Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Magazin 2018. 09. 10.

Kúrszalonoktól a szabadtéri színpadig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Pillanatképek a fürdőváros szórakozási, kulturális életéből, avagy hogyan épült szabadtéri színpad sóderért és lisztért.

Az üdülőhellyé válás, a fürdőfejlesztés magával hozta a művelődés, a szórakoztatás fellendülését, kétarcúvá válását. A fürdőtelepek idényjellegű kulturális élete, szolgáltatásai mindjobban elváltak a lakosság művelődésétől, így történt ez Siófokon is. A múlt század elején kiadott útikalauz már a magyar fürdőéletnek új és magasabb színvonalát mutatja be. A fürdőhelyen a tudományos és művészvilág éppúgy képviselve volt, mint a pénzarisztokrácia. Sok száz vendég járt üdülni Siófokra, akik szórakozni is kívántak. Rendelkezésre álltak úgynevezett kúrszalonok, amelyek sokoldalú szórakoztató és kulturális lehetőséget nyújtottak. Kávéház, olvasó- és zongoraterem, hölgyterem állt a vendégek rendelkezésére. 1905-ben megépült a Siófoki Színkör. A település állandó színházában az ország egyik legjobb vidéki színtársulata működött, hírneves fővárosi művészek vendégszereplésével. Táncestélyek, hangversenyek, tombola, velencei éj a Balatonon és számos szórakoztató műsor segített a vendégeknek szabad idejük eltöltésében. Az 1910-es években mozi létesült, amit a lakosság „kisbüdös”-nek becézett, 1916-ra pedig elkészült a modern Fogas filmszínház. A parkban ebben az időszakban nyaranta az I. Honvédezred zenekara játszott, és világhírű cigányprímásokat is szerződtettek a vendégek szórakoztatására.

A két világháború között igyekeztek elérni, hogy a vendégek minél több időt töltsenek a településen. A korabeli útikalauzban olvashatjuk:

” A szórakozásokról a fürdőigazgatóság hangversenyek, kabarék, lampionos hajókirándulások, tréfás versenyek, tombolaestek rendezésével gondoskodik. A kertmoziban sűrűn változó a műsor. A mondain élet központja a kaszinó világvárosiasan berendezett nyilvános helyiségei és kertje. Minden este elsőrangú a zene és tánc.”

A II. világháborút követő változások, a fokozódó személyi kultusz, a romló gazdasági helyzet éreztette hatását. A „szabadművelődés” korában sokrétű, másfajta művelődési élet bontakozott ki. A teljesség igénye nélkül: a régi Kaszinó épületében különböző kulturális előadásokat szerveztek. Siófok község vezetői, látván, milyen nagy igény mutatkozott meg a szabadtéri rendezvények iránt, 1949-ben kültéri színpad építését határozták el. Az anyagi fedezetet a Tab melletti orosz laktanyaépítés teremtette meg. A betonozáshoz rengeteg sóder kellett és a siófoki nagy legelőn, a 7. számú főút melletti területen, alig pár centiméterre a gyep alatt kitűnő minőségű, egykor a Balaton turzásra kidobott kavicsot találtak.

Ezt bányászták ki és adták el. A tervek elkészítése sem került pénzbe. Varga Tamás, Kossuth-díjas színházi mérnök az akkori ínséges időszakban nem pénzt kért, hanem 20 mázsa lisztért vállalta a dokumentációk elkészítését. A lisztet pedig a Sió-hídnál a feketézőktől lefoglalt lisztből szerezték be. Az illetékes szervek engedélyt adtak, hogy a község ilyen célra használja fel az elkobzott árut. A szabadtéri színpadot a község híres szülöttéről, Kálmán Imréről nevezték el. Erről értesítették őt is, és felkérték a híres zeneszerzőt, vegyen részt egy szabadtéri előadáson. A Csárdáskirálynőt játszották volna az operettek koronázatlan királya vezényletével. Kálmán Imre örömmel fogadta a felkérést. Sajnos az 1950-es évek hidegháborús légköre és az akkori magyarországi politikai viszonyok miatt meghiúsult ez a szándék, Kálmán Imre pedig 1953-ban elhunyt.

A 60-as években nyári zenei élet elsősorban a szabadtéri színpadra korlátozódott. A szórakoztató ipar könnyűzenei előadásai voltak túlsúlyban, de a nyári műsorokban felbukkant a komolyzene, a népzene, a néptánc és az operett is. Az 1970-es évek közepétől az 1980-as évek végéig tartott a szabadtéri igazi fénykora. Rendeztek itt táncdalfesztivált, majd ennek a helyét átvette az Interpop fesztivált. Ezen a rendezvényen 1986-ban Siófok különdíját Zoltán Erika kapta meg. De erről a színpadról indult útjára a „Hallo, itt Balaton” műsora. A fellépők közt olyan nevekkel találkozhatunk, mint Kovács Kati, Koós János, Hofi Géza.

Természetesen a legkedveltebb zenekarok majd mindegyike fellépett: Omega, Fonográf, Neoton, LGT, R-GO, Dolly Roll... Az 1970-es évek közepétől elkezdődött a létesítmény többlépcsős átalakítása. 1974-ben új burkolatot kapott a színpad, megépült a főbejárati kapu, a pénztárfülke és korszerű illemhely létesült. Az ezt követő években került sor a büfé, kerítés építésére, a világító-hangosító torony kialakítására, berendezésére. Végül az 1980-as nyári szezon kezdetére a nézőtér is megújult. 1546 műanyag széket helyeztek el, ezzel plusz 300 férőhelyet nyertek. 1980-ban a színpad is teljesen megújult. Két év múlva, 1982. augusztus 2-án az újjáépített, patinás szórakozóhelyen Kálmán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából gálaműsort rendeztek, melyen részt vett a zeneszerző özvegye, Vera Kálmán is. Kiváló művészek sora lépett a színpadra: Felföldi Anikó, Németh Marika, Oszvald Marika, Tiboldi Mária, Zentai Anna, Marik Péter, Rátonyi Róbert. A gáláról a Magyar Televízió felvételt készített. A következő, minden egységre kiterjedő felújításra 30 évet kellett várni. Ennek fedezetét 2010-ben az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázaton nyert 278 millió forint biztosította.

Duplájára nőtt az öltözők alapterülete, tetőt kapott a színpad, zenekari árkot alakítottak ki, új büfé épült. Korszerű fény-, hang- és látványtechnikai megoldásokat alakítottak ki. A nézőtér is megújult. Az európai szintű Kálmán Imre Szabadtéri Színpad átadását 2010. augusztus 1-én az ExperiDance társulat különleges táncelőadásával, az Esszencia bemutatójával ünnepelték. Majd 2013-ban újabb produkcióval léptek fel, az Ezeregyév c. történelmi táncelőadással.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk