Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Kultúra 2018. 06. 24.

Festmények és minikönyvek a siófoki Múzeumok Éjszakáján

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállításával nyílt meg Siófokon a Múzeumok Éjszakája. A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház idén festmény- és minikönyv kiállítással, koncerttel, filmvetítéssel és családi programokkal csatlakozott június 22-én és 23-án a múzeumokat népszerűsítő országos rendezvényhez.

„Teremtés avagy vissza a kezdetekhez” címmel nyílt meg G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállítása a Múzeumok Éjszakája programsorozat első napján a Kálmán Imre Emlékházban.

G. Lantos Judit művészeti tanulmányait Pécsen végezte, ötvösművészetet, majd festőművészetet tanult, rajz-vizuális nevelőtanári szakon szerzett diplomát, média és kommunikációs szakon másoddiplomázott. Művészeti tevékenységei mellett jelenleg tanárként dolgozik a siófoki és környékbeli általános iskolákban.

- Minden éjjel felrajzoltam a vászonra egy kör alakú rajzot, egy mandalát, amely az akkori lelkiállapotomnak akkor a leginkább megfelelt. Csak lassan ébredtem tudatára, hogy tulajdonképpen mi is a kör. A mély-én, a személyiség teljessége, amely ha minden jól megy, harmonikus. A kör: őskép. Ábrázolásának egyetlen célja van: kaput nyitni a néző számára. A néző merüljön el szemlélésében, béke és megnyugvás töltse el, s ezáltal közelebb kerüljön egy szent láthatatlan ponthoz, önmagához – hangzott a képzőművész látványos lézershow-val egybekötött bemutatkozása.

Az esti programok Szirtes Edina Mókus koncertjével zárultak, majd másnap az Emlékház filmvetítéssel, családi foglalkozásokkal várta a látogatókat.

A BRTK Könyvtár június 23-án szintén filmvetítéssel készült a Múzeumok Éjszakájára, valamint egy különleges könyvkiállítással. A vitrinekben sorakozó minikönyvek Andruskó Károly és Háló Sándor több száz darabos gyűjteményéből érkeztek a Könyvtárba.

A 2008-ban, 93 éves korában elhunyt Andruskó Károly nyomdász, ex-libris-készítő mester munkássága során több mint 4000 olajfestményt, 8000 lino- és fametszetet, valamint 220 minikönyvet készített.

A Siófokon élő Háló Sándor minikönyv gyűjteményének több mint 600 példánya közt vallási, művészeti, tudományos, társadalomtörténeti és szépirodalmi alkotások is megtalálhatóak.

Miniatűr könyveknek, illetve minikönyveknek azokat a kisméretű könyveket nevezzük, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük olvasható. A miniatűr könyveknek tekintélyes múltjuk van, már a nyomdászat feltalálása előtt is készítettek olyan kiadványokat, melyeket parányi betűkkel írtak. Ezek leginkább vallási tartalmú könyvek voltak. Ezeket az apró kincseket a régebbi korokban évkönyvként, ajándéktárgyként készítették, majd a mindennapi életben is hasznos kis könyvek készültek. Ilyenek például a háziasszonyoknak szánt bélyegnagyságú szakácskönyvek, a miniatűr szótárak, a különböző feledkezetek imakönyvei. A katonák a háborúkban talizmánként is használták ezeket, és a politikában is megjelentek a propaganda célú minikönyvek. Hazánkban a hetvenes években lettek népszerűek a minikönyvek, nyomdászaink versenyének vizsgatárgya lett a kis könyvek nyomdai elkészítése.

A BRTK Könyvtár augusztus végéig látható kiállításán a miniatűr könyvek mellett kiegészítéseként bemutatásra kerülnek Háló Sándor kínai halott pénzei is.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk