Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Magazin 2017. 10. 27.

I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Krúdy napokon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakács tanulója, Márta Richárd lett az Év Innovatív Séfje a Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen.

A Balaton Fiatal Séfje, Cukrásza és Pincére címekért, valamint a Balatoni Kör Vándorkupáért küzdöttek a középiskolás diákok az I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen október 25-én. A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendezésében, a Balatoni Kör főtámogatásával megvalósult regionális versenyen a szakmai zsűri értékelése alapján a Veszprémből és Szekszárdról érkezett csapatok diadalmaskodtak, a siófoki Krúdy tanulója, Márta Richárd pedig különdíjat nyert, kiérdemelte az Év Innovatív Séfje címet.

 

A Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Verseny szakács és cukrász bajnokságán hat iskola két-két fős csapata mérte össze szakmai tudását. A siófoki, szekszárdi, keszthelyi, veszprémi és nyitrai diákoknak négy óra állt rendelkezésére, hogy elkészítsék az előírt három fogást. Minden versenyző azonos, az őszi szezonra jellemző alapanyagokból, saját ötlet alapján készítette az ételeket.

A siófoki Krúdy csapata előételként nyurgaponty oldalast készített, zsályás csicsókakrémmel, savanyított répával, babpürével és sütőtök veknivel. A főétel mangalica szűz volt köles köntösben, laskagombás, brokkolis gerslizottóval, céklahabbal és fordított burgonyasalátával. Desszertként a kürtölcsér névre keresztelt körte parféval és szilvaszósszal töltött, sós grillázsmorzsával megszórt különlegességet szolgálták fel.

A Krúdy tankonyháján Sárközi Ákos, a rendezvény egyik fővédnöke, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje, a Konyhafőnök című műsor zsűritagja kísérte végig a versenyzők munkáját, tanácsaival, ötleteivel segítette a fiatal séfeket és cukrászokat.

- A mai nap a hagyományról, a gasztronómiáról és a kultúráról szól. A Krúdy és a Krúdy napok sikerének titka a fejlődés iránti nyitottság és a megújulásra való nyitottság, melyet az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny is jól jelképez – emelte ki a Krúdy napok megnyitóján Witzmann Mihály országgyűlési képviselő.

A rendezvényen a verseny másik fővédnöke, Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Gundel-díjas, a Kistücsök étterem tulajdonos-üzletvezetője a Balaton régió vendéglátásának megújulásáról beszélt.

- Jó azt látni, hogy új szelek fújnak a balatoni turizmusban, minden mozgásban van, minden fejlődik. Hatalmas beruházások lesznek a régióban, melyekhez jó szakemberekre van szükség. Bízom benne, hogy igazi paradigmaváltás lesz a balatoni turizmusban és vendéglátásban, melynek egyik fontos ékköve lesz ez az iskola is. Minden követ megmozgatunk a Pannon Gasztronómiai Akadémiával, hogy új tanmenet, új tantervek, új vizsgakövetelmények legyenek azért, hogy azok, akik itt végeznek az iskolában, egyből érvényesülni tudjanak a piacon, olyan helyeken tudjanak dolgozni, ahol magas szakmai munka folyik, és ezért megfelelő bérezés és megfelelő munkakörülmények legyenek. Meggyőződésem, hogy egy-két éven belül látni fogjuk, hogy nem kell már külföldre menni azért, hogy valaki érvényesüljön – mondta el Csapody Balázs.

Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC főigazgatója arról beszélt, hogy a Krúdy egy korszakváltás határához érkezett, és azon kevés iskola egyike lehet, amely képes felismerni azt, hogy tud tenni annak érdekében, hogy a legújabb ismereteket magáévá tegye a gasztronómia területén, és erre maximálisan fel is tud készülni mind tudásban, mind felkészültségben. Tóth Krisztina, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tagintézmény-vezetője kiemelte, hogy a Krúdy napokkal tiszteleg az iskola névadója, Krúdy Gyula munkássága előtt az író születésnapjának évfordulóján, a gasztronómiai és pályaorientációs napok programjai pedig hűen tükrözik az iskola szellemiségét, melyben a megmérettetés, a megfelelés is jelen van.

 

A gasztronómiai versenyek mellett Gasztro-falu, és több szakmai bemutató is várta az érdeklődőket, melyen bemutatkozott Herczeg Ágnes wine expert, llés Ervin, a Szakma Sztár döntőse, Tóth Balázs a BL YachtClubtól, valamint Porecs testvérvárosának küldöttsége.

A Krúdy napok október 26-án díszcsomagoló-, turisztikai és nyelvi versenyekkel, az Országos Krúdy prózamondó versennyel és pályaorientációs kiállítással folytatódik tovább.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk