Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 06. 24.

Festmények és minikönyvek a siófoki Múzeumok Éjszakáján

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállításával nyílt meg Siófokon a Múzeumok Éjszakája. A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház idén festmény- és minikönyv kiállítással, koncerttel, filmvetítéssel és családi programokkal csatlakozott június 22-én és 23-án a múzeumokat népszerűsítő országos rendezvényhez.

„Teremtés avagy vissza a kezdetekhez” címmel nyílt meg G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállítása a Múzeumok Éjszakája programsorozat első napján a Kálmán Imre Emlékházban.

G. Lantos Judit művészeti tanulmányait Pécsen végezte, ötvösművészetet, majd festőművészetet tanult, rajz-vizuális nevelőtanári szakon szerzett diplomát, média és kommunikációs szakon másoddiplomázott. Művészeti tevékenységei mellett jelenleg tanárként dolgozik a siófoki és környékbeli általános iskolákban.

- Minden éjjel felrajzoltam a vászonra egy kör alakú rajzot, egy mandalát, amely az akkori lelkiállapotomnak akkor a leginkább megfelelt. Csak lassan ébredtem tudatára, hogy tulajdonképpen mi is a kör. A mély-én, a személyiség teljessége, amely ha minden jól megy, harmonikus. A kör: őskép. Ábrázolásának egyetlen célja van: kaput nyitni a néző számára. A néző merüljön el szemlélésében, béke és megnyugvás töltse el, s ezáltal közelebb kerüljön egy szent láthatatlan ponthoz, önmagához – hangzott a képzőművész látványos lézershow-val egybekötött bemutatkozása.

Az esti programok Szirtes Edina Mókus koncertjével zárultak, majd másnap az Emlékház filmvetítéssel, családi foglalkozásokkal várta a látogatókat.

A BRTK Könyvtár június 23-án szintén filmvetítéssel készült a Múzeumok Éjszakájára, valamint egy különleges könyvkiállítással. A vitrinekben sorakozó minikönyvek Andruskó Károly és Háló Sándor több száz darabos gyűjteményéből érkeztek a Könyvtárba.

A 2008-ban, 93 éves korában elhunyt Andruskó Károly nyomdász, ex-libris-készítő mester munkássága során több mint 4000 olajfestményt, 8000 lino- és fametszetet, valamint 220 minikönyvet készített.

A Siófokon élő Háló Sándor minikönyv gyűjteményének több mint 600 példánya közt vallási, művészeti, tudományos, társadalomtörténeti és szépirodalmi alkotások is megtalálhatóak.

Miniatűr könyveknek, illetve minikönyveknek azokat a kisméretű könyveket nevezzük, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük olvasható. A miniatűr könyveknek tekintélyes múltjuk van, már a nyomdászat feltalálása előtt is készítettek olyan kiadványokat, melyeket parányi betűkkel írtak. Ezek leginkább vallási tartalmú könyvek voltak. Ezeket az apró kincseket a régebbi korokban évkönyvként, ajándéktárgyként készítették, majd a mindennapi életben is hasznos kis könyvek készültek. Ilyenek például a háziasszonyoknak szánt bélyegnagyságú szakácskönyvek, a miniatűr szótárak, a különböző feledkezetek imakönyvei. A katonák a háborúkban talizmánként is használták ezeket, és a politikában is megjelentek a propaganda célú minikönyvek. Hazánkban a hetvenes években lettek népszerűek a minikönyvek, nyomdászaink versenyének vizsgatárgya lett a kis könyvek nyomdai elkészítése.

A BRTK Könyvtár augusztus végéig látható kiállításán a miniatűr könyvek mellett kiegészítéseként bemutatásra kerülnek Háló Sándor kínai halott pénzei is.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai