Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Megnyílt a Jégkikötő

Magazin

Megnyílt a Jégkikötő

Igazi jég, jégfolyosó, vagy ahogy hívják Jégkikötő a siófoki kikötőben.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Az év sportolói

Sport

Az év sportolói

A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a...

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a Mikulásgyárhoz

Balaton

A BAHART adománygyűjtéssel csatlakozott a...

A Balatoni Hajózási Zrt. kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, így az ünnepi időszakban egy nemes ügy mellé...

Kultúra 2018. 09. 05.

Le a cipővel …

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Mozgalmas nyári időszakon vannak túl a könyvtár dolgozói és látogatói.

Bizonyára sok felnőtt emlékszik a Csukás István ifjúsági regényéből készült vidám filmre, mely a Le a cipővel néven vált híressé. Regényváltozatban a Delfin sorozat részeként jelent meg Nyár a szigeten címmel. A film első jelenetében a srácok kiszabadulva a város fogságából és a szüleik vigyázó tekintete elől a Duna partján szerteszét szórják cipőiket és ünneplik a szabadságot, a kötetlenséget, a függetlenséget. Azért az aggódó felnőttek tutira mentek, és más komolynak látszó felnőtteket bíztak meg, hogy figyeljenek csemetéikre. Ők ezt vállalták. Aztán kiderült, hogy játék is lesz, sőt számháború. A lelkesedésük nagyobb lett, mint a fiúké. A felnőttek a nyár egy rövid szakaszára gyerekké váltak, és felhőtlenül, de nagyon komolyan játszottak. Ez hogy illik ide?

A könyvtár már több éve igazítja önmagát a nyári évszakhoz. Nyitvatartás, programok (főként gyermekprogramok) szervezésével. Ez nem „"szöszmötölős", (ahogy korábban valaki ezzel a jelzővel illette a kézműves foglalkozásainkat) barkácsolós szabadidőtöltés. Lehet az is, de soha nem volt az. Csukás regénye, és a film azért illik ide, mert több éves tapasztalat során azt láttuk, ha nem is szállnak be a felnőttek a „számháborúba” (ami még nem volt nálunk, de ki tudja?), de öröm nézni, ahogy ügyeskednek a kicsik, a kicsit nagyobbak mellett, és alkalomadtán helyettük is. Rajzoltak, közösen, megbeszélték a munkafolyamatok részeit. Volt benne persze, hogy „Ezt nem így szerettem volna.” vagy „Anya vagy Apa vagy Nagyi, te rajzold körbe, majd én kivágom.”. Sőt olyan mozzanat is előfordult, hogy megdicsérték Anyukát, Apukát, Nagyszülőt, hogy milyen ügyes volt, és csudát alkotott az ő (gyermek) félretett maradékaiból.

Közös alkotás, közös játék!Nyáron, ősszel, télen és tavasszal! Ezen a nyáron, mint a korábbi években is nemcsak a családosokat igyekeztünk boldog, vidám pillanatokkal megajándékozni. A nyári napközisek is jöttek, sok „lekötni” való gyermekkel, akik az elején borzasztóan unatkoztak, hogy a végén „lasszóval kelljen összeterelni” őket az induláshoz. Készült óriás méretű térképrészletet Siófok utcáiról. Az utcaneveket híres személyek fotóiból lehetett kitalálni. Van rajzolt-rajzos utcanév is. Kellettek persze olyan vállalkozó kedvű, érdeklődő, kreatív lányok és fiúk, akik aztán ösztönösen húzták magukkal a többieket.

Akinek nem volt kedve egy-egy ilyen kreatív munkára, az „beszabadulhatott” a könyvespolcok közé. Párnán, szőnyegen heverészve és széken ülve olvastak, nézegettek. Általában az indulásig sok gyerek könyvvel a kezében jött-ment. Imádták a sakkot. Sakkozott kicsi és nagy. Aki tudott, és aki nem tudott, az is. Feltalálták magukat. A számítógépek látványa is csak az első alkalommal hozta őket lázba.

Ezen a nyáron nemcsak a gyerekektől volt hangos a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, könyvtá és a Kálmán Imre Emlékház. Rendhagyó módon Múzeumok Éjszakája is volt a terítéken. Ismét kilógtunk a sorból. Nulladik napot tartottunk Kálmán Imre szülőházában G. Lantos Judit festményeivel, a lézershow-val, amit szervezett és Szirtes Edina Mókussal. Összeért a művészet. A festészet, a látvány és a zene. Elmélyülés Judit képeiben, és elmélyülés Mókus zenéjében. A lézeres látvány nagyon jól kiegészítette az estet, és bár szűkös volt a hely, nagy élmény volt a szöveges aláfestéssel kiegészítve. Szombat éjjel a hivatalos Múzeumok Éjszakája úgy zajlott, ahogy korábban. Filmvetítés itt is, ott is. Kálmán Imre és helytörténeti filmek a Kálmán Imre Emlékházban.

Miniatűr könyvek és kínai halotti pénzek tárlata a könyvtárban. A könyvkiállítást kiegészítettük a Vad Balaton című film vetítésével. A filmet már nem vetítjük, de az aprócska könyveket még szemlélhetik látogatóink. Teltek a hetek, a júniust követte a július, aztán egyszer, augusztus első napján felcsendült (erősítés nélkül) Mozart Varázsfuvolája. Papagena és Papageno, az Éj királynője, Sarastro és Pamina és a többi szereplő, aki a közönség mellett befért az előadóterembe. Mert válogatott közönség előtt játszottak a Pécsi Opera művészei. Az első sorokban párnákon gyerekek. Második sorban még gyerekek, és befért egy-két idősebb néző is. Aztán még sok sorban, székeken, fotelokban az opera kedvelők. Sikerült olyan egyedi előadást varázsolniuk, ahol az első sorokban ülő kicsik szerves részei, szereplői lettek az előadásnak. A végén az operaénekeseket vastapssal a közönség, a gyerekeket lufikkal és apró ajándékokkal jutalmazták a művészek. Mindezekkel együtt jó, meleg nyarunk volt. Nem is kellett a cipő.

Bátran el lehetett dobni. De azért talán nem oly messzire. Mert minden jónak egyszer vége szakad. Nos, aki messzire hajította a „cipőjét”, az keresse meg, mert itt a következő évszak. Színpompás, izgalmas időszak ez is, csak ide már szükséges a cipő, mert a reggelek hűvösek iskolába menet. Az ideiglenes szabadságnak befellegzett egy időre. De jövőre újra meglegyint majd mindenkit annak a két és fél hónapos szabadságnak a szele, a vidámsága. Akkor ismét lesz „Le a cipővel…”.

Laki Judit

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk