Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
március
minden ami Siófok
21. századi körülmények a Szindbádban

Magazin

21. századi körülmények a Szindbádban

Megújult a Szindbád tanétterem. A Siófoki Szakképzési Centrum csaknem 40 millió forintot költött arra, hogy a Krúdy diákjai még...

Siófoki Tavaszi Fesztivál

Kultúra

Siófoki Tavaszi Fesztivál

„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.

Óriási országos csúcsot úszott Németh Nándor

Sport

Óriási országos csúcsot úszott Németh...

Brutális országos csúccsal (48.17) nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás döntőjét Németh Nándor, aki a világ idei negyedik legjobb...

Az új Balaton-törvényről: a part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek

Balaton

Az új Balaton-törvényről: a part...

„A Balaton-part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek” – került bele az új, március 15-én hatályba lépett...

Kultúra 2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla
festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Decemberben egy igazán rendhagyó és különleges tárlatmegnyitóra érkeztek a siófoki érdeklődők, sokan ugyanis saját arcképüket találhatták meg a festmények közt.

- Sikerült elérnem azt, hogy örömet szereztem a portréimon szereplő embereknek, megleptem őket. A megnyitó olyan volt, mintha feléledtek volna a festmények – meséli Démuth Réka.

Az olajvászon festményeken realista módon ábrázolva jelentek meg ugyanis a festőművész számára értékes Siófoki arcok, a képek hátterében pedig a Lógó Üveg kultkocsma szerepel. A portrék alapját egy-egy fotó adta, melyeket Réka készített a Lógó Üvegben, hogy a pillanatképekben megragadja alanyai valódi személyiségét.

- Mindig is az engem körülvevő környezet vonzott, és a Lógó Üveg kultkocsma egyike azon helyeknek, ahol minden korosztály megtalálja a számára kedvező kulturális és egyéb rendezvényt. Itt nyugodtan lehet olvasni, társasjátékozni, táncolni, szórakozni. Megörökített képeimen helyi értékes emberek szerepelnek, akik szerintem megmozgatják a város életét. Nélkülük és az emberek nélkül a város csak egy üres héj lenne, miattuk érdemes itt élni. A portréimon szereplők mind nagyon sokat adtak nekem. Mindenkinek az életében vannak nehézségek, viszont ők egy mosollyal, egy öleléssel, egy jó szóval jókedvre derítettek, és valamit ebből szerettem volna nekik visszaadni. Jó érzés volt látni, hogy akiket megfestettem, eljöttek a megnyitóra – mondta el Réka, aki hozzátette, kiállítása folyamatosan bővül, még nagyon sok értékes siófokit szeretne megfesteni, és a tervek szerint a tárlat februárban, kibővítve átköltözik a Lógóba.

Démuth Réka kiállításának a portrékon túl más különlegességei is vannak, melyek az emlékház első kiállítótermében láthatóak.

- Az első kisteremben egy olyan szobát alakítottam ki, ahol látható, hogy honnan indult a munkásságom. A legszembetűnőbb talán a hatalmas méretű régi családi kép, mely festmény és fotó ötvözete. Egy családi fotó elég rossz állapotú üveg negatívja képezte ennek alapját. Nagyító alatt festettem meg a negatívot, majd kinagyítottam, saját magam tettem fényérzékennyé egy nagy lepedőt, melyre előhívtam a képet. A festmény és a fotó ötvözete készült el ezáltal. Már középiskolás koromban érdekelt a technikák közötti átjárhatóság, főleg a fotografika és a festészet közötti. Szeretek megújulni, szeretek kutatni a technikák között, keresem az utam, melyet még nem találtam meg, de van egy olyan érzésem, hogy sosem fogom, mindig is kísérletező típus maradok – nyilatkozta a festőművész.

Az első teremben található még Szalai Etelka gyerekkori portréja, akinek szintén az értékes siófokiak közt a helye, valamint a rítus témakörben megfestett, koccintást ábrázoló festmény, mely átvezet a siófoki portrékhoz. Démuth Réka Lilla festő, grafikus kiállítását a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészet Kollégiuma alkotói támogatásával valósította meg.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Bach Mindenkinek Fesztivál

2019. 03. 31.

A Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai, növendékei és gyermekkórusának koncertjével csatlakozott Siófok a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.
Részletek »

Siófoki Tavaszi Fesztivál

2019. 03. 25.

Siófoki Tavaszi Fesztivál
„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Alkotó Kezek

2019. 03. 23.

Alkotó Kezek
V. alkalommal került megrendezésre a Kilitiért Egyesület szervezésében a Kiliti Alkotó Kezek képzőművészeti kiállítás.
Részletek »

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére

2019. 03. 19.

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás március 13-án a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai