Tekintse meg aktuális számunkat! megnézem
december
minden ami Siófok
Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

Magazin

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki...

Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért...

„Mintha feléledtek volna a festmények”

Kultúra

„Mintha feléledtek volna a festmények”

December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.

Csoportelsők a lányok

Sport

Csoportelsők a lányok

Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

Balaton

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy...

Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely,...

Magazin 2018. 11. 29.

A nők elleni erőszak felszámolásának napja

Az általad megtekinteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Harmadik alkalommal rendezte meg Siófokon a nők elleni erőszak felszámolásának napját a Nők Együtt Egyesület. A november 22-i rendezvényen a Kálmán Imre Kulturális Központban megjelent diákcsoportok interaktív előadáson és szemléltető kisfilmeken keresztül ismerhették meg a téma fontosságát, a megelőzést és a segítségnyújtás formáit.

Az ENSZ-közgyűlés 1999-ben foglalta határozatba a nők elleni erőszak felszámolásának napját, melynek kapcsán Siófokon is évről évre rendezvényt szervez a Nők Együtt Egyesület, hogy hangsúlyozza a nők elleni erőszak felszámolásának fontosságát. Az idei rendezvényen Orbán Veronika Katalin, a Nők Együtt Egyesület elnöke kiemelte, hogy a családon belüli erőszak nem magánügy.

- Történelmi tény, hogy csak az 1960-as években sikerült a női mozgalomnak a nyilvánosság elé tárni a háztartásokban folyó bántalmazást. Az aktivista mozgalom hatására kezdett megváltozni a társadalom hozzáállása a nők elleni erőszakhoz. A családon belüli erőszak megszűnt magánügynek lenni, és a szexuális, szexualizált erőszak sem volt többé tabutéma. Manapság már komoly társadalmi problémaként kezeljük. A nők elleni erőszak felszámolásáért vívott harc célja, hogy a lányok és a nők jogai biztosítva legyenek, és érvényesíteni tudják azokat. A mai szakemberrel folytatott interaktív beszélgetés is azt fogja bizonyítani, hogy minden kilátástalan helyzetből igenis van kiút. Az ilyen beszélgetések azt a megerősítést szolgálják, hogy van jogi, intézményi, lelki segítségnyújtás az érintettek számára, és mindig van megoldás – mondta el Orbán Veronika Katalin.

Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója, a rendezvény fővédnöke a annak megnyitóján kiemelte, hogy ha fel tudjuk emelni a szavunkat a nők elleni erőszak ellen, és minél többet tudunk tenni annak érdekében, hogy ez ne fordulhasson elő, akkor már egy lépéssel előrébb járunk.

- A téma jelen van ma is, foglalkozni kell vele. Minden ötödik magyar nő érintett, a magyar hölgyek több mint 20 százaléka az erőszak valamilyen formájának van kitéve – mondta el Szamosi Lóránt, aki a keresztény értékrendről is beszélt, mely mindig is védelmet nyújtott a nőknek, valamint arról, hogy elengedhetetlen, hogy egy férfi kezelje egyenlő partnerként a nőt.

- A nők elleni erőszak egy olyan össztársadalmi jelenség, amely a gazdaságilag és társadalmilag fejlett országokban is jelen van. Talán soha nem volt még ennyire aktuális ez a probléma, mint napjainkban, amikor egy világméretű migrációs folyamat zajlik Európában. Ennek eredményeképpen más és más kontinensekről, földrajzi, vallási és kulturális környezetekből érkező embertömegek az ős keresztény elveket megpróbálják semmibe venni – mondta el Witzmann Mihály országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke.

A diákok és az érdeklődők megtekinthették a Nők Együtt Egyesület kisfilmjét, valamint szemléltető kisfilmeket a témával kapcsolatban, és az interaktív beszélgetés során adott válaszaikért a siófoki McDonald’s és a Roxy étterem által felajánlott kuponokat kaptak. A rendezvény előadója, Probszt Erika pszichológus, klinikai szakpszichológus előadása a családban és a párkapcsolatban előforduló erőszakkal, ezen belül a nőket ért típusával foglalkozott, az erőszak 90 százalékát ugyanis a nők szenvedik el a családban és a párkapcsolatban. Az előadó a résztvevőkkel közösen beszélte át az erőszak leggyakoribb fajtáit, hogy hogyan ismerhető fel az erőszak, hogyan lehet felismerni a bántalmazó személyiséget, hogyan lehet a bántalmazást megelőzni, elkerülni, a párkapcsolati erőszaknak milyen fizikai, lelki és egyéb következményei vannak, a bántalmazó kapcsolatokat hogyan lehet lezárni. Kiemelten fontos téma volt, hogy milyen kiút van ezekből a helyzetekből, valamint a segítségnyújtás.

A Nők Együtt Egyesület a jövő évben illemtan tábort tervez létrehozni, ahol a gyermekek különböző helyzetekben sajátíthatják el az alap illemszabályokat elméletben és gyakorlatban. Fiúk és lányok jelentkezését egyaránt várják a táborba, ahol a résztvevők önkéntes pedagógusok és az egyesület hölgytagjai közreműködésével étkezési szokásokat, másokkal való kapcsolatfelvételt, öltözködési és viselkedési szabályokat tanulnak különböző élethelyzetekben.

Tekintse meg fotó galériánkat! Tekintse meg fotó galériánkat!

Siófok a turisztikai élvonalban

2019. 02. 11.

Siófok a turisztikai élvonalban
A jubileumi programoknak és az intenzív marketingkommunikációnak köszönhetően 2018 kiemelkedően sikeres éve volt a városnak. Egymilliónál több látogató, tizenkét nagyrendezvény és egy 50 éves születésnap – mozgalmas év áll mögöttünk. A Balaton legnagyobb városa a fiatalok mellett egyre több családot vonzott, hiszen az egész évben zajló programokkal mindenkit igyekezett megszólítani Siófok. Az idei évben is új rendezvényekkel, és a már megszokott színvonalú programokkal várjuk látogatóinkat, hogy továbbra is minden korosztály számára vonzó úti cél legyen városunk.
Részletek »

Születésnapi köszöntő

2019. 02. 07.

Születésnapi köszöntő
100. születésnapja alkalmából köszöntötte a városvezetés Varga Jánosnét (született Seer Magdolna).
Részletek »

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben

2019. 01. 28.

Busókkal töltöttek kolbászt a siófoki kikötőben
Mindent bevetnek Siófokon, hogy elűzzék a telet. A II. Siófoki Toros Partyra újra meghívták a mohácsi busókat, és a biztonság kedvéért kiszebábot is égetnek, ami vasárnap a Balaton jegén végzi, hátha az megolvad.
Részletek »

Pályaorientációs nap a siófoki gimnáziumban

2019. 01. 21.

Közel 20 egyetem és főiskola, valamint különböző szakmák képviselői tartottak előadásokat a Siófoki Perczel Mór Gimnázium pályaorientációs napján a gimnázium diákjainak január 21-én.
Részletek »

Reflektorfényben az Anyukák

2019. 01. 19.

Családias, oldott hangulatban zajlott a Sió Paktum Foglalkoztatási Projekt 3. „Anya Ügyes!” workshopja! A Siófok és térsége Paktumirodában ezen a napon az anyukák szó szerint is reflektorfénybe kerülhettek egy-egy önéletrajzba kerülő jó minőségű fotó elkészülése erejéig.
Részletek »

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai

2019. 01. 18.

Az egészséges táplálkozással ismerkedtek meg a siófoki gimnázium diákjai
Az egészségtudatos táplálkozással, a változatos és egészséges étrend fontosságával, valamint környékbeli termelők termékeivel ismerkedhettek meg a Siófoki Perczel Mór Gimnázium diákjai és pedagógusai a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Itthonról Otthonra című programsorozatának keretében január 10-én.
Részletek »

Hajósok töltik meg a szakképző fedélzetét

2019. 01. 05.

Hajózási technikus képzés indul Siófokon február negyedikétől. A Balatoni Hajózási Zrt. hajóin a gyakorlati képzést és a Siófoki Szakképzési Centrum Baross tagintézményében az elméleti ismereteket sajátítják el a tanulók.
Részletek »
Még több magazin cikk

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom

2019. 01. 31.

A Seuso-kincs – Vagyon, műveltség, hatalom
A Seuso-kincs ezüstedényeinek történetéről tartott előadást Mráv Zsolt, a Magyar Nemzeti Múzeum régésze január 24-én a siófoki BRTK Könyvtárban.
Részletek »

„Mintha feléledtek volna a festmények”

2019. 01. 08.

„Mintha feléledtek volna a festmények”
December 7-én nyílt meg Démuth Réka Lilla festő, grafikus Siófoki arcok című kiállítása a siófoki Kálmán Imre Emlékházban.
Részletek »

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől

2018. 12. 24.

Sorsok, helyek, történetek a Balaton mellől
Két évtizede kutatja a Balaton történetét, három könyve jelent meg a tóról, most a Balatonról, a tóhoz kötődő személyekről, helyekről ír könyvet Kovács Emőke. A kaposvári származású író Balatoni impressziók című kötete 2019 májusában jelenik meg.
Részletek »
Még több kultúra cikk

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont

2019. 01. 27.

Téli kampánnyal is népszerűsítik a négy évszakos Balatont
Helló tél! címmel forgalomélénkítő kampányt indított a Magyar Turisztikai Ügynökség: megyénkben hét szolgáltató – szálláshely, fürdő, kulturális központ – kapcsolódott a programba, országosan 177 helyen várják január közepétől február végéig speciális ajánlatokkal és kedvezményekkel a belföldi utazókat.
Részletek »

Elindult az idei balatoni területi horgászjegyek értékesítése

2019. 01. 26.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. elérhetővé tette a saját rendszerében a 2019-es balatoni területi jegyek értékesítési lehetőségét – olvasható a cég honlapján, amely arra is figyelmezetet, hogy érdemes az engedélyt vásárolni akaróknak előbb az oldalon tájékozódni.
Részletek »

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon

2019. 01. 25.

Aggastyán sirályt kaptak lencsevégre Siófokon
A magyarországi adatbázisban található legöregebb dankasirályt fotózta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Dél-Balatoni Csoportjának egyik tagja, Főnyedi Elemér hétfőn Siófokon.
Részletek »

Június első hétvégéjén lesz a Nemzeti Regatta a Balatonon

2019. 01. 23.

A Bahart idén már negyedik alkalommal rendezi meg a Nemzeti Regattát – Magyarország Településeinek Vitorlás Fesztiválját. Az előkészületek megkezdődtek, már zajlik a települések nevezése – írja sajtóközleményében a Balatoni Hajózási Zrt.
Részletek »

Csobbanva és vitorlázva intenek búcsút az óévnek

2018. 12. 30.

Ma már nem csupán néhányak nem mindennapi szokása karácsonykor vagy szilveszterkor szállodában pihenni, egyre többen döntenek így. A somogyi szállodák telt házzal várták az év végi ünnepeket.
Részletek »
Még több Balaton cikk

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat

2019. 02. 10.

Országos döntőbe jutott a siófoki csapat
A B33 Kosárlabda Diákolimpia Somogy megyei döntőjében diadalmaskodott a siófoki csapat Kaposváron.
Részletek »

Két saját nevelésű fiatal is a felnőtt kerettel készül tavasszal

2019. 02. 09.

A Siófoki Bányász SE U19-es csapatának két tehetsége, Lapos Máté és Török Dávid a felnőttekkel edz majd a tavasz folyamán. Mindkettőjüknek ki lett váltva a kettős versenyengedély, így akár be is mutatkozhatnak NB II-ben!
Részletek »

Csoportelsők a lányok

2019. 02. 08.

Csoportelsők a lányok
Csoportelső a Siófok KC, miután az EHF-kupában legyőzte idegenben 12 góllal a dán Herning-Ikast.
Részletek »

Siófok KC: már háromból három!

2019. 01. 22.

Nem fékeznek a Siófokiak; az Ikast és a Metzingen után a svéd bajnok Sävenhofot is legyőzték az EHF kupa csoportkörének harmadik fordulójában! Dedu ellenállhatatlan volt a kapuban, a Böhme, Aoustin duó pedig tizennégy góllal „kedveskedett” a vendégeknek.
Részletek »

IV. Mikulásfutás és Motoros Mikulás felvonulás

2019. 01. 11.

Motoros Mikulások felvezetésével rajtolt el a IV. Mikulásfutás közel 200 résztvevője december 8-án, a siófoki Fő téren.
Részletek »

Kerékpárral tekertek át az új évbe

2019. 01. 10.

Kerékpárral tekertek át az új évbe
A Siófoki Kerékpáros Sport Club hagyományteremtő céllal és Siófok születésnapja alkalmából szervezte meg a „Tekerjünk át együtt az új évbe!” elnevezésű rendezvényét.
Részletek »

Az év sportolói

2019. 01. 09.

Az év sportolói
A BÚÉK Siófok 2019 sportévzárón a hagyományokhoz híven díjátadó gálával, sportmérkőzésekkel, pezsgőfutással búcsúztatták a 2018-as évet a sportos siófokiak.
Részletek »

Cipőosztás a Kosársulinál

2018. 11. 24.

Cipőosztás a Kosársulinál
Több mint kétmillió forint értékben ajándékozott sportcipőket játékosainak a Siófoki Kosársuli Egyesület. A fiatalok emellett kiváló minőségű melegítőket is kaptak, szintén ingyen.
Részletek »
Még több sport cikk