Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 06. 19.

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.

Bemutató.

A kétnapos rendezvénysorozat a szárazföldön, a könyvtár falai között vette kezdetét. Ez volt a mi kikötőnk, ahonnét megkezdtük irodalmi utazásunkat. Nem is akárhogyan! Egy könyvvel, annak szerzőjével és szerkesztőjével, no meg a felolvasóval és egy hangulatos zenekarral mutattuk be június 7-én a Feketekönyvet, Völgyi Lajos naplókönyvét, annak „betoldásait”. Nem vidám könyv ez, ahogy a neve is mutatja, de kiváló apropóul szolgált arra, hogy a szerző és szerkesztője (Barlog Károly) elbeszélgessenek életről, halálról és a gyászmunkáról. A beszélgetést felolvasások és dalbetétek színesítették.

Összejövetel, buli, ismerkedési délután a szabad levegőn, a Balaton partján.

Június 8-án egy olyan rendezvénybe vágtunk bele, amilyenre még nem volt példa korábban az intézmény életében. Eleve nem vagyok híve a szokványos dolgoknak. Ezért is pendítettem meg egy ötletemet még 2017. őszén Barlog Károlynak, Székesfehérváron, egy Bereményi-előadáson. Beszéltünk, majd egyeztettünk és kialakult a program. Szükség volt hozzá fiatal írókra és énekesre. Na, és kellett nekünk egy Bereményi Géza. A rendezvény egyik helyszíne már az első pillanattól kezdve biztos volt: a Balaton. A többi formálódott május elejéig. Akkora álltak össze az apró részletek – meglettek a nevek, és a program teljes menetrendje. Mondhatni egy rugóra járt az agyunk, mert a kapott programot, ajánlókat (bármiféle módosítás nélkül) csak közzé kellett tenni.

Pénteken, délután ötkor kezdtünk, Karinthy szobránál, a Balaton-parton.

A Nagyvárosi balladákat nemcsak az amúgy kényelmetlen székekről figyelték a nézők, hanem a fák alatt terpeszkedő padokról is. Az időjárás velünk volt: kellemes napsütéssel, enyhén lengedező szellővel járult hozzá a jó hangulathoz. A Barlog Károly által szervezett „multiart” csapat magas színvonalú, értékes előadást adott a „parti” közönségnek. Barlog Károly a Kovács Istenke álmodik, Czinki Ferenc A pozsonyi metró, míg Szöllősi Mátyás a Váltóáram című könyvéből olvasott fel részleteket, a felolvasások között Barkóczi Noémi Nem vagyok itt és Linóleum című lemezeiről adott elő ízig-vérig „városi” dalokat. Elegáns, finom hangulat telepedett a partra, amelyet még a vízbe ugrálók kiabálása sem tudott megzavarni.

Ezt követően a Fiatal Írók Szövetsége megjegyezhetetlen nevű könyvsorozatának, a Hortus Conclususnak (jelentése: zárt kert) két friss kötetét mutatták be a szerzők és szerkesztőik. Szil Ágnes, az Életünk legszebb napja című novelláskötet szerzője hat órát utazott Siófokig, és a parton is sikerült eltévednie (de ez semmiképp sem róható fel neki, mert én is eltévedek mindenhol). Egyébként három gyermekes édesanya – mindemellett dráma-. vers- és prózaírásra is jut ideje. Nem is akármilyen könyvet tett most le az asztalra! Bödecs Lászlóról pedig elég annyit mondani, hogy fiatal, és jó verseket ír. Bizonyosságul szolgál erre második kötete, Az árvíz helye. Ahogy említettem őket a két szerkesző, név szerint Barlog Károly és Pál-Kovács Sándor bombázta kérdéseivel.

Buli? Buli!

Igen, a siófoki Könyvhét egy nagy buli volt – azért is, mert mindenki felszabadultan viselkedett. Megfért egymással a lazaság és szervezettség. Úgy gondoltuk (gondoltam), hogy a kultúra, az olvasás ünnepléséhez, továbbadásához eredendően hozzátartozik a könnyedség, a nevetés, a komolyság és vidámság elegye. Volt, akivel itt találkoztunk először. Volt, akivel nem. De minden gesztus, minden gondolat természetesen jött és alakult olyanná, amilyenné. Késtünk is vagy 10 percet, ezzel kisebb szívrohamot hoztunk a technikusunkra, aki amúgy egy hős volt aznap.

Összejövetel, táras est – és megint csak buli.

Este nyolckor eljött a pillanat, amikor elhagytuk a partot, hajóra szálltunk. Kellemesen ringott alattunk a Szigliget, és egykettőre feledtette velünk a pár perccel korábbi fejvesztett rohanást.

A hajóskapitányunk – persze, metaforikus értelemben – Bereményi Géza volt. Vállalta. Kéznél volt egy beszélgetőtárs is (Barlog Károly), és Tálos Ágota zamárdi képzőművész balatoni festményei. És volt egy több mint száz (!) fős közönségünk is, akiknek hálával tartozunk! Kiváltképp azoknak, akik 17 óra óta végig ott voltak velünk, szárazföldön és vízen egyaránt. Köszönet illeti a közönséget, mert bármennyire is „harangozták” a rossz időt ők velünk tartottak!

Az irodalmi hajózás pontosan olyan jól sikerült, ahogyan azt korábban elgondoltuk. Bár a nevek ekkora kissé összekeveredtek – sikerült ugyanis Bereményi Gézát Károlyra és Barlog Karcsit Gézára átkeresztelni.

Az igazi Géza (a Bereményi) pedig pár kérdés után olvasott és mesélt. Iskolás éveiről és egy emlékezetes balatoni nyaralásáról, amelynek főszereplői a „Fejek”, Zsuzsi és az akkori rendőrség volt. Sok minden kiderült (és mindenki derült!) ebből a történetből, azt viszont nem tudtuk meg, hogy az író-rendező-színházi ember vajon fürdött-e a Balatonban? Talán majd egy következő alkalommal… De minden így volt kerek és egész, hiszen mire a hajónk kikötött, Géza is befejezte a történetét.

Az járt a fejemben, hogy ezt a Jóisten is így akarta: hogy Mi ezt közösen a szerzőkkel, a támogatóinkkal, a munkatársainkkal és a közönséggel összehozzuk. Ez volt az első ilyen rendezvényünk, de afelől biztosak lehetünk, hogy követni fogja a második, és sorra a többi.

Hálás vagyok Barkóczi Noéminek, Barlog Károlynak, Bereményi Gézának, Bödecs Lászlónak, Czinki Ferencnek, Pál-Kovács Sándornak, Szil Ágnesnek és Szöllősi Mátyásnak a könyvheti délutánért és az estéért.

 

Laki Judit

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai