Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a Jégkikötő

Magazin

Megnyílt a Jégkikötő

Igazi jég, jégfolyosó, vagy ahogy hívják Jégkikötő a siófoki kikötőben.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Az év sportolói

Sport

Az év sportolói

A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2018. 02. 24.

Jó zenétől hangos Siófok

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Fantasztikus idei könnyűzenei programja mellett sikeres klasszikus- és komolyzenei koncertsorozattal is ünnepel Siófok, amely 50 éve nyerte el a városi rangot. Februárban indult a Zenél a város sorozat, amely mostantól rendszeresen jelentkezik és ad teret kiváló zenészeknek és hangszereknek.

Siófok ötven éves évfordulója alkalmából a közönség egész éven át élvezheti a klasszikus- és komolyzenei koncerteket, amelyek között lesz tavaszváró koncert, tradicionális jazz klub és költészet-napi koncert is. A város alpolgármestere, Potocskáné Kőrösi Anita azért is büszke a program létrejöttére, mert olyan zenei nagyságok álltak mellé, mint Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonamester, Apáti János az Apáti Dixieland Band vezetője, Bati Zoltán, a Siófoki Női Kar karnagya, valamint a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara.  A programsorozatot elsőként február elején, az Apáti Dixieland Band nyitotta meg, igazi New Orleans-i hangulatot varázsolva a koncertterembe.

Aki erről lemaradt, annak sem kell búsulnia, hiszen nemsokára a PTE Fagott Kamaraestje szórakoztatja a közönséget. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézete egy 15 állomásból álló sorozat egyik helyszínének választotta Siófokot. Céljuk, hogy a régió zenebarátait és jövőbeli zenebarátait olyan produkciókkal ismertessék meg, amelyeket a közönség korábban ritkábban hallhatott.  A fagott az oboák családjába tartozó hangszer, amelyre Antonio Vivaldi mellett többek közt Mozart és Strauss is írt műveket. Egyik érdekessége, hogy ennek segítségével szólaltatták meg a tévémacit annak idején az Esti mese szignáljában, az ott hallható brummogást ugyanis a fagott hangjával érzékeltették a zeneszerzők.

A siófoki fagott kamarakoncert a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének kiváló művészi produkcióiból táplálkozik. Liszt- és Kossuth-díjas nemzetközi hírű művésztanárok és a felnövekvő új művészgeneráció alkotják a fellépő kamaraegyütteseket. Az együttesben öt kiváló fagottos - Herpay Ágnes, Ducza Ágnes, Fehér László Balázs, Matkovics Lívia és Vedres Péter- szólaltatja meg a hangszereket.

Az alpolgármester asszony szerint a siófokiak és a város vendégei nyitottak és egyre inkább kíváncsiak az efféle színvonalas kikapcsolódásra. A koncert-sorozat első eseményére is érkeztek más településekről is nézők, a koncert igazi színfoltnak számított a város és a szűkebb régió életében, bizonyítva, hogy Siófokon nem csak a nyaralásban, de a kultúrában is „Itt kezdődik a Balaton”.

Aki szívesen megismerkedne a fagott egyedülálló hangjával, aki nem tud betelni vele, vagy csak egyszerűen szívesen hallgatna szép komolyzenét, annak szól az ingyenes fagott kamarakoncertmárcius 3-án (szombaton) 18 órától a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő termében.

A koncert alatt kiállítás látható Csepeli Eta siófoki alkotó műveiből.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk