Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Magazin 2017. 07. 16.

A mesebeli Fok folyó története

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Faragó Sándor nyugalmazott térképész mérnök 1978-ban Siófok újfelmérésének előkészítése során talált rá az ősi Fok folyó nyomaira. Kutatásait tavaly elkészült Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című munkájában összegezte. A köztudatban az él, hogy a Fok folyó a mai Sió-csatorna medrével azonos, azonban a térképész kutatásai alapján Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata, majd deltatorkolata alakult ki, fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

- Siófok városa nevében őrzi az ősi Fok folyó emlékét. A város történelme nélküle elképzelhetetlen. A régészek és a helytörténészek mégsem találják sehol a folyó medrét. Azt mondják, hogy a Sió-csatorna medrével volt azonos a hajdani Fok folyó. Ebből csupán annyi az igazság, hogy Balatonszabadi és Sióagárd között tényleg közel azonos a mesebeli Fok folyó medrével – írja Tézisek a Fok folyóról és Siófok történelméről című kutatásában Faragó Sándor térképész mérnök, aki ’70-es években a Pécsi Geodéziai és Térképészeti Vállalat Siófoki Kirendeltségének vezetője volt. Vezénylete alatt mérték fel a déli part szinte minden települését, elkészítette Fonyód és Balatonszárszó domborzati térképét. 1978-ban a Magyar Állam megrendelte Siófok városának újfelmérését, mert a régi térkép elavult, ekkor vízszintes és magassági felméréseket végeztek. A térképkészítés során Faragó Sándor bejárta a területet, a Madarasi dűlőben vette észre az egykori morotvák nyomait. Ezek olyan görbe árkok, melyek jellemzőek a víz folyására, medrüket természetes vízfolyás alakította ki. Faragó Sándor Szabadifürdő vasúti megállónál az országút déli oldalán talált kanyargó morotvákat, valamint a Madarasi dűlő ipartelep felé eső részén, a Mol benzinkúttól keletre 100 méternyire, és megállapította, hogy csak az Ős-Balaton lefolyása lehetett, ami ezeket a morotvákat létrehozta.

- A mai Balaton 1863 óta ilyen, amilyen ma, előtte több méterrel magasabb volt a vízállás, a tó partja is máshol helyezkedett el, mint ma. Azon a területen, amelyet egykor víz borított savanyú láp talaj alakult ki, ennek megfelelő növényzet, nád, sás nőtte be. A szárazulatokat belepte az erdő, barna erdei talaj alakult ki. A kettő határvonalán kapjuk meg az ősi Balaton kontúrját. Fenyvesnél vagy Fonyódnál például 8-10 kilométerrel kijjebb volt a part. A terepviszonyok, egykori mérési adatok, helytörténeti kutatók adatai alapján megállapítható az ősi Balaton vonala. A Fok folyó volt az egyetlen lefolyása az Ős-Balatonnak, melynek tölcsértorkolata volt – mondta el Faragó Sándor. - A mai Siófok túlnyomó része az Ős-Balaton medrében fekszik. A belváros ezen belül is a Fok folyó egykori tölcsértorkolatában terül el. A város mintegy 4400 méternyi hosszban a nevezetes siófoki turzásgátra épült. Az ősi falu három településből állt össze, Holovogy, a mostani Kórház-domb, Losta a mai szőlőhegy, Fok falu a mai Ipartelep legmagasabb része. Siófok létrejöttének két alapvető feltétele van, az egyik a turzásgát felépülése, a másik a tó vízoszlopának csökkentése. Az Ős-Balaton vizét a megépült Sió-csatorna apasztotta le, a víztükör szintjének változásával a tó partvonala is változott – tette hozzá.

A térképész mérnök kutatásai alapján a Fok folyó akkor keletkezett, amikor a Pleisztocén kori turzást áttörte az Ős-Balaton vize, és akkor szűnt meg, amikor a Sió-csatornát 1863-ban megnyitották. A kutatásokat a szakember térkép rekonstrukciókkal is szemlélteti, melyeken ábrázolja, hogy a Fok folyó tölcsértorkolata mintegy 4,5 km hosszban a mai Szabadifürdő vasúti megállótól a mai granáriumig terjedt. Az Ős –Balaton később erre a vonalra rakta le a siófoki turzásgátat. A hajdani tölcsértorkolat a turzásgát lévén deltatorkolattá alakult. A kettészakadt torkolat nyugati ágát Sívó pataknak, keleti ágát Fok folyónak kezdték nevezni. A török időkben a Fok folyó kikötőnek alkalmas medrét török kikötővé alakították. A delta torkolat lagúnává vált, majd elmocsarasodott, így a törökök után a település lakói a turzásgát magasabb pontjaira építkeztek. A lagúna mocsara az 1700-as években kezdett kiszáradni. A Fok folyó torkolatában vízimalmok épültek, egy 1850-es feljegyzés szerint Siófoktól Ádándig 102 vízimalom működött. A malmokat a Sió-csatorna építése során azonban lebontották, mert a lefolyást akadályozták. A turzásgáton a Fok-Sió falu létrejöttével a Balaton szabályozása elengedhetetlenné vált. Végül az 1800-as években Beszédes József mérnök volt az, aki az elődök próbálkozásainak tapasztalatai nyomán nemcsak a Balaton vízgyűjtőjének területén volt képes a szabályozás problémáit megoldani, hanem az építendő Sió-csatorna mentén lévő területek árvízvédelmi szempontjait figyelembe véve megvalósítható, kivitelezhető tervet készített. A Sió-csatorna megépülését 1863-ban Beszédes József már nem élhette meg. A hajdani Fok folyó völgyében megépített csatornát a Fok folyó 4,5 km széles deltatorkolatának nyugati szélső lefolyásáról, a 3 km hosszú Sió patakról nevezték el. A Fok folyó fő medervonala, lefolyása a mai zsidó temetőnél található.

 

- Azt hiszem ez az igazságtalanság annak köszönhető, hogy a deltatorkolat nyugati szélső lefolyását nevezték ki a Somogy-Veszprém megye határának. Másrészt itt alakult ki a történelmi városközpont is, mert a homokturzás itt volt a legszélesebb, legmagasabb. A Sió-csatorna megnyitási ünnepségének győzelmi himnusza volt a Fok folyó halálának requiemje. Azóta a Fok folyó feledésbe merült. Ezért javasoltam, hogy a Madarasi dűlő „fás legelő” művelési ágú területéből alakítsunk ki történelmi emlékparkot, ahol a mesebeli Fok folyó morotvái nyomokban még megtalálhatók – javasolja kutatása zárásaként Faragó Sándor térképész mérnök.

 

Milei Barbara

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »

Megkezdték a halrács építését a Nyugati övcsatornán

2018. 02. 14.

Megkezdték a halrács építését a Balatonnál, a Nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás célja, hogy megakadályozzák az idegen halfajok vándorlását a tó irányába, és korlátozzák a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.
Részletek »

Balatoni séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2018. 02. 12.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.
Részletek »

Körtúra a téli Balatonon öt vitorlással négy nap alatt

2018. 02. 07.

Balatoni hajósok mintegy 20 fős csoportja úgy döntött, megfelelő felkészültség és átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztro kalandokkal színesítve, 4 nap alatt körbetúrázzák 5 hajóval a Balatont február 4-8. között. “Idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig kikötő is akad a közelben, miért ne hajóval tegyük ezt meg?” – tették fel a kérdést a résztvevők.
Részletek »

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. 01. 21.

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.
Részletek »

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)

2018. 01. 13.

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)
Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon.
Részletek »

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

2018. 01. 08.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került a kétnapos esemény időpontja: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk