Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.

A siófoki Balaton Táncegyüttes senior csapatával, a Balaton Baráti Társasággal kiegészülve utazott ki szeptember végén a görög Halkidiki félszigeten megrendezett nemzetközi folklórfesztiválra. 31 táncos, négy zenész, Tamás Lóránt a táncegyüttes elnöke és Kolumbán Norbert, egykori művészeti vezető képviselte a magyar néptánc hagyományokat a Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon. A táncegyüttes öt év óta most jutott ki először külföldi nemzetközi fesztiválra ilyen nagy létszámmal, így a görög rendezvénynek nagy jelentősége volt egyrészt abban, hogy a Balatonosok bemutassák tánctudásukat a nemzetközi csoportok közt, másrészt abban, hogy ezáltal nemcsak Siófokot, hanem egyedüli magyar táncegyüttesként Magyarországot is képviseljék.

- Azt gondolom maximálisan teljesítettük, amit vállaltunk és méltóképpen képviseltük a magyar folklórt, Magyarországot és szűkebb pátriánkat, Siófokot. Fantasztikus napokat töltöttünk az Égei-tenger partján, csodálatos görög embereket ismertünk meg és kapcsolatokra tettünk szert. A fesztiválnak több kiemelkedő pillanata is volt, mint például, mikor a házigazdáink a Görög est után a szállodánk managerének kérésére felkérte a Balaton Táncegyüttest, hogy csináljunk egy Magyar táncházat. Fél órán belül velünk táncolt és ünnepelt a teljes fesztivál, illetve a szálloda közönsége. Kolumbán Norbert és Kasza Krisztina vezetésével egy fergeteges Magyar estet varázsoltunk spontán. Természetesen ehhez szükségünk volt egy fantasztikus zenekarra, a minket kísérő Szemző Angélára és zenekarára, akiknek nagyon hálásak vagyunk a konstruktív együttműködésért. Az estünk sikerét abból tudtuk lemérni, hogy másnap a Balatonos pólót viselő táncosainkat megsüvegelve, széles mosollyal előre üdvözölték, mind a szálló vendégek, mind pedig a fesztiválon résztvevő más együttesek táncosai – számolt be a fesztiválon szerzett élményekről, tapasztalatokról Tamás Lóránt elnök, aki ezúton is szeretne köszönetet mondani a táncegyüttes nevében Siófok város vezetésének, hogy megteremtették a lehetőségét annak, hogy egy nemzetközi folklórfesztiválon bizonyíthassanak.

- Bízom benne, hogy továbbra is megmarad ez a jó munkakapcsolat és még nagyon sok helyre vihetjük Siófok és az ország folklórkincsét és jó hírét – tette hozzá Tamás Lóránt.

A Balaton Táncegyüttesnek az idén sikerült kijutnia Landsbergbe, ahol egy testvérvárosi rendezvényen képviselték Siófokot. A két utazással teljesítették idei nagy célkitűzéseiket, táncosaik az év végéig folyamatosan próbálnak a hagyományos karácsonyi műsorra, és minden hónap első szombatján Apropók Táncházra várják a gyerekeket. A táncegyüttes vezetősége továbbra is keresi azokat a fiatal táncosokat, kezdőket és újrakezdőket, akik csatlakoznának a csapathoz, számukra ősszel nyílt próbákon biztosítanak lehetőséget, hogy bepillanthassanak az együttes életébe. A Balaton Táncegyüttes nagy váltás előtt is áll, hiszen hamarosan egy új művészeti vezetővel, Kádár Ignáccal folytatják a komoly szakmai munkát, és készülnek a jövő évi nemzetközi folklórfesztiválokra.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai