Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Határidőre elkészült a szabadstrand fejlesztés

Magazin

Határidőre elkészült a szabadstrand...

Átadták a felújított siófoki szabadstrandokat, 300 millió forintot költöttek rá, 21. századi körülmények várják a pihenni vágyókat.

Zene a Zöldben

Kultúra

Zene a Zöldben

A Zene a Zöldben programsorozat keretében a Melodika Projekt rendhagyó hangszeres felállásban, saját átdolgozott dallamokkal nyújtott...

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Sport

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző...

Siófok a Balaton Sportfővárosa

Balaton

Siófok a Balaton Sportfővárosa

Siófok a balatoni régió legnagyobb településeként nemcsak az egyik legtöbb sportegyesülettel és tömegsportolási lehetőséggel...

Kultúra 2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.

A Seuso-kincs ma ismert 14 ezüstedénye és az elrejtésükre használt rézezüst a késői római császárkor egyik legjelentősebb kincslelete, mely a Magyar Nemzeti Múzeumban látható. A budapesti múzeum régésze, Mráv Zsolt januárban a siófoki könyvtár vendégeként tartott előadást teltházas közönség előtt, melyen nemcsak a kinccsel kapcsolatos tulajdonjogi problémákról beszélt, hanem feltárta a késő római birodalom időszakát, a római elit világát, azt a társadalmi réteget, amely egykor ezt a kincset használta. A késő római elit világa jól leírható a vagyon, műveltség, hatalom címszavakkal, ami az előadás címét is adta. Az előadó kevésbé érintette a lelet modernkori történetét, sokkal inkább a kincs darabjait próbálta közelebb hozni az érdeklődőkhöz, megmutatta azt a kontextust, környezetet, amelyben egykor használták, és azt a társadalmi miliőt, kulturális közeget, amelyben ez a kincs forgott. Az ezüstedények a luxus és a műveltség nyelvén beszélnek, hiszen a késő római elit világában ez kritérium volt. A könyvtár vendégei megismerkedhettek a Seuso-kincs kultúrtörténetével, a római elitkultúra lakomáival, melyek során a kincset egykor használták, valamint a Seuso-kincs ábrázolásaival.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Zene a Zöldben

2019. 07. 02.

Zene a Zöldben
A Zene a Zöldben programsorozat keretében a Melodika Projekt rendhagyó hangszeres felállásban, saját átdolgozott dallamokkal nyújtott kellemes vasárnap esti kikapcsolódást a Jókai park árnyékot adó fái alatt összegyűlt közönségnek.
Részletek »

Belvárosi Zenei Estek

2019. 07. 01.

Belvárosi Zenei Estek
Igazi forró nyári hangulatot varázsolt a siófoki Fő térre a latin-amerikai cumbia együttes, a Los Orangutanes június 27-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Zenei Estek programsorozatának első rendezvényén.
Részletek »

Belvárosi Néptánc Estek

2019. 06. 30.

Az Ördöngös Táncegyüttes néptánc műsorával és táncházával indult június 26-án a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek programsorozata.
Részletek »

Vakációs Gyermek Koncertek

2019. 06. 29.

Vakációs Gyermek Koncertek
A közel 10 éves Lóca Együttes néphagyományokat és népszokásokat felelevenítő zenés gyermekműsorát hozta el Siófokra június 25-én, a Vakációs Gyermek Koncertek programsorozat első előadására.
Részletek »
Még több kultúra cikk