Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Magazin 2017. 07. 16.

A mesebeli Fok folyó története

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó nyomaira. Kutatásait tavaly elkészült Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című munkájában összegezte. A köztudatban az él, hogy a Fok folyó a mai Sió-csatorna medrével azonos, azonban a térképész kutatásai alapján Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata, majd deltatorkolata alakult ki, fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

- Siófok városa nevében őrzi az ősi Fok folyó emlékét. A város történelme nélküle elképzelhetetlen. A régészek és a helytörténészek mégsem találják sehol a folyó medrét. Azt mondják, hogy a Sió-csatorna medrével volt azonos a hajdani Fok folyó. Ebből csupán annyi az igazság, hogy Balatonszabadi és Sióagárd között tényleg közel azonos a mesebeli Fok folyó medrével – írja Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című kutatásában Faragó Sándor térképész mérnök, aki ’70-es években a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalat Siófoki Kirendeltségének vezetője volt. Vezénylete alatt mérték fel a déli part szinte minden települését, elkészítette Fonyód és Balatonszárszó domborzati térképét. 1978-ban a Magyar Állam megrendelte Siófok városának újfelmérését, mert a régi térkép elavult, ekkor vízszintes és magassági felméréseket végeztek. A térképkészítés során Faragó Sándor bejárta a területet, a Madarasi dűlőben vette észre az egykori morotvák nyomait. Ezek olyan görbe árkok, melyek jellemzőek a víz folyására, medrüket természetes vízfolyás alakította ki. Faragó Sándor Szabadifürdő vasúti megállónál az országút déli oldalán talált kanyargó morotvákat, valamint a Madarasi dűlő ipartelep felé eső részén, a Mol benzinkúttól keletre 100 méternyire, és megállapította, hogy csak az Ős-Balaton lefolyása lehetett, ami ezeket a morotvákat létrehozta.

- A mai Balaton 1863 óta ilyen, amilyen ma, előtte több méterrel magasabb volt a vízállás, a tó partja is máshol helyezkedett el, mint ma. Azon a területen, amelyet egykor víz borított savanyú láp talaj alakult ki, ennek megfelelő növényzet, nád, sás nőtte be. A szárazulatokat belepte az erdő, barna erdei talaj alakult ki. A kettő határvonalán kapjuk meg az ősi Balaton kontúrját. Fenyvesnél vagy Fonyódnál például 8-10 kilométerrel kijjebb volt a part. A terepviszonyok, egykori mérési adatok, helytörténeti kutatók adatai alapján megállapítható az ősi Balaton vonala. A Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata volt – mondta el Faragó Sándor. - A mai Siófok túlnyomó része az Ős-Balaton medrében fekszik. A belváros ezen belül is a Fok folyó egykori tölcsértorkolatában terül el. A város mintegy 4400 méternyi hosszban a nevezetes siófoki turzásgátra épült. Az ősi falu három településből állt össze, Holovogy, a mostani Kórház-domb, Losta a mai szőlőhegy, Fok falu a mai Ipartelep legmagasabb része. Siófok létrejöttének két alapvető feltétele van, az egyik a turzásgát felépülése, a másik a tó vízoszlopának csökkentése. Az Ős-Balaton vizét a megépült Sió-csatorna apasztotta le, a víztükör szintjének változásával a tó partvonala is változott – tette hozzá.

A térképész mérnök kutatásai alapján a Fok folyó akkor keletkezett, amikor a Pleisztocén kori turzást áttörte az Ős-Balaton vize, és akkor szűnt meg, amikor a Sió-csatornát 1863-ban megnyitották. A kutatásokat a szakember térkép rekonstrukciókkal is szemlélteti, melyeken ábrázolja, hogy a Fok folyó tölcsértorkolata mintegy 4,5 km hosszban a mai Szabadifürdő vasúti megállótól a mai granáriumig terjedt. Az Ős –Balaton később erre a vonalra rakta le a siófoki turzásgátat. A hajdani tölcsértorkolat a turzásgát lévén deltatorkolattá alakult. A kettészakadt torkolat nyugati ágát Sívó pataknak, keleti ágát Fok folyónak kezdték nevezni. A török időkben a Fok folyó kikötőnek alkalmas medrét török kikötővé alakították. A delta torkolat lagúnává vált, majd elmocsarasodott, így a törökök után a település lakói a turzásgát magasabb pontjaira építkeztek. A lagúna mocsara az 1700-as években kezdett kiszáradni. A Fok folyó torkolatában vízimalmok épültek, egy 1850-es feljegyzés szerint Siófoktól Ádándig 102 vízimalom működött. A malmokat a Sió-csatorna építése során azonban lebontották, mert a lefolyást akadályozták. A turzásgáton a Fok-Sió falu létrejöttével a Balaton szabályozása elengedhetetlenné vált. Végül az 1800-as években Beszédes József mérnök volt az, aki az elődök próbálkozásainak tapasztalatai nyomán nemcsak a Balaton vízgyűjtőjének területén volt képes a szabályozás problémáit megoldani, hanem az építendő Sió-csatorna mentén lévő területek árvízvédelmi szempontjait figyelembe véve megvalósítható, kivitelezhető tervet készített. A Sió-csatorna megépülését 1863-ban Beszédes József már nem élhette meg. A hajdani Fok folyó völgyében megépített csatornát a Fok folyó 4,5 km széles deltatorkolatának nyugati szélső lefolyásáról, a 3 km hosszú Sió patakról nevezték el. A Fok folyó fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

 

- Azt hiszem ez az igazságtalanság annak köszönhető, hogy a deltatorkolat nyugati szélső lefolyását nevezték ki a Somogy-Veszprém megye határának. Másrészt itt alakult ki a történelmi városközpont is, mert a homokturzás itt volt a legszélesebb, legmagasabb. A Sió-csatorna megnyitási ünnepségének győzelmi himnusza volt a Fok folyó halálának requiemje. Azóta a Fok folyó feledésbe merült. Ezért javasoltam, hogy a Madarasi dűlő „fás legelő” művelési ágú területéből alakítsunk ki történelmi emlékparkot, ahol a mesebeli Fok folyó morotvái nyomokban még megtalálhatók – javasolja kutatása zárásaként Faragó Sándor térképész mérnök.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai