Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a Jégkikötő

Magazin

Megnyílt a Jégkikötő

Igazi jég, jégfolyosó, vagy ahogy hívják Jégkikötő a siófoki kikötőben.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Az év sportolói

Sport

Az év sportolói

A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.

Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Dokumentumfilmeket forgatott, könyvet írt a frontvonalon szerzett tapasztalatairól. 2017-ben megjelent Félj bátran című könyve, melyben azt elemzi, hogyan lehet hajtóerőként használni a félelmet.

„Vizsgálni kezdtem a félelmeimet, tudósítóként, anyaként, félig arab nőként, magyar állampolgárként, és rájöttem, hogy a félelem üzemanyagként működik bennünk, ami kihozhatja a legjobb és a legrosszabb oldalunkat is. Hogy mitől függ, éppen melyiket? Erre kerestem a választ, amikor elindultam a félelem feltérképezésének útján, és neves kutatókat, világhírű szociálpszichológusokat kérdeztem arról, hogyan képes a félelem átalakítani a testünket, a szokásainkat és a viselkedésünket.” – írja könyvajánlójában Hesna.

- A könyvírás egy korszak feldolgozása volt, az elmúlt 12 év összefoglalása. Munkám során mindig is az emberi viselkedést kutattam, azt, hogy miért, hogyan reagálnak az emberek egy-egy helyzetre. A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből, és a félelemtől képességeink sokszorosára vagyunk képesek. Kutatásaim során kerestem annak a keresztmetszetét, hogy miért éppen a jót, vagy miért éppen a rosszat hozza ki valakiből egy-egy szituáció – mondta el siófoki könyvbemutatóján Hesna, aki azt vallja, nem legyőzni kell a félelmet, hanem megszelídíteni, a szolgálatunkba állítani.

 

Hesna azt tanácsolta az érdeklődőknek, írják össze félelmeiket, és írják mellé, hogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben játszódnak e. A nagy része valószínűleg jövőbeli, tehát szorongás. A félelem a jelenbe ránt, a szorongás a jövőre kivetített megfoghatatlan félelem. Hesna szerint sok fantázia félelmünk lehet, melyek a szorongás vagy múltbeli trauma következményei, ezekkel azonban elrontjuk a jelen pillanatot is.

 

Al Ghaoui Hesna jelenleg második gyermekét várja, és édesanyaként a gyermeknevelés kapcsán szerzett tapasztalatait is megosztotta közönségével.

- Véleményem szerint a gyerekeinket a kudarctól féltjük a leginkább, de hagyni kell, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és tapasztaljanak. A kudarc az egyik legfőbb része a tapasztalásunknak, és a képességeink a kihívások által jönnek elő. Szerintem a gyerekeknek nincsenek félelmeik a kudarctól, ezt a felnőttek ültetik el bennük – mondta el az író.

 

Az előadás végén egy kötetlen beszélgetés keretében a közönség soraiból többen is kérdeztek Hesnától a könyvével kapcsolatban, és a frontvonalon átélt forgatásokkal kapcsolatban is.

- A legnehezebb mindig az volt a forgatásokon, hogy honnan szerezzünk megbízható információt. Ilyenkor az ösztönös rossz érzéseket meg kellett különböztetni a félelemtől. Az emberek a reményt látták bennünk, a segítségünket kérték, de sokszor abszolút nem tudtunk segíteni nekik. Ez hagyta a lelkemben a legmélyebb nyomokat. Számomra ezt a legnehezebb feldolgozni, hogy én hazamehettem onnan, őket pedig úgy hagytam ott, hogy nem tudtam segíteni rajtuk – mesélt az átélt tapasztalatairól, saját érzéseiről Hesna.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk