Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

Magazin

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja...

A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19....

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

Kultúra

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte...

A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.

Strandfoci sikerek

Sport

Strandfoci sikerek

Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Magazin 2018. 09. 10.

Kúrszalonoktól a szabadtéri színpadig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Pillanatképek a fürdőváros szórakozási, kulturális életéből, avagy hogyan épült szabadtéri színpad sóderért és lisztért.

Az üdülőhellyé válás, a fürdőfejlesztés magával hozta a művelődés, a szórakoztatás fellendülését, kétarcúvá válását. A fürdőtelepek idényjellegű kulturális élete, szolgáltatásai mindjobban elváltak a lakosság művelődésétől, így történt ez Siófokon is. A múlt század elején kiadott útikalauz már a magyar fürdőéletnek új és magasabb színvonalát mutatja be. A fürdőhelyen a tudományos és művészvilág éppúgy képviselve volt, mint a pénzarisztokrácia. Sok száz vendég járt üdülni Siófokra, akik szórakozni is kívántak. Rendelkezésre álltak úgynevezett kúrszalonok, amelyek sokoldalú szórakoztató és kulturális lehetőséget nyújtottak. Kávéház, olvasó- és zongoraterem, hölgyterem állt a vendégek rendelkezésére. 1905-ben megépült a Siófoki Színkör. A település állandó színházában az ország egyik legjobb vidéki színtársulata működött, hírneves fővárosi művészek vendégszereplésével. Táncestélyek, hangversenyek, tombola, velencei éj a Balatonon és számos szórakoztató műsor segített a vendégeknek szabad idejük eltöltésében. Az 1910-es években mozi létesült, amit a lakosság „kisbüdös”-nek becézett, 1916-ra pedig elkészült a modern Fogas filmszínház. A parkban ebben az időszakban nyaranta az I. Honvédezred zenekara játszott, és világhírű cigányprímásokat is szerződtettek a vendégek szórakoztatására.

A két világháború között igyekeztek elérni, hogy a vendégek minél több időt töltsenek a településen. A korabeli útikalauzban olvashatjuk:

” A szórakozásokról a fürdőigazgatóság hangversenyek, kabarék, lampionos hajókirándulások, tréfás versenyek, tombolaestek rendezésével gondoskodik. A kertmoziban sűrűn változó a műsor. A mondain élet központja a kaszinó világvárosiasan berendezett nyilvános helyiségei és kertje. Minden este elsőrangú a zene és tánc.”

A II. világháborút követő változások, a fokozódó személyi kultusz, a romló gazdasági helyzet éreztette hatását. A „szabadművelődés” korában sokrétű, másfajta művelődési élet bontakozott ki. A teljesség igénye nélkül: a régi Kaszinó épületében különböző kulturális előadásokat szerveztek. Siófok község vezetői, látván, milyen nagy igény mutatkozott meg a szabadtéri rendezvények iránt, 1949-ben kültéri színpad építését határozták el. Az anyagi fedezetet a Tab melletti orosz laktanyaépítés teremtette meg. A betonozáshoz rengeteg sóder kellett és a siófoki nagy legelőn, a 7. számú főút melletti területen, alig pár centiméterre a gyep alatt kitűnő minőségű, egykor a Balaton turzásra kidobott kavicsot találtak.

Ezt bányászták ki és adták el. A tervek elkészítése sem került pénzbe. Varga Tamás, Kossuth-díjas színházi mérnök az akkori ínséges időszakban nem pénzt kért, hanem 20 mázsa lisztért vállalta a dokumentációk elkészítését. A lisztet pedig a Sió-hídnál a feketézőktől lefoglalt lisztből szerezték be. Az illetékes szervek engedélyt adtak, hogy a község ilyen célra használja fel az elkobzott árut. A szabadtéri színpadot a község híres szülöttéről, Kálmán Imréről nevezték el. Erről értesítették őt is, és felkérték a híres zeneszerzőt, vegyen részt egy szabadtéri előadáson. A Csárdáskirálynőt játszották volna az operettek koronázatlan királya vezényletével. Kálmán Imre örömmel fogadta a felkérést. Sajnos az 1950-es évek hidegháborús légköre és az akkori magyarországi politikai viszonyok miatt meghiúsult ez a szándék, Kálmán Imre pedig 1953-ban elhunyt.

A 60-as években nyári zenei élet elsősorban a szabadtéri színpadra korlátozódott. A szórakoztató ipar könnyűzenei előadásai voltak túlsúlyban, de a nyári műsorokban felbukkant a komolyzene, a népzene, a néptánc és az operett is. Az 1970-es évek közepétől az 1980-as évek végéig tartott a szabadtéri igazi fénykora. Rendeztek itt táncdalfesztivált, majd ennek a helyét átvette az Interpop fesztivált. Ezen a rendezvényen 1986-ban Siófok különdíját Zoltán Erika kapta meg. De erről a színpadról indult útjára a „Hallo, itt Balaton” műsora. A fellépők közt olyan nevekkel találkozhatunk, mint Kovács Kati, Koós János, Hofi Géza.

Természetesen a legkedveltebb zenekarok majd mindegyike fellépett: Omega, Fonográf, Neoton, LGT, R-GO, Dolly Roll... Az 1970-es évek közepétől elkezdődött a létesítmény többlépcsős átalakítása. 1974-ben új burkolatot kapott a színpad, megépült a főbejárati kapu, a pénztárfülke és korszerű illemhely létesült. Az ezt követő években került sor a büfé, kerítés építésére, a világító-hangosító torony kialakítására, berendezésére. Végül az 1980-as nyári szezon kezdetére a nézőtér is megújult. 1546 műanyag széket helyeztek el, ezzel plusz 300 férőhelyet nyertek. 1980-ban a színpad is teljesen megújult. Két év múlva, 1982. augusztus 2-án az újjáépített, patinás szórakozóhelyen Kálmán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából gálaműsort rendeztek, melyen részt vett a zeneszerző özvegye, Vera Kálmán is. Kiváló művészek sora lépett a színpadra: Felföldi Anikó, Németh Marika, Oszvald Marika, Tiboldi Mária, Zentai Anna, Marik Péter, Rátonyi Róbert. A gáláról a Magyar Televízió felvételt készített. A következő, minden egységre kiterjedő felújításra 30 évet kellett várni. Ennek fedezetét 2010-ben az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázaton nyert 278 millió forint biztosította.

Duplájára nőtt az öltözők alapterülete, tetőt kapott a színpad, zenekari árkot alakítottak ki, új büfé épült. Korszerű fény-, hang- és látványtechnikai megoldásokat alakítottak ki. A nézőtér is megújult. Az európai szintű Kálmán Imre Szabadtéri Színpad átadását 2010. augusztus 1-én az ExperiDance társulat különleges táncelőadásával, az Esszencia bemutatójával ünnepelték. Majd 2013-ban újabb produkcióval léptek fel, az Ezeregyév c. történelmi táncelőadással.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »

Látványos prológgal rajtolt Siófokon a Tour de Hongrie

2018. 08. 22.

Augusztus 14-én Siófokon rendezték meg a 39. Tour de Hongrie nemzetközi országúti kerékpárverseny látványos prológját.
Részletek »

Megyei strandfoci bajnokság

2018. 08. 19.

Megyei strandfoci bajnokság
Az elmúlt hétvégén került megrendezésre a siófoki MLSZ Beach Arénában a leány U16-os megyei bajnokság, 5 csapat részvételével.
Részletek »

Balaton-trófea

2018. 08. 19.

Balaton-trófea
Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton-trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »

Kosártábor

2018. 08. 18.

Kosártábor
Második alkalommal rendezték meg ezen a nyáron a Siófoki Kosársuli Egyesület szervezésében az immár hagyománnyá vált kosártábort.
Részletek »

Balaton Trófea

2018. 07. 28.

Siófok adott otthont június 25. és 29. között a Balaton Trófea elnevezésű nemzetközi ifjúsági labdarúgó bajnokságsorozatnak, melynek keretében 13 országból mintegy 2500 fiatal sportoló érkezett a városba.
Részletek »
Még több sport cikk