Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látványos képek a Samsara fesztiválról

Magazin

Látványos képek a Samsara fesztiválról

Augusztus 6-12 között negyedik alkalommal rendezték meg a Samsara FesztiváltSiófokon. A korábbi évekhez képest sok újdonságot hozott az...

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Kosártábor

Sport

Kosártábor

Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Kultúra 2018. 09. 05.

Le a cipővel …

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Mozgalmas nyári időszakon vannak túl a könyvtár dolgozói és látogatói.

Bizonyára sok felnőtt emlékszik a Csukás István ifjúsági regényéből készült vidám filmre, mely a Le a cipővel néven vált híressé. Regényváltozatban a Delfin sorozat részeként jelent meg Nyár a szigeten címmel. A film első jelenetében a srácok kiszabadulva a város fogságából és a szüleik vigyázó tekintete elől a Duna partján szerteszét szórják cipőiket és ünneplik a szabadságot, a kötetlenséget, a függetlenséget. Azért az aggódó felnőttek tutira mentek, és más komolynak látszó felnőtteket bíztak meg, hogy figyeljenek csemetéikre. Ők ezt vállalták. Aztán kiderült, hogy játék is lesz, sőt számháború. A lelkesedésük nagyobb lett, mint a fiúké. A felnőttek a nyár egy rövid szakaszára gyerekké váltak, és felhőtlenül, de nagyon komolyan játszottak. Ez hogy illik ide?

A könyvtár már több éve igazítja önmagát a nyári évszakhoz. Nyitvatartás, programok (főként gyermekprogramok) szervezésével. Ez nem „"szöszmötölős", (ahogy korábban valaki ezzel a jelzővel illette a kézműves foglalkozásainkat) barkácsolós szabadidőtöltés. Lehet az is, de soha nem volt az. Csukás regénye, és a film azért illik ide, mert több éves tapasztalat során azt láttuk, ha nem is szállnak be a felnőttek a „számháborúba” (ami még nem volt nálunk, de ki tudja?), de öröm nézni, ahogy ügyeskednek a kicsik, a kicsit nagyobbak mellett, és alkalomadtán helyettük is. Rajzoltak, közösen, megbeszélték a munkafolyamatok részeit. Volt benne persze, hogy „Ezt nem így szerettem volna.” vagy „Anya vagy Apa vagy Nagyi, te rajzold körbe, majd én kivágom.”. Sőt olyan mozzanat is előfordult, hogy megdicsérték Anyukát, Apukát, Nagyszülőt, hogy milyen ügyes volt, és csudát alkotott az ő (gyermek) félretett maradékaiból.

Közös alkotás, közös játék!Nyáron, ősszel, télen és tavasszal! Ezen a nyáron, mint a korábbi években is nemcsak a családosokat igyekeztünk boldog, vidám pillanatokkal megajándékozni. A nyári napközisek is jöttek, sok „lekötni” való gyermekkel, akik az elején borzasztóan unatkoztak, hogy a végén „lasszóval kelljen összeterelni” őket az induláshoz. Készült óriás méretű térképrészletet Siófok utcáiról. Az utcaneveket híres személyek fotóiból lehetett kitalálni. Van rajzolt-rajzos utcanév is. Kellettek persze olyan vállalkozó kedvű, érdeklődő, kreatív lányok és fiúk, akik aztán ösztönösen húzták magukkal a többieket.

Akinek nem volt kedve egy-egy ilyen kreatív munkára, az „beszabadulhatott” a könyvespolcok közé. Párnán, szőnyegen heverészve és széken ülve olvastak, nézegettek. Általában az indulásig sok gyerek könyvvel a kezében jött-ment. Imádták a sakkot. Sakkozott kicsi és nagy. Aki tudott, és aki nem tudott, az is. Feltalálták magukat. A számítógépek látványa is csak az első alkalommal hozta őket lázba.

Ezen a nyáron nemcsak a gyerekektől volt hangos a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet, könyvtá és a Kálmán Imre Emlékház. Rendhagyó módon Múzeumok Éjszakája is volt a terítéken. Ismét kilógtunk a sorból. Nulladik napot tartottunk Kálmán Imre szülőházában G. Lantos Judit festményeivel, a lézershow-val, amit szervezett és Szirtes Edina Mókussal. Összeért a művészet. A festészet, a látvány és a zene. Elmélyülés Judit képeiben, és elmélyülés Mókus zenéjében. A lézeres látvány nagyon jól kiegészítette az estet, és bár szűkös volt a hely, nagy élmény volt a szöveges aláfestéssel kiegészítve. Szombat éjjel a hivatalos Múzeumok Éjszakája úgy zajlott, ahogy korábban. Filmvetítés itt is, ott is. Kálmán Imre és helytörténeti filmek a Kálmán Imre Emlékházban.

Miniatűr könyvek és kínai halotti pénzek tárlata a könyvtárban. A könyvkiállítást kiegészítettük a Vad Balaton című film vetítésével. A filmet már nem vetítjük, de az aprócska könyveket még szemlélhetik látogatóink. Teltek a hetek, a júniust követte a július, aztán egyszer, augusztus első napján felcsendült (erősítés nélkül) Mozart Varázsfuvolája. Papagena és Papageno, az Éj királynője, Sarastro és Pamina és a többi szereplő, aki a közönség mellett befért az előadóterembe. Mert válogatott közönség előtt játszottak a Pécsi Opera művészei. Az első sorokban párnákon gyerekek. Második sorban még gyerekek, és befért egy-két idősebb néző is. Aztán még sok sorban, székeken, fotelokban az opera kedvelők. Sikerült olyan egyedi előadást varázsolniuk, ahol az első sorokban ülő kicsik szerves részei, szereplői lettek az előadásnak. A végén az operaénekeseket vastapssal a közönség, a gyerekeket lufikkal és apró ajándékokkal jutalmazták a művészek. Mindezekkel együtt jó, meleg nyarunk volt. Nem is kellett a cipő.

Bátran el lehetett dobni. De azért talán nem oly messzire. Mert minden jónak egyszer vége szakad. Nos, aki messzire hajította a „cipőjét”, az keresse meg, mert itt a következő évszak. Színpompás, izgalmas időszak ez is, csak ide már szükséges a cipő, mert a reggelek hűvösek iskolába menet. Az ideiglenes szabadságnak befellegzett egy időre. De jövőre újra meglegyint majd mindenkit annak a két és fél hónapos szabadságnak a szele, a vidámsága. Akkor ismét lesz „Le a cipővel…”.

Laki Judit

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »

Eső nélkül nincsen tánc

2018. 08. 04.

A Belvárosi Néptánc Estek programsorozat alkalmából a Balaton Táncegyüttes produkcióját láthattuk a Főtéren.
Részletek »

Handabanda a téren

2018. 08. 02.

Siófok Főterére érkezett a Handabanda zenekar július utolsó napján. A koncert 19.00 – kor kezdődött, ennek ellenére már 18.00 - tól színes programokkal, kézműves foglalkozással, népi játszótérrel várták a játékos gyermekeket.
Részletek »

Káprázat a parkban

2018. 08. 01.

A szabadtéri színpadon a varázslat volt az úr július közepén, Magic showban lehetett része Siófok lakosainak.
Részletek »

Csukott szemmel

2018. 07. 31.

Vasárnap a Jókai Parkot elárasztotta a nyugalom. Cséry Zoltán zongorista, zeneszerző érkezett hozzánk, aki szólóban élete során második alkalommal kápráztatta el közönségét.
Részletek »

Majestic Sounds orgonakoncertek

2018. 07. 29.

Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész koncertjével indult a Majestic Sounds című orgonakoncert sorozat július 16-án a Siófoki Római Katolikus Plébániatemplomban.
Részletek »

Vissza a Múltba

2018. 07. 26.

Vissza a Múltba
Kálmán Imre és Lehár Ferenc műveiből összeállított operett gála került megrendezésre a Dunakeszi Szimfonikus zenekar előadásában a Fő téren.
Részletek »

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai