Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Kultúra 2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla
festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Decemberben egy igazán rendhagyó és különleges tárlatmegnyitóra érkeztek a siófoki érdeklődők, sokan ugyanis saját arcképüket találhatták meg a festmények közt.

- Sikerült elérnem azt, hogy örömet szereztem a portréimon szereplő embereknek, megleptem őket. A megnyitó olyan volt, mintha feléledtek volna a festmények – meséli Démuth Réka.

Az olajvászon festményeken realista módon ábrázolva jelentek meg ugyanis a festőművész számára értékes Siófoki arcok, a képek hátterében pedig a Lógó Üveg kultkocsma szerepel. A portrék alapját egy-egy fotó adta, melyeket Réka készített a Lógó Üvegben, hogy a pillanatképekben megragadja alanyai valódi személyiségét.

- Mindig is az engem körülvevő környezet vonzott, és a Lógó Üveg kultkocsma egyike azon helyeknek, ahol minden korosztály megtalálja a számára kedvező kulturális és egyéb rendezvényt. Itt nyugodtan lehet olvasni, társasjátékozni, táncolni, szórakozni. Megörökített képeimen helyi értékes emberek szerepelnek, akik szerintem megmozgatják a város életét. Nélkülük és az emberek nélkül a város csak egy üres héj lenne, miattuk érdemes itt élni. A portréimon szereplők mind nagyon sokat adtak nekem. Mindenkinek az életében vannak nehézségek, viszont ők egy mosollyal, egy öleléssel, egy jó szóval jókedvre derítettek, és valamit ebből szerettem volna nekik visszaadni. Jó érzés volt látni, hogy akiket megfestettem, eljöttek a megnyitóra – mondta el Réka, aki hozzátette, kiállítása folyamatosan bővül, még nagyon sok értékes siófokit szeretne megfesteni, és a tervek szerint a tárlat februárban, kibővítve átköltözik a Lógóba.

Démuth Réka kiállításának a portrékon túl más különlegességei is vannak, melyek az emlékház első kiállítótermében láthatóak.

- Az első kisteremben egy olyan szobát alakítottam ki, ahol látható, hogy honnan indult a munkásságom. A legszembetűnőbb talán a hatalmas méretű régi családi kép, mely festmény és fotó ötvözete. Egy családi fotó elég rossz állapotú üveg negatívja képezte ennek alapját. Nagyító alatt festettem meg a negatívot, majd kinagyítottam, saját magam tettem fényérzékennyé egy nagy lepedőt, melyre előhívtam a képet. A festmény és a fotó ötvözete készült el ezáltal. Már középiskolás koromban érdekelt a technikák közötti átjárhatóság, főleg a fotografika és a festészet közötti. Szeretek megújulni, szeretek kutatni a technikák között, keresem az utam, melyet még nem találtam meg, de van egy olyan érzésem, hogy sosem fogom, mindig is kísérletező típus maradok – nyilatkozta a festőművész.

Az első teremben található még Szalai Etelka gyerekkori portréja, akinek szintén az értékes siófokiak közt a helye, valamint a rítus témakörben megfestett, koccintást ábrázoló festmény, mely átvezet a siófoki portrékhoz. Démuth Réka Lilla festő, grafikus kiállítását a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészet Kollégiuma alkotói támogatásával valósította meg.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk