Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
augusztus
minden ami Siófok

Magazin

Jótékonysági gálaest a Ments-Vár...

Közel 800 ezer forint gyűlt össze a Ments-Vár Alapítvány gyermekeinek támogatására az I. Nathifa Jótékonysági Gálaesten.

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

Kultúra

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre...

Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A...

Ifi Európa Bajnok úszó

Sport

Ifi Európa Bajnok úszó

A siófoki Németh Nándor 100 méter gyorson megnyerte az Ifjúsági Úszó Európa Bajnokságot, és továbbjutott az Ifi Világbajnokságra.

Hóesés nyáron? A Balatonnál ez is lehetséges!

Balaton

Hóesés nyáron? A Balatonnál ez is lehetséges!

Érdekes légköri jelenséget figyeltek meg az Országos Metorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának munkatársai augusztus 15-én a...

Magazin 2017. 07. 16.

A mesebeli Fok folyó története

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó nyomaira. Kutatásait tavaly elkészült Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című munkájában összegezte. A köztudatban az él, hogy a Fok folyó a mai Sió-csatorna medrével azonos, azonban a térképész kutatásai alapján Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata, majd deltatorkolata alakult ki, fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

- Siófok városa nevében őrzi az ősi Fok folyó emlékét. A város történelme nélküle elképzelhetetlen. A régészek és a helytörténészek mégsem találják sehol a folyó medrét. Azt mondják, hogy a Sió-csatorna medrével volt azonos a hajdani Fok folyó. Ebből csupán annyi az igazság, hogy Balatonszabadi és Sióagárd között tényleg közel azonos a mesebeli Fok folyó medrével – írja Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című kutatásában Faragó Sándor térképész mérnök, aki ’70-es években a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalat Siófoki Kirendeltségének vezetője volt. Vezénylete alatt mérték fel a déli part szinte minden települését, elkészítette Fonyód és Balatonszárszó domborzati térképét. 1978-ban a Magyar Állam megrendelte Siófok városának újfelmérését, mert a régi térkép elavult, ekkor vízszintes és magassági felméréseket végeztek. A térképkészítés során Faragó Sándor bejárta a területet, a Madarasi dűlőben vette észre az egykori morotvák nyomait. Ezek olyan görbe árkok, melyek jellemzőek a víz folyására, medrüket természetes vízfolyás alakította ki. Faragó Sándor Szabadifürdő vasúti megállónál az országút déli oldalán talált kanyargó morotvákat, valamint a Madarasi dűlő ipartelep felé eső részén, a Mol benzinkúttól keletre 100 méternyire, és megállapította, hogy csak az Ős-Balaton lefolyása lehetett, ami ezeket a morotvákat létrehozta.

- A mai Balaton 1863 óta ilyen, amilyen ma, előtte több méterrel magasabb volt a vízállás, a tó partja is máshol helyezkedett el, mint ma. Azon a területen, amelyet egykor víz borított savanyú láp talaj alakult ki, ennek megfelelő növényzet, nád, sás nőtte be. A szárazulatokat belepte az erdő, barna erdei talaj alakult ki. A kettő határvonalán kapjuk meg az ősi Balaton kontúrját. Fenyvesnél vagy Fonyódnál például 8-10 kilométerrel kijjebb volt a part. A terepviszonyok, egykori mérési adatok, helytörténeti kutatók adatai alapján megállapítható az ősi Balaton vonala. A Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata volt – mondta el Faragó Sándor. - A mai Siófok túlnyomó része az Ős-Balaton medrében fekszik. A belváros ezen belül is a Fok folyó egykori tölcsértorkolatában terül el. A város mintegy 4400 méternyi hosszban a nevezetes siófoki turzásgátra épült. Az ősi falu három településből állt össze, Holovogy, a mostani Kórház-domb, Losta a mai szőlőhegy, Fok falu a mai Ipartelep legmagasabb része. Siófok létrejöttének két alapvető feltétele van, az egyik a turzásgát felépülése, a másik a tó vízoszlopának csökkentése. Az Ős-Balaton vizét a megépült Sió-csatorna apasztotta le, a víztükör szintjének változásával a tó partvonala is változott – tette hozzá.

A térképész mérnök kutatásai alapján a Fok folyó akkor keletkezett, amikor a Pleisztocén kori turzást áttörte az Ős-Balaton vize, és akkor szűnt meg, amikor a Sió-csatornát 1863-ban megnyitották. A kutatásokat a szakember térkép rekonstrukciókkal is szemlélteti, melyeken ábrázolja, hogy a Fok folyó tölcsértorkolata mintegy 4,5 km hosszban a mai Szabadifürdő vasúti megállótól a mai granáriumig terjedt. Az Ős –Balaton később erre a vonalra rakta le a siófoki turzásgátat. A hajdani tölcsértorkolat a turzásgát lévén deltatorkolattá alakult. A kettészakadt torkolat nyugati ágát Sívó pataknak, keleti ágát Fok folyónak kezdték nevezni. A török időkben a Fok folyó kikötőnek alkalmas medrét török kikötővé alakították. A delta torkolat lagúnává vált, majd elmocsarasodott, így a törökök után a település lakói a turzásgát magasabb pontjaira építkeztek. A lagúna mocsara az 1700-as években kezdett kiszáradni. A Fok folyó torkolatában vízimalmok épültek, egy 1850-es feljegyzés szerint Siófoktól Ádándig 102 vízimalom működött. A malmokat a Sió-csatorna építése során azonban lebontották, mert a lefolyást akadályozták. A turzásgáton a Fok-Sió falu létrejöttével a Balaton szabályozása elengedhetetlenné vált. Végül az 1800-as években Beszédes József mérnök volt az, aki az elődök próbálkozásainak tapasztalatai nyomán nemcsak a Balaton vízgyűjtőjének területén volt képes a szabályozás problémáit megoldani, hanem az építendő Sió-csatorna mentén lévő területek árvízvédelmi szempontjait figyelembe véve megvalósítható, kivitelezhető tervet készített. A Sió-csatorna megépülését 1863-ban Beszédes József már nem élhette meg. A hajdani Fok folyó völgyében megépített csatornát a Fok folyó 4,5 km széles deltatorkolatának nyugati szélső lefolyásáról, a 3 km hosszú Sió patakról nevezték el. A Fok folyó fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

 

- Azt hiszem ez az igazságtalanság annak köszönhető, hogy a deltatorkolat nyugati szélső lefolyását nevezték ki a Somogy-Veszprém megye határának. Másrészt itt alakult ki a történelmi városközpont is, mert a homokturzás itt volt a legszélesebb, legmagasabb. A Sió-csatorna megnyitási ünnepségének győzelmi himnusza volt a Fok folyó halálának requiemje. Azóta a Fok folyó feledésbe merült. Ezért javasoltam, hogy a Madarasi dűlő „fás legelő” művelési ágú területéből alakítsunk ki történelmi emlékparkot, ahol a mesebeli Fok folyó morotvái nyomokban még megtalálhatók – javasolja kutatása zárásaként Faragó Sándor térképész mérnök.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jótékonysági gálaest a Ments-Vár Alapítvány gyermekeiért

2017. 08. 14.

Közel 800 ezer forint gyűlt össze a Ments-Vár Alapítvány gyermekeinek támogatására az I. Nathifa Jótékonysági Gálaesten.
Részletek »

Hogyan működik Montessori pedagógia a gyakorlatban?

2017. 08. 09.

Hogyan működik Montessori pedagógia a gyakorlatban?
A siófoki Csicsergő Bölcsőde egyik gyermekcsoportjában tavasszal vezették be a Montessori pedagógiai szemléletet, melynek alkalmazásáról, játékos fejlesztő eszközeiről Somogyi Éva, Siófok óvodáinak és bölcsődéjének szakmai vezetője és Széplaki Sándorné nyugalmazott óvodavezető, Montessori pedagógus tartott előadást augusztusban a szülőknek.
Részletek »

Utasbiztonsági kampány a vasúti balesetek megelőzéséért

2017. 08. 09.

Utasbiztonsági kampány a vasúti balesetek megelőzéséért
Kétnapos utasbiztonsági kampányt tartott augusztusban a siófoki vasútállomáson a MÁV, a MÁV-START és a balatonfüredi rendőrkapitányság.
Részletek »

V. Borpart és Fröccsfeszt

2017. 08. 07.

V. Borpart és Fröccsfeszt
Idén ismét a siófoki hajóállomás adott otthont a tíz napon át tartó V. Borpart és Fröccsfesztnek.
Részletek »

„Apró segítség, hatalmas öröm” Siófokon

2017. 07. 24.

A Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete, a Vöröskereszt Siófoki Területi Szervezete és a Procter&Gamble által öt Somogy megyei rászoruló család kapott összesen több mint 190 ezer forint értékben tárgyi adományokat, köztük a siófoki hatgyermekes hátrányos helyzetű család.
Részletek »
Még több magazin cikk

Balatoni Csillagösvény

2017. 07. 28.

Balatoni Csillagösvény
Július 19. és 23. között járt a Balatonnál Böjte Csaba ferences szerzetes a Marosszéki Gyermekkórus tagjaival és a dévai gyerekekkel az V. Balatoni Csillagösvény missziós körút során.
Részletek »

Siófokon adott koncertet a Hollandiai Haydn Ifjúsági Vonóskar

2017. 07. 19.

Siófokon adott koncertet a Hollandiai Haydn Ifjúsági Vonóskar
A fiatal tehetségekből álló Haydn Youth String Orchestra, azaz a Hollandiai Haydn Ifjúsági Vonóskar magyarországi turnéja során Siófokra is ellátogatott, ahol az ifjú zenészek a város Főterén adtak nagyszabású koncertet.
Részletek »

Majestic Sounds Siófokon

2017. 07. 18.

Majestic Sounds Siófokon
Teleki Miklós Artisjus-díjas orgonaművész és a Siófoki Női Kar közös hangversenyével indult el az idei siófoki Majestic Sounds orgonahangverseny-sorozat a Római katolikus plébániatemplomban.
Részletek »

„A szegények szolgálatában”

2017. 07. 17.

„A szegények szolgálatában”
A Ferences Szegénygondozó Nővérek Közössége megalakulásának 90. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!

2017. 07. 04.

Vasárnaponként ismét Zene a zöldben!
A Sturcz vonósnégyes koncertjével indult el július 2-án a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ komolyzenei sorozata, a Zene a zöldben.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Hóesés nyáron? A Balatonnál ez is lehetséges!

2017. 08. 16.

Hóesés nyáron? A Balatonnál ez is lehetséges!
Érdekes légköri jelenséget figyeltek meg az Országos Metorológiai Szolgálat siófoki obszervatóriumának munkatársai augusztus 15-én a Balaton felett. A magasban szokatlan jellegű felhőzet alakult ki, és a sivatagi homokra kicsapódó nedvesség hó formájában hullott ki a felhőből.
Részletek »

Nem jogszabály, “csak” józan ész szabályozza a vízibiciklizést

2017. 08. 10.

„A vízibicikli ugyanolyan, mint a gumimatrac, és ezzel mindent elmondtam” – rövid és tömör volt a beszélgetés Tar Mihállyal, a Magyarországi Vízimentők Szakszolgálatának (VMSZ) szóvivőjével. De ezzel az egy mondattal nagyjából valóban elmondta a lényeget.
Részletek »

Félmilliomodik személyhajó utasát köszöntötte a Bahart

2017. 08. 10.

Félmilliomodik személyhajó utasát köszöntötte a Bahart
Az előzetes prognózis alapján és köszönhetően a hét eleji hűvösebb kirándulóidő hatására megnövekedett utasforgalomnak, a BAHART 2017. augusztus 9-én délelőtt köszöntötte FÉLMILLIOMODIK személyhajó utasát, akit a sajtó és a hajón utazók jelenlétében értékes nyereménnyel ajándékozott meg.
Részletek »

Elégedettek lehetnek a vendéglátók és a szállásadók a Balatonnál

2017. 08. 08.

Elégedettek lehetnek a vendéglátók és a szállásadók a Balatonnál
Az idei balatoni forgalommal mindenki elégedett lehet, a strandi büféstől a szálláshely szolgáltatókig, a nyári szezonon kívüli időszakok is kifejezetten jól sikerültek, idén településtől függően várhatóan 2-10 százalékkal emelkedik a vendégforgalom, az általános turistaforgalom pedig 5 százalékkal - mondta Hoffmann Henrik, a Balaton Turizmus Szövetség (BTSZ) elnöke augusztus elején az M1 aktuális csatornának.
Részletek »

Speciális gyermekrohamkocsi is segít a Balatonnál

2017. 08. 07.

A Balaton északi partján június közepétől augusztus 20-ig teljesít szolgálatot a Szent Márton Gyermekmentő Szolgálat mentőautója. Az Országos Mentőszolgálat kötelékébe tartozó speciális csapatnak átlagosan napi egy-két riasztása van – mondta el a hirbalaton.hu kérdésére Dr. Goschler Ádám orvos igazgató.
Részletek »

Ünnepélyesen felavatta a BAHART a felújított Kossuth kompot!

2017. 08. 03.

Ünnepélyesen felavatta a BAHART a felújított Kossuth kompot!
A közel 150 millió Forintos saját beruházás keretében felújított Kossuth Lajos kompot ünnepélyes szalagátvágással és pezsgős koccintással szimbolikusan a Balaton közepén avatta fel Witzmann Mihály Somogy megyei országgyűlési képviselő, Dr. Bóka István a BFT elnöke, Vízvári Attila, Szántód és Tósoki Imre, Tihany települések polgármestereinek közreműködésével.
Részletek »

Legyünk elővigyázatosak strandolásnál, előzzük meg a vízi baleseteket!

2017. 08. 02.

A fokozódó hőség kockázataira hívja fel a figyelmet a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság. Az elkövetkezendő napokra előrejelzett rendkívüli, extrém meleg miatt III. fokú hőségriasztás lépett érvénybe.
Részletek »

Hatan kerültek bajba a Balatonon

2017. 07. 31.

Hatan kerültek bajba a Balatonon
Négyen gumimatraccal, ketten sup deszkával sodródtak a mélyvízbe a siófoki partszakaszokon vasárnap délután. A bajbajutottak az erős szél miatt nem tudtak kievezni.
Részletek »

Életet mentettek a Magyar Vöröskereszt önkéntesei

2017. 07. 23.

Sikeres újraélesztés a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálat huszadik munkanapján. A Magyar Vöröskereszt önkéntesei Balatonbogláron élesztettek újra egy 50 év körüli férfit.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Szerb, francia és román válogatottat is igazolt a Siófok KC

2017. 08. 06.

Szerb, francia és román válogatott játékost is igazolt a Siófok KC női kézilabda-együttese, amely új szakvezetővel, a dán Lars Rasmussennel kezdi a 2017/18-as bajnokságot, a cél pedig az első öt közé kerülés.
Részletek »

Nemzetközi strandröplabda-versenyeknek adott otthont Siófok

2017. 08. 05.

Nemzetközi strandröplabda-versenyeknek adott otthont Siófok
Magyarországon először Siófok adott otthont a Magyar Röplabda Szövetség által megrendezett eddigi legnagyobb szabású, nemzetközi strandröplabda-versenyeknek, melyeken magyar párosoknak is szurkolhatott a közönség.
Részletek »

Siófoki bronzérmes a világbajnokságon

2017. 07. 27.

Siófoki bronzérmes a világbajnokságon
Bronzérmet nyert a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó az úszó-világbajnokságon a Duna Arénában vasárnap, megszerezve Magyarország első érmét a 17. vizes vb-n.
Részletek »

Tour de Hongrie Siófokon

2017. 07. 02.

Tour de Hongrie Siófokon
A Tour de Hongrie magyar dobogósát ünnepelhették Siófokon, ahol a nemzetközi kerékpárverseny útvonalán egy helyi bringás csapat is tett néhány kilométert, így üdvözölve a legnagyobb magyar kerékpárverseny mezőnyét.
Részletek »

Ifi Európa Bajnok úszó

2017. 07. 01.

Ifi Európa Bajnok úszó
A siófoki Németh Nándor 100 méter gyorson megnyerte az Ifjúsági Úszó Európa Bajnokságot, és továbbjutott az Ifi Világbajnokságra.
Részletek »

Bekerült az NBI-be a Siófoki Bányász SE U14-es csapata

2017. 06. 30.

Bekerült az NBI-be a Siófoki Bányász SE U14-es csapata
A Siófoki Bányász SE U14-es csapata az NBII-es bajnokság közép-nyugati csoportjában első helyen végzett, és a bajnoki cím megszerzésével feljutott az első osztályban szereplő 16 bajnokcsapat közé.
Részletek »

Külföldi edzők és játékosok erősítik a siófoki strandlabdarúgó csapatot

2017. 06. 26.

A Magyar Strandlabdarúgó Bajnokságon egy Brazíliából és egy Egyesült Arab Emirátusokból érkezett edző, valamint két Emirátusokból érkezett játékos erősíti a siófoki csapatot. A strandlabdarúgókat és az új játékosokat Siófok polgármestere, Dr. Lengyel Róbert köszöntötte az önkormányzatnál június 26-án.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora

A Balaton Táncegyüttes karácsonyi műsora