Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
október
minden ami Siófok
Siófok50 Születésnapi Party

Magazin

Siófok50 Születésnapi Party

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása...

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Kultúra

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night...

Cipőosztás a Kosársulinál

Sport

Cipőosztás a Kosársulinál

Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló...

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

Balaton

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult...

Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi...

Magazin 2018. 09. 10.

Kúrszalonoktól a szabadtéri színpadig

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Pillanatképek a fürdőváros szórakozási, kulturális életéből, avagy hogyan épült szabadtéri színpad sóderért és lisztért.

Az üdülőhellyé válás, a fürdőfejlesztés magával hozta a művelődés, a szórakoztatás fellendülését, kétarcúvá válását. A fürdőtelepek idényjellegű kulturális élete, szolgáltatásai mindjobban elváltak a lakosság művelődésétől, így történt ez Siófokon is. A múlt század elején kiadott útikalauz már a magyar fürdőéletnek új és magasabb színvonalát mutatja be. A fürdőhelyen a tudományos és művészvilág éppúgy képviselve volt, mint a pénzarisztokrácia. Sok száz vendég járt üdülni Siófokra, akik szórakozni is kívántak. Rendelkezésre álltak úgynevezett kúrszalonok, amelyek sokoldalú szórakoztató és kulturális lehetőséget nyújtottak. Kávéház, olvasó- és zongoraterem, hölgyterem állt a vendégek rendelkezésére. 1905-ben megépült a Siófoki Színkör. A település állandó színházában az ország egyik legjobb vidéki színtársulata működött, hírneves fővárosi művészek vendégszereplésével. Táncestélyek, hangversenyek, tombola, velencei éj a Balatonon és számos szórakoztató műsor segített a vendégeknek szabad idejük eltöltésében. Az 1910-es években mozi létesült, amit a lakosság „kisbüdös”-nek becézett, 1916-ra pedig elkészült a modern Fogas filmszínház. A parkban ebben az időszakban nyaranta az I. Honvédezred zenekara játszott, és világhírű cigányprímásokat is szerződtettek a vendégek szórakoztatására.

A két világháború között igyekeztek elérni, hogy a vendégek minél több időt töltsenek a településen. A korabeli útikalauzban olvashatjuk:

” A szórakozásokról a fürdőigazgatóság hangversenyek, kabarék, lampionos hajókirándulások, tréfás versenyek, tombolaestek rendezésével gondoskodik. A kertmoziban sűrűn változó a műsor. A mondain élet központja a kaszinó világvárosiasan berendezett nyilvános helyiségei és kertje. Minden este elsőrangú a zene és tánc.”

A II. világháborút követő változások, a fokozódó személyi kultusz, a romló gazdasági helyzet éreztette hatását. A „szabadművelődés” korában sokrétű, másfajta művelődési élet bontakozott ki. A teljesség igénye nélkül: a régi Kaszinó épületében különböző kulturális előadásokat szerveztek. Siófok község vezetői, látván, milyen nagy igény mutatkozott meg a szabadtéri rendezvények iránt, 1949-ben kültéri színpad építését határozták el. Az anyagi fedezetet a Tab melletti orosz laktanyaépítés teremtette meg. A betonozáshoz rengeteg sóder kellett és a siófoki nagy legelőn, a 7. számú főút melletti területen, alig pár centiméterre a gyep alatt kitűnő minőségű, egykor a Balaton turzásra kidobott kavicsot találtak.

Ezt bányászták ki és adták el. A tervek elkészítése sem került pénzbe. Varga Tamás, Kossuth-díjas színházi mérnök az akkori ínséges időszakban nem pénzt kért, hanem 20 mázsa lisztért vállalta a dokumentációk elkészítését. A lisztet pedig a Sió-hídnál a feketézőktől lefoglalt lisztből szerezték be. Az illetékes szervek engedélyt adtak, hogy a község ilyen célra használja fel az elkobzott árut. A szabadtéri színpadot a község híres szülöttéről, Kálmán Imréről nevezték el. Erről értesítették őt is, és felkérték a híres zeneszerzőt, vegyen részt egy szabadtéri előadáson. A Csárdáskirálynőt játszották volna az operettek koronázatlan királya vezényletével. Kálmán Imre örömmel fogadta a felkérést. Sajnos az 1950-es évek hidegháborús légköre és az akkori magyarországi politikai viszonyok miatt meghiúsult ez a szándék, Kálmán Imre pedig 1953-ban elhunyt.

A 60-as években nyári zenei élet elsősorban a szabadtéri színpadra korlátozódott. A szórakoztató ipar könnyűzenei előadásai voltak túlsúlyban, de a nyári műsorokban felbukkant a komolyzene, a népzene, a néptánc és az operett is. Az 1970-es évek közepétől az 1980-as évek végéig tartott a szabadtéri igazi fénykora. Rendeztek itt táncdalfesztivált, majd ennek a helyét átvette az Interpop fesztivált. Ezen a rendezvényen 1986-ban Siófok különdíját Zoltán Erika kapta meg. De erről a színpadról indult útjára a „Hallo, itt Balaton” műsora. A fellépők közt olyan nevekkel találkozhatunk, mint Kovács Kati, Koós János, Hofi Géza.

Természetesen a legkedveltebb zenekarok majd mindegyike fellépett: Omega, Fonográf, Neoton, LGT, R-GO, Dolly Roll... Az 1970-es évek közepétől elkezdődött a létesítmény többlépcsős átalakítása. 1974-ben új burkolatot kapott a színpad, megépült a főbejárati kapu, a pénztárfülke és korszerű illemhely létesült. Az ezt követő években került sor a büfé, kerítés építésére, a világító-hangosító torony kialakítására, berendezésére. Végül az 1980-as nyári szezon kezdetére a nézőtér is megújult. 1546 műanyag széket helyeztek el, ezzel plusz 300 férőhelyet nyertek. 1980-ban a színpad is teljesen megújult. Két év múlva, 1982. augusztus 2-án az újjáépített, patinás szórakozóhelyen Kálmán Imre születésének 100. évfordulója alkalmából gálaműsort rendeztek, melyen részt vett a zeneszerző özvegye, Vera Kálmán is. Kiváló művészek sora lépett a színpadra: Felföldi Anikó, Németh Marika, Oszvald Marika, Tiboldi Mária, Zentai Anna, Marik Péter, Rátonyi Róbert. A gáláról a Magyar Televízió felvételt készített. A következő, minden egységre kiterjedő felújításra 30 évet kellett várni. Ennek fedezetét 2010-ben az Új Magyarország Fejlesztési Terv pályázaton nyert 278 millió forint biztosította.

Duplájára nőtt az öltözők alapterülete, tetőt kapott a színpad, zenekari árkot alakítottak ki, új büfé épült. Korszerű fény-, hang- és látványtechnikai megoldásokat alakítottak ki. A nézőtér is megújult. Az európai szintű Kálmán Imre Szabadtéri Színpad átadását 2010. augusztus 1-én az ExperiDance társulat különleges táncelőadásával, az Esszencia bemutatójával ünnepelték. Majd 2013-ban újabb produkcióval léptek fel, az Ezeregyév c. történelmi táncelőadással.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Kutatók Éjszakája a siófoki Gábor Dénes Főiskolán

2018. 11. 12.

Kutatók Éjszakája a siófoki Gábor Dénes Főiskolán
A tavalyi siófoki „Kutatók éjszakája” program azzal a mondattal zárult, hogy „Jövőre Veletek ugyanitt”. Azóta eltelt egy év, és szeptember 28-án délután immár második alkalommal csatlakozott a Gábor Dénes Főiskola Siófoki Campusa „Kutatók éjszakája”című programsorozathoz.
Részletek »

Siófok50 Születésnapi Party

2018. 11. 11.

Siófok várossá válásának jubileumi évi ünneplése még csak most kezdődik igazán! Az egész éves ünnepi programsorozat megkoronázása a város hivatalos születésnapi ünnepsége lesz, amit minden évben a november végi Városnap jelent. Idén nem csupán egy helyszínen tiszteljük meg Siófokot, hiszen az 50. születésnapot egy kiemelt rendezvénysorozat illeti meg.
Részletek »

Királyi lakomával készültek a Krúdy-napok versenyzői

2018. 10. 25.

Királyi lakomával készültek a Krúdy-napok versenyzői
A reneszánsz lakomák hangulatát, Mátyás király udvarát idézte az idei Krúdy-napok Siófokon, ahol másodszor tartották meg a Balatoni Gasztronómiai Versenyt. A bajnokságon a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Pincére elismerésért versengtek.
Részletek »

Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! - előadássorozat a változókorról

2018. 10. 18.

Elsősorban a változókorban lévő hölgyeknek szeretne segítséget, tanácsokat nyújtani a Reménység Alapítvány Jó éjt hölgyem, vagy verőfényes délutánt! című előadássorozata, melynek első részét szeptember 25-én rendezték meg a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

Jubileumi évünk eseményei

2018. 10. 17.

Jubileumi évünk eseményei
Számtalan programmal találkozhattak idén Siófokon a helyi lakosok és az idelátogató vendégek, de még közel sem értünk a jubileumi programok végére. A Siófok várossá válásának 50. éve előtt tisztelgő Siófok50 rendezvénysorozat tovább folytatódik: az őszi és a téli szezonunk is tartogat még megannyi fantasztikus programot az érdeklődők számára.
Részletek »

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából

2018. 10. 15.

Érzékenyítő programok a Fehér bot napja alkalmából
A Fehér bot napja alkalmából a Látássérültek Siófoki Regionális Egyesülete érzékenyítő programokat szervez október 15. és 19. között a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Egészséges táplálkozás az iskolákban

2018. 10. 14.

Egészséges táplálkozás az iskolákban
A Kiliti Pillangó Óvodáért Alapítvány egészséges táplálkozás népszerűsítése pályázatának keretében szeptember utolsó hetének négy délutánján az iskola alsó tagozatos tanulói interaktív foglalkozásokon vettek részt.
Részletek »

Több mint diákcsere

2018. 10. 09.

Több mint diákcsere
A Walnut Creek-i gyerekek látogatása mellett waldheimi diákok is a városba látogattak a múlt hónapban. A német testvérváros fiataljai nemcsak a szokásos cserediákprogramban vettek részt, hanem a Krúdy iskolában szakmai programokon is vendégeskedtek.
Részletek »

Street Food verseny a Halfesztiválon

2018. 10. 07.

Street Food verseny a Halfesztiválon
A Halfesztivál utolsó napján rendezik a már hagyományos Street Food versenyt ahol igazi halas különlegességekkel készülnek a versenyzők.
Részletek »

Halfesztivál

2018. 10. 06.

Halfesztivál
Október első hétvégéjén három napon át minden a halról szólt Siófokon. A Siófoki Halfesztivál gasztronómiai programjai, esti koncertjei hatalmas tömeget vonzottak a város Fő terére.
Részletek »
Még több magazin cikk

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen

2018. 11. 01.

Zenés irodalmi est egy rendhagyó helyszínen
Gróf Tamás, költő és Kovács János, gitárművész egy különleges érzelmi utazásra hívta a közönséget október 25-i Poetry Night előadássorozat Az Utazás című előadóestjén a siófoki Lógó Üveg Kult Kocsmában.
Részletek »

Jajj cica...

2018. 10. 24.

Jajj cica...
Operettkiállítással indult a Kálmán Imre Emléknapok rendezvénysorozat.
Részletek »

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes

2018. 10. 10.

Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte hazánkat a Balaton Táncegyüttes
A Rovinjban megrendezett Nemzetközi folklórfesztiválon képviselte Siófokot és Magyarországot a Balaton Táncegyüttes szeptember végén.
Részletek »

Balatoni Népfőiskola

2018. 09. 30.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta előadásával indult újra szeptember 25-én a Kálmán Imre Kulturális Központ Balatoni Népfőiskola programsorozata.
Részletek »

Bérletvásárlás

2018. 09. 15.

Szeptember 24-től vásárolhatók bérletek a következő színházi évadra.
Részletek »

Tibet kincsei Siófokon

2018. 09. 14.

Élményekkel teli múzeumi tárlatvezetéssel, és a buddhizmus több ezer éves kultúrájának bemutatásával nyitotta meg kapuit a Tibet kincsei kiállítás a siófoki Kálmán Imre Kulturális Központ )KIKK) emeleti galériáján. A Tibet-Európa Alapítvány a szeptember 20-ig látogatható kiállítás mellett a meditációról, a karmáról és a buddhizmusról szóló előadásokkal várja az érdeklődőket a KIKK-ben.
Részletek »

Fűszerezett népzene

2018. 08. 05.

A népzene, a modern zene és a kelet-európai életérzés keveredett a Főtéren augusztus második estéjén, amikor is a Cimbaliband zenekar előadásában volt részünk.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Folyamatos a kontroll az M7-es autópályán

2018. 10. 20.

Összehangolt ellenőrzések az autópálya somogyi szakaszán.
Részletek »

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát

2018. 10. 19.

Átadták a balatonszéplaki vízmű megújult ülepítőtavát
Ünnepélyes keretek között adták át október 18-án a megújult zagyvíz-tározót Balatonszéplak-alsón. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) együttműködésével, valamint a Magyar Víziközmű Szövetség közreműködésével megújult a Siófok teljes körű vízellátásáért felelős felszíni vízmű ülepítőtó. A közel 100 millió forint értékű rekonstrukciós projekt eredményeként környezettudatosabbá, hatékonyabbá és szabályozhatóbbá vált a zagyvíz ülepítő-tároló működése, így a víztisztítási folyamat.
Részletek »

Késő őszi menetrendre váltanak a balatoni hajók, kompok

2018. 09. 29.

Október 1. napjától életbe lép a késő őszi menetrend, amely szerint a balatoni hajók és kompok október 23-ig közlekednek majd.
Részletek »

A Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásai

2018. 09. 27.

A „Balaton levezető rendszerérének korszerűsítése” című projekt kedvezményezettje, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép- dunántúli Vízügyi Igazgatóság Konzorciuma szeptember elején, a siófoki Hotel Azúrban tartott lakossági rendezvényt. A fórum előadói elsősorban a szélsőséges időjárás változások, vízszintingadozások következményeiről, valamint a Balaton módosított vízszint-szabályozási szintjének hatásairól adtak tájékoztatást.
Részletek »

Sokak vágya, hogy négy évszakossá váljék a Balaton

2018. 09. 24.

A balatoni főszezon meghosszabbításával mindenki jól járna. Az emberek minőségi szolgáltatásokat kapnának, a vendéglátóhelyeknek, panzióknak, szállodáknak pedig könnyebb lenne megtartaniuk a vendéglátásban dolgozókat, és nem kellene évről évre küzdeniük a munkaerőhiánnyal. A következő években jelentős mértékű fejlesztések lesznek a Balatonnál, elsősorban olyanok, amelyek a tavaszi és az őszi időszakban, sőt, télen is vonzó, minőségi programkínálattal színes úti céllá teszik a tó térségét.
Részletek »

Kiemelkedő évre számít a BAHART az idén

2018. 09. 22.

Kiemelkedő forgalomra számít az idén a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART), a személyhajózásban az utasok száma szeptember 9-ig, az utószezon végéig meghaladta a 717 ezer főt, ami magasabb, mint a 2017. évi teljes utasforgalom – közölte Kollár József, a társaság vezérigazgatója egy ünnepi rendezvényen pénteken Tihanyban.
Részletek »

A Balaton és a Velencei-tó lehetnek egy világtrend legnagyobb magyar nyertesei

2018. 09. 19.

A világ egyik megatrendje, a városokba költözés, a következő évtizedekben Magyarországon is folytatódhat, de közben a távmunka lehetőségek terjedése, mint másik megatrend, fékezi ezt és a kettő együtt oda vezet, hogy olyan élhető térségek lesznek a legnagyobb nyertesek, mint például a Balaton, vagy a Velencei-tó – vetítette előre a következő évtizedek egyik lényeges fejlesztéspolitikai szempontját a Közgazdász-vándorgyűlés egyik panelbeszélgetésében a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója.
Részletek »

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári vízszintemelése

2018. 09. 18.

Megkapta a hatósági engedélyt a Balaton nyári szabályozási vízszint-maximumának 110 centiméterről 120 centiméterre emelésének projektje a Veszprém Megyei Kormányhivataltól, a határozat még nem jogerős - értesült az MTI kedden.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is

2018. 11. 13.

Elkezdődött a szezon a kosarasoknak is
A sikeres nyári kosártáborok után elkezdődött a bajnokság a kosarasoknak is. A Kosársuli csapatai a Somogy megyei illetve a Fejér megyei bajnokságokban érdekeltek.
Részletek »

Cél a Grand Slam

2018. 10. 30.

Cél a Grand Slam
Több ízben írtunk már fiatal siófoki tehetségekről, szerepelt már nálunk többek között úszó, íjász, kerékpárversenyző, most egy fiatal teniszezőt mutatunk be.
Részletek »

A Gyarmati-Kocsis páros képviselte Siófok színeit az Ózd Rallyn

2018. 10. 12.

Magasról a mélybe. Röviden így lehetne megfogalmazni a siófoki versenyzőpáros, Gyarmati Ariel és Kocsis György legutóbbi versenyét. A Steelvent Ózd-Salgó Rallyra a fiúk azzal a céllal érkeztek, hogy egy jó helyezéssel – futamgyőzelemmel – megerősítsék vezető helyüket a bajnokságban. Erre minden esélyük megvolt, sőt, vezették is az ORC abszolút és a kategória értékelést egyaránt. Azonban jött a fekete leves, Fortuna ismét hátat fordított nekik.
Részletek »

Strandfoci sikerek

2018. 10. 11.

Strandfoci sikerek
Légiósok nélkül, helyi nevelésű játékosokkal küzdött a csapat a nemzeti bajnokságban.
Részletek »
Még több sport cikk