Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
április
minden ami Siófok
40 fát ültettek

Magazin

40 fát ültettek

A Foki-hegyi Egyesület és a Siófoki Kosársuli Egyesület tagjai 3 helyszínen 40 darab fát ültettek.

Anne Frank kiállítás

Kultúra

Anne Frank kiállítás

A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulóinak tárlatvezetésével tekinthető meg áprilisban, a gimnázium aulájában az amszterdami Anne Frank...

Bajnokcsapat

Sport

Bajnokcsapat

Az elmúlt héten Fehérváron biztosította be a Siófok KC csapata a bronzérmet a női kézilabda liga 25. fordulójában. Ez volt a hatodik...

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is vált államtól

Balaton

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is...

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetése is nagy reményeket fűz az állami tulajdonszerzéshez a...

Magazin 2018. 09. 12.

Minden út Siófokra vezet

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
„Szombat este, hogyha leszáll a szép nyári est, Készülődik a víkendre,
Aki nem rest. Kora reggel randevú az állomás előtt, Visz a vonat Balatonra,
Sok édes kis nőt. [...] „

A bevezető idézetet az 1930-as években készült Lehároperett, a Balaton tündére nyitányában vasutas egyenruhába öltöztetett görlök énekelték. Az operettben két fiatal bankhivatalnok filléres gyorsvonattal a Balatonhoz utazik, s ott mindketten megismerkednek életük szerelmével. A vasút előtti korszakban a közúti közlekedésnek a település életében nagyobb feladatot kellett ellátnia, mint a vízi közlekedésnek. A közúti forgalom akkoriban a postaforgalomra orientálódott. A siófoki postakocsi-állomás a Sió-híd előtt a Borharapónál volt. A vendégház és borozó udvarán 1863-ban létesült a postalóváltó állomás. Az utakon elérhető legnagyobb sebesség példájaként a 19. sz. első felének közlekedéstörténeti érdekessége hozható fel: a füredi Anna-bálokra a gyorskocsik Pest- Budáról hajnali 5 órakor indultak, és a mostani az M7- es autópálya és a 71. számú főút nyomvonalán haladó kavicsolt, illetve részben kővel burkolt utakon este hat órára érkeztek Balatonfüredre. Az 1890-es évek közepén az utakon megjelenő gépjárművek csak sporteszközök voltak. 1920-tól a II. világháború kitöréséig elterjedtek a gépjárművek. Kialakult a verseny a közúti és a vasúti teherszállítás között, és a személygépkocsik száma is növekedésnek indult.

Vasút

A Balaton vasúti megközelítésében is szerepet játszott, hogy a XIX. század első felében Magyarországon a fejlődés egyik kerékkötője a nem megfelelő közlekedés volt. A Buda-Nagykanizsa-Trieszt irányú fővonal tervezését és építését az 1856. október 8-án Ferenc József császár által alapított Keleti Vasúttársaság (mely) két év múlva a Déli Vasúttársaság néven működött tovább) adott engedélyt. Az építkezésnek 1860 nyaráig nem láttak hozzá, mert nem tudtak dűlőre jutni abban a sarkalatos kérdésben, hogy a Balaton északi vagy a Balaton déli partján menjen a vasút. Somogy megye és Veszprém megye is erősen lobbizott a saját érdekei mellett. Végül is a Társaság döntött (természetesen a lehető legjobban), a Balaton déli partján halad végig a vasút. 1861-ben a Déli Vaspálya Társaság már át is adta az új vonalat, ezzel a déli parti települések előnyösebb helyzetbe kerültek. Balaton két partján – a forrás- és helyhiány miatt – egyvágányos vasútvonalak jöttek létre, így csak a nagyobb állomásokon tudják egymást „kikerülni” a vonatok. Siófokon ekkor még nem volt megállóhely. Ez három év múlva valósul meg, akkor készült el az Indóház (a pályaudvar korabeli elnevezése). 1866-ban királyi várótermet építettek az Indóház mellé, Erzsébet királynő tervezett látogatása alkalmából. A siófokiak nagyon készültek a magyarok által kedvelt uralkodó hölgy fogadására.

A királyné látogatása a porosz-osztrák háború miatt elmaradt, de a fejlődés tovább folytatódott. A folyamatosan növekvő utasforgalom és a kényelmes kiszolgálás miatt 1903-ban új épület készült a régi indóház helyén. Az 1930-as évek elejének érdekes újítását is a vasúti személyszállításban a „filléres vonatok” vagy „filléres gyorsok” bevezetése. A vonatok a turistaszezon áprilisi kezdetétől gyakorlatilag év végéig (a téli rossz idő beálltáig) szállították a kikapcsolódni – az akkor divatos kifejezést alkalmazva – „weekendezni” vágyó utasok tömegét a Balatonra. 1932-ben már igen népszerűek voltak ezek a vonatok, alkalmanként 500 - 1000 fő utazott egy-egy szerelvénnyel. A II. világháborúban a vasútvonal, és a siófoki vasútállomás is súlyos károkat szenvedett. A háború után az épületet egyszerűsítve állították helyre, a vasútállomás nagyszabású átalakítására közel 30 évet kellett várni. Siófok vasúti összeköttetés rendszere az 1950-es évek vége óta alig változott, de az 1960-as évek végén lényeges előrelépés volt az ország távoli településeiről és a külföldi városokból induló közvetlen gyors- és expresszvonatok forgalomba állítása. A balatoni üdülőövezet elérésében, megközelítésében egészen az 1970- es évekig - a vasúté maradt a főszerep.

Az 1980-as évek közepén elkezdődött a Budapest-Siófok-Nagykanizsa vasútvonal villamosítása. A siófoki állomáson aluljáró épült, megemelték az utasváró peronokat, tető került föléjük. Az első, villanymozdonnyal vontatott szerelvény 1988. május 29-én gördült be az állomásra. A beruházás csúcspontjaként a második világháborúban tornyait vesztő állomás épülete visszanyerte eredeti patináját. Az ünnepélyes átadásra 1990. június 22-én került sor. A déli vasút mellett van egy összekötő vasúti mellékvonal, amely Siófokot köti össze Kaposvárral. E vicinális terve már az 1880-as években felmerült, de a nyomvonalviták miatt sokat kellett várni a megépítésére. 1901-ben Szupits Dezső tabi ügyvéd próbálta kimozdítani a holtpontról a vasútépítés ügyét. Végül 1906-ban átadták a forgalomnak a Siófok-Tab-Kaposvár vasútvonalat, Somogy megye leghosszabb (101 km-es) helyi érdekű vasútját. Ez még most is működik, a Piroskának becézett vonat közlekedik rajta.

Közút

1925-ben a Kereskedelmi Minisztérium elhatározta, hogy a Balatont körülvevő közutakat egységes elvek szerint kiépítteti. A „körúti” 1929-ben elkészült, a partot 4-4,5 méter széles makadámpálya vette körül, melyet néhány szakaszon kátrányos vagy bitumenes felületi bevonással igyekeztek portól mentesíteni. Az 1929-es fejlesztési tervben szerepelt a Budapest – Dinnyés – Székesfehérvár- Siófok – Balatonszentgyörgy - Keszthely útvonal, ahol az építés akkori legkorszerűbb módszerekkel folyik, de ezt már a terv jóváhagyása előtt megkezdik. Az első, várost érintő beruházás tehát az 1929. október végén átadott Budapest-Siófok közötti műút, a későbbi 7. számú főút. A Balaton fellendülését várták tőle, ami be is következett. Az 1960-as évek elején már jól látszott, hogy a főút már nem tudja levezetni a megnövekedett forgalmat.

„Az ország legforgalmasabb útján, a balatoni úton jelentkezett elsőnek a növekedés következtében a forgalmi zsúfoltság, a régi 7. sz út Budapest-Székesfehérvár közti szakaszának teljes telítődése. Az ipari, idegenforgalmi igények egyaránt kiemelik ennek az útvonalnak a fontosságát... "

A második ötéves terv előírta a balatoni autópálya építésének megkezdését. Az építés első szakasza 1962-ben indult, és 1968-ban fejeződött be. Székesfehérvárig állt a forgalom rendelkezésre a keresztezésmentes kétnyomú autóút, valamint átadták az M1-es és M7-es közös bevezető szakaszát. Székesfehérvártól még a régi, korszerűsített 7. sz. úton lehetett lejutni, míg az autóút Siófokig tartó szakaszának építése befejeződött A Siófokig érő szakaszt 1971. július 2-án adták át. Egy év elteltével érzékelhető volt, hogy a bal pálya két sávja nem oldotta meg a gondokat. 1972 nyarán már korlátozást kellett bevezetni. Vasárnap 14 órától 23 óráig csak Siófoktól Budapest irányába lehetett közlekedni.

1975-ben adták át a jobb oldali pályát, ami csak Balatonaligáig épült meg. A kezdeti lendület után nagy megtorpanás következett. Évtizedeket kellett várni a folytatásra, a valódi autósztráda megépítésére. 2002-re készült el Zamárdiig, majd 2008-tól egészen az ország határáig lehet kényelmesen autózni. A város távolsági autóbusszal történő megközelítésére magánvállalkozók tettek bátortalan kísérleteket, de rövid időn belül felhagytak nem kifizetődő tevékenységükkel. Az 1930-as évek elejétől a MAVART tartott fenn járatokat, közülük a kizárólag nyári fürdőidényben a fővárosból Balatonföldvárra indított naponkénti egy járatpár érintette Siófokot. Az alig 3 órás menetideje versenyképessé tette a lassúbb személyvonatokkal. A vasúti menettérti jegyek és a nyári filléres jegyek lényegesen olcsóbbak voltak. Mivel akkor még csak keveseknek volt személyautója, a távolsági társasgépkocsival való utazás sokak számára kipróbálandó újdonságnak számított.

Annál fontosabbak voltak azok a buszvonalak Siófok számára, amelyek olyan irányba tették az átszállás nélküli utazást, ahova vasúton nem, vagy csak nagy kerülővel lehetett eljutni. A II. világháború után, 1947-ben nyári idényben a MÁVAUT-járattal lehetett Siófokot elérni. Nyáron még egy magáncég tartott fenn járatokat Siófokon keresztül a főváros és Kaposvár között. Az államosítás után megszűntek a budapesti járatok, 1950-ben Siófoknak mindössze Iregszemcsével volt közvetlen busz összeköttetése. AZ AKÖV állami vállalati keretekben országosan is nagy lendületet kapott az autóbuszhálózat fejlesztése az 1950-es években, Siófok esetében az idegenforgalom játszott szerepet a fejlesztésben. A part mögötti külső-somogyi dombvidék több községe, így Balatonendréd, Kőröshegy, Bálványos nyert közvetlen összeköttetést, de a közeli parti üdülőhelyek elérésére is alternatívát nyújtottak az új autóbuszvonalak a vasút mellett. A helyközi buszjáratok a hosszan elnyúló településen belül több helyen megállva a helyi forgalom ellátásában vettek részt. Siófok Város Önkormányzata 1995-ben döntést hozott arról, hogy 6 darab autóbuszt vásárol a helyi tömegközlekedés korszerűsítése érdekében. A döntés hátterében az állt, hogy a helyi járatokat szervező és bonyolító cégnek nem volt anyagi forrása a fejlesztés belátható időn belüli megvalósítására. A megállapodás értelmében a Kapos Volán Rt. beszámítja a viteldíjba a buszok értékét. Így a vonaljegy és a bérlet ára az országos átlag alatt marad.

A környezetkímélő helyi járatos autóbuszokat a város színeit kapták: sárga, zöld, kék. A járművek átadása kettesével történt: 1996-ban, 1997. április és december hónapokban. Az autóbusz-hálózat kiépítése az 1970-es évek közepéig gyakorlatilag befejeződött. A legfeltűnőbb előrelépés a megye távoli, vonattal körülményesen elérhető fontos településekeivel összekötő járatok számának gyarapodása. Siófok a nemzetközi buszforgalom egyik legfrekventáltabb központja is lett az 1980-as évekre: elérhető volt Bécs, Semering, Pozsony, Besztercebánya, Nagyszombat, Galánta és Komárom is. Gondot okozott, hogy a városnak sokáig nem volt körszerű autóbusz pályaudvara. A buszok a vasútállomás előtti zsúfolt és balesetveszélyes térről indultak. Többször napirendre került szükségessége, így az 1978-as Somogyi Hírlapban is olvasható, hogy a Volán Tröszt soron kívül elkészíti a siófoki autóbusz-pályaudvar kiviteli terveit, és az építkezést is megkezdik. A könnyűszerkezetes, mutatós épületátadásra csak 1985 októberében került sor. A város rangjához méltó, európai feltételeket teremtett. Ekkor naponta 11 távolsági és 5 nemzetközi járat indult. Napjainkra a városkörnyék valamennyi településéről közvetlen járatokkal megközelíthető Siófok, a belföldi nagytávolságú járatokkal pedig eljuthatunk az ország jelentős nagyvárosaiba. A város közlekedése jelentős fejlődésen ment keresztül, míg kialakult a mai infrastruktúra. Budapest és Nagykanizsa felől az M7-es autópályán vagy a 7-es számú országos főúton közelíthető meg, délről, Szekszárd és Tamási felől a 65-ös számú főútvonalon érhető el. A megyeszékhellyel, Kaposvárral nincs közvetlen első- vagy másodrendű közúti összeköttetése. Vasúti csomópontként is három irányból (a Székesfehérvár– Gyékényes-vasútvonalon, és a Kaposvár– Siófok-vasútvonalon) fogadja a személy-, illetve teherforgalmat. Vízi úton a Balaton északi partjával, Balatonfüreddel, a Tihanyi-félszigettel és a nyugati medence kikötőivel van összeköttetése.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Állati Jó Gyermeknap és Ezer Lámpás Éjszakája

2019. 05. 30.

Állati Jó Gyermeknap és Ezer Lámpás Éjszakája
Május utolsó hétvégéjén gyermeknap alkalmából állatos programok várták a kicsiket és nagyokat, és az Ezer Lámpás Éjszakáján közel ezer világító lufi ragyogta be a siófoki Fő teret.
Részletek »

III. Rendezvény a gyermekeltűnések megelőzésért

2019. 05. 29.

III. Rendezvény a gyermekeltűnések megelőzésért
A Nők Együtt Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg rendezvényét a gyermekeltűnések megelőzésért, melynek kapcsán a siófoki általános- és középiskolás diákok egy szakpszichológus interaktív előadásán vehettek részt május 23-án Siófok Város Önkormányzatának házasságkötő termében.
Részletek »

Strand Szezonnyitó Siófokon

2019. 05. 24.

Strand Szezonnyitó Siófokon
Idén először Strand Szezonnyitóval nyitotta meg kapuit a siófoki Nagystrand. Május 17. és 19. között Király Viktor, a Magna Cum Laude és Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar koncertjeivel indult el a 2019-es nyári szezon Siófokon.
Részletek »

Beszédes-napok a környezetvédelem jegyében

2019. 04. 30.

Beszédes-napok a környezetvédelem jegyében
A Beszédes József Általános Iskola idén, névadójához méltóan, a környezetvédelmet, vizeink védelmét helyezte középpontba a már hagyományosan megrendezett Beszédes-napokon.
Részletek »

Kedvezményes virágvásár és virágosítási verseny 2019. május 2-15.

2019. 04. 25.

Kedvezményes virágvásár és virágosítási verseny 2019. május 2-15.
Siófok Város Önkormányzata évente meghirdeti ezt a kezdeményezést, mely során az érvényes Siófok kártyával rendelkezők részére 3.500 forintnak megfelelő pontot tölt fel. Az érvényes kártyával rendelkezők kártyájára a feltöltés automatikus, külön nyomtatvány kitöltésére nincs szükség, május 2-től a kedvezményt a kertészetekben igénybe vehetik.
Részletek »

40 fát ültettek

2019. 04. 19.

40 fát ültettek
A Foki-hegyi Egyesület és a Siófoki Kosársuli Egyesület tagjai 3 helyszínen 40 darab fát ültettek.
Részletek »

Tavaszi vendéglátós verseny a Krúdyban

2019. 04. 12.

Tavaszi vendéglátós verseny a Krúdyban
A Siófoki SZC Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája április 11-én első alkalommal rendezte meg tavaszi vendéglátós versenyét, melyen a legfiatalabb tanulók mérhették össze szakmai tudásukat.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 04. 01.

Születésnapi köszöntő
80. születésnapja alkalmából köszöntötte Turjányi Józsefet a Siófoki Rádióklub.
Részletek »

Halak Napja

2019. 03. 28.

A különböző halfajtákkal, a horgászattal és a halfogyasztás előnyeivel ismerkedtek meg a siófoki diákok a Halak Napján.
Részletek »

Százak ünnepelték a víz világnapját a DRV-vel Siófokon

2019. 03. 27.

Százak ünnepelték a víz világnapját a DRV-vel Siófokon
Az idén 110 esztendős Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV Zrt.) által szervezett március 22-i víz világnapi rendezvényen óvodások, iskolások és kísérőik százai töltötték meg a siófoki Fő teret, akik gyermekkoncerten, vízzel kapcsolatos ügyességi és oktató jellegű játékokon, kézműves foglalkozásokon, valamint színes és izgalmas bemutatókon vehettek részt. A társaság által szervezett véradáson rekordszámú véradó jelent meg és segített önként a rászorulóknak. A programsorozat részeként meghirdetett Nyílt Napok keretében pedig 15 vízmű- és szennyvíztelep fogadta a több mint 400 látogatót a víz világnapjának hetében.
Részletek »

Márciusi Gasztro Mustra

2019. 03. 20.

Márciusi Gasztro Mustra
A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesülete második alkalommal rendezte meg a Márciusi Gasztro Mustrát és kézműves vásárt a március 15-i hosszú hétvégén, a siófoki hajóállomáson.
Részletek »

21. századi körülmények a Szindbádban

2019. 03. 16.

21. századi körülmények a Szindbádban
Megújult a Szindbád tanétterem. A Siófoki Szakképzési Centrum csaknem 40 millió forintot költött arra, hogy a Krúdy diákjai még magasabb szinten sajátíthassák el a gasztronómiai fogásokat.
Részletek »

Nőnapi lélekápolás

2019. 03. 12.

Nőnapi lélekápolás
Minden NŐ hercegnő címmel intenzív lélekápolással várta a hölgyeket március 8-án nőnap alkalmából a Kálmán Imre Kulturális Központ.
Részletek »

Zöld környezet és kék Balaton

2019. 03. 10.

Zöld környezet és kék Balaton
Földi, vízi és levegőbeli értékeink védelmében február 19-én egy találkozót szervezett a siófoki BRTK Könyvtár a környék, az ország könyvtárai és mindenki más számára, aki fontosnak tartotta a témát.
Részletek »
Még több magazin cikk

„Honismeretből jeles!”

2019. 04. 29.

„Honismeretből jeles!”
Idén is folytatta immár hagyományos szép szereplését a Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és AMI hetedikes csapata a Marcaliban megrendezett megyei honismereti versenyen.
Részletek »

Anne Frank kiállítás

2019. 04. 18.

Anne Frank kiállítás
A Siófoki Perczel Mór Gimnázium tanulóinak tárlatvezetésével tekinthető meg áprilisban, a gimnázium aulájában az amszterdami Anne Frank Ház által összeállított Anne Frank – történelem a mának című kiállítás.
Részletek »

A magyar költészet napja

2019. 04. 13.

A magyar költészet napja
Versmondó versennyel, gálaműsorral, gyermekműsorral és megzenésített versekkel ünnepelte április 11-én a magyar költészet napját Siófok.
Részletek »

Bach Mindenkinek Fesztivál

2019. 03. 31.

A Siófoki Vak Bottyán János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai, növendékei és gyermekkórusának koncertjével csatlakozott Siófok a Bach Mindenkinek Fesztiválhoz.
Részletek »

Siófoki Tavaszi Fesztivál

2019. 03. 25.

Siófoki Tavaszi Fesztivál
„A kavicsok titkos világa” tárult fel a Tavaszi Fesztivált megnyitó kiállításon március 19-én a Kálmán Imre Kulturális Központban.
Részletek »

Alkotó Kezek

2019. 03. 23.

Alkotó Kezek
V. alkalommal került megrendezésre a Kilitiért Egyesület szervezésében a Kiliti Alkotó Kezek képzőművészeti kiállítás.
Részletek »

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére

2019. 03. 19.

Kiállítás az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójának tiszteletére nyílt kiállítás március 13-án a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai

2019. 02. 21.

A csillagos égbolt és a kultúrház titkai
A Kálmán Imre Kulturális Központ munkatársainak segítségével a kultúrház, az Utazó Planetárium csapata által pedig a Naprendszer rejtelmeivel ismerkedhettek meg az érdeklődők a Kultúrházak éjjel-nappal című rendezvényen.
Részletek »

Muzsinszki kiállítás Siófokon

2019. 02. 20.

Muzsinszki kiállítás Siófokon
A napokban nyílt meg a Muzsinszki Nagy Endre magángyűjtemény festményeiből álló kiállítás a siófoki Kálmán Imre Emlékházban. Idén a Siófokhpz kötődő művész nem vallási témájú festményeit állították ki, melyeket április 27-ig lehet megtekinteni.
Részletek »

Egy csepp természet a KIKK-ben

2019. 02. 15.

Egy csepp természet a KIKK-ben
Egy csepp természet címmel nyílt meg Gazdagné Varga Judit és Ráczi Zoltán fotókiállítása február 7-én a Kálmán Imre Kulturális Központ galériáján.
Részletek »

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Siófok a Balaton Sportfővárosa

2019. 06. 11.

Siófok a balatoni régió legnagyobb településeként nemcsak az egyik legtöbb sportegyesülettel és tömegsportolási lehetőséggel rendelkező város, de számos színvonalas sportrendezvénynek is otthont ad, így egész évben várja az aktív kikapcsolódásra vágyókat és a sportok iránt érdeklődőket.
Részletek »

Rengeteg vendég, élménydús programok és fantasztikus hangulat övezte a Nemzeti Regattát Siófokon

2019. 06. 03.

Megosztás  A Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) és szervezőtársai által immár 4. alkalommal megrendezésre kerülő Nemzeti Regatta - Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválja - hatalmas sikert aratott június első hétvégéjén, hiszen az ország különböző pontjairól 50 település 16 megyéből mutatkozott be a nagyközönségnek, mindemellett koncertek, különböző versenyek és rengeteg program várta az idelátogatókat.
Részletek »

Kerékpáros turisztikai fejlesztés indul a Balatonnál

2019. 04. 26.

Egész évben szolgáltatásokat és programokat kínáló kerékpáros turisztikai fejlesztések indulnak a Balaton térségében új útvonalak és kiszolgáló létesítmények kialakításával – közölte a Magyar Kerékpáros Szövetség (MKSZ) elnöke a program pénteki, keszthelyi nyitórendezvényén.
Részletek »

Népszerűbbek lettek a négycsillagos hotelek

2019. 04. 23.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége által készített legfrissebb felmérés szerint a februári forgalom országos szinten 6,7 százalékkal, Budapesten négy százalékkal, a fővároson kívüli szállodákban kilenc százalékkal, a balatoni régióban pedig 19,4 százalékkal nőtt a múlt évhez képest.
Részletek »

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is vált államtól

2019. 04. 21.

BAHART: forrásokat várnak a tulajdonossá is vált államtól
A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) tulajdonos önkormányzatai és a cég vezetése is nagy reményeket fűz az állami tulajdonszerzéshez a társaságban – mondták el a 173. balatoni személyhajózási szezon alkalmából megrendezett ünnepségen Balatonfüreden.
Részletek »

Az új Balaton-törvényről: a part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek

2019. 03. 26.

Az új Balaton-törvényről: a part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek
„A Balaton-part mindenkié, ezért a megközelíthetősége közérdek” – került bele az új, március 15-én hatályba lépett Balaton-törvénybe, amely igény egységes volt a kormánypártiak és az ellenzékiek köreiben. Ennek az elvnek az érvényesülését az alacsonyabb szintű jogszabályokban, illetve a hamarosan elkészülő vízparti tervekben kell biztosítani.
Részletek »

Öt balatoni település szabad strandjai újulnak meg nyárig

2019. 03. 24.

A délnyugat Balaton öt települése 1,4 milliárd forintot támogatást nyert szabad strandjai fejlesztésére a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) pályázatán, amiből családbarát fejlesztések, vizesblokk- és világítás felújítások, utcabútor cserék valósulhatnak meg, és játszóterek mellett futó- és sportpálya is épül június végéig – hangzott el egy balatonboglári sajtótájékoztatón csütörtökön.
Részletek »

BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat

2019. 03. 14.

BAHART Regatta amatőr vitorlásverseny-sorozat
A Balatoni Hajózási Zrt. a Budapest Boat Show-n jelentette be, hogy az idén 16 éves BAHART Regatta versenysorozat számos újdonsággal várja a résztvevőket. Azonban van, ami az évek múlásával sem változik. A szervezők a 2019. évi vitorlás szezonban is öt alkalmas sorozatot hirdetnek a lelkes amatőr vitorlázóknak, hogy összemérjék felkészültségüket és tudásukat a Balatonon. A sorozat idei évada májustól szeptemberig élménydús küzdelmet kínál az érdeklődőknek.
Részletek »

Hárommilliárd forintból fejlesztik a balatoni szabadstrandokat

2019. 03. 01.

Folytatódik a strandfejlesztési program a Balatonnál. Idén három milliárd forintból korszerűsíthetik a szabadstrandokat a tóparti települések. A tervezet szerint a pályázati forrásból az infrastruktúra fejlesztése mellett jut családbarát vízi attrakciókra létrehozására is.
Részletek »

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban

2019. 02. 28.

Nagy kitörési pont lehet az elektromos bicikli a bringaturizmusban
„Valószínű, amikor pár évtized múlva visszagondolunk erre az időszakra, azt fogjuk gondolni, hogy a bringaturizmusban a legnagyobb kitörési pont az e-bike, vagyis az elektromos bicikli volt” – nyilatkozta Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a hirbalaton.hu-nak.
Részletek »

Tavaszodik, egy órával tovább jár a balatoni komp

2019. 02. 24.

A tavasz közeledtének egyik biztos jele, hogy hosszabbodik a Szántód és Tihany között óránként közlekedő balatoni komp üzemelésének ideje. Az igazi tavasz a kompmenetrendben március 15-től kezdődik majd, amikor ismét 40 percenként indulnak a járatok.
Részletek »

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák

2019. 02. 18.

Rekordév: tízmilliárdos bevétellel zártak a somogyi szállodák
Ismét jó évet tudhatnak maguk mögött a somogyi szállásadók, 2018-ban is százezrével fordultak meg a turisták a megyében. Tavaly is a nyári főszezon volt a legjobb a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint.
Részletek »

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Első helyen végzett Siófok a Kihívás Napján

2019. 05. 31.

Első helyen végzett Siófok a Kihívás Napján
A települések versenyében kategóriájának első helyezettje lett a város a 2019-es Kihívás Napja országos sporteseményen.
Részletek »

Streetball pályák épülhetnek

2019. 05. 23.

Streetball pályák épülhetnek
Megérkeztek a látványtervek az épülő streetball pályákhoz.
Részletek »

Bajnokcsapat

2019. 05. 14.

Bajnokcsapat
Az elmúlt héten Fehérváron biztosította be a Siófok KC csapata a bronzérmet a női kézilabda liga 25. fordulójában. Ez volt a hatodik győzelem, amelyet zsinórban szerzett a csapat a bajnokságban, Estelle Nze Minko pedig pályafutása 500. gólját lőtte a találkozón SKC-mezben. Három nap múlva aztán ott folytatták a lányok, ahol abbahagyták, hazai pályán megnyerték az EHF-kupát, sport- és klubtörténelmet írtak.
Részletek »

Országos diákolimpiai arany

2019. 04. 22.

Országos diákolimpiai arany
Az elmúlt hétvégén rendezték Győrben az országos “A” kategóriás (versenyzői) úszás diákolimpiát.
Részletek »

Óriási országos csúcsot úszott Németh Nándor

2019. 04. 06.

Óriási országos csúcsot úszott Németh Nándor
Brutális országos csúccsal (48.17) nyerte meg a 100 méteres gyorsúszás döntőjét Németh Nándor, aki a világ idei negyedik legjobb idejét úszta.
Részletek »

Torna Diákolimpia Országos Elődöntő

2019. 04. 05.

Siófokon rendezte meg a „Piruett” Közhasznú Sportegyesület a Torna Diákolimpia Leány Országos Elődöntőjét, melyen közel 300 tornász vett részt.
Részletek »

Elrajtolt a 12. Spuri Balaton Szupermaraton

2019. 03. 22.

Elrajtolt a 12. Spuri Balaton Szupermaraton
Elkezdődött a maratoni idény a Balatonon! A Budapest Sporiroda (BSI) 12. alkalommal rendezte meg a Spuri Balaton Szupermaratont.
Részletek »

Siófoki ritmikus gimnasztika győzelem

2019. 03. 21.

Siófoki ritmikus gimnasztika győzelem
Első helyen végzett a siófoki Vak Bottyán csapata a ritmikus gimnasztika diákolimpia regionális döntőjén.
Részletek »

Tour de Hongrie – Siófokról rajtol, Székesfehérváron zárul a körverseny

2019. 03. 13.

Tour de Hongrie – Siófokról rajtol, Székesfehérváron zárul a körverseny
Siófoki prológgal kezdődik és székesfehérvári befutóval zárul júniusban a 40. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körverseny. A viadal keddi sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a nyitány után az első szakaszra Velence és Esztergom között kerül sor, majd a Balassagyarmat és Miskolc közötti táv vár a versenyzőkre. Ezt követően két félszakaszt rendeznek: Kazincbarcikáról Tiszafüredre, majd onnan Hajdúszoboszlóra teker a mezőny, mielőtt sor kerül a királyetapra, amely Karcagról indulva a Kékestetőn ér véget. A vasárnapi záró szakaszt Kecskemét és Székesfehérvár között rendezik.
Részletek »

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok

2019. 03. 03.

Idegenben verték a címvédőt a Kosársulisok
Az utóbbi időszakban hármas győzelmi sorozaton van túl a Siófoki Kosársuli Egyesület. A legutóbbi rangadón Kaposváron 14 ponttal verték a címvédőt. A csapat jelenleg a második helyen áll.
Részletek »

Siófoki asztaliteniszezők sikerei

2019. 02. 23.

Siófoki asztaliteniszezők sikerei
Február 14-17. között rendezték a 2018/2019-es tanév Asztalitenisz Országos Döntőjét, Karcagon, melyen a siófoki diákok kiemelkedő eredményeket értek el.
Részletek »

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata

2019. 02. 22.

Távírász bajnokságot nyert a Siófoki Rádióklub csapata
Február elején rendezték meg a Puskás Tivadar Budapest távírász bajnokságot a Távközlési Technikumban Budapesten. Mint több évtizede, a Siófoki Rádióklub csapata lett az első.
Részletek »

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »
Még több sport cikk

Aktuális számunk

megnézem
Archívum

Ezt hallgatjuk

Pink Floyd live at London

Pink Floyd live at London

Ezt nézzük

Az idő urai

Az idő urai