Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Magazin 2018. 03. 22.

Víz világnapi rendezvény Siófokon

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
A legfiatalabb célcsoportot, a gyerekeket, mint a jövő felhasználóit szólította meg idei Víz világnapi programjaival is a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. Siófokon.

Az ENSZ 1993-ban jelölte ki március 22-ét a Víz Világnapjának. E nap jelentősége, hogy világszerte felhívja a figyelmet vízbázisaink fokozott védelmére, az ivóvíz fontosságára, különleges értékére. A DRV Zrt. minden évben változatos programokkal, kiállítással, rajzpályázattal szólítja meg legfiatalabb célcsoportját, a gyerekeket, mint a jövő felhasználóit.

Az idei Víz Világnap jelmondata „Védd természetesen!”, ezért a DRV Zrt. március 22-i rendezvénye egyrészt legfőbb természeti kincsünk, a víz védelmére, mindennapi életünkben betöltött szerepére hívta fel a figyelmet, másrészt bemutatta a szennyvízkezelés jelentőségét. Mindezt játékosan, élményszerű előadásokon keresztül, hiszen a világnapi programok fő célcsoportjaként a gyerekeket szólította meg a Társaság. Óvodások, kisiskolások érkeztek Siófok Fő terére, ahol ismeretterjesztő, szórakoztató programokon vehettek részt. A színpadon Rákóczi Ferenc műsorvezető konferálta fel a különböző fellépőket, mint az Apacuka együttes koncertjét, vagy Kiss Balázs bűvész showját.

A rendezvény napján ingyenesen látogatható Víztoronyban állították ki a gyerekek pályázatra beküldött rajzait, és a fiatalok a győztes pályamunkákért értékes ajándékokat vehettek át. A kicsiket a Fő téren víz kvíz játék, kézműves foglalkozások, laborbemutatók, akváriumok, különböző vízzel kapcsolatos játékok, a DRV Zrt. diagnosztikai autója és egy tűzoltó autó is várta. A felnőttek véradásra jelentkezhettek a Társaság székházában, és elkezdődtek a DRV szolgáltatási területén megrendezett nyíltnapok is.  

A Víz Világnapja a víz szerepére, életünkben betöltött jelentőségére hívja fel a figyelmet. Arra, hogy óvjuk, ésszerűen gazdálkodjunk vele, hiszen nem egy kutatás világított rá már arra, hogy a Föld édesvíz készlete folyamatosan csökken, vagy fogyasztásra alkalmatlanná válik. A DRV Zrt. vezérigazgatója, Volencsik Zsolt a Fokvárosban kialakult vízhiányt emelte ki megnyitó beszédében.

- Fokvárosban május 11-én elzárják a csapokat, a 4,5 millió lakosú metropoliszban elfogy az ivóvíz. Ez lesz a nulladik nap. Korábban április közepére várták a dátumot, ám február 1-től 50 liter/fő/nap fogyasztási korlátot vezettek be, és ennek betartását sem bízták a véletlenre. A vízdíjat 500 százalékkal ötszörösére megemelték, így aki sokat használ, sokat fizethet. A nulladik nap viszont így is közeledik, attól kezdve a katonaság osztja majd lajtóskocsiból a napi 25 liter fejadagot, egészen addig, amíg meg nem ered az eső. Eddig csak filmekben láttuk, amikor a víz értékesebb az aranynál, most a természet és az emberi gondatlanság rendezte így. Okosabbat most nem mondhatunk, mint meglátjuk mi lesz – mondta el Volencsik Zsolt.

- A Föld felszínének 71 százaléka víz, de csupán 3 százaléka édesvíz, melynek csak elenyésző hányada alkalmas emberi fogyasztásra. A víz fontosságára azonban általában csak akkor figyelünk fel, ha túl sok, vagy ha túl kevés van belőle. Mindennapos jelenléte természetes számunkra. Jelenünk és jövőnk múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk ezt a természeti kincset. Fokváros csak az első, de biztosan nem az utolsó a sorban, sőt a klímaváltozás, a túlnépesedés és a környezetszennyezés miatt a jövőben Földünk egyre több pontján kell vízhiánnyal számolnunk – hangsúlyozta a DRV vezérigazgatója.

Hamvas Péter siófoki alpolgármester köszöntő beszédében hazánk vizeiről, azok megóvásáról beszélt.

- Szerencsések vagyunk Magyarországon, mert hazánk folyó és állóvizekben gazdag ország. Ugyanakkor azt sem szabad elfelejtenünk, hogy felszíni vizeink gyűjtőterületei, határainkon kívül esnek. Fejlett és kevésbé fejlett ipari technológiákat alkalmazó országokból érkeznek nagyobb és kisebb folyóink. Árvizek, aszályok, vízszennyezés - mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek? A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét – hívta fel az érdeklődők figyelmét Hamvas Péter alpolgármester.

A Víz világnapi programok egyik leglátványosabb elemeként a gyerekek több száz kék léggömböt engedtek a magasba, melyek tovább vitték a világnap üzenetét.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai