Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
40 fát ültettek

Magazin

40 fát ültettek

A Foki-hegyi Egyesület és a Siófoki Kosársuli Egyesület tagjai 3 helyszínen 40 darab fát ültettek.

Anne Frank kiállítás

Kultúra

Anne Frank kiállítás

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulóinak tárlatvezetésével tekinthető meg áprilisban, a gimnázium aulájában az amszterdami Anne Frank...

Bajnokcsapat

Sport

Bajnokcsapat

Az elmúlt héten Fehérváron biztosította be a Siófok KC csapata a bronzérmet a női kézilabda liga 25. fordulójában. Ez volt a hatodik...

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is vált államtól

Balaton

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is...

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetése is nagy reményeket fűz az állami tulajdonszerzéshez a...

Kultúra 2018. 06. 24.

Festmények és minikönyvek a siófoki Múzeumok Éjszakáján

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállításával nyílt meg Siófokon a Múzeumok Éjszakája. A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház idén festmény- és minikönyv kiállítással, koncerttel, filmvetítéssel és családi programokkal csatlakozott június 22-én és 23-án a múzeumokat népszerűsítő országos rendezvényhez.

„Teremtés avagy vissza a kezdetekhez” címmel nyílt meg G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállítása a Múzeumok Éjszakája programsorozat első napján a Kálmán Imre Emlékházban.

G. Lantos Judit művészeti tanulmányait Pécsen végezte, ötvösművészetet, majd festőművészetet tanult, rajz-vizuális nevelőtanári szakon szerzett diplomát, média és kommunikációs szakon másoddiplomázott. Művészeti tevékenységei mellett jelenleg tanárként dolgozik a siófoki és környékbeli általános iskolákban.

- Minden éjjel felrajzoltam a vászonra egy kör alakú rajzot, egy mandalát, amely az akkori lelkiállapotomnak akkor a leginkább megfelelt. Csak lassan ébredtem tudatára, hogy tulajdonképpen mi is a kör. A mély-én, a személyiség teljessége, amely ha minden jól megy, harmonikus. A kör: őskép. Ábrázolásának egyetlen célja van: kaput nyitni a néző számára. A néző merüljön el szemlélésében, béke és megnyugvás töltse el, s ezáltal közelebb kerüljön egy szent láthatatlan ponthoz, önmagához – hangzott a képzőművész látványos lézershow-val egybekötött bemutatkozása.

Az esti programok Szirtes Edina Mókus koncertjével zárultak, majd másnap az Emlékház filmvetítéssel, családi foglalkozásokkal várta a látogatókat.

A BRTK Könyvtár június 23-án szintén filmvetítéssel készült a Múzeumok Éjszakájára, valamint egy különleges könyvkiállítással. A vitrinekben sorakozó minikönyvek Andruskó Károly és Háló Sándor több száz darabos gyűjteményéből érkeztek a Könyvtárba.

A 2008-ban, 93 éves korában elhunyt Andruskó Károly nyomdász, ex-libris-készítő mester munkássága során több mint 4000 olajfestményt, 8000 lino- és fametszetet, valamint 220 minikönyvet készített.

A Siófokon élő Háló Sándor minikönyv gyűjteményének több mint 600 példánya közt vallási, művészeti, tudományos, társadalomtörténeti és szépirodalmi alkotások is megtalálhatóak.

Miniatűr könyveknek, illetve minikönyveknek azokat a kisméretű könyveket nevezzük, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük olvasható. A miniatűr könyveknek tekintélyes múltjuk van, már a nyomdászat feltalálása előtt is készítettek olyan kiadványokat, melyeket parányi betűkkel írtak. Ezek leginkább vallási tartalmú könyvek voltak. Ezeket az apró kincseket a régebbi korokban évkönyvként, ajándéktárgyként készítették, majd a mindennapi életben is hasznos kis könyvek készültek. Ilyenek például a háziasszonyoknak szánt bélyegnagyságú szakácskönyvek, a miniatűr szótárak, a különböző feledkezetek imakönyvei. A katonák a háborúkban talizmánként is használták ezeket, és a politikában is megjelentek a propaganda célú minikönyvek. Hazánkban a hetvenes években lettek népszerűek a minikönyvek, nyomdászaink versenyének vizsgatárgya lett a kis könyvek nyomdai elkészítése.

A BRTK Könyvtár augusztus végéig látható kiállításán a miniatűr könyvek mellett kiegészítéseként bemutatásra kerülnek Háló Sándor kínai halott pénzei is.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„Honismeretből jeles!”

2019. 04. 29.

„Honismeretből jeles!”
Idén is folytatta immár hagyományos szép szereplését a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI hetedikes csapata a Marcaliban megrendezett megyei honismereti versenyen.
Részletek »

Anne Frank kiállítás

2019. 04. 18.

Anne Frank kiállítás
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulóinak tárlatvezetésével tekinthető meg áprilisban, a gimnázium aulájában az amszterdami Anne Frank Ház által összeállított Anne Frank – történelem a mának című kiállítás.
Részletek »

A magyar költészet napja

2019. 04. 13.

A magyar költészet napja
Versmondó versennyel, gálaműsorral, gyermekműsorral és megzenésített versekkel ünnepelte április 11-én a magyar költészet napját Siófok.
Részletek »

Bach Mindenkinek Fesztivál

2019. 03. 31.

A Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai, növendékei és gyermekkórusának koncertjével csatlakozott Siófok a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.
Részletek »

Siófoki Tavaszi Fesztivál

2019. 03. 25.

Siófoki Tavaszi Fesztivál
„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Alkotó Kezek

2019. 03. 23.

Alkotó Kezek
V. alkalommal került megrendezésre a Kilitiért Egyesület szervezésében a Kiliti Alkotó Kezek képzőművészeti kiállítás.
Részletek »

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére

2019. 03. 19.

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás március 13-án a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai