Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
július
minden ami Siófok
Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Magazin

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.

Swing a téren

Kultúra

Swing a téren

Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern...

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

Sport

Országos második helyezést ért el a Siófok...

Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó...

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Balaton

Kiváló minősítésűek a somogyi strandok vizei

Somogy vizei fürdőzésre alkalmasak, kiváló minősítésűek. Ez derül ki a szezon előtti, illetve az azt követő első mintavétel...

Magazin 2018. 03. 25.

A Fő tér története

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Siófok nem csak a Balaton mentének, de hazánknak is egyik legismertebb nevű s leglátogatottabb fürdője, mely a legnagyobb főúri igényeket kielégíti, sőt fejedelmi személyeket is befogadhat, Siófok a Balaton mellett csinos nagyközség. Lakossága nagyobbrészt értelmes, jóravaló földműves nép. Siófokra már a régebbi időben jöttek vidékről nyaralni. Mint igazi fürdőhely története azonban csak 1891-ben kezdődik” - írja Sági János: A Balaton írásban és képben című munkájában 1902-ben.

A vasút a települést két részre osztotta, szép villasoros fürdőtelepre, a vasúttól délre pedig tulajdonképpenikisvárosias külsejű nagyközségre, csinos házakkal, rendezett utcákkal. A déli vasút átadását követően nemcsak a fürdőtelep, hanem a nagyközség is rohamos fejlődésnek indult. Az „akácos illatú, poros, nádtetős,egyszerű kis falucskából városias külsejű, rendezett, kövezett, aszfaltjárdás nagyközség lett”. A Fő tér összemosódik az emlékekben a Szabadság térrel, talán kicsit a Fő utcával is, a község központjával. Siófok központja más településekhez hasonlóan a kereskedelmi élet fontos színtere volt már ekkor is. Így nem véletlen, hogy a sok korabeli képeslapon ez látható és olvasható: Piac tér.

„Vásár volt Siófokon. Eladásra került 264 darab ló, 648 szarvasmarha. Egy kis jókedv mutatkozott, aminek azonban gyorsan elejét vette a helybeli rendőrség.” Közben a fürdő fejlődése töretlen, de a II. világháborúban Siófok a Balaton környéki harcok középpontjába került, komoly károk keletkeztek. A községben és a fürdőtelepen az újjáépítés hamar megkezdődött. Ekkor már a város központjában jól elkülöníthető a két tér, a Szabadság tér és a Fő tér.

Itt találjuk a Járási Tanácsépületét, a Szabadság tér körül álló épületben fontosabb járási és községi intézmények működnek. Itt a Villamosművek központja, a Népbolt, Somogy megye idegenforgalmi hivatala, a rendőrkapitányság előtt pedig a Hősök emléke. Közben felállították az 1848-as szabadságharc évfordulójára készült emlékművet is. A Szabadság térről délre nyílik a piactér bejárata. A tér mögött a gimnázium épülete, vele szemben az általános iskola. Az 1957-es Siófoki séták c. kiadványban már olvasható a terv: „a piac áthelyezése után parkosított széles úttal kötik össze az iskolák előtti teret a Szabadság térrel, így bekapcsolják a főútvonalba a községnek ezt az eddig beépítetlen részén kialakult kis
iskolanegyedet”. A kulturális központ átadása után (1976) megkezdődötta Fő tér, a népnyelv által „Gáti gödör”-nek nevezett városközponti rész kialakítása. Az elnevezés az akkori tanácselnök, dr. Gáti István nevéhez kötődik.

Középen egy medencét építettek, s ebbe helyezték el 1980-ban Pazár Miklós látványos, de kevésbé sikerült alkotását, amely egy műanyagból és alumínium csövekből alkotott szökőkút volt. A remekműnek éppen nem nevezhető kompozíció helyére rövid időt követően Varga Imre Vénusz születése című alkotása került. A város első díszpolgára, az idehaza és külföldön is elismert művész három elemre építette elképzelését: a víz, a szél és a nap. A nap egy álló arany női alak, s ennek árnyéka egy bronz fekete fekvő nő. A két kecses női alakot összekötő fémvitorla a szél. A víz pedig a maga természetességében csordogál a kompozíció alján. Az ünnepélyes átadása 1988. július 13-án volt.

Fő tér közepéről 2005-ben helyezték át a mai helyére. Ezzel kezdetét vette a Fő tér átalakítása és egy állandó, kültéri Varga Imre szobor-kiállítás berendezése. Ennek előzménye, hogy 2003-ban a szobrászművész 80. születésnapján hét alkotásá tállították ki a Fő téren. Eredetileg hat hét időtartamra tervezték a szabadtéri tárlatot. Közben az alkotó ajánlatot tett a városnak: az önkormányzat hivatalosan értékeltesse fel a műveket, és az így megállapított összeg feléért a város megvásárolhatja azokat. A 124 millió forintos költséggel átalakított Fő tér ünnepélyes átadása 3 napos program keretében 2006. szeptember 15. és 17. között volt. A tér közepét úgy alakították ki, hogy alkalmas legyen nagyobb rendezvények megtartására. Műszaki érdekesség, hogy a tér burkolata alá csöveket raktak le. A téli időszakban a hőközpont hulladékhőjét vezetik bele, így a hó és jég elolvad. A következő években megindult városközpont Víztorony környéki részének (akkor még Szabadság tér) átalakítása, mellyel a Fő tér egységes arculatot kapott. Megújult, és új funkciót kapott a Víztorony, megszűnt az átmenő forgalom a téren, és felállították Varga Imre szobrászművész Széchenyi Istvánt ábrázoló alkotását szökőkúttal kombinálva. A teret új épületek veszik körbe (könyvtár, pláza,üzletek). A városközpont szerkezetét lényegesen átalakító beruházás 2012-ben fejeződött be. Azóta a város egyik kedvelt látványossága lett, és az eredeti szándék szerint igazi közösségi térként működik. Még az átadás évében elnyerte a Magyar Urbanisztikai Társaság Nívódíját. 2015-ben jött a következő elismerés: „Európa legszebb főtere”.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Emléktábla Latyinak

2018. 07. 18.

Emléktábla Latyinak
A Latabár család egykori házának falára került emléktábla mindenféle csinadratta nélkül. Mikor megnéztük, Latabár Katalinnal is összefutottunk.
Részletek »

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton

2018. 07. 17.

Elsüllyedt hajó az Ezüstparton
Elkészült az új gyerekjátszótér az Ezüstparton és igencsak látványos lett.
Részletek »

Feléhez érkezett a jubileumi év

2018. 07. 10.

Feléhez érkezett a jubileumi év
Most, hogy már júliust írunk, és eltelt a 2018. év több mint fele, tekintsünk vissza kicsit a jubileumi ünnepsorozat eddig megvalósult programjaira, és lássuk, mi vár még ránk ebben a különleges évben!
Részletek »

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok

2018. 07. 03.

Kárpátalján segítettek a perczeles tanárok
A Határtalanul Kárpátaljai Akcióprogram keretében a Nagymuzsalyi Középiskolába vittek adományokat a Perczel Mór gimnázium tanárai.
Részletek »

Óriási óriáskerék

2018. 07. 01.

Óriási óriáskerék
Mától forog az 50 méteres kerék a siófoki nagystrandon.
Részletek »

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar

2018. 06. 18.

Somogy megye egyik legrangosabb kitüntetését vette át a Siófoki Női Kar
Díjátadóval egybekötött kóruskoncerten vette át az Örökségünk - Somogyország Kincse kitüntetést a Siófoki Női Kar.
Részletek »

Old timerek a Fő téren

2018. 06. 12.

Old timerek a Fő téren
Idén is Siófokról indult a Balaton Classic, amelyen ez évben több rekord is született.
Részletek »
Még több magazin cikk

Swing a téren

2018. 07. 20.

Swing a téren
Siófokon élvezhettük a Magyarországon egyedülálló Gipsy Swing műfajt képviselő Canarro együttes koncertjét, akik – felidézve modern korunkban a 20-as 30-as évek zenei világát, a jazz-t vegyítve különböző zenei tradíciókkal - a Fő téren egészen varázslatos hangulatot teremtettek.
Részletek »

Táncos lábak az esőben

2018. 07. 19.

Táncos lábak az esőben
Siófok főterére látogatott a 33 éves Nagyatádi Fürjecske Néptánc Egyesület.
Részletek »

Jazz a Fő téren

2018. 07. 14.

Jazz a Fő téren
Javában zajlik a 15. New Orleans Jazz fesztivál a Fő téren. Ma este Hot Jazz Band.
Részletek »

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek

2018. 07. 05.

Néptánccal és koncertekkel színesített Belvárosi Estek
Június végén elindultak a Kálmán Imre Kulturális Központ Belvárosi Néptánc Estek és Belvárosi Zenei Estek sorozatai.
Részletek »

Elindult a Zene a Zöldben!

2018. 07. 04.

Elindult a Zene a Zöldben!
A Zene a Zöldben komolyzenei koncertsorozat július 1-jei nyitórendezvényén Horgas Eszter - Falusi Mariann és a ClassJazz Band hozta el világslágereit a Jókai parkban összegyűlt több száz fős közönségnek.
Részletek »

A Gyöngyhajú lány balladája

2018. 06. 29.

A Gyöngyhajú lány balladája
Látványos produkció, szuper zene: az ExperiDance első musicalje a siófoki szabadtérin, az Omega életművéből.
Részletek »

Gondolatok a siófoki Ünnepi Könyvhétről

2018. 06. 19.

Minek is nevezzük a könyvheti rendezvényünket? Bemutatónak, összejövetelnek, bulinak, ismerkedési délutánnak vagy társas estnek? Talán nem is kell ezek közül választani, mert a siófoki Ünnepi Könyvhét mindegyik volt egyszerre.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Nyártól a kempingezők is wifizhetnek a Balatonnál

2018. 05. 24.

Nagy sávszélességű wifi-hálózatot telepítettek két népszerű balatoni kempingben. A siófoki Aranypart és a zamárdi Mirabella vendégei az idei szezontól kezdve használhatják a szolgáltatást.
Részletek »

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija

2018. 05. 18.

Az Annabáli Csemege lett idén a Balaton fagyija
A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli Csemege fagylaltkülönlegessége lett a 2018-as év Balaton fagyija. A Márton Sándor által megálmodott jeges édességet a gyerekek is tesztelték az ünnepélyes eredményhirdetésen május 16-án a Tünde személyhajó fedélzetén.
Részletek »

Idén másodjára indul útnak a Balaton Camino

2018. 04. 29.

A február helyett kellemesebb időben, májusban kezdődik a Balatont megkerülő séta, idén a MOL Nagyon Balaton támogatásával. A szervezők – Budavári Dóra, Rákász-Losonczy Judit és Scherer Anna – a téli kabátot pólóra cserélik és felfedezik, milyen a szezonra készülő májusi Balaton. Az útról minden nap posztokban, bejelentkezésekben, képekben tudósítanak majd. A napi indulási helyszínek és időpontok nyilvánosak, csatlakozni ér, annál is inkább, mert 2 hétvégét, köztük egy hosszú hétvégét is magába foglal a 10 nap – tájékoztatták a Balaton Camino ötletgazdái a hirbalaton.hu-t.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Grappling verseny a Beszédesben

2018. 06. 30.

Grappling verseny a Beszédesben
Idén már harmadik alkalommal került megrendezésre Siófokon a Global Grappling Liga versenye.
Részletek »

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat

2018. 06. 27.

Országos második helyezést ért el a Siófok Senior csapat
Siófok 60 év feletti labdarúgó csapata, a Siófok Senior a dobogó második fokára állhatott fel a X. Országos Veterán Labdarúgó Fesztiválon, ezzel hazánk második legjobb senior labdarúgó csapatává vált.
Részletek »

Spinning a Balatonon

2018. 06. 26.

Közel 250-en biciklizték át a Balatont a Badacsony katamarán fedélzetén az ötödik alkalommal megrendezett Tekerj Katamaránon sporteseményen.
Részletek »

Ritmikus gimnasztika országos döntő

2018. 06. 15.

Eredményesen szerepeltek a siófoki iskolák csapatai a június 8-ai, Kazincbarcikán megrendezett Ritmikus Gimnasztika Diákolimpia Országos Döntőjén.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai