Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
- Nyaralás során a térség megismeréséhez szükség van az épített környezet, természeti látványosságok, történelem, kultúra és a hagyományok megismerésére is. Egészen biztos vagyok benne, hogy ez a kiállítás közelebb visz minket a város ismeretéhez, a helyi turizmus, gasztronómia történetéhez. Sokkal ízesebbé, gazdagabbá és tartalmasabbá tesz egy kirándulást, ha a helyi étkezési szokásokkal is meg tudunk ismerkedni. – emelte ki megnyitó beszédében Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, aki a helyi lakosok és az ide érkező vendégek számára egyaránt ajánlotta a gasztrokulturális tárlatot.
A kiállítás megnyitóján dr. Kovács Emőke a BRTK Könyvtár igazgatója beszámolt arról, hogy a korszakok bemutatásához a könyvtár történelmi gyűjteménye szolgált alapul, a tárgyi emlékek pedig kollektív gyűjtőmunka eredményei, amelyet az intézmény két munkatársa, Krasznainé Szabó Katalin helytörténész és Démuth Réka könyvtáros fogott össze.
A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig című tárlat az 1800-as évek végéhez kalauzol vissza, amikor már a Déli Vasút elindulásával (1861) egyre több nyaraló vendég érkezett a Magyar Tenger partjára. A divatos fürdőhelyek fejlődésén, az egykori SZOT üdülők korszakán át az időutazás végére eljutunk az 1980-as évek tömegturizmusáig.
A balatoni gasztronómia meghatározó elemei közé tartoztak mindig is a különböző halételek, köztük a jellegzetes balatoni halászlé, vadételek, valamint a bor. A tárlat tájékoztató anyagában olvashatunk a régió olyan speciális ételeiről, mint például a tócsi, azaz a liszt- és krumplilepény, vagy a túrós, darás csusza, népi nevén csuszka. Megismerkedhetünk a siófoki születésű operettszerző, Kálmán Imre családjának kedvenc menüjével, és az igazi balatoni halászlé receptjével. Megtudhatjuk a „balatoni” hekk történetét, amely hiába tartozik a balatoni ételek legkedveltebbjei közé, mégsem a Magyar Tengerből származik. A különböző fogások mellett főbb szerepet kapnak a balatoni borok, a borkultúra, találkozhatunk egy kis „fröccs-történelemmel”, amelyből kiderül többek közt az is, miből áll a Krúdy Gyula nevéhez fűződő Krúdy-fröccs.
Tarján Vilmos vendéglős kifüggesztett tízparancsolatának már a legelső pontjában szerepel, „Mindig a vendégnek van igaza”. Nem is akármilyen vendégek jártak az elmúlt évszázadokban a Balatonnál, ezen belül pedig Siófok éttermeiben: megfordult a városban Karinthy Frigyes, Kossuth Lajos, Latabár Kálmán, Rejtő Jenő, Ripl-Rónai József, és még hosszan folytathatnánk a nevek sorolását Siófok híres vendégeinek tablójáról.
A tárlat tárgyi emlékeinek méltó kiállítási felületet adnak az üveg vitrinek, amelyeket Nemzeti Kulturális Alap pályázatán elnyert összegből vásárolhatott meg az Emlékház. A polcokon éttermi kávéfőzők, étkészletek, receptkönyvek, fagylaltkészítő edénykék és még sok-sok egykor a vendéglátásban használt érdekes eszköz sorakozik. A kiállító terem egyik sarkában halászháló áll, a másikban szépen elrendezett borosüveg gyűjtemény, és egy régi hirdetőoszlopon egykori plakátok közt szemezgethetünk.
A pontytöpörtyűtől a „balatoni” hekkig a régió gasztronómiájának színes múltjába az ősz végéig a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási idejében bármikor visszatekinthetnek a siófoki lakosok és a város vendégei. A tervek szerint ugyanis a gasztrokulturális kiállítás november végéig lesz látogatható.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.