Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Tömeges izomnövekedés Siófokon

Magazin

Tömeges izomnövekedés Siófokon

Augusztus első hétvégéjén hetedik alkalommal rendezték meg a siófoki Plázson a nyár legizgalmasabb testépítő és fitness programját, a...

Kultúra

Káprázat a parkban

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.

Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Dokumentumfilmeket forgatott, könyvet írt a frontvonalon szerzett tapasztalatairól. 2017-ben megjelent Félj bátran című könyve, melyben azt elemzi, hogyan lehet hajtóerőként használni a félelmet.

„Vizsgálni kezdtem a félelmeimet, tudósítóként, anyaként, félig arab nőként, magyar állampolgárként, és rájöttem, hogy a félelem üzemanyagként működik bennünk, ami kihozhatja a legjobb és a legrosszabb oldalunkat is. Hogy mitől függ, éppen melyiket? Erre kerestem a választ, amikor elindultam a félelem feltérképezésének útján, és neves kutatókat, világhírű szociálpszichológusokat kérdeztem arról, hogyan képes a félelem átalakítani a testünket, a szokásainkat és a viselkedésünket.” – írja könyvajánlójában Hesna.

- A könyvírás egy korszak feldolgozása volt, az elmúlt 12 év összefoglalása. Munkám során mindig is az emberi viselkedést kutattam, azt, hogy miért, hogyan reagálnak az emberek egy-egy helyzetre. A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből, és a félelemtől képességeink sokszorosára vagyunk képesek. Kutatásaim során kerestem annak a keresztmetszetét, hogy miért éppen a jót, vagy miért éppen a rosszat hozza ki valakiből egy-egy szituáció – mondta el siófoki könyvbemutatóján Hesna, aki azt vallja, nem legyőzni kell a félelmet, hanem megszelídíteni, a szolgálatunkba állítani.

 

Hesna azt tanácsolta az érdeklődőknek, írják össze félelmeiket, és írják mellé, hogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben játszódnak e. A nagy része valószínűleg jövőbeli, tehát szorongás. A félelem a jelenbe ránt, a szorongás a jövőre kivetített megfoghatatlan félelem. Hesna szerint sok fantázia félelmünk lehet, melyek a szorongás vagy múltbeli trauma következményei, ezekkel azonban elrontjuk a jelen pillanatot is.

 

Al Ghaoui Hesna jelenleg második gyermekét várja, és édesanyaként a gyermeknevelés kapcsán szerzett tapasztalatait is megosztotta közönségével.

- Véleményem szerint a gyerekeinket a kudarctól féltjük a leginkább, de hagyni kell, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és tapasztaljanak. A kudarc az egyik legfőbb része a tapasztalásunknak, és a képességeink a kihívások által jönnek elő. Szerintem a gyerekeknek nincsenek félelmeik a kudarctól, ezt a felnőttek ültetik el bennük – mondta el az író.

 

Az előadás végén egy kötetlen beszélgetés keretében a közönség soraiból többen is kérdeztek Hesnától a könyvével kapcsolatban, és a frontvonalon átélt forgatásokkal kapcsolatban is.

- A legnehezebb mindig az volt a forgatásokon, hogy honnan szerezzünk megbízható információt. Ilyenkor az ösztönös rossz érzéseket meg kellett különböztetni a félelemtől. Az emberek a reményt látták bennünk, a segítségünket kérték, de sokszor abszolút nem tudtunk segíteni nekik. Ez hagyta a lelkemben a legmélyebb nyomokat. Számomra ezt a legnehezebb feldolgozni, hogy én hazamehettem onnan, őket pedig úgy hagytam ott, hogy nem tudtam segíteni rajtuk – mesélt az átélt tapasztalatairól, saját érzéseiről Hesna.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai