Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A magyar halászlé, halas ételek, töltött káposzta és bejgli mellett hazánkban talán még leginkább azt ismerjük, mi kerül az angolok és az amerikaiak ünnepi asztalára. Angliában a karácsonyi menüből nem hiányozhat a sült pulyka, a sült krumpli, a zöldségek és a karácsonyi torta, de az ünnepi ebéd fénypontja az ízletes, fűszeres karácsonyi puding. A híres angol étel fő alapanyagai a marhafaggyú, a mazsola, az aszalt gyümölcsök, a liszt és a zsemlemorzsa, a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió. A skótok desszertje a karácsonyi palacsinta, a vajjal, tejjel, liszttel, cukorral, kandírozott és szárított gyümölcsökkel készült kis tallérokat tálaláskor vaníliakrémmel öntik le és tejszínhabbal díszítik. Az Egyesült Államokban karácsonyi vacsora sonka, sült marha és karácsonyi torta, de gyakran fogyasztanak sütőtökpitét, marcipános édességeket, gyümölcstortát, almás pitét, pekándiós pitét, édesburgonyás pitét vagy kókusztortát. Az amerikaiak nagy téli kedvence a tojáslikőr, vagy a tojás alapú ital, amit likőrökkel (bourbon vaníliával, rummal vagy brandyvel) ízesítenek.
Lássuk mi a helyzet a környező országokban.
A román konyha karácsonyi fogásai közé tartozik a Salata de boeuf (hússaláta), a sarmale, azaz a töltött káposzta, valamint a diós, mazsolás kalács. Horvátországban híres ünnepi desszert a likőrös fánk (fritule), amit sóval, citromhéjjal és pálinkával ízesítenek. A lengyel karácsonyi menü hagyományosan céklalevesből, mákos kalácsból és halból áll. A kompótot tizenkét féle gyümölcsből készítik, mely a 12 apostolt jelképezi. A lengyelek szenteste húst nem fogyasztanak, de kedvelt ünnepi étel a mákos tészta és a lengyel kolbász savanyúsággal.
Németországban a fő étel a libasült, a gyümölcskenyér, és a stollen. A stollen kelt tésztájába vaníliát, kandírozott narancs- és citromhéjat sütnek, és rummal ízesítik. A németországi Drezda városában a 15. század óta hagyomány a Kalácsvásár, amikor felvonulással tisztelegnek a több száz fajta karácsonyi stollen előtt.
Hazánktól messzebb, a fagyos északon a svédek karácsonyeste egy különleges halas fogást fogyasztanak, amit a lutfisknek hívnak, és mustármártással kínálnak. Svédországban a halak, pástétomok, különböző káposztaételek mellett a sült sonka a hagyományos ünnepi menü.
Finnországban szintén sonka, ritkábban pulykasült kerül az asztalra, mellé krumplit, sárga- és karórépát, májpástétomot kínálnak. Ünnepi étel a szilvaleves, és a rozskása, amibe egy szem mandulát rejtenek, mert úgy tartják, hogy aki azt elfogyasztja, a következő évben megházasodik.
Oroszországban az ünnepi menü fő eleme a vörös és a fekete kaviár, a különböző füstölt és sózót halak, valamint a hazánkban is népszerű kocsonya. Franciaországban osztriga és kagylótál, többféle szárnyas kerül az asztalra, valamint a híres francia „fatörzs”, azaz a fahasábot formázó, mélyhűtött csokoládétorta. Olaszországban az akár 15-20 fogásos karácsonyi vacsora nélkülözhetetlen része a hal, Rómában például az angolna a legkedveltebb, és a menüt a panettone, a karácsonyi kalács zárja.
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.