Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló gyerekek javára

Magazin

Jótékonysági koncert a siófoki rászoruló...

Példaértékű összefogás eredményeként 700 ezer forinttal tudta támogatni a Siófoki Férfi Dalkör a Beszédes József Általános Iskola...

Siófok 50 – ikonikus épületek

Kultúra

Siófok 50 – ikonikus épületek

A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit...

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké lett a Széchenyi Kupa

Sport

Vak Bottyános ritmikus sportgimnasztikásoké...

Március 2-án 14. alkalommal rendezték meg a siófoki Széchenyi István Általános Iskolában a Széchenyi Kupa ritmikus sportgimnasztika...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Kultúra 2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.

Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Dokumentumfilmeket forgatott, könyvet írt a frontvonalon szerzett tapasztalatairól. 2017-ben megjelent Félj bátran című könyve, melyben azt elemzi, hogyan lehet hajtóerőként használni a félelmet.

„Vizsgálni kezdtem a félelmeimet, tudósítóként, anyaként, félig arab nőként, magyar állampolgárként, és rájöttem, hogy a félelem üzemanyagként működik bennünk, ami kihozhatja a legjobb és a legrosszabb oldalunkat is. Hogy mitől függ, éppen melyiket? Erre kerestem a választ, amikor elindultam a félelem feltérképezésének útján, és neves kutatókat, világhírű szociálpszichológusokat kérdeztem arról, hogyan képes a félelem átalakítani a testünket, a szokásainkat és a viselkedésünket.” – írja könyvajánlójában Hesna.

- A könyvírás egy korszak feldolgozása volt, az elmúlt 12 év összefoglalása. Munkám során mindig is az emberi viselkedést kutattam, azt, hogy miért, hogyan reagálnak az emberek egy-egy helyzetre. A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből, és a félelemtől képességeink sokszorosára vagyunk képesek. Kutatásaim során kerestem annak a keresztmetszetét, hogy miért éppen a jót, vagy miért éppen a rosszat hozza ki valakiből egy-egy szituáció – mondta el siófoki könyvbemutatóján Hesna, aki azt vallja, nem legyőzni kell a félelmet, hanem megszelídíteni, a szolgálatunkba állítani.

 

Hesna azt tanácsolta az érdeklődőknek, írják össze félelmeiket, és írják mellé, hogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben játszódnak e. A nagy része valószínűleg jövőbeli, tehát szorongás. A félelem a jelenbe ránt, a szorongás a jövőre kivetített megfoghatatlan félelem. Hesna szerint sok fantázia félelmünk lehet, melyek a szorongás vagy múltbeli trauma következményei, ezekkel azonban elrontjuk a jelen pillanatot is.

 

Al Ghaoui Hesna jelenleg második gyermekét várja, és édesanyaként a gyermeknevelés kapcsán szerzett tapasztalatait is megosztotta közönségével.

- Véleményem szerint a gyerekeinket a kudarctól féltjük a leginkább, de hagyni kell, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és tapasztaljanak. A kudarc az egyik legfőbb része a tapasztalásunknak, és a képességeink a kihívások által jönnek elő. Szerintem a gyerekeknek nincsenek félelmeik a kudarctól, ezt a felnőttek ültetik el bennük – mondta el az író.

 

Az előadás végén egy kötetlen beszélgetés keretében a közönség soraiból többen is kérdeztek Hesnától a könyvével kapcsolatban, és a frontvonalon átélt forgatásokkal kapcsolatban is.

- A legnehezebb mindig az volt a forgatásokon, hogy honnan szerezzünk megbízható információt. Ilyenkor az ösztönös rossz érzéseket meg kellett különböztetni a félelemtől. Az emberek a reményt látták bennünk, a segítségünket kérték, de sokszor abszolút nem tudtunk segíteni nekik. Ez hagyta a lelkemben a legmélyebb nyomokat. Számomra ezt a legnehezebb feldolgozni, hogy én hazamehettem onnan, őket pedig úgy hagytam ott, hogy nem tudtam segíteni rajtuk – mesélt az átélt tapasztalatairól, saját érzéseiről Hesna.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok 50 – ikonikus épületek

2018. 02. 21.

Siófok 50 – ikonikus épületek
A Siófok 50 - pillanatképek a város életéből című kiállítás-sorozat második rendezvényeként a város ikonikus épületeit idézhették fel az érdeklődők Tóth-Baranyi Antal képeslap-, plakát- és fotógyűjteménye által.
Részletek »

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk