Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Nemcsak modern, de bejárható is lesz a Sió-zsilip

Magazin

Nemcsak modern, de bejárható is lesz a...

A vízépítés történetében egyedülálló létesítmény valósul meg a közeljövőben Siófokon.

Milyen festői!

Kultúra

Milyen festői!

Holló László Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas festőművész grafikáiból, tanulmányrajzaiból, festményeiből nyílt kiállítás szeptember...

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Sport

Siófokon rajtolt a 40. Tour de Hongrie

Hat kontinens harmincegy országának 129 versenyzője állt rajthoz a 40. Tour de Hongrie siófoki prológján, köztük tizenhat hazai versenyző...

Ősszel is lesz miért a Balatonra menni

Balaton

Ősszel is lesz miért a Balatonra menni

Tizenegyedik alkalommal szervezi meg a Balatoni Turizmus Szövetség a Nyitott Balaton akciót, amelyhez idén 284 szálláshely, 140 étterem,...

Kultúra 2019. 07. 23.

I. Olasz-magyar ifjúsági zenekari találkozó

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Július 3. és 7. között rendezte meg a Siófoki Művészeti Iskola az I. Olasz-magyar ifjúsági zenekari találkozót Siófokon.

Bognár-Volenszki Betti, a Siófoki Művészeti Iskola gitártanárának beszámolója az I. Olasz-magyar ifjúsági zenekari találkozóról:

2018 szeptemberében kaptam egy messenger üzenetet az Olaszországban élő és tanító Hodossy Zoltán professzortól, aki egy barátja számára kért tőlem segítséget… így indult az ismeretségünk. Az üzenetváltások során kiderült, hogy neki Olaszországban hasonló felállású zenekara van ott, mint nekünk itt, Siófokon. Zoltán Abano Terme-ben, egy Padova melletti Siófokhoz hasonló lélekszámú városban él, és dolgozik. Mivel ő már régóta szeretett volna itthon kurzust szervezni, ezért mindkettőnkben hamar felmerült a találkozó gondolata. A szervezés nem volt egyszerű, hiszen náluk tovább tart a tanév, mint nálunk. Így esett a választás július első napjaira. Az első meghirdetéskor olasz részről sokan jelentkeztek, ami júniusra öt főre csökkent. Szerencsénkre egy olasz „mamma” felkarolta az ügyet, és az alacsony létszám ellenére mindenképpen szerette volna, hogy eljöjjenek a gyerekek. A siófoki diákjaink viszont - dacára a szünetnek - nagyon szép számmal képviseltették magukat. A zenekarunkban „hagyomány”, hogy az egyes tanszakok tanárai is beülnek a gyerekekkel együtt muzsikálni. Idén sem történt ez másképpen.

Igyekeztünk az ország minél több zeneiskolájában hirdetni a táborunkat (ami a siófoki gyerekeknek ingyenes volt) mert azt szerettük volna, ha külsős gitáros és más hangszeres gyerekek is megtapasztalnák a zenekari játék szépségeit. Így történt, hogy egy tapolcai hegedűs kislány is beült a zenekarba. Az olasz gyerekeket a zenekarosaink családjai vették szárnyaik alá, akik a szállás és étkezés biztosításán túl maximálisan igyekeztek, hogy minél jobban érezzék magukat a diákok, pl. közös családi strandolásokkal mosták le a próbák fáradalmait. Négy napon keresztül napi öt órán át próbáltunk intenzíven, szívvel-lélekkel. Ennek megkoronázása a sikeres július 6-i záróhangverseny volt a zeneiskola előtti Bartók-téren, amiről videofelvétel is készült. Aznap délben zeneiskolánk Zene-Bona Alapítványa jóvoltából egy jutalomebédet kaptak a gyerekek, és másnap a Balatoni Hajózási Zrt. támogatásával egy füredi hajóúton is részt vehettünk. A kurzus létrejöttét Siófok Város Önkormányzata is támogatta pályázati kereteken belül.

Nagyon összekovácsolódott a kis csapatunk ebben a pár napban, a gyerekek remekül érezték magukat. Az olasz visszajelzésekből máris az szűrődött le, hogy jövőre nem csak öt fő szeretne eljönni hozzánk. Természetesen meghívást kapott a zenekarunk is Olaszországba, de ez még a „jövő zenéje” lesz.

Reméljük, hogy ezzel a találkozóval egy újabb kulturális színfoltot tudunk teremteni, amivel városunk jó hírét vihetjük szerte-szét határainkon innen, és túl…

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Hangverseny a zene világnapja alkalmából

2019. 10. 11.

A Siófoki Művészeti Iskola művésztanárai és ifjúsági zenekara adott koncertet a Zenél a város klasszikus- és komolyzenei koncertsorozat keretében október 9-én a zene világnapja alkalmából a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal házasságkötő termében.
Részletek »

Országos Könyvtári Napok a siófoki BRTK Könyvtárban

2019. 10. 10.

Kiállításokkal, előadásokkal, gyerekprogramokkal csatlakozott a 14. Országos Könyvtári Napokhoz a siófoki BRTK Könyvtár szeptember 30. és október 6. között.
Részletek »

Emlékházi Vigadalom

2019. 09. 26.

Emlékházi Vigadalom
Tárlatvezetéssel, filmvetítéssel, kincskereséssel és Emlékházi Vigadalommal ünnepelte a Kulturális Örökség Napokat szeptember 20-án és 21-én a Kálmán Imre Emlékház.
Részletek »

Milyen festői!

2019. 09. 25.

Milyen festői!
Holló László Munkácsy-díjas, Kossuth-díjas festőművész grafikáiból, tanulmányrajzaiból, festményeiből nyílt kiállítás szeptember 20-án a Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Zenélő Templomok a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel

2019. 09. 24.

Zenélő Templomok a Budapesti Tomkins Énekegyüttessel
A Budapesti Tomkins Énekegyüttes előadása nyitotta meg a Zenélő Templomok kulturális rendezvénysorozat új évadát szeptember 20-án a Siófok-Kiliti Református templomban.
Részletek »

Siófok: színes kínálat az új színházi évadban

2019. 09. 22.

A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ idei színházi évadában a legkisebbektől a felnőttekig mindenki talál majd kedvére való darabot. A város kínálatában az őszi rendezvények és előadások mellett már az új évad felnőtt- és gyermekbérletei is szerepelnek, melyek keretében operett, vígjáték, balett, mesemusical, filmvetítés, táncjáték, bábelőadás, rajzfilmzenék, sőt még lézershow is várja az érdeklődőket egészen jövő májusig.
Részletek »

Siófoki szépirodalmi sikerek

2019. 09. 21.

Siófoki szépirodalmi sikerek
Eredményesen szerepelt az Irodalmi Rádió szépirodalmi pályázatán két siófoki alkotóművész, Völgyi Ildikó és Gróf Tamás.
Részletek »

Nyitott templomok napja Siófokon

2019. 09. 17.

Nyitott templomok napja Siófokon
Az európai hírű Ars Sacra Fesztivál keretében kilencedik alkalommal rendezték meg Siófokon a Nyitott templomok napját szeptember 14-én.
Részletek »

Szeder koncert a Magyar Dal Napján

2019. 09. 13.

Szeder koncert a Magyar Dal Napján
Szeder koncertjével csatlakozott a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ szeptember 8-án a magyar könnyűzene előtt tisztelgő Magyar Dal Napja című országos kezdeményezéshez.
Részletek »

Spájz – Siófoki Értékleltár

2019. 09. 12.

Spájz – Siófoki Értékleltár
Szeptember 7-én megnyitotta kapuit a Spájz – Siófoki Értékleltár a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Újra Zenél a város

2019. 09. 09.

Újra Zenél a város
Az Apáti Dixieland Band koncertjével indult el szeptember 6-án a Zenél a város című klasszikus- és komolyzenei koncertsorozat új évada a Siófoki Közös Önkormányzati Hivatal Házasságkötő termében.
Részletek »
Még több kultúra cikk