Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A Balaton Fiatal Séfje, Cukrásza és Pincére címekért, valamint a Balatoni Kör Vándorkupáért küzdöttek a középiskolás diákok az I. Balatoni Gasztronómiai Versenyen október 25-én. A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája rendezésében, a Balatoni Kör főtámogatásával megvalósult regionális versenyen a szakmai zsűri értékelése alapján a Veszprémből és Szekszárdról érkezett csapatok diadalmaskodtak, a siófoki Krúdy tanulója, Márta Richárd pedig különdíjat nyert, kiérdemelte az Év Innovatív Séfje címet.
A Krúdy napok keretében megrendezett I. Balatoni Gasztronómiai Verseny szakács és cukrász bajnokságán hat iskola két-két fős csapata mérte össze szakmai tudását. A siófoki, szekszárdi, keszthelyi, veszprémi és nyitrai diákoknak négy óra állt rendelkezésére, hogy elkészítsék az előírt három fogást. Minden versenyző azonos, az őszi szezonra jellemző alapanyagokból, saját ötlet alapján készítette az ételeket.
A siófoki Krúdy csapata előételként nyurgaponty oldalast készített, zsályás csicsókakrémmel, savanyított répával, babpürével és sütőtök veknivel. A főétel mangalica szűz volt köles köntösben, laskagombás, brokkolis gerslizottóval, céklahabbal és fordított burgonyasalátával. Desszertként a kürtölcsér névre keresztelt körte parféval és szilvaszósszal töltött, sós grillázsmorzsával megszórt különlegességet szolgálták fel.
A Krúdy tankonyháján Sárközi Ákos, a rendezvény egyik fővédnöke, a Michelin-csillagos Borkonyha étterem séfje, a Konyhafőnök című műsor zsűritagja kísérte végig a versenyzők munkáját, tanácsaival, ötleteivel segítette a fiatal séfeket és cukrászokat.
- A mai nap a hagyományról, a gasztronómiáról és a kultúráról szól. A Krúdy és a Krúdy napok sikerének titka a fejlődés iránti nyitottság és a megújulásra való nyitottság, melyet az I. Balatoni Gasztronómiai Verseny is jól jelképez – emelte ki a Krúdy napok megnyitóján Witzmann Mihály országgyűlési képviselő.
A rendezvényen a verseny másik fővédnöke, Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, Gundel-díjas, a Kistücsök étterem tulajdonos-üzletvezetője a Balaton régió vendéglátásának megújulásáról beszélt.
- Jó azt látni, hogy új szelek fújnak a balatoni turizmusban, minden mozgásban van, minden fejlődik. Hatalmas beruházások lesznek a régióban, melyekhez jó szakemberekre van szükség. Bízom benne, hogy igazi paradigmaváltás lesz a balatoni turizmusban és vendéglátásban, melynek egyik fontos ékköve lesz ez az iskola is. Minden követ megmozgatunk a Pannon Gasztronómiai Akadémiával, hogy új tanmenet, új tantervek, új vizsgakövetelmények legyenek azért, hogy azok, akik itt végeznek az iskolában, egyből érvényesülni tudjanak a piacon, olyan helyeken tudjanak dolgozni, ahol magas szakmai munka folyik, és ezért megfelelő bérezés és megfelelő munkakörülmények legyenek. Meggyőződésem, hogy egy-két éven belül látni fogjuk, hogy nem kell már külföldre menni azért, hogy valaki érvényesüljön – mondta el Csapody Balázs.
Szamosi Lóránt, a Siófoki SZC főigazgatója arról beszélt, hogy a Krúdy egy korszakváltás határához érkezett, és azon kevés iskola egyike lehet, amely képes felismerni azt, hogy tud tenni annak érdekében, hogy a legújabb ismereteket magáévá tegye a gasztronómia területén, és erre maximálisan fel is tud készülni mind tudásban, mind felkészültségben. Tóth Krisztina, a Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának tagintézmény-vezetője kiemelte, hogy a Krúdy napokkal tiszteleg az iskola névadója, Krúdy Gyula munkássága előtt az író születésnapjának évfordulóján, a gasztronómiai és pályaorientációs napok programjai pedig hűen tükrözik az iskola szellemiségét, melyben a megmérettetés, a megfelelés is jelen van.
A gasztronómiai versenyek mellett Gasztro-falu, és több szakmai bemutató is várta az érdeklődőket, melyen bemutatkozott Herczeg Ágnes wine expert, llés Ervin, a Szakma Sztár döntőse, Tóth Balázs a BL YachtClubtól, valamint Porecs testvérvárosának küldöttsége.
A Krúdy napok október 26-án díszcsomagoló-, turisztikai és nyelvi versenyekkel, az Országos Krúdy prózamondó versennyel és pályaorientációs kiállítással folytatódik tovább.
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.