Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
Elkészült az új gyermekmedence a siófoki Nagystrandon

Magazin

Elkészült az új gyermekmedence a siófoki...

Május 18-tól, a strandok hivatalos nyitásának napjától vehetik birtokba a gyerekek a Nagystrand új gyermekmedencéjét.

Síkból a térbe

Kultúra

Síkból a térbe

A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt...

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

Sport

Mazsorettek XIV. Siófoki Vándorkupa versenye

31 település mazsorettjei 5 korcsoportban, 20 kategóriában neveztek az április 14. és 15. között lezajlott „Mazsorettek XIV. Siófoki...

Balaton

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által...

Kultúra 2018. 02. 26.

„A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Ismét Siófokra látogatott Al Ghaoui Hesna újságíró, riporter, aki elsősorban konfliktuszónákból adott tudósításai által vált ismertté. Február 26-án a közelmúltban megjelent Félj bátran című könyvét hozta el a siófoki KIKK Teátrum kávéházába, ahol könyvbemutatóval egybekötött előadással, beszélgetéssel várta az érdeklődőket.

Al Ghaoui Hesna, Prima Primissima díjas újságíró, szerkesztő, riporter az elmúlt években több mint húsz országból, köztük a világ számos háborús övezetéből tudósította a Magyar Televízió hírműsorait. Dokumentumfilmeket forgatott, könyvet írt a frontvonalon szerzett tapasztalatairól. 2017-ben megjelent Félj bátran című könyve, melyben azt elemzi, hogyan lehet hajtóerőként használni a félelmet.

„Vizsgálni kezdtem a félelmeimet, tudósítóként, anyaként, félig arab nőként, magyar állampolgárként, és rájöttem, hogy a félelem üzemanyagként működik bennünk, ami kihozhatja a legjobb és a legrosszabb oldalunkat is. Hogy mitől függ, éppen melyiket? Erre kerestem a választ, amikor elindultam a félelem feltérképezésének útján, és neves kutatókat, világhírű szociálpszichológusokat kérdeztem arról, hogyan képes a félelem átalakítani a testünket, a szokásainkat és a viselkedésünket.” – írja könyvajánlójában Hesna.

- A könyvírás egy korszak feldolgozása volt, az elmúlt 12 év összefoglalása. Munkám során mindig is az emberi viselkedést kutattam, azt, hogy miért, hogyan reagálnak az emberek egy-egy helyzetre. A félelem képes mind a két szélsőséget kihozni az emberből, és a félelemtől képességeink sokszorosára vagyunk képesek. Kutatásaim során kerestem annak a keresztmetszetét, hogy miért éppen a jót, vagy miért éppen a rosszat hozza ki valakiből egy-egy szituáció – mondta el siófoki könyvbemutatóján Hesna, aki azt vallja, nem legyőzni kell a félelmet, hanem megszelídíteni, a szolgálatunkba állítani.

 

Hesna azt tanácsolta az érdeklődőknek, írják össze félelmeiket, és írják mellé, hogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben játszódnak e. A nagy része valószínűleg jövőbeli, tehát szorongás. A félelem a jelenbe ránt, a szorongás a jövőre kivetített megfoghatatlan félelem. Hesna szerint sok fantázia félelmünk lehet, melyek a szorongás vagy múltbeli trauma következményei, ezekkel azonban elrontjuk a jelen pillanatot is.

 

Al Ghaoui Hesna jelenleg második gyermekét várja, és édesanyaként a gyermeknevelés kapcsán szerzett tapasztalatait is megosztotta közönségével.

- Véleményem szerint a gyerekeinket a kudarctól féltjük a leginkább, de hagyni kell, hogy kilépjenek a komfortzónájukból és tapasztaljanak. A kudarc az egyik legfőbb része a tapasztalásunknak, és a képességeink a kihívások által jönnek elő. Szerintem a gyerekeknek nincsenek félelmeik a kudarctól, ezt a felnőttek ültetik el bennük – mondta el az író.

 

Az előadás végén egy kötetlen beszélgetés keretében a közönség soraiból többen is kérdeztek Hesnától a könyvével kapcsolatban, és a frontvonalon átélt forgatásokkal kapcsolatban is.

- A legnehezebb mindig az volt a forgatásokon, hogy honnan szerezzünk megbízható információt. Ilyenkor az ösztönös rossz érzéseket meg kellett különböztetni a félelemtől. Az emberek a reményt látták bennünk, a segítségünket kérték, de sokszor abszolút nem tudtunk segíteni nekik. Ez hagyta a lelkemben a legmélyebb nyomokat. Számomra ezt a legnehezebb feldolgozni, hogy én hazamehettem onnan, őket pedig úgy hagytam ott, hogy nem tudtam segíteni rajtuk – mesélt az átélt tapasztalatairól, saját érzéseiről Hesna.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Síkból a térbe

2018. 05. 10.

Síkból a térbe
A vakok és gyengénlátók számára is felejthetetlen művészeti élményt nyújt a Kálmán Imre Kulturális Központban május 8-án nyílt tapintható tárlat, melyen Bodrogi Éva alkotásai láthatóak.
Részletek »

Zenés irodalmi est

2018. 04. 29.

Zenés irodalmi est
Az Egerszegi Akusztik zenekar zenés irodalmi estet szervezett április 23-án a siófoki BackStage étterem és kávézóban.
Részletek »

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon

2018. 04. 14.

A magyar költészet napját ünnepelték Siófokon
Siófokon a Kálmán Imre Kulturális Központ gálaműsorral, családi délutánnal és közös versszavalással, a Siófoki Önkormányzat koncerttel, a BRTK Könyvtár József Attila esttel ünnepelte a magyar költészet napját.
Részletek »

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak

2018. 03. 31.

Várostörténeti vetélkedő általános iskolásoknak
Siófoki általános iskolák csapatai bizonyították, mennyire jól ismerik Siófok múltját és jelenét a város 50. jubileuma alkalmából szervezett várostörténeti vetélkedőn.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai