Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
január
minden ami Siófok
Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

Magazin

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A...

KIKK éjjel-nappal

Kultúra

KIKK éjjel-nappal

A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután...

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

Sport

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel...

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

Balaton

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az...

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország...

Magazin 2017. 10. 27.

I. Balatoni Gasztronómiai Verseny a Krúdy napokon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának szakács tanulója, Márta Richárd lett az Év Innovatív Séfje a Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen.

A Balaton Fiatal Séfje, Cukrásza és Pincére címekért, valamint a Balatoni Kör Vándorkupáért küzdöttek a középiskolás diákok az I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen október 25-én. A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendezésében, a Balatoni Kör főtámogatásával megvalósult regionális versenyen a szakmai zsűri értékelése alapján a Veszprémből és Szekszárdról érkezett csapatok diadalmaskodtak, a siófoki Krúdy tanulója, Márta Richárd pedig különdíjat nyert, kiérdemelte az Év Innovatív Séfje címet.

 

A Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Verseny szakács és cukrász bajnokságán hat iskola két-két fős csapata mérte össze szakmai tudását. A siófoki, szekszárdi, keszthelyi, veszprémi és nyitrai diákoknak négy óra állt rendelkezésére, hogy elkészítsék az előírt három fogást. Minden versenyző azonos, az őszi szezonra jellemző alapanyagokból, saját ötlet alapján készítette az ételeket.

A siófoki Krúdy csapata előételként nyurgaponty oldalast készített, zsályás csicsókakrémmel, savanyított répával, babpürével és sütőtök veknivel. A főétel mangalica szűz volt köles köntösben, laskagombás, brokkolis gerslizottóval, céklahabbal és fordított burgonyasalátával. Desszertként a kürtölcsér névre keresztelt körte parféval és szilvaszósszal töltött, sós grillázsmorzsával megszórt különlegességet szolgálták fel.

A Krúdy tankonyháján Sárközi Ákos, a rendezvény egyik fővédnöke, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje, a Konyhafőnök című műsor zsűritagja kísérte végig a versenyzők munkáját, tanácsaival, ötleteivel segítette a fiatal séfeket és cukrászokat.

- A mai nap a hagyományról, a gasztronómiáról és a kultúráról szól. A Krúdy és a Krúdy napok sikerének titka a fejlődés iránti nyitottság és a megújulásra való nyitottság, melyet az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny is jól jelképez – emelte ki a Krúdy napok megnyitóján Witzmann Mihály országgyűlési képviselő.

A rendezvényen a verseny másik fővédnöke, Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Gundel-díjas, a Kistücsök étterem tulajdonos-üzletvezetője a Balaton régió vendéglátásának megújulásáról beszélt.

- Jó azt látni, hogy új szelek fújnak a balatoni turizmusban, minden mozgásban van, minden fejlődik. Hatalmas beruházások lesznek a régióban, melyekhez jó szakemberekre van szükség. Bízom benne, hogy igazi paradigmaváltás lesz a balatoni turizmusban és vendéglátásban, melynek egyik fontos ékköve lesz ez az iskola is. Minden követ megmozgatunk a Pannon Gasztronómiai Akadémiával, hogy új tanmenet, új tantervek, új vizsgakövetelmények legyenek azért, hogy azok, akik itt végeznek az iskolában, egyből érvényesülni tudjanak a piacon, olyan helyeken tudjanak dolgozni, ahol magas szakmai munka folyik, és ezért megfelelő bérezés és megfelelő munkakörülmények legyenek. Meggyőződésem, hogy egy-két éven belül látni fogjuk, hogy nem kell már külföldre menni azért, hogy valaki érvényesüljön – mondta el Csapody Balázs.

Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC főigazgatója arról beszélt, hogy a Krúdy egy korszakváltás határához érkezett, és azon kevés iskola egyike lehet, amely képes felismerni azt, hogy tud tenni annak érdekében, hogy a legújabb ismereteket magáévá tegye a gasztronómia területén, és erre maximálisan fel is tud készülni mind tudásban, mind felkészültségben. Tóth Krisztina, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tagintézmény-vezetője kiemelte, hogy a Krúdy napokkal tiszteleg az iskola névadója, Krúdy Gyula munkássága előtt az író születésnapjának évfordulóján, a gasztronómiai és pályaorientációs napok programjai pedig hűen tükrözik az iskola szellemiségét, melyben a megmérettetés, a megfelelés is jelen van.

 

A gasztronómiai versenyek mellett Gasztro-falu, és több szakmai bemutató is várta az érdeklődőket, melyen bemutatkozott Herczeg Ágnes wine expert, llés Ervin, a Szakma Sztár döntőse, Tóth Balázs a BL YachtClubtól, valamint Porecs testvérvárosának küldöttsége.

A Krúdy napok október 26-án díszcsomagoló-, turisztikai és nyelvi versenyekkel, az Országos Krúdy prózamondó versennyel és pályaorientációs kiállítással folytatódik tovább.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Krúdysok a Gasztroangyalban

2018. 02. 19.

Krúdysok a Gasztroangyalban
A Siófoki SzC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája diákjai kreatív ételkülönlegességeikkel szerepelhettek a Gasztroangyal című műsorban.
Részletek »

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel

2018. 02. 15.

Rendhagyó irodalomóra Totth Benedekkel
A siófoki BRTK Könyvtár rendhagyó irodalomórára hívta a város középiskolás és gimnazista diákjait a Lógó Üveg Kult Kocsmába. A február 15-i rendezvényen Totth Benedek író, műfordító könyvbemutatóval egybekötött kötetlen beszélgetéssel várta a fiatalokat.
Részletek »

Jótékonysági farsangi bál

2018. 02. 11.

Jótékonysági farsangi bál
A Siófoki Állatvédő Alapítvány javára szervezte meg idei Jótékonysági farsangi bálját a Nők Együtt Egyesület.
Részletek »

Busók Siófokon

2018. 01. 28.

Busók Siófokon
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesületének januári rendezvényén a mohácsi busók, a kolbásztöltő verseny és a több száz méteres sültkolbász is rengeteg érdeklődött vonzott a hajóállomásra.
Részletek »

Pályaorientációs nap a Perczelben

2018. 01. 19.

Az ország népszerű egyetemeinek, főiskoláinak, valamint különböző szakmáknak a képviselői tartottak tájékoztatót a Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulói számára január 19-én, a pályaorientációs nap keretében.
Részletek »

Örökségünk-Somogyország Kincse elismerésben részesült a Siófoki Női Kar

2018. 01. 17.

Örökségünk-Somogyország Kincse kitüntető címet kapott a 2018-as Megyehéten a Siófoki Női Kar. Az 1971-ben alakult, arany minősítést és fesztiválkórus rangot elnyert siófoki kórus egyesületének elnökét, Soós Ferencnét és a kórus karnagyát, Bati Zoltánt kérdeztük interjúnkban a kitüntetés és a Női Kar eddig elért sikerei, munkássága kapcsán.
Részletek »
Még több magazin cikk

KIKK éjjel-nappal

2018. 02. 05.

KIKK éjjel-nappal
A Kultúrházak éjjel-nappal rendezvény látogatói megtudhatták mi történik a Kálmán Imre Kulturális Központ kulisszái mögött, miután lekapcsolták a lámpákat és összehúzták a függönyöket.
Részletek »

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből

2018. 01. 10.

Siófok 50 - pillanatképek a város életéből
Siófok várossá válásának 50. évfordulója alkalmából Siófok 50 - pillanatképek a város életéből címmel kiállítás sorozat indult a Kálmán Imre Kulturális Központban. Januártól egészen novemberig minden hónapban más és más témakörön keresztül ismerhetik meg az érdeklődők Siófok 50 évét.
Részletek »

Támogatás a Balaton Táncegyüttesnek

2017. 12. 02.

Az Egyesület vezetősége fontos lépésnek tatja a szakmai munka erősítését, hiszen jövőre a város 50. évfordulója alkalmából újabb koreográfiákkal, produkciókkal készülnek.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal

2018. 02. 18.

Nem minden balatoni hal lesz Balatoni hal, legalábbis, ha a fogassüllő és a ponty megkapja az uniós földrajzi árujelző oltalmat, amint azt az agrárminisztérium kezdeményezte – írja a hvg.hu.
Részletek »

Egész éves viharjelzést kér a Balatoni Szövetség

2018. 02. 17.

A Balatoni Szövetség a horgászok, vitorlázók biztonságáért kezdeményezi a Belügyminisztériumnál, hogy biztosítsák egész évben a jelenleg szezonálisan működő viharjelzést a Balatonon – közölte Balassa Balázs, a szervezet elnöke csütörtökön az MTI-vel.
Részletek »

Szállodaszövetség: 2017 minden mutatót érintően rekordév volt

2018. 02. 16.

A tavalyi év minden mutatót érintően rekordév volt a magyarországi szállodáknak – derül ki a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) legfrissebb, MTI-hez eljuttatott elemzéséből. A balatoni mutatók is igen kedvezőek, bár elmaradnak a fővárositól.
Részletek »

Megkezdték a halrács építését a Nyugati övcsatornán

2018. 02. 14.

Megkezdték a halrács építését a Balatonnál, a Nyugati övcsatornán. A 100 millió forint értékű beruházás célja, hogy megakadályozzák az idegen halfajok vándorlását a tó irányába, és korlátozzák a nagytestű, őshonos balatoni halak felúszását a csatornába.
Részletek »

Balatoni séf nyerte a Bocuse d’Or magyar döntőjét

2018. 02. 12.

Pohner Ádám, a balatonszemesi Kistücsök Étterem séfhelyettese nyerte a Bocuse d’Or nemzetközi szakácsverseny magyarországi döntőjét csütörtökön Budapesten, így ő képviselheti az országot az európai döntőn júniusban Torinóban.
Részletek »

Körtúra a téli Balatonon öt vitorlással négy nap alatt

2018. 02. 07.

Balatoni hajósok mintegy 20 fős csoportja úgy döntött, megfelelő felkészültség és átgondolt útvonal mentén, megállókkal és gasztro kalandokkal színesítve, 4 nap alatt körbetúrázzák 5 hajóval a Balatont február 4-8. között. “Idén már sok településen találni olyan helyeket, ahová télen is érdemes betérni, ha pedig kikötő is akad a közelben, miért ne hajóval tegyük ezt meg?” – tették fel a kérdést a résztvevők.
Részletek »

A Balaton a jövőben Közép-Európa egyedülálló turisztikai régiójává válhat

2018. 01. 21.

Módosult a turizmusfejlesztési törvény szerint a Balaton-régió területe. Néhány kisebb település ki-esett, viszont bekerült Veszprém városa, Eplény, Sümeg és a bakonyi területek.
Részletek »

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)

2018. 01. 13.

A Balatoni Turizmus Szövetség csatlakozott a családok évéhez (mti)
Csatlakozott a kormány által meghirdetett családok évéhez a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ), amely meghatározó szereplője lesz a balatoni turizmus irányítását végző, hamarosan megalakuló konzorciumnak – mondta Hoffmann Henrik, a szervezet csütörtökön újraválasztott elnöke Siófokon.
Részletek »

Ördög Nóra harmadszor is háziasszony az ország seregszemléjén

2018. 01. 08.

A Balatoni Hajózási Zrt. tavaly novemberben hivatalosan bejelentette, hogy idén is megszervezi a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Kijelölésre került a kétnapos esemény időpontja: 2018. június 9-10-én várják a települési csapatokat, illetve a kilátogató érdeklődőket a jövőre várossá válásának 50. évfordulóját ünneplő Sófokra, a Balaton nyári fővárosába. Folyamatosan érkeznek a települési nevezések a kétnapos országos seregszemlére, melynek ismét Ördög Nóra lesz az egyik házigazdája.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka

2018. 02. 06.

Sümegi Dalma, Siófok csigás íjász bajnoka
A siófoki születési Sümegi Dalma 12 éves korára már kétszeres pályaíjász országos bajnok lett csigás íjászatban. Két évvel ezelőtt születésnapjára lepte meg családja egy különleges íjjal, az úgynevezett csigás íjjal, majd Dalma sorra nyerte a különböző régiós és országos versenyeket.
Részletek »

Siófoki kapus a kanadai nemzetközi jégkorong tabella élén

2018. 01. 20.

Az U16-os magyar jégkorong válogatott megnyerte a kanadai Richmond International Bantam Midget elnevezésű korosztályos nemzetközi tornát. A csapat kapusa, Pesti József siófoki tanuló a kapus tabella első helyén végzett.
Részletek »

„A tenisz tudatos választás volt részemről”

2018. 01. 15.

Számos hazai és nemzetközi teniszbajnokságon ért el dobogós helyezéseket Balogh Bálint a Siófoki Perczel Mór Gimnázium 10. osztályos angol szakos tanulója, aki ötödik éve versenyszinten teniszezik a Siófoki Spartacus Sportegyesületnél.
Részletek »

Évértékelő a Gyarmati-Kocsis autóversenyző párostól

2018. 01. 07.

A 2017-es Országos Rally Challenge indulóinak sorában Siófok színeit képviselte Gyarmati Ariel és Kocsis György. A páros egy Mitsubishi Lancer Evo IX-essel szállt harcba a bajnoki pontokért 7 futamon. A siófoki autóversenyzők évértékelőjükben összegezték a tavalyi bajnokságokat.
Részletek »

2017 legjobb sportolói

2018. 01. 02.

2017 legjobb sportolói
Több száz Világbajnok, Európa Bajnok és országos bajnok siófoki sportoló, valamint edzőik vehették át elismerő okleveleiket, érmeiket 2017 legjobb sportolóinak díjátadó gáláján.
Részletek »
Még több sport cikk