Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Siófok50 Születésnapi Party

Magazin

Siófok50 Születésnapi Party

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása...

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

Sport

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

A sikeres nyári kosártáborok után elkezdődött a bajnokság a kosarasoknak is. A Kosársuli csapatai a Somogy megyei illetve a Fejér megyei...

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Kultúra 2018. 06. 24.

Festmények és minikönyvek a siófoki Múzeumok Éjszakáján

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállításával nyílt meg Siófokon a Múzeumok Éjszakája. A BRTK Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház idén festmény- és minikönyv kiállítással, koncerttel, filmvetítéssel és családi programokkal csatlakozott június 22-én és 23-án a múzeumokat népszerűsítő országos rendezvényhez.

„Teremtés avagy vissza a kezdetekhez” címmel nyílt meg G. Lantos Judit képzőművész, tanár kiállítása a Múzeumok Éjszakája programsorozat első napján a Kálmán Imre Emlékházban.

G. Lantos Judit művészeti tanulmányait Pécsen végezte, ötvösművészetet, majd festőművészetet tanult, rajz-vizuális nevelőtanári szakon szerzett diplomát, média és kommunikációs szakon másoddiplomázott. Művészeti tevékenységei mellett jelenleg tanárként dolgozik a siófoki és környékbeli általános iskolákban.

- Minden éjjel felrajzoltam a vászonra egy kör alakú rajzot, egy mandalát, amely az akkori lelkiállapotomnak akkor a leginkább megfelelt. Csak lassan ébredtem tudatára, hogy tulajdonképpen mi is a kör. A mély-én, a személyiség teljessége, amely ha minden jól megy, harmonikus. A kör: őskép. Ábrázolásának egyetlen célja van: kaput nyitni a néző számára. A néző merüljön el szemlélésében, béke és megnyugvás töltse el, s ezáltal közelebb kerüljön egy szent láthatatlan ponthoz, önmagához – hangzott a képzőművész látványos lézershow-val egybekötött bemutatkozása.

Az esti programok Szirtes Edina Mókus koncertjével zárultak, majd másnap az Emlékház filmvetítéssel, családi foglalkozásokkal várta a látogatókat.

A BRTK Könyvtár június 23-án szintén filmvetítéssel készült a Múzeumok Éjszakájára, valamint egy különleges könyvkiállítással. A vitrinekben sorakozó minikönyvek Andruskó Károly és Háló Sándor több száz darabos gyűjteményéből érkeztek a Könyvtárba.

A 2008-ban, 93 éves korában elhunyt Andruskó Károly nyomdász, ex-libris-készítő mester munkássága során több mint 4000 olajfestményt, 8000 lino- és fametszetet, valamint 220 minikönyvet készített.

A Siófokon élő Háló Sándor minikönyv gyűjteményének több mint 600 példánya közt vallási, művészeti, tudományos, társadalomtörténeti és szépirodalmi alkotások is megtalálhatóak.

Miniatűr könyveknek, illetve minikönyveknek azokat a kisméretű könyveket nevezzük, amelyek mérete 30 és 76 milliméter között van. Kötésük a nagyméretű könyvekéhez hasonló, szövegük olvasható. A miniatűr könyveknek tekintélyes múltjuk van, már a nyomdászat feltalálása előtt is készítettek olyan kiadványokat, melyeket parányi betűkkel írtak. Ezek leginkább vallási tartalmú könyvek voltak. Ezeket az apró kincseket a régebbi korokban évkönyvként, ajándéktárgyként készítették, majd a mindennapi életben is hasznos kis könyvek készültek. Ilyenek például a háziasszonyoknak szánt bélyegnagyságú szakácskönyvek, a miniatűr szótárak, a különböző feledkezetek imakönyvei. A katonák a háborúkban talizmánként is használták ezeket, és a politikában is megjelentek a propaganda célú minikönyvek. Hazánkban a hetvenes években lettek népszerűek a minikönyvek, nyomdászaink versenyének vizsgatárgya lett a kis könyvek nyomdai elkészítése.

A BRTK Könyvtár augusztus végéig látható kiállításán a miniatűr könyvek mellett kiegészítéseként bemutatásra kerülnek Háló Sándor kínai halott pénzei is.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai