baráti Társasággal kiegészülve utazott ki szeptember végén a görög Halkidiki félszigeten megrendezett nemzetközi folklórfesztiválra. 31 táncos, négy zenész, Tamás Lóránt a táncegyüttes elnöke és Kolumbán Norbert, egykori művészeti vezető képviselte a magyar néptánc hagyományokat a Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon. A táncegyüttes öt év óta most jutott ki először külföldi nemzetközi fesztiválra ilyen nagy létszámmal, így a görög rendezvénynek nagy jelentősége volt egyrészt abban, hogy a Balatonosok bemutassák tánctudásukat a nemzetközi csoportok közt, másrészt abban, hogy ezáltal nemcsak Siófokot, hanem egyedüli magyar táncegyüttesként Magyarországot is képviseljék.

- Azt gondolom maximálisan teljesítettük, amit vállaltunk és méltóképpen képviseltük a magyar folklórt, Magyarországot és szűkebb pátriánkat, Siófokot. Fantasztikus napokat töltöttünk az Égei-tenger partján, csodálatos görög embereket ismertünk meg és kapcsolatokra tettünk szert. A fesztiválnak több kiemelkedő pillanata is volt, mint például, mikor a házigazdáink a Görög est után a szállodánk managerének kérésére felkérte a Balaton Táncegyüttest, hogy csináljunk egy Magyar táncházat. Fél órán belül velünk táncolt és ünnepelt a teljes fesztivál, illetve a szálloda közönsége. Kolumbán Norbert és Kasza Krisztina vezetésével egy fergeteges Magyar estet varázsoltunk spontán. Természetesen ehhez szükségünk volt egy fantasztikus zenekarra, a minket kísérő Szemző Angélára és zenekarára, akiknek nagyon hálásak vagyunk a konstruktív együttműködésért. Az estünk sikerét abból tudtuk lemérni, hogy másnap a Balatonos pólót viselő táncosainkat megsüvegelve, széles mosollyal előre üdvözölték, mind a szálló vendégek, mind pedig a fesztiválon résztvevő más együttesek táncosai – számolt be a fesztiválon szerzett élményekről, tapasztalatokról Tamás Lóránt elnök, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani a táncegyüttes nevében Siófok város vezetésének, hogy megteremtették a lehetőségét annak, hogy egy nemzetközi folklórfesztiválon bizonyíthassanak.

- Bízom benne, hogy továbbra is megmarad ez a jó munkakapcsolat és még nagyon sok helyre vihetjük Siófok és az ország folklórkincsét és jó hírét – tette hozzá Tamás Lóránt.

A Balaton Táncegyüttesnek az idén sikerült kijutnia Landsbergbe, ahol egy testvérvárosi rendezvényen képviselték Siófokot. A két utazással teljesítették idei nagy célkitűzéseiket, táncosaik az év végéig folyamatosan próbálnak a hagyományos karácsonyi műsorra, és minden hónap első szombatján Apropók Táncházra várják a gyerekeket. A táncegyüttes vezetősége továbbra is keresi azokat a fiatal táncosokat, kezdőket és újrakezdőket, akik csatlakoznának a csapathoz, számukra ősszel nyílt próbákon biztosítanak lehetőséget, hogy bepillanthassanak az együttes életébe. A Balaton Táncegyüttes nagy váltás előtt is áll, hiszen hamarosan egy új művészeti vezetővel, Kádár Ignáccal folytatják a komoly szakmai munkát, és készülnek a jövő évi nemzetközi folklórfesztiválokra.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében

2017. 10. 02.

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében
A hagyományokhoz híven az idei évben is kisbíró és néptáncosok műsora színesítette a XI Kiliti Szüreti Felvonulás menetét, a szüreti mulatság Jótékonysági Bállal zárult.
Részletek »

Intarzia – egy elfelejtett művészet

2017. 09. 29.

Intarzia – egy elfelejtett művészet
Linka Sándor, Hőnich Imre, és Varga Robin közös kiállításán ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy ritka iparművészeti faberakásos technikával, az intarziával a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

2017. 09. 20.

Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.
Részletek »

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson

2017. 08. 23.

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson
A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ nyári Belvárosi Színházi Estek sorozatának záró darabját, a Made in Hungáriát új helyszínen, a Hajóállomáson tekinthette meg a közönség.
Részletek »

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

2017. 08. 17.

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon
Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A Szabadtéri új üzemeltetője, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjét, Pintér Tamást a darab fogadtatásáról, valamint az idei nyári évadról kérdeztük.
Részletek »
Még több kultúra cikk