Magazin
Az első magyar kutatónő, aki az Antarktiszon...
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Csaknem ötven év után húzta haza a szíve Siófokra.
Kálmán Imre-fotókiállítás nyílt a világhírű operettkomponista születésnapján, október 24-én a KIKK előtti téren. November 26-ig...
Turizmus, 2020: a kereskedelmi szálláshelyek vendégforgalma alapján Balatonfüred áll az élen, de ha a magánszálláshelyekét is...
A Siófoki Önkormányzatnál megrendezett idei konferencia középpontjában az évről évre egyre több gyermeket érintő ételallergiák és ételintoleranciák álltak, melyekkel kapcsolatban Dr. Kovács Franciska gyermek gasztroenterológus tartott előadást.
A diétás étkeztetés az utóbbi években egyre nagyobb hangsúllyal szerepel a Hungast szolgáltatási rendszerében is, ennek megvalósulásáról Páger Zsolt üzletfejlesztési igazgatót kérdeztük:
- Szolgáltatási rendszerünkben az elmúlt négy évben megháromszorozódott a diéták száma. Ez sok mindenre visszavezethető, egyrészt valóban több a diétás igény, másrészt sok településen elindultak a szűrőprogramok. A gluténérzékenységgel kapcsolatban például sok településen már a 6-7 éves gyermekeket is szűrik, amikor a betegségnek még nincsenek tünetei, de ez a genetikailag meghatározott betegség jelen van a gyermekben. Ez egy kiváló megelőzés, hiszen, miután a szűrés megállapította a gluténérzékenységet, azonnal bekerülhet a gyermek a diétás ellátásba. Ugyanakkor bízunk benne, hogy a diétás étkeztetéssel kapcsolatban nálunk megnövekedett igény annak is köszönhető, hogy próbálunk nagyon jó minőségű diétás ételeket szolgáltatni. Ránk ez nagyobb terhet ró, sok helyen volt már arra szükség, hogy nagyobb diétás konyhába költözzünk, sok szakembert kell foglalkoztatnunk. A szakmai hátterünk alapvetően mindennemű diétához megvan, ugyanakkor a rendelet azt teszi kötelezővé az egyes élelmiszer összetevők eliminálásával kapcsolatban, amik dedikált módon allergénnek minősülnek. Mindig az adott szolgáltatási területre, dietetikusra van rábízva, hogy ezen túlmenő eliminálást tud e vállalni – mondta el a téma kapcsán Páger Zsolt.
Az üzletfejlesztési igazgató a konferencián a közétkeztetést érintő jogszabályokról beszélt.
- A közétkeztetés terén a jogszabályi környezet az elmúlt három évben változott, ugyanakkor ennek még be kell érnie. A három év soknak tűnik, de a szakmának is fel kell erre készülnie, és a fogyasztói elvárásoknak is ehhez kell idomulnia. Úgy gondolom, hogy mindez nagyon jó irányba halad, a fogyasztók is látják azt, hogy fontos az egészséges táplálkozás, ami a mindennapok során erőfeszítés nélkül is megvalósítható. Nem kell szélsőségekben gondolkozni, amikor egészséges táplálkozásról beszélünk, az egészséges táplálkozás alapvetően a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozást jelenti, azt, hogy adott élelmiszer csoportokat milyen gyakorisággal, milyen rendszerességgel, milyen mennyiségben fogyasztunk. A Táplálkozás-egészségügyi rendelet az elmúlt 3 évben négyszer módosult, a legutolsó változás január 1-jével lépett hatályba, és élelmiszerbiztonsági, higiéniai oldalon is vannak jogszabályi változások. Ami most aktualitás az az, hogy megjelent a 28/2017-es FM rendelet, ami az élelmiszeripar önellenőrzési elvárására vonatkozik, és ezen belül a közétkeztetésre is. Azt kéri a jogszabály, hogy amilyen élelmiszerbiztonsággal, élelmiszerminőséggel összefüggő ellenőrzéseket végez egy élelmiszervállalkozás, így egy közétkeztető is, azt tegye egy rendszerbe, jól láthatóvá téve, hogy milyen rendszerességgel milyen ellenőrzéseket végez saját tevékenységében – fejtette ki Páger Zsolt.
Az üzletfejlesztési igazgató arról is beszámolt, hogy jogszabályi környezet tekintetében nem jellemző változás a közeljövőben, de magát a közétkeztetési szolgáltatást folyamatosan fejlesztik. A következő nagy kihívás pedig, hogy olyan informatikai hátteret teremtsenek meg, ami általánosságban használható a közétkeztetésben, és a szülők részéről az ételek rendelését, lemondását, a diéták besorolását fogyasztóbaráttá teszi.
A közétkeztetésben szereplő ételek tekintetében az idei újítások a Hungast gasztronómiai igazgatójához, Végh Tamáshoz tartoznak, aki minden hónapban három, részben új típusú vagy újragondolt ételt alkot meg. Ezek kiemelésre is kerülnek az étlapokon, és a receptúrájukat is közzéteszik.
- A menzával kapcsolatos alapvető elvárás ma is ugyanaz maradt, a lényeg, hogy a menza olyan legyen, mint otthon. És mi az, ami változott? Már nem mindig főzünk otthon, a felgyorsult világban a junk food előtérbe került, amit azonban csökkenteni kéne. Fontos az otthoni példamutatás, ismertessük meg gyerekeinket a különböző alapanyagokkal, például a főzeléknövényeinkkel. A pedagógusok annyiban tudnak segíteni, hogy felébresztik a gyermekben a vágyat, hogy kérje mindezt otthon. Ma már a táplálkozási kultúránk kialakítása is áttevődött az intézményekre, sokszor az evőeszközök helyes használatát se otthon tanulják meg a gyerekek. Rá kéne vezetni gyermekeinket arra is, hogy az étkezést a levessel kezdjük, és a gyümölccsel fejezzük be – számolt be Végh Tamás napjaink étkeztetési problémáiról, és arról, mennyire fontos lenne ma is az otthon terített asztala.
Az előadások után az érdeklődőket ételkóstoló várta, az egészséges ételekben gazdag terített asztalon helyet kapott többek közt a gyerekek által közkedvelt joghurtos sütemény, és különböző pogácsák is.
Milei Barbara
2021. 01. 23.
2021. 01. 12.
2020. 12. 24.
2020. 12. 20.
2020. 12. 06.
2020. 11. 11.
2020. 10. 04.
2020. 09. 12.
2020. 08. 16.
2020. 07. 25.
2020. 06. 25.
2020. 05. 10.
2020. 04. 05.
2020. 02. 24.
2020. 02. 23.
2020. 02. 21.
2020. 01. 31.
2020. 01. 27.
2020. 01. 11.
2019. 12. 27.
2019. 12. 14.
2019. 12. 14.
2019. 11. 11.
2019. 10. 28.
2019. 10. 26.
2019. 10. 25.
2019. 10. 21.
2019. 10. 12.
2019. 10. 08.
2019. 10. 06.
2019. 10. 04.
2019. 10. 03.
2019. 10. 01.
2019. 09. 23.
2019. 09. 20.
2019. 09. 19.
2019. 09. 18.
2019. 09. 16.
2019. 09. 15.
2019. 09. 08.
2019. 09. 02.
2020. 10. 29.
2020. 07. 09.
2020. 05. 06.
2020. 02. 19.
2020. 01. 29.
2020. 01. 28.
2020. 01. 18.
2019. 12. 18.
2019. 12. 14.
2019. 10. 27.
2019. 10. 22.
2019. 10. 11.
2019. 10. 10.
2019. 09. 26.
2019. 09. 25.
2019. 09. 24.
2019. 09. 22.
2019. 09. 21.
2019. 09. 17.
2019. 09. 13.
2019. 09. 12.
2019. 09. 09.
2021. 01. 23.
2020. 11. 30.
2020. 08. 31.
2020. 03. 10.
2020. 03. 03.
2020. 02. 07.
2020. 01. 19.
2019. 11. 10.
2019. 11. 06.
2019. 11. 05.
2019. 11. 03.
2019. 11. 02.
2019. 10. 29.
2019. 10. 19.
2019. 10. 05.
2019. 09. 14.
2019. 09. 11.
2019. 09. 07.
2019. 08. 30.
2019. 08. 23.
2019. 08. 22.
2019. 08. 15.
2019. 08. 14.
2021. 01. 11.
2020. 12. 13.
2020. 10. 29.
2020. 10. 17.
2020. 09. 27.
2020. 09. 13.
2020. 08. 26.
2020. 08. 24.
2020. 08. 16.
2020. 08. 09.
2020. 08. 02.
2020. 07. 23.
2020. 07. 11.
2020. 06. 22.
2020. 05. 04.
2020. 04. 09.
2020. 03. 17.
2020. 03. 07.
2020. 02. 18.
2020. 02. 09.
2020. 02. 02.
2020. 01. 26.
2020. 01. 22.
2020. 01. 21.
2020. 01. 12.
2020. 01. 10.
2020. 01. 09.
2020. 01. 05.
2019. 12. 14.
2019. 11. 07.
2019. 10. 23.
2019. 10. 20.
2019. 08. 25.
2019. 08. 06.
2019. 07. 31.
2019. 07. 28.
2019. 06. 27.
2019. 06. 13.
2019. 05. 31.
2019. 05. 23.
2019. 05. 14.
2019. 04. 22.
2019. 04. 06.