Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Határidőre elkészült a szabadstrand fejlesztés

Magazin

Határidőre elkészült a szabadstrand...

Átadták a felújított siófoki szabadstrandokat, 300 millió forintot költöttek rá, 21. századi körülmények várják a pihenni vágyókat.

Zene a Zöldben

Kultúra

Zene a Zöldben

A Zene a Zöldben programsorozat keretében a Melodika Projekt rendhagyó hangszeres felállásban, saját átdolgozott dallamokkal nyújtott...

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Sport

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző...

Siófok a Balaton Sportfővárosa

Balaton

Siófok a Balaton Sportfővárosa

Siófok a balatoni régió legnagyobb településeként nemcsak az egyik legtöbb sportegyesülettel és tömegsportolási lehetőséggel...

Kultúra 2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla
festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Decemberben egy igazán rendhagyó és különleges tárlatmegnyitóra érkeztek a siófoki érdeklődők, sokan ugyanis saját arcképüket találhatták meg a festmények közt.

- Sikerült elérnem azt, hogy örömet szereztem a portréimon szereplő embereknek, megleptem őket. A megnyitó olyan volt, mintha feléledtek volna a festmények – meséli Démuth Réka.

Az olajvászon festményeken realista módon ábrázolva jelentek meg ugyanis a festőművész számára értékes Siófoki arcok, a képek hátterében pedig a Lógó Üveg kultkocsma szerepel. A portrék alapját egy-egy fotó adta, melyeket Réka készített a Lógó Üvegben, hogy a pillanatképekben megragadja alanyai valódi személyiségét.

- Mindig is az engem körülvevő környezet vonzott, és a Lógó Üveg kultkocsma egyike azon helyeknek, ahol minden korosztály megtalálja a számára kedvező kulturális és egyéb rendezvényt. Itt nyugodtan lehet olvasni, társasjátékozni, táncolni, szórakozni. Megörökített képeimen helyi értékes emberek szerepelnek, akik szerintem megmozgatják a város életét. Nélkülük és az emberek nélkül a város csak egy üres héj lenne, miattuk érdemes itt élni. A portréimon szereplők mind nagyon sokat adtak nekem. Mindenkinek az életében vannak nehézségek, viszont ők egy mosollyal, egy öleléssel, egy jó szóval jókedvre derítettek, és valamit ebből szerettem volna nekik visszaadni. Jó érzés volt látni, hogy akiket megfestettem, eljöttek a megnyitóra – mondta el Réka, aki hozzátette, kiállítása folyamatosan bővül, még nagyon sok értékes siófokit szeretne megfesteni, és a tervek szerint a tárlat februárban, kibővítve átköltözik a Lógóba.

Démuth Réka kiállításának a portrékon túl más különlegességei is vannak, melyek az emlékház első kiállítótermében láthatóak.

- Az első kisteremben egy olyan szobát alakítottam ki, ahol látható, hogy honnan indult a munkásságom. A legszembetűnőbb talán a hatalmas méretű régi családi kép, mely festmény és fotó ötvözete. Egy családi fotó elég rossz állapotú üveg negatívja képezte ennek alapját. Nagyító alatt festettem meg a negatívot, majd kinagyítottam, saját magam tettem fényérzékennyé egy nagy lepedőt, melyre előhívtam a képet. A festmény és a fotó ötvözete készült el ezáltal. Már középiskolás koromban érdekelt a technikák közötti átjárhatóság, főleg a fotografika és a festészet közötti. Szeretek megújulni, szeretek kutatni a technikák között, keresem az utam, melyet még nem találtam meg, de van egy olyan érzésem, hogy sosem fogom, mindig is kísérletező típus maradok – nyilatkozta a festőművész.

Az első teremben található még Szalai Etelka gyerekkori portréja, akinek szintén az értékes siófokiak közt a helye, valamint a rítus témakörben megfestett, koccintást ábrázoló festmény, mely átvezet a siófoki portrékhoz. Démuth Réka Lilla festő, grafikus kiállítását a Nemzeti Kulturális Alap Képzőművészet Kollégiuma alkotói támogatásával valósította meg.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zene a Zöldben

2019. 07. 02.

Zene a Zöldben
A Zene a Zöldben programsorozat keretében a Melodika Projekt rendhagyó hangszeres felállásban, saját átdolgozott dallamokkal nyújtott kellemes vasárnap esti kikapcsolódást a Jókai park árnyékot adó fái alatt összegyűlt közönségnek.
Részletek »

Belvárosi Zenei Estek

2019. 07. 01.

Belvárosi Zenei Estek
Igazi forró nyári hangulatot varázsolt a siófoki Fő térre a latin-amerikai cumbia együttes, a Los Orangutanes június 27-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Zenei Estek programsorozatának első rendezvényén.
Részletek »

Belvárosi Néptánc Estek

2019. 06. 30.

Az Ördöngös Táncegyüttes néptánc műsorával és táncházával indult június 26-án a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek programsorozata.
Részletek »

Vakációs Gyermek Koncertek

2019. 06. 29.

Vakációs Gyermek Koncertek
A közel 10 éves Lóca Együttes néphagyományokat és népszokásokat felelevenítő zenés gyermekműsorát hozta el Siófokra június 25-én, a Vakációs Gyermek Koncertek programsorozat első előadására.
Részletek »
Még több kultúra cikk