Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
szeptember
minden ami Siófok
Látogatók Walnut Creek-ből

Magazin

Látogatók Walnut Creek-ből

A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol...

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Görögországi folklórfesztiválon...

Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton...

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Sport

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett,...

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Balaton

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a...

Magazin 2017. 07. 16.

A mesebeli Fok folyó története

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó nyomaira. Kutatásait tavaly elkészült Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című munkájában összegezte. A köztudatban az él, hogy a Fok folyó a mai Sió-csatorna medrével azonos, azonban a térképész kutatásai alapján Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata, majd deltatorkolata alakult ki, fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

- Siófok városa nevében őrzi az ősi Fok folyó emlékét. A város történelme nélküle elképzelhetetlen. A régészek és a helytörténészek mégsem találják sehol a folyó medrét. Azt mondják, hogy a Sió-csatorna medrével volt azonos a hajdani Fok folyó. Ebből csupán annyi az igazság, hogy Balatonszabadi és Sióagárd között tényleg közel azonos a mesebeli Fok folyó medrével – írja Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című kutatásában Faragó Sándor térképész mérnök, aki ’70-es években a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalat Siófoki Kirendeltségének vezetője volt. Vezénylete alatt mérték fel a déli part szinte minden települését, elkészítette Fonyód és Balatonszárszó domborzati térképét. 1978-ban a Magyar Állam megrendelte Siófok városának újfelmérését, mert a régi térkép elavult, ekkor vízszintes és magassági felméréseket végeztek. A térképkészítés során Faragó Sándor bejárta a területet, a Madarasi dűlőben vette észre az egykori morotvák nyomait. Ezek olyan görbe árkok, melyek jellemzőek a víz folyására, medrüket természetes vízfolyás alakította ki. Faragó Sándor Szabadifürdő vasúti megállónál az országút déli oldalán talált kanyargó morotvákat, valamint a Madarasi dűlő ipartelep felé eső részén, a Mol benzinkúttól keletre 100 méternyire, és megállapította, hogy csak az Ős-Balaton lefolyása lehetett, ami ezeket a morotvákat létrehozta.

- A mai Balaton 1863 óta ilyen, amilyen ma, előtte több méterrel magasabb volt a vízállás, a tó partja is máshol helyezkedett el, mint ma. Azon a területen, amelyet egykor víz borított savanyú láp talaj alakult ki, ennek megfelelő növényzet, nád, sás nőtte be. A szárazulatokat belepte az erdő, barna erdei talaj alakult ki. A kettő határvonalán kapjuk meg az ősi Balaton kontúrját. Fenyvesnél vagy Fonyódnál például 8-10 kilométerrel kijjebb volt a part. A terepviszonyok, egykori mérési adatok, helytörténeti kutatók adatai alapján megállapítható az ősi Balaton vonala. A Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata volt – mondta el Faragó Sándor. - A mai Siófok túlnyomó része az Ős-Balaton medrében fekszik. A belváros ezen belül is a Fok folyó egykori tölcsértorkolatában terül el. A város mintegy 4400 méternyi hosszban a nevezetes siófoki turzásgátra épült. Az ősi falu három településből állt össze, Holovogy, a mostani Kórház-domb, Losta a mai szőlőhegy, Fok falu a mai Ipartelep legmagasabb része. Siófok létrejöttének két alapvető feltétele van, az egyik a turzásgát felépülése, a másik a tó vízoszlopának csökkentése. Az Ős-Balaton vizét a megépült Sió-csatorna apasztotta le, a víztükör szintjének változásával a tó partvonala is változott – tette hozzá.

A térképész mérnök kutatásai alapján a Fok folyó akkor keletkezett, amikor a Pleisztocén kori turzást áttörte az Ős-Balaton vize, és akkor szűnt meg, amikor a Sió-csatornát 1863-ban megnyitották. A kutatásokat a szakember térkép rekonstrukciókkal is szemlélteti, melyeken ábrázolja, hogy a Fok folyó tölcsértorkolata mintegy 4,5 km hosszban a mai Szabadifürdő vasúti megállótól a mai granáriumig terjedt. Az Ős –Balaton később erre a vonalra rakta le a siófoki turzásgátat. A hajdani tölcsértorkolat a turzásgát lévén deltatorkolattá alakult. A kettészakadt torkolat nyugati ágát Sívó pataknak, keleti ágát Fok folyónak kezdték nevezni. A török időkben a Fok folyó kikötőnek alkalmas medrét török kikötővé alakították. A delta torkolat lagúnává vált, majd elmocsarasodott, így a törökök után a település lakói a turzásgát magasabb pontjaira építkeztek. A lagúna mocsara az 1700-as években kezdett kiszáradni. A Fok folyó torkolatában vízimalmok épültek, egy 1850-es feljegyzés szerint Siófoktól Ádándig 102 vízimalom működött. A malmokat a Sió-csatorna építése során azonban lebontották, mert a lefolyást akadályozták. A turzásgáton a Fok-Sió falu létrejöttével a Balaton szabályozása elengedhetetlenné vált. Végül az 1800-as években Beszédes József mérnök volt az, aki az elődök próbálkozásainak tapasztalatai nyomán nemcsak a Balaton vízgyűjtőjének területén volt képes a szabályozás problémáit megoldani, hanem az építendő Sió-csatorna mentén lévő területek árvízvédelmi szempontjait figyelembe véve megvalósítható, kivitelezhető tervet készített. A Sió-csatorna megépülését 1863-ban Beszédes József már nem élhette meg. A hajdani Fok folyó völgyében megépített csatornát a Fok folyó 4,5 km széles deltatorkolatának nyugati szélső lefolyásáról, a 3 km hosszú Sió patakról nevezték el. A Fok folyó fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

 

- Azt hiszem ez az igazságtalanság annak köszönhető, hogy a deltatorkolat nyugati szélső lefolyását nevezték ki a Somogy-Veszprém megye határának. Másrészt itt alakult ki a történelmi városközpont is, mert a homokturzás itt volt a legszélesebb, legmagasabb. A Sió-csatorna megnyitási ünnepségének győzelmi himnusza volt a Fok folyó halálának requiemje. Azóta a Fok folyó feledésbe merült. Ezért javasoltam, hogy a Madarasi dűlő „fás legelő” művelési ágú területéből alakítsunk ki történelmi emlékparkot, ahol a mesebeli Fok folyó morotvái nyomokban még megtalálhatók – javasolja kutatása zárásaként Faragó Sándor térképész mérnök.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Látogatók Walnut Creek-ből

2017. 10. 08.

Látogatók Walnut Creek-ből
A magyar kultúra, országunk látnivalói, gasztronómiája, a siófoki vendégszeretet és a siófoki Vak Bottyán Iskolás diákok angol nyelvtudása egyaránt lenyűgözte a Siófok amerikai testvérvárosából, Walnut Creekből érkezett cserediákokat és kísérőiket.
Részletek »

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás

2017. 10. 05.

Jótékonysági Mézeskalácsváros felhívás
Tavaly iskolák, óvodák segítségével építettük fel siófok városát mézeskalácsból. Idén folytatjuk jótékonysági kezdeményezésünket, szeretnénk, ha bővülne az „építkezők” tábora.
Részletek »

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája

2017. 10. 01.

Idén már két helyszínen zajlott Siófokon a Kutatók Éjszakája
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium és a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusa is csatlakozott idén a Kutatók Éjszakája országos rendezvényhez, szeptember 29-én délutántól késő estig előadásokkal, laborkísérletekkel és sok érdekes programmal vártak minden korosztályt.
Részletek »

50 éves a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola

2017. 09. 24.

50 éves a Siófoki Széchenyi István Általános Iskola
A Siófoki Széchenyi István Általános Iskola alapításának 50. évfordulója alkalmából ünnepi programsorozat várta az intézmény egykori és jelenlegi diákjait, pedagógusait.
Részletek »

Német cserediákok a Perczelben

2017. 09. 23.

Német cserediákok a Perczelben
Aktív és tartalmas programokban gazdag hetet töltöttek el a Siófoki Perczel Mór Gimnázium német két tanítási nyelvű osztályainak diákjaihoz érkező németországi cserediákok.
Részletek »

TeSzedd! akció Siófoktól Kilitiig

2017. 09. 19.

A Balatonkiliti KÖR Egyesület idén negyedik alkalommal csatlakozott az országosan meghirdetett önkéntes szemétgyűjtő akcióhoz, a TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért mozgalomhoz szeptember 15-én.
Részletek »
Még több magazin cikk

50 éves a Siófoki Rádióklub

2017. 10. 11.

50 éves a Siófoki Rádióklub
Kiállítás megnyitóval és elismerések átadásával ünnepelte megalapításának 50. jubileumát a Siófoki Rádióklub október 9-én a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes

2017. 10. 07.

Görögországi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a siófoki Balaton Táncegyüttes
Nemcsak Siófokot, hanem Magyarországot és a magyar folklórt is képviselte a görögországi nemzetközi folklórfesztiválon a Balaton Táncegyüttes. A több évtizedes múltra visszatekintő siófoki néptánc társulat táncbemutatóival és a Magyar Táncházzal is hatalmas sikert aratott a görög Tánc Arisztotelész Földjén Fesztiválon.
Részletek »

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében

2017. 10. 02.

Szüreti mulatság a hagyományok jegyében
A hagyományokhoz híven az idei évben is kisbíró és néptáncosok műsora színesítette a XI Kiliti Szüreti Felvonulás menetét, a szüreti mulatság Jótékonysági Bállal zárult.
Részletek »

Intarzia – egy elfelejtett művészet

2017. 09. 29.

Intarzia – egy elfelejtett művészet
Linka Sándor, Hőnich Imre, és Varga Robin közös kiállításán ismerkedhetnek meg az érdeklődők egy ritka iparművészeti faberakásos technikával, az intarziával a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

Muzsinszki Nagy Endre emlékkiállítás

2017. 09. 20.

Koszorúzással és emlékkiállítással tisztelegtek Siófokon a város díszpolgára, Muzsinszki Nagy Endre festőművész munkássága előtt.
Részletek »

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson

2017. 08. 23.

Made in Hungária a siófoki Hajóállomáson
A siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ nyári Belvárosi Színházi Estek sorozatának záró darabját, a Made in Hungáriát új helyszínen, a Hajóállomáson tekinthette meg a közönség.
Részletek »

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon

2017. 08. 17.

Fantasztikus előadások a Kálmán Imre Szabadtéri Színpadon
Igazi nagy durranásként robbant be a siófoki Kálmán Imre Szabadtéri Színpadra a Madách Színház Macskák című musicalje augusztusban. A Szabadtéri új üzemeltetője, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjét, Pintér Tamást a darab fogadtatásáról, valamint az idei nyári évadról kérdeztük.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Sikeres szezont zárt a Balatoni Hajózási Zrt.

2017. 09. 30.

Szeptember végére elkészültek az előzetes elemzések az első nyolc hónap teljesítményéről, melyek alapján kijelenthető, hogy a rekordokat hozó 2016-os évhez hasonlóan, idén is sikeres és eredményes főszezonon van túl a BAHART.
Részletek »

Kampány a horgászokért

2017. 09. 22.

A mentőmellény nem a büntetéstől, hanem az értelmetlen haláltól véd! A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata az őszi horgász szezon elején, a csónakból horgászók életének védelme érdekében kampányt indít.
Részletek »

Dél-Balaton: kisvállalkozói nyárértékelő

2017. 09. 11.

Dél-Balaton: kisvállalkozói nyárértékelő
A tavalyi évhez hasonló, jó forgalmat ért el ezen a nyáron a dél-balatoni vendéglátó és kiskereskedelmi, mikro- és családi vállalkozások többsége. A vállalkozók remélik, hogy nem emelkedik a szakmunkás garantált bérminimum, és a piacra bízzák ezt a kérdést a döntéshozók. Jelentős gond maradt a munkaerőhiány.
Részletek »

90 éves a Balatoni Limnológiai Intézet

2017. 09. 10.

A Balatoni Limnológiai Intézet megalapításának évfordulója alkalmából tudományos ülést tartottak Tihanyban, pénteken, a Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter által alapított intézmény kilencven esztendeje kezdte meg a tudományos kutatásokat a tóparti településen.
Részletek »

Három komoly hőségperiódus volt a nyáron

2017. 09. 03.

Három komoly hőségperiódussal, több új napi melegrekorddal, olykor heves zivatarokkal a sokéves átlaghoz képest több mint 1,5 fokkal melegebb, és némileg szárazabb volt az idei nyár – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat által az MTI-nek készített elemzéséből. Az idei legmagasabb széllökést a Balatonnál mérték.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány

2017. 10. 09.

Sikert sikerre halmoz a siófoki bringáslány
Károlyi Natália 12 évesen kezdett triatlonozni Mészáros András edző irányításával. Két éven keresztül csak kedvtelésből edzett, majd edzője javaslatára egy versenyen is megmérettette magát a 2015 évi diákoloimpián. Ez jó döntésnek bizonyult.
Részletek »

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei

2017. 08. 22.

A Scitec Fitt Plázs legszebb hölgyei
Hétvégén nyárbúcsúztató fitt őrülettel várta a Scitec a sport és az egészséges életmód szerelmeseit a Plázson.
Részletek »

EBSL-torna – Tornagyőztesként jutott tovább a magyar strandlabdarúgó-válogatott

2017. 08. 19.

A magyar strandlabdarúgó-válogatott bejutott az Európai Strandlabdarúgó Liga (EBSL) B-divíziójának nyolcas döntőjébe, miután a siófoki torna zárónapján négy góllal legyőzte Bulgáriát.
Részletek »

Szerb, francia és román válogatottat is igazolt a Siófok KC

2017. 08. 06.

Szerb, francia és román válogatott játékost is igazolt a Siófok KC női kézilabda-együttese, amely új szakvezetővel, a dán Lars Rasmussennel kezdi a 2017/18-as bajnokságot, a cél pedig az első öt közé kerülés.
Részletek »

Nemzetközi strandröplabda-versenyeknek adott otthont Siófok

2017. 08. 05.

Nemzetközi strandröplabda-versenyeknek adott otthont Siófok
Magyarországon először Siófok adott otthont a Magyar Röplabda Szövetség által megrendezett eddigi legnagyobb szabású, nemzetközi strandröplabda-versenyeknek, melyeken magyar párosoknak is szurkolhatott a közönség.
Részletek »

Siófoki bronzérmes a világbajnokságon

2017. 07. 27.

Siófoki bronzérmes a világbajnokságon
Bronzérmet nyert a Kozma Dominik, Németh Nándor, Holoda Péter, Bohus Richárd összeállítású 4x100 méteres férfi gyorsváltó az úszó-világbajnokságon a Duna Arénában vasárnap, megszerezve Magyarország első érmét a 17. vizes vb-n.
Részletek »
Még több sport cikk