Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
február
minden ami Siófok
Siófok a turisztikai élvonalban

Magazin

Siófok a turisztikai élvonalban

A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak....

Muzsinszki kiállítás Siófokon

Kultúra

Muzsinszki kiállítás Siófokon

A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén...

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Sport

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő...

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

Balaton

Nagy kitörési pont lehet az elektromos...

„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb...

Kultúra 2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.

A Seuso-kincs ma ismert 14 ezüstedénye és az elrejtésükre használt rézezüst a késői római császárkor egyik legjelentősebb kincslelete, mely a Magyar Nemzeti Múzeumban látható. A budapesti múzeum régésze, Mráv Zsolt januárban a siófoki könyvtár vendégeként tartott előadást teltházas közönség előtt, melyen nemcsak a kinccsel kapcsolatos tulajdonjogi problémákról beszélt, hanem feltárta a késő római birodalom időszakát, a római elit világát, azt a társadalmi réteget, amely egykor ezt a kincset használta. A késő római elit világa jól leírható a vagyon, műveltség, hatalom címszavakkal, ami az előadás címét is adta. Az előadó kevésbé érintette a lelet modernkori történetét, sokkal inkább a kincs darabjait próbálta közelebb hozni az érdeklődőkhöz, megmutatta azt a kontextust, környezetet, amelyben egykor használták, és azt a társadalmi miliőt, kulturális közeget, amelyben ez a kincs forgott. Az ezüstedények a luxus és a műveltség nyelvén beszélnek, hiszen a késő római elit világában ez kritérium volt. A könyvtár vendégei megismerkedhettek a Seuso-kincs kultúrtörténetével, a római elitkultúra lakomáival, melyek során a kincset egykor használták, valamint a Seuso-kincs ábrázolásaival.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »
Még több kultúra cikk