Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 06. 24.

Festmények és minikönyvek a siófoki Múzeumok Éjszakáján

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállításával nyílt meg Siófokon a Múzeumok Éjszakája. A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház idén festmény- és minikönyv kiállítással, koncerttel, filmvetítéssel és családi programokkal csatlakozott június 22-én és 23-án a múzeumokat népszerűsítő országos rendezvényhez.

„Teremtés avagy vissza a kezdetekhez” címmel nyílt meg G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállítása a Múzeumok Éjszakája programsorozat első napján a Kálmán Imre Emlékházban.

G. Lantos Judit művészeti tanulmányait Pécsen végezte, ötvösművészetet, majd festőművészetet tanult, rajz-vizuális nevelőtanári szakon szerzett diplomát, média és kommunikációs szakon másoddiplomázott. Művészeti tevékenységei mellett jelenleg tanárként dolgozik a siófoki és környékbeli általános iskolákban.

- Minden éjjel felrajzoltam a vászonra egy kör alakú rajzot, egy mandalát, amely az akkori lelkiállapotomnak akkor a leginkább megfelelt. Csak lassan ébredtem tudatára, hogy tulajdonképpen mi is a kör. A mély-én, a személyiség teljessége, amely ha minden jól megy, harmonikus. A kör: őskép. Ábrázolásának egyetlen célja van: kaput nyitni a néző számára. A néző merüljön el szemlélésében, béke és megnyugvás töltse el, s ezáltal közelebb kerüljön egy szent láthatatlan ponthoz, önmagához – hangzott a képzőművész látványos lézershow-val egybekötött bemutatkozása.

Az esti programok Szirtes Edina Mókus koncertjével zárultak, majd másnap az Emlékház filmvetítéssel, családi foglalkozásokkal várta a látogatókat.

A BRTK Könyvtár június 23-án szintén filmvetítéssel készült a Múzeumok Éjszakájára, valamint egy különleges könyvkiállítással. A vitrinekben sorakozó minikönyvek Andruskó Károly és Háló Sándor több száz darabos gyűjteményéből érkeztek a Könyvtárba.

A 2008-ban, 93 éves korában elhunyt Andruskó Károly nyomdász, ex-libris-készítő mester munkássága során több mint 4000 olajfestményt, 8000 lino- és fametszetet, valamint 220 minikönyvet készített.

A Siófokon élő Háló Sándor minikönyv gyűjteményének több mint 600 példánya közt vallási, művészeti, tudományos, társadalomtörténeti és szépirodalmi alkotások is megtalálhatóak.

Miniatűr könyveknek, illetve minikönyveknek azokat a kisméretű könyveket nevezzük, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük olvasható. A miniatűr könyveknek tekintélyes múltjuk van, már a nyomdászat feltalálása előtt is készítettek olyan kiadványokat, melyeket parányi betűkkel írtak. Ezek leginkább vallási tartalmú könyvek voltak. Ezeket az apró kincseket a régebbi korokban évkönyvként, ajándéktárgyként készítették, majd a mindennapi életben is hasznos kis könyvek készültek. Ilyenek például a háziasszonyoknak szánt bélyegnagyságú szakácskönyvek, a miniatűr szótárak, a különböző feledkezetek imakönyvei. A katonák a háborúkban talizmánként is használták ezeket, és a politikában is megjelentek a propaganda célú minikönyvek. Hazánkban a hetvenes években lettek népszerűek a minikönyvek, nyomdászaink versenyének vizsgatárgya lett a kis könyvek nyomdai elkészítése.

A BRTK Könyvtár augusztus végéig látható kiállításán a miniatűr könyvek mellett kiegészítéseként bemutatásra kerülnek Háló Sándor kínai halott pénzei is.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai